Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 3. 4. 2007
Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil
Pražská burza si udržela silné zisky z minulého týdne. Americké trhy naopak svorně oslabovaly. V USA poklesl také index spotřebitelské důvěry a na nejnižší hodnotu za posledních 7 let se propadl i prodej nových domů. Německý DAX naopak ještě upevnil svůj takřka 5% růst z minulého týdne a důvěra německých podnikatelů v březnu neočekávaně vzrostla. Maďarská burza oslabila.


Česká republika

Index PX (profil, názory) zavíral díky růstům v závěru týdne silnější o 0,2 % a udržel si tak své silné zisky z minulého týdne. Zavřít nad historickým maximem se mu však nepodařilo. Nejblíže k tomu bylo v pondělí a v pátek. Vždy však scházelo pár bodů. Při celkově spíše podprůměrné aktivitě na trhu nejvíce posílila ECM (profil, názory) a to o více jak 6 %. Přes 4 % získala CETV (profil, názory), z výraznějších pohybů je to však vše. Nejvíce ztrácela Erste bank (profil, názory) (-2,4 %) a Pegas (profil, názory) (-1 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 708,90 1 712,20 +0,20

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Evropská komise schválila objem emisních povolenek pro období let 2008-2012. Česku byla žádost zkrácena o 14,8 % na 86,8 mil tun. Polsku byl objem škrtnut o čtvrtinu. MPO nesouhlasí s takto výrazným omezením oproti původní žádosti. Snížení limitů prý neodpovídá očekávanému růstu ekonomiky.
  • ČNB (profil, názory) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní sazba tak zůstala na úrovni 2,5 %. ČNB postrádá výrazné impulsy pro pohyb sazeb ať jedním či druhým směrem. Guvernér Tůma očekává, že beze změny můžou zůstat několik měsíců.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
26/3: Generální ředitel Roman zopakoval, že vedení nebude prosazovat vyšší výplatu dividend a bude se držet původních záměrů. Společnost si chce ponechat dostatek prostředku pro možné budoucí akvizice.
28/3: Sal.Oppenheim zvýšila investiční doporučení na stupeň "kupovat" z předchozího "neutrální".

Orco Properte Group (profil, názory)
27/3: Developerská společnost disponuje 1 mld. EUR, kterou má připravenou na investice. Peníze by mohly jít jednak do projektů u nás, ale i v Maďarsku, Polksu a Rusku. Na ruském trhu se stále zaměřuje na Moskvu, vedení ale nevylučuje, že se zaměří i na jiné oblasti.
28/3: Erste Bank snížila doporučení na "držet" z "akumulovat". Cílová cena byla navýšena na 132 EUR.
29/3: Společnost oznámila, že v roce 2006 dosáhla čistého zisku 96,7 mil. EUR (+77,4 y/y). Čistá hodnota aktiv k 31. 12. 2006 se oproti původně oznámenému odhadu zvedla na 99,4 EUR. Vedení potvrdilo projekci tržeb pro 2007 ve výši 223 mil. EUR.
30/3: Atlantik FT zvyšuje v reakci na výsledky cílovou cenu na 139,20 EUR.

Pegas Nonwovens (profil, názory)
29/3: ING mírně navýšila cílovou cenu pro výrobce netkaných textilií na 895 Kč. Doporučení "kupovat" bylo potvrzeno.

Telefonica O2 CR (profil, názory)
28/3: Raiffeisenbank zvedla svoji 12M cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 586 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "držet". V navýšené ceně se odráží úspěšný rozjezd mobilní sítě na Slovensku a očekávané příjmy z prodeje souborů nemovitostí.

Zentiva (profil, názory)
30/3: Farmaceutická společnost ve spolupráci se Citigroup prodá dluhopisy v hodnotě 550 mil EUR. Finance budou sloužit na pokytí nákladů souvisejících se převzetím turecké firmy Eczacibasi.

Co se stane - očekávané události

  • 4/4 Obchodní bilance
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké trhy svorně oslabovaly. Index Dow Jones (profil, názory) ztratil 1 % a zavíral na hodnotě 12 354,3 bodů. Indexy umazaly tak část svých silných zisků z minulého týdne. DJ svůj propad zmírnil v závěru týdne, kdy zaznamenal dvě mírně rostoucí seance. Mohla za tím stát snaha o udržení hodnot indexů na přijatelných úrovní z důvodu konce čtvrtletí. Růstových titulů z 30ti komponentů DJ bylo jako šafránu. Altria přidala přes 2,5 %. Titul se naposledy obchodoval přes svým odštěpením divize Kraft Foods. Největší ztráty si připsal General Motors (profil, názory).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 481 12 354 - 1
Nasdaq
(profil, názory)
2 449 2 422 - 1,1
S&P 500
(profil, názory)
1 436 1 421 - 1

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Prodej nových domů v uplynulém měsíci podle zprávy amerického ministerstva obchodu nečekaně poklesl o 3,9 % na 848 000, což je nejnižší hodnota za posledních sedm let.
  • Americký index spotřebitelské důvěry v březnu ztratil oproti revidované hodnotě pro předchozí měsíc 4 body a poklesl na 107,2 bodu. Ekonomové očekávali, že klesne jen na 108,5 bodu. Na jeho hodnotě se negativně podepsal stav realitního trhu a vysoké ceny ropy. Naopak, příznivý vliv má relativně dobrá kondice trhu práce a rostoucí příjmy zaměstnanců.
  • HDP ve 4Q rostlo tempem 2,5 %. Analytici předpokládali potvrzení předchozích odhadů na úrovni 2,2 %. US ekonomika již třetí rok za sebou vykárala tempo růstu větší než 3 %. V loňském roce to bylo konkrétně 3,3 %.

