Akcie: pražská burza posunula rekord

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 11. 4. 2007
Akcie: pražská burza posunula rekord
Růst na pražské burze pokračoval i v uplynulém týdnu a index PX zavíral na historickém maximu. Také americké akcie posilovaly a německý DAX dalece překonal psychologickou hranici 7 000 bodů. Také všechny seance na maďarské burze byly růstové.


Česká republika

Pražská burza navázala na růst z minulého týdne a přidala 2,45 %. Index PX (profil, názory) zavíral na historickém maximu 1 754,20 bodů. Největším tahounem se stala Telefonica O2 (profil, názory), která posílila o více jak 8 %. Za silným růstem stála nová cílová cena od Lehman Brother. Dařilo se i Pegasu (profil, názory), který se výrazněji odpoutal od sedmisetkorunové hranice. ČEZ (profil, názory) po delší době zavíral nad 960 Kč a posílil o 2,5 %. Nejvíce oslabila mediální společnost CETV (profil, názory) (-1,8 %) společně s Komerční bankou (profil, názory) (-0,8%)


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 712,20 1 754,2 +0,20

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Státní rozpočet vykázal ke konci března přebytek ve výši 11,26 mld Kč. Příjmy za první tři měsíce roku dosáhly 241,98 mld., výdaje 230,72 mld. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je přebytek nižší o 4,49 mld Kč.

Vývoj titulů na domácích trzích

Telefonica O2 CR (profil, názory)
4/4: Lehman Brother navýšili svojí cílovou cenu pro telekomunikační společnost. Roční cílová cena byla zvýšená na 750 Kč. Jedná se o nejvyšší cílovou cenu na trhu. Doporučení bylo ponecháno na "overweight".

Unipetrol (profil, názory)
4/4: Vedeni holdingu pokračuje v restrukturalizaci a mimořádná valná hromada přijala rozhodnutí o změně právní formy u společnosti Benzina z akciové společnosti na společnost s ručením omezeným. Stejný krok byl schválen i u společností Petrotrans a Unipetrol Doprava.

Zentiva (profil, názory)
2/4: Mimořádná valná hromada schválila akvizici turecké firmy Eczacibasi Genetice. Zentiva získá 75% podíl za 460 mil. EUR. Součástí transakce je i opce na zbývající podíl.
3/4: Broker Wood & Copany zvýšil cílovou cenu na 1 700 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "koupit". Broker reaguje na vstup společnosti na turecký trh prostřednictvím akvizice.

Co se stane - očekávané události

  • 13/4 Platební bilance
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké trhy ve zkráceném týdnu jednotně posilovaly. Nejvíce se dařilo technologickému indexu Nasdaq (profil, názory), který přidal 2 %. Ve všech seancích zavíral tento index v kladných hodnotách. Akcie Hewlett Packard posílily o více jak 4 %. V týdnu, kdy se oznamovaly prodeje automobilů poskočil General Motors (profil, názory) o více jak 4 %. Nedařilo se příliš konglomerátu General Electric (profil, názory), který oslabil o necelé jedno procento. Tento týden se poprvé obchodovala Altria Group po oddělení Kraft Foodds.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 354 12 560 + 1,7
Nasdaq
(profil, názory)
2 422 2 471 + 2
S&P 500
(profil, názory)
1 421 1 444 + 1,6

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index průmyslové výroby v březnu ztratil 1,4 a klesl na 50,9 bodu. Ztráty indexu tak překonaly očekávání analytiků, kteří předpokládali, že oslabí jen o 0,9 bodu. Největší zásluhu na nižší hodnotě indexu má krize na realitním trhu a slabá poptávka po automobilech.
  • Index nákupních manažerů v US v březnu rostl pomalejším tempem když vzrostly náklady a zvýšily obavy, že pokles trhu s nemovitostmi se začal přenášet i na další odvětví ekonomiky. Index ISM klesl z únorových 54,3 b. na 52,4 b., což je nejméně za poslední 4 roky. Ekonomové přitom očekávali nárůst indexu na 55 b.
  • Míra nezaměstnanosti poklesla na 4,4 % z předchozích 4,5 %. Ekonomové očekávali naopak zvýšení na 4,6 %.

