Fond navázaný na průměr indexu snižuje výnos, ale nabídne vyšší garanci

Fond navázaný na průměr indexu snižuje výnos, ale nabídne vyšší garanci
V uplynulých dnech jsme si ukázali, jak je možné při "výrobě" zajištěného fondu různými způsoby dosáhnout 100% participace na výkonu indexu. Dnes si představíme další možnost, kterou je navázání fondu na průměr indexu, nikoli na index jako takový. Na první pohled je to nenápadná změna, ovšem při podrobnějším zkoumání dosti podstatná.

Pokud je fond vázán na index "klasicky" (tomu jsme se věnovali v článku "Uvařte" si svůj vlastní zajištěný fond, čeká na vás i kalkulačka) poměří se počáteční a konečná hodnota indexu a spočte se výnos.
Příklad: Na počátku investice je hodnota indexu 1 000, na konci investice je hodnota indexu 1 200. Výnos je tedy 20 %.

Pokud se ale výnos fondu odvíjí od průměru indexu, záleží i na tom, jakou cestou se index ubíral, viz graf:


Vývoj hodnoty indexu a jeho průměr

Příklad vývoje indexu a vztah mezi konečnou hodnotou a průměrnou

Při investici na 4 roky může fond měřit hodnotu indexu v každém čtvrtletí a z těchto čtvrtletních hodnot počítat průměr. Nezáleží tedy jenom na tom, kde index skončil, ale také na tom, jakou cestou se ke své konečné hodnotě dostal. Vliv má fakt, jestli rostl až v posledním období, anebo naopak nejprve rostl a potom klesal.

Každá čtvrtletní hodnota má v indexu stejnou váhu, proto je stejně důležité, kde byl index po jednom čtvrtletí a kde byl na konci.

Sestavte si zajištěný fond sami pomocí naší kalkulačky!
Představujeme zcela novou kalkulačku pro sestavení zajištěného fondu, která vykreslí i graf složení portfolia a graf porovnání výnosu indexu a fondu. Jak tedy název napovídá, kalkulačka vám pomůže zajištěný fond sestavit. Vyzkoušejte ji!
V našem konkrétním příkladě index za celé 4 roky vydělal 20 %. Když budeme výnos fondu odvozovat od průměru, průměr je pouze cca 8 %.

K čemu vede průměrování?
  1. Snižuje se očekávaná výnosnost,
  2. snižuje se celková kolísavost.


Proč se snižuje celková výnosnost?

Průměr za 4 roky se spočte jako součet hodnot v jednotlivých čtvrtletích děleno 16. Tedy jako 1/16 stavu po 1. čtvrtletí + 1/16 stavu po druhém + 1/16 stavu po třetím + … + 1/16 stavu po 16. čtvrtletí.

Kdybychom chtěli investovat tak, abychom dosáhli průměrné hodnoty indexu (hodnoty fondu) v příštích 4 letech, můžeme postupovat následovně:
  • rozdělíme naši investici na 16 stejných dílů a zainvestujeme,
  • každé čtvrtletí prodáme jednu část naší investice,
  • peníze utržené z prodeje nebudeme nikde zhodnocovat ("dáme si je do pokladničky").

Tímto postupem dosáhneme průměrné hodnoty indexu (srovnejte si s pravidelným odkupem). Dosáhneme také toho, že ve fondu (v indexu) máme všechny naše peníze jenom 1/16 času (jenom první čtvrtletí). Ve druhém čtvrtletí máme investováno jenom 15/16 našeho kapitálu. A po dvou letech máme polovinu kapitálu ve fondu a polovinu v "pokladničce".


Proč se snižuje očekávaná výnosnost?

Protože nevyužíváme potenciálu trhu po celou dobu, nemůže počítat se stejným zhodnocením jako kdybychom měli zainvestováno po 100 % času. Proto má průměrná hodnota nižší očekávané zhodnocení.

To platí, pokud trhy za 4 roky rostou. Ony sice převážně rostou, ale není to zaručeno. Stejně jako se omezuje ("ředí") růst, omezuje se ("ředí") pokles. Pokud trhy poklesnou, nebude pokles naší investice tak dramatický.