Co se stane - očekávané události

  • 4/4 INS Non-Manufactoring
  • 6/4 Nezaměstnanost

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 26/3: Alcatel-Lucent, výrobce telekomunikačních zařízení, oznámil, že získal 3letý kontrakt v hodnotě 6 mld. USD od společnosti Verizon Communications Inc. na rozšíření její mobilní sítě.
  • 26/3: Broker Goldman Sachs snížil odhad zisku pro společnost Intel (profil, názory) kvůli slabé cenové politice procesorů, ale dodal, že díky nedávnému poklesu ceny akcií se titul stává zajímavějším. Odhad EPS pro rok 2007 byl snížen na 1 USD z předchozích 1,1 USD a projekci pro rok 2008 na 1,2 USD z 1,35 USD, když se broker domnívá, že pokles cen pamětí DRAM bude mít také dopad na výrobce polovodičů.
  • 26/3: Společnost Microsoft Corp. (profil, názory) dnes oznámila, že tržby z prodeje operačního sytému Vista překonaly svého předchůdce za první dva měsíce, kdy je software na trhu. Od spuštění prodeje bylo prodáno více než 20 mil. licencí softwaru Vista. Prodeje XP ve stejném období v roce 2001 činily 17 mil.
  • 27/3: Lennar Corp. (profil, názory), největší stavitel domů v US, oznámil, že jeho zisk poklesl v 1QFY, kvůli odlivu poptávky na upadajícím trhu s nemovitostmi. Čistý zisk dosáhl 68,6 mil. USD / 43 c na akcii z loňských 258,1 mil. USD / 1,58 USD. V souvislosti s tím oznámil Lennar, že nedosáhne svého plánovaného zisku pro rok 2007. Tržby meziročně poklesly na 2,79 mld. USD z 3,24 mld. USD. Analytici očekávali zisk 39,5 c na akcii při tržbách 2,52 mld. USD.
  • 28/3: Philip Morris International se pravděpodobně v průběhu léta oddělí od své mateřské Altrie (MO) a bude tak následovat Kraft Foods Inc. (KFT), který dokončí své oddělení 30. března. Goldman Sachs zařadil Altarii na svůj buylist s 12timěsíční cílovou cenou 76 USD (po oddělení Kraftu).
  • 30/3: Společnost Dell Inc. (profil, názory), druhý největší výrobce osobních počítačů na světě, pravděpodobně nestihne v původním termínu zveřejnit výsledky za uplynulý fiskální rok. Vyšetřování SEC objevilo v jeho účetnictví některé chyby týkající se tvorby rezerv a firma nyní zjišťuje, zda bude nutné přepočítat hospodářské výsledky.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Index DAX (profil, názory) částečně rozšířil svůj takřka 5% růst z minulého týdne. Zavíral silnější o 0,3 % na hodnotě 6 917 bodů. V průběhu týdne se spíš pohyboval pod touto hodnotou a částečně korigoval, díky konci kvartálu se však dostal na týdenní maxima, kde zavíral. Svůj předchozí výrazný růst korigoval Volkswagen, když ztratil 4,4 %. Nedařilo se ani Siemensu (profil, názory) či SAPu (profil, názory). Nejrůstovějším titulem z komponentů DAXu se stal BASF (profil, názory) (+6,6 %)

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 899 6 919 + 0,3

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Důvěra německých podnikatelů v březnu neočekávaně vzrostla, když index IFO podnikatelského klima dosáhl 107,7 b., zatímco ekonomové očekávali pokles na 106,5 b. z únorových 107 bodů.
  • Spotřebitelské ceny vzrostly mírně více než se čekalo. V březnu byly v meziměsíčním srovnání vyšší o 0,3 %, v meziročním porovnání jsou vyšší o 1,9 %. V EU harmonizované podobě je měsíční změna stejná, v ročním porovnání jsou vyšší 2,1 %.
  • Nezaměstnanost díky jarnímu oživení na trhu práce podle očekávání klesla z únorových 9,3 % na březnových 9,2 %.
  • Maloobchodní tržby po výrazném lednovém propadu mírně vzrostly a to o 0,9 %. V meziročním porovnání klesly o 1, 6 %.

