Fondy: vodní bohatství nade vše

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 26. 2. 2007
Fondy: vodní bohatství nade vše
Kdo jen maličko sleduje trh, jistě ví, jaký vodní příval že to spláchl veškerou konkurenci. Rozlil se z břehů ovšem tak, že právě proto musel po třech týdnech skončit. Ani ostatní zajištěné fondy ale nezahálely, a celkem tak svými 777 milióny ovládly 90 % týdenního fondbyznysu.

Celkové čisté prodeje za 840 miliónů je nepochybně slušný týdenní výkon (loňský průměr byl 772 miliónů), ale asi netřeba upozorňovat, že jen součet zajištěných a realitních fondů je ještě vyšší. Vše ostatní je jen sčítání drobných, navíc opětovně 100 miliónů opustilo dluhopisové fondy.

Se závěrečnými 400 milióny tedy končí svůj hattrick zajištěný ČSOB Vodního bohatství 1 – kdo do pátku nestihl investovat, má smůlu. Retailoví investoři do něj totiž nasnášeli za pouhé tři týdny 800 miliónů korun, je tedy vyprodán, a byl v pátek proto předčasně uzavřen.

Se 100 milióny pokračuje ve štafetě ČSOB Středoevropské měny 1 a jeho zajímavá konstrukce a lákavá participace také jistě inspiruje následovníky. Max 8 se týdenním 100 miliónům přiblížil na dohled, ESPA-ČS Zajištěnému 23 také příliš do této výše nechybí.

Ostatní jen v drobných

Fondy peněžního trhu za podpory smíšených jen taktak vyrovnaly odliv z dluhopisových (60 + 40 – 100), nu a akciové si sice připsaly 60 miliónů, ale to jen díky právě 60 miliónům ČSOB Realitního mixu (profil, názory).

Peněžní trh táhne ISČS Sporoinvest (profil, názory) se 120 milióny, ale naopak brzdí IKS Peněžní trh (profil, názory), který sice dostal k názvu PLUS, ale zaznamenal víc než 80miliónové mínus, takže stále se nabízí hypotéza, že ve spořitelně se číhá na nemovitostní mucholapku, zatímco v Komerční bance se škatulata pohybují směrem k Maxu 8 nebo smíšenému Fénixu (profil, názory). A ČSOB zatím válcuje celý trh – to už není hypotéza, ale tvrdý fakt, protože ze tří čtvrtin zase padá do její náruče.

Skoro již trvalý odliv také postihuje i ISČS Sporotrend (profil, názory), z něhož opět odešlo 60 miliónů korun. Jedině Pioneer akciový (profil, názory, koupit) tedy v poslední době drží "pravý" směr a stává se s dalšími 30 milióny pilířem celého akciového segmentu.


Loni přišlo 40 miliard

Ohlédnutí za loňským rokem není nakonec tak chmurné, jak se ještě nedávno zdálo. Majetek fondů se totiž nakonec zvýšil o 40 miliard korun hlavně díky poslednímu kvartálu, který sám zvládl 16 miliard. Celkem ve fondech u nás tedy je již 271 miliard korun. Při pohledu na jednotlivá čtvrtletí vidíme: 16; -1; 9; 16. Známe i trendy – v prvním kvartále akciový, v posledním zajištěný.

Zkusme i trochu z nadhledu: v tempu nárůstu o 17,4 % jde o nejrychlejší růst finančního produktu hned po penzijních fondech (tam přes 20 %, ale jen na poloviční úrovni 136 miliard korun).

Krásný růst fondbyznysu roku 2005 o 58 miliard se tedy zopakovat nepodařilo, ale dobře vidíme, jak neblaze na retail zapůsobila květno-červnová korekce. Byla globální, ale klienti nerozlišují systematické riziko, navíc se přece jen projevila víc na emerging trzích. Naši klienti jsou velmi citliví na mediální obraz, zejména ten v tmavých barvách – nu a dluhopisům doba nepřeje dlouhodobě.

Podíly jednotlivých segmentů se pomalu mění, kdy nejzřetelnější je nárůst zajištěných fondů na úkor fix income fondů. Jak je majetek rozdělen do jednotlivých kategorií, vidíme zde:

Peněžního trhu 38,8 %
Dluhopisové 15,3 %
Smíšené 12,5 %
Akciové 13,5 %
Fondy fondů 4,1%
Zajištěné 15,8 %

Celá druhá polovina roku tedy jakoby přehodila výhybku obliby, přesto pohled na strukturu celku loňského fondbyznysu není tak jednoznačný:
Nejvyšší nárůst zaznamenala sice aktiva zajištěných fondů (+18,9 mld. Kč), ale hned následovaly akciové fondy (+12,8 mld. Kč) a smíšené fondy (+6,2 mld. Kč). Naopak odliv aktiv se projevil u fondů peněžního trhu (-2,4 mld. Kč) a dluhopisových fondů (-2,3 mld. Kč), viz graf:

Nejrychlejším tempem sice rostly fondů fondů, ale z nízkého základu a navíc jde většinou o smíšené fondy, takže bychom jejich nárůst +6,9 mld. Kč mohli bez velké chyby mohli přičíst k nárůstu smíšených fondů, které tak narostly také o cca 12 miliard korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Je v našich akciích ještě potenciál?

V minulém týdnu reportovaly naše blue chips ČEZ a O2 Telefónica CR. Loňské výsledky jsou v celku považovány za „lepší než očekávání“. Zejména provozní zisk ČEZ přesáhl 40 mld. Kč a znamená 36,3% růst proti roku 2005. Také Telefónice čistý zisk v roce 2006 vzrostl přes 8 miliard Kč z 6,25 v roce 2005, tedy také o víc než 30 %.

Všimli jste si jistě těch "tygřích skoků" ziskovosti. To je jeden z důvodů, proč je potenciál emerging trhů tak velký a proč je zavádějící řídit se pouhým P/E… Ano, nic netrvá věčně a takový ČEZ už za loňský rok vzrostl na kurzu "jen" o 34 %, ale kde hledat podobný potenciál?
Leč naše akcie právě minulý týden opět děsily investory značným propadem, který právě až výsledky napravily, takže si udržely výnos 7,3 % od začátku roku.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištěné už i na vodu

12. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné už i na vodu

Další týden v zajetých kolejích, kdy investice plynuly prakticky jen na peněžní trh a do zajištěných fondů. Leč dohromady přišlo 620 miliónů korun, a to ještě předtím musely nahradit... celý článek

Fondy: speciál trumfl všechny

5. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: speciál trumfl všechny

Týden téměř bez překvapení – vše proudí na peněžní trh a do zajištěných. Ono "téměř" tkví v celkové sumě 1,34 miliardy korun. To je překvapivé až šokující, ovšem jen do té chvíle, než... celý článek

Fondy: ve starých kolejích

29. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: ve starých kolejích

Burzovní indexy sice doma i ve světě dosáhly na svá maxima, našinec se ale drží za zajištěnými kamny. Z celkového přílivu 620 miliónů totiž právě do nich "přiložili" plných 360 miliónů.... celý článek

Fondy: jedině bez rizika

22. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jedině bez rizika

Do fondů přišlo za minulý týden 650 miliónů korun, což jistě není nejhorší týdenní bilance, ale byly buď krátké, anebo hledaly zajištění. Skoro čtvrt miliardy jich hledalo přístřeší... celý článek

Partners Financial Services