Co se stane - očekávané události

  • 13/4 PPI index

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 2/4: Kohlberg Kravis Roberts & Co. koupí za 29 mld. USD společnost First Data Corp. (profil, názory), největšího světového provozovatele systému pro platby kreditními kartami. KKR zaplatí za jednu akcii 34 USD, což je 26 % nad cenou, na které akcie FDC uzavřely páteční obchodování.
  • 2/4: AT&T (profil, názory), největší americká telefonní společnost, jedná s Pirelli & C. SpA o koupi podílu v Olimpia SpA, vlastníku Telecom Italia (profil, názory). Pokud budou jednání úspěšná, koupí AT&T a mexický bezdrátový operátor America Mobil 66,6 % podíl v Olimpii. Zbylá třetina zůstane ve vlastnictví Pirelli a Sintonie. Společnosti by za jednu akcii zaplatily 2,82 EUR.
  • 3/4: Tribune Co. (profil, názory), vlastník listů Los Angeles Times a Chicago Tribune, souhlasí s nabídkou převzetí od miliardáře Sama Zella, který akcionářům nabídl 34 USD za akcii, celkem tedy 8,4 mld. USD. Společnost radši přejde do rukou místního investora než kalifornských miliardářů Rona Burkleho a Eliho Broada. V rámci operace si společnost vezme úvěr 8,4 mld. USD, pomocí kterého vyplatí stávající akcionáře. Zell získá právo na 40 % akcií firmy, zbylých 60 % bude vyhrazeno pro zaměstnance v rámci opčního programu.
  • 3/4: Taser International Inc., největší výrobce obraných pomůcek, snížil odhad tržeb za první čtvrtletí současného fiskálního roku na 15 mil. USD. Důvodem jsou zpožděné objednávky od tří velkých zákazníků, které budou pravděpodobně přesunuty do druhého čtvrtletí. Analytici očekávali, že tržby v prvním čtvrtletí dosáhnou 19,03 mil. USD.
  • 3/4: Společnost Boeing Co. (profil, názory) dnes oznámila, že společnost Japan Airlines Corp. si objednala 5 letadel typu 787-8. Spolu s dalšími objednávkami od ostatních zákazníků má Boeing pro tento typ letadla 514 objednávek celkem od 26. dubna, kdy byl tento model uveden na trh.
  • 4/4: Podle prodloužené dohody bude i nadále signál televizních stanic ABC patřících společnosti Walt Disney Co. (profil, názory) šířen pomocí sítě Time Warner Cable Inc.. Dohoda umožní ABC od konce tohoto a začátku příštího roku rozšířit počet svých kanálů.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německá burza měla zkrácený týden, ale ani to nezabránilo indexu DAX (profil, názory) razantně překonat hranici 7 000 bodů. Index DAX zavíral na nové rekordní hodnotě 7 099,9 bodů - všechny dny v týdnu byly růstové. Nejvíce se dařilo utilitě E.ON (profil, názory), kde se finalizuje boj o španělskou Endesu. Titul posílil o necelých 7 %. Pouze pět titulu z hlavní báze indexu DAX bylo ztrátových a to Volkswagen, Metro, Infineon, Deutsche PostBank a DaimlerChrysler.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 919 7 099 + 2,6

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslové objednávky v únoru vzrostly o 3,9 %. V ročním srovnání jsou vyšší o 9,5 %. Výsledky jsou lepší než očekávání ekonomů.
  • Průmyslová výroba v únoru oproti lednu nečekaně vzrostla o 0,9 % a posiluje již čtvrtý měsíc v řadě. Ekonomové očekávali její pokles o 0,5 %. Její růst je tak další známkou toho, že se největší evropská ekonomika již vzpamatovala z dopadu lednového zvýšení DPH a nadechla se k novému oživení. V meziročním srovnání se výkon německého průmyslu zvýšil o 7,7 % a překonal tak očekávání analytiků o 1 %