Co se stane - očekávané události

  • 4/4 Průmyslové objednávky

Vývoj titulů na německém trhu

  • 26/3: Největší německá utilita, společnost E.ON (ZAEOA), zvýšila svoji nabídku převzetí za španělskou Endesu (ELE) o 3,2% na 42,4 mld. EUR. V přepočtu na akcii nyní E.ON nabízí 40 EUR za kus zatímco předchozí nabídka byla o 1,25 EUR na akcii nižší. E.ON se zvýšením nabídky snaží přeplatit konkurenční Enel.
  • 26/3: Monopol Deutsche Post, největší evropské poštovní společnosti, skončí podle německého ministra financí Michaela Glose tak jak se původně plánovalo začátkem příštího roku. Německo se tak podřídí požadavkům EU. Dříve se spekulovalo, že by zrušení monopolu na zásilky do 50 g mohlo být odloženo s poukazem, že konkurenti Deutsche Post z ostatních zemí EU také neotevřeli svůj národní trh.
  • 27/3: Adidas obdržel zvýšené doporučení od Merrill Lynch. Broker momentálně cíluje světovou dvojku na 47 EUR s investičním stupněm "buy". Zakladatel britské firmy Sports Direkt Mike Ashley oznámil, že zvýšil podíl ve firmě na 3, 14 %.
  • 28/3: Výrobce plastových krytů na mobilní telefony, Balda AG, snížil svůj výhled tržeb pro letošní rok a oznámil, že v minulém roce, díky nákladům na uzavření továren v Německu, vykázal čistou ztrátu 43 mil. EUR. Tržby pro rok 2007 mají dosáhnout 650 mil. EUR z předchozích odhadů 700 mil. EUR. Zisk na akci však firma ponechala nezměněný, 90 c/a.
  • 28/3: Porsche AG, jenž by rád posílil svůj vliv v největší evropské automobilce nabídl za Volkswagen 35,8 mld. EUR v hotovosti. Společnost nabízí 65,45 EUR za každou prioritní akcii a 100,92 EUR za každou kmenovou akcii. Porsche v tomto týdnu zvýšilo svůj podíl ve Volkswagenu na 30,94 % po uplatnění opce na nákup 3,6 % akcií za cenu 100, 92 EUR/a.
  • 30/3: Čistý zisk Jenoptik AG, výrobce optiky a laserů, dosáhl v posledním čtvrtletí uplynulého fiskálního roku 4,3 mil. EUR. Ve stejném období předchozího roku společnost hospodařila se ztrátou 6,1 mil. EUR. Tržby vzrostly o 16 % na 140,8 mil. EUR. Firma v prosinci prodala ztrátovou divizi čistících systémů M+W Zander a hodlá se zaměřit na výrobu senzorů pro satelitní navigaci, zařízení pro měření rychlosti v dopravě a produkty, které využívají světlo či laser. V tomto roce firma očekává 10% růst tržeb i EBIT. Společnost za rok 2006 nevyplatí dividendu a zisk investuje do svého rozvoje.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Maďarská burza oslabila. Index BUX (profil, názory) zavíral slabší o jedno procento na hodnotě 23 423 bodů. Nepodařilo se mu tak stále dostat se nad 50denní klouzavý průměr, pod který se dostal na přelomu února a března. Index byl nadále tížen farmaceutickým sektorem, když klesal Egis i Richter. S růstem cen ropy se naopak dařilo Molu, který přidal přes 4 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 651 23 423 - 1

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Centrální banka v souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby beze změny a hlavní sazba tak zůstala na úrovni 8 %. Sazby jsou stabilní od října, jelikož se NBH obává, aby růst regulovaných cen a zvýšení daní neovlivnilo příliš cenový vývoj.
  • Nezaměstnanost v období prosince až února poklesla na 7,4 % z předchozí úrovně 7,5 %. Ve stejném období před rokem dosahovala míra nezaměstnanosti 7,8 %. Za poklesem stojí především větší počet mladých lidí, kteří našli práci.
  • Výrobní ceny v únoru vzrostly v meziročním porovnání o 4,2 % po růstu o 4,3 % v lednu.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 26/3: Citigroup zopakovala svoje obavy o ziskovost farmaceutických firem. Zájem investorů by se mel dle Andrea Howella zaměřit na OTP Bank a Magyar Telekom.
  • 29/3: Erste Bank zvyšuje doporučení pro Magyar Telekom - na "akumulovat" z původního "držet".

Co se stane - očekávané události

  • 6/4 Průmyslová produkce

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

27. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

Pražský index PX zaznamenal 7 růstových seancí v řadě, přidal 4 % a vrátil se nad 1 700 bodů. Propady z přelomu února a března tak zcela vymazal. Také hlavní americké indexy jednotně... celý článek

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

20. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem.... celý článek

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč... celý článek

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

27. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

Na pražské burze začala výsledková sezóna. Které tituly minulý týden reportovaly a jak si loni vedly? V USA dosáhl Dow Jones přesně před týdnem opět nového historického maxima, zbytek... celý článek

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

13. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy... celý článek

Partners Financial Services