Když 100% participace neznamená 100 %
Věděli jste, že 100% participace na výnosu indexu nemusí být 100%? I zde totiž existují možnosti, jak vyplatit méně. Více si přečtete v článku Mazané zhodnocení aneb když 100 % není 100 %.
Proto je tato strategie méně riziková, a to ze stejného důvodu jako se snižuje výnos. Když nakoupíme a budeme postupně odprodávat, nemáme pořád všechny peníze ve fondu, ale držíme nějakou hotovost. Kombinace hotovosti a fondu je méně riziková, než kdybychom měli všechny peníze ve fondu.

Můžeme se na to podívat i jinak. Kdy je vyšší riziko (volatilita, nejistota)? Když dáme peníze do fondu (indexu, akcií) na 1 čtvrtletí nebo na 4 roky? Kdy mohou akcie více prodělat: za 1 čtvrtletí nebo za 4 roky?

Pokud fond nabídne participaci na průměru indexu, snižuje nám výnos. Může potom nabídnout jiné zajímavější podmínky. Např. vyšší garanci nebo vyšší participaci. Je to podobné, jako když nabídne omezení výnosu. Díky tomu také může nabídnout jiné zajímavější podmínky.

Nepřehlédněte nový speciál Jak na opce.
Opce mohou sloužit jak k ryze investičním účelům, tak ke spíše spekulativním obchodům. Investiční seriál Jak na opce vás seznámí nejen se zásadami opčního obchodování a základními definicemi a pravidly, ale na příkladu praktických ukázek vám přiblíží i komplexnější strategie. Zjistíte také, jak se opce využívají při sestavování zajištěného fondu. Nechybí ani nové unikátní kalkulačky.

Máte s investováním do fondu, který se odvíjí od průměru indexu, vlastní zkušenost?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2007 12:18, Jahoda Frantisek

Jen pro zajímavost: tomu průměrování se říká "asian call" (asijská opce) - hlavně proto, že americká, evropská i bermudská opce už pojmenovány byly a nikdo tomu nechtěl říkat australská opce. Asi Vám z čtení článku došlo, že asijské (tj. zprůměrované) opce jsou levnější než evropské (tj. bez zprůměrování) a proto je slíbená participace zpravidla vyšší (do struktury se jich vejde víc) než u evropské opce.
Co z článku už tolik nevyplývá, je fakt, že máte-li garantovaný kapitál, je Vám riziko pohybu dolů ukradené, protože jste ho omezili už koupenou garancí. Průměrování ztrát Vás nezajímá, protože ztráty jdou mimo vás. Vás zajímá pohyb vzhůru a ten je vyšší u nezprůměrované opce. Jinými slovy, je-li participace evropské (bez průměrování) a asijské (s průměrováním) opce stejná, je pro vás, jako kupujícího strukturovaného produktu, evropská opce vždy výhodnější než asijská.

+66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČS nemovitostní: zatím jen "drahý peněžák", co čeká na změnu zákona

19. 4. 2007 | Roman Stuchlík

ČS nemovitostní: zatím jen "drahý peněžák", co čeká na změnu zákona

První nemovitostní fond v ČR, který vytvořila Česká spořitelna, zatím nemůže nakupovat do portfolia nemovitosti. Čeká na změnu zákona o bankách. Peníze investorů tak budou několik měsíců... celý článek

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

18. 4. 2007 | Petr Syrový

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

V dnešním článku nahlédneme do kuchyně výrobců zajištěných fondů a zároveň se podíváme na ceny ingrediencí, ze kterých se zajištěný fond připravuje. Budete si tak moci zajištěný fond... celý článek

Nová unikátní kalkulačka: vypočtěte si cenu opce

11. 4. 2007 | Petr Syrový | 2 komentáře

Nová unikátní kalkulačka: vypočtěte si cenu opce

Před časem jsme vás na našich stránkách v sérii článků seznámili s problematikou opcí. Pojďme se podívat na to, jak se určí cena opce, a také na to, jak se opce využívají v zajištěných... celý článek

Fondy životního cyklu: nabídka se rozrůstá

6. 3. 2007 | Aleš Vocílka

Fondy životního cyklu: nabídka se rozrůstá

Fondy životního cyklu představují novou formu dlouhodobé investice, která mění rizikovost v čase. ABN AMRO nedávno přišla s nabídkou 11 fondů životního cyklu s roční historií. Ty s... celý článek

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

1. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme"... celý článek

Partners Financial Services