Vývoj titulů na německém trhu

  • 3/4: Německá největší veřejně obchodovatelná realitní společnost, IVG Immobilien AG, zvýšila meziročně svůj zisk o 36 % zejména díky prodeji nemovitostí. Čistý zisk dosáhl 149,,2mil. EUR a překonal tak odhady analytiků 145mil. EUR. Společnost pro tento rok očekává silný nárůst zisku, když silný ekonomický růst a klesající nezaměstnanost největší evropské ekonomiky, zvyšuje poptávku po kancelářských prostorech. Společnost plánuje zvýšit dividendu na 50c/a z loňských 18c/a. Tržby se v minulém roce zvýšily na 4,7 % na 446,2mil. EUR
  • 4/4: Italské banky zvažují, zda oslovit společnosti Deutsche Telekom AG a Telefonica SA jako možné partnery při podání protinabídky na společnost Telecom Italia. Mediobanca SpA, Capitalia SpA a Intesa Sanpaolo SpA také zvažují možnou nabídku pro Olimpia SpA, vlastnící 18% balík akcií v Telecom Italia.
  • 4/4: Unicredit zvyšuje svoje doporučení pro akcie Henkelu z původního "hold" na "buy". Credit Suisse Group zvyšuje jejich cílovou cenu o 30 % na 110 EUR.
  • 5/4: Lufthansa, druhá největší evropská letecká společnost, jedná s Thomas Cook AG, dceřinou společností KarstadtQuelle AG, o podmínkách převzetí plné kontroly nad charterovým dopravcem Condor. Obchod je plánován již delší dobu, společnosti nyní dojednávají jeho podrobnosti.
Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.


Maďarsko

Maďarská burza navázala na pozitivní závěr z minulého týdne. Index BUX (profil, názory) přidal 2,3 %. Všechny seance v rámci týdne byly ziskové a počet růstových dní se tak rozšířil již na sedm. Dařilo se technologické firmě Synergon (+8,5 %). Po propadech se vzpamatoval farmaceutický sektor a své ztráty korigoval Egis i Richter.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 423 23 962 + 2,3

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce v únoru vzrostla o 10,7 % v meziročním srovnání. Meziměsíčně je lepší o 0,3 % po propadu o 0,1 % z minulého měsíce.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 4/4: Citigroup zvýšila cílovou cenu pro největší maďarskou banku OTP na 10 500 HUF z původní ceny 9 500 HUF.
  • 4/4: Broker Lehman Brother Holding začal analyticky pokrývat Magyar Telekom. Úvodní doporučení bylo stanoveno na "underweight".
  • 6/4: Největší rafinérie ve východní Evropě, maďarská Mol Nyrt, navrhuje dividendu 508 HUF/a, kterou by vyplatila ze svého zisku za rok 2006. Meziročně by se tak dividenda zvýšila o 58 %. Důvodem je snížení akvizičních aktivit společnosti. O dividendě se rozhodne na výročním zasedání společnosti 26. dubna.

Co se stane - očekávané události

  • 11/4: CPI

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

3. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

Pražská burza si udržela silné zisky z minulého týdne. Americké trhy naopak svorně oslabovaly. V USA poklesl také index spotřebitelské důvěry a na nejnižší hodnotu za posledních 7 let... celý článek

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

27. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

Pražský index PX zaznamenal 7 růstových seancí v řadě, přidal 4 % a vrátil se nad 1 700 bodů. Propady z přelomu února a března tak zcela vymazal. Také hlavní americké indexy jednotně... celý článek

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

20. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem.... celý článek

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč... celý článek

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

27. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

Na pražské burze začala výsledková sezóna. Které tituly minulý týden reportovaly a jak si loni vedly? V USA dosáhl Dow Jones přesně před týdnem opět nového historického maxima, zbytek... celý článek

Partners Financial Services