Sláva a pád fondu Amaranth: Katrina a Hunterův „majstrštyk“

Sláva a pád fondu Amaranth: Katrina a Hunterův „majstrštyk“
Katrina se stala nejničivějším hurikánem v historii. Za oběť jí padlo nejméně 1836 osob, což z ní udělalo třetí nejvražednější hurikán známé historie a nejvražednější bouři od roku 1928. A co bylo významné pro Amaranth – vyrvala z kotev anebo poškodila na 30 těžebních plošin v Mexickém zálivu a dočasně vyřadila z provozu 9 rafinérií, což je odhadem 24 % roční těžby ropy a 18 % těžby zemního plynu v Mexickém zálivu. Cena ropy i zemního plynu okamžitě stoupla. Rozdíl mezi kontrakty v jednotlivých měsících, na který Hunter sázel, vzrostl o 242,5 %, a to za pouhé čtyři měsíce.

Ač se to nezdá, hurikány jsou ve Spojených státech častější než u nás povodně. Každoročně se mezi červencem a zářím v Atlantiku vytvoří v průměru 6 hurikánů a 10 tropických bouří. Část z nich odchýlí jižní větry do Karibiku, kde pustoší Kubu a jiné země, část se vychýlí severozápadním směrem a zmizí někde v severním Atlantiku. Notná část však zasáhne jižní či východní pobřeží Spojených států od Mexického zálivu přes Floridu až k Maine.

Mezi roky 1851 až 2004 zasáhlo Spojené státy celkem 273 hurikánů, z nichž 92 dosáhlo nejvyšších stupňů tři až pět. Hurikánová sezóna 2005 však měla být výjimečná. V Atlantiku se vytvořilo 15 hurikánů a 27 bouří, mezi nimi čtvrtý a šestý nejsilnější atlantický hurikán historie.


Katrina roztáčí ničivý kolotoč


Hurikán Katrina na vrcholu své síly 28. srpna 2005.
Ráno 25. srpna jen dvě hodiny před dopadem zesílila tropická bouře Katrina na stupeň hurikánu a zpustošila Floridu. Nad pevninou sice nakrátko oslabila, v Mexickém zálivu však opět nabyla sil. 27. srpna dosáhla stupně 3 a stala se třetím velkým hurikánem sezóny. 28. srpna dosáhla stupně 5. V jednu hodinu odpoledne téhož dne dosáhla rychlosti 280 km za hodinu, čímž se stala 4. nejsilnějším atlantickým hurikánem v historii a nejsilnějším hurikánem v Mexickém zálivu.
29. srpna nejprve v síle hurikánu ve stupni 3 a šíři 190 kilometrů zpustošila Lousianu, aby se o pár hodin později nad pobřeží vrátila a stále o síle 3 a rychlostí 195 km/h podél hranice států Missisipi a Louisina vyrazila do vnitrozemí. Trvalo 240 kilometrů, než se Katrina vyčerpala natolik, aby ztratila stupeň hurikánu, ale ještě 31. srpna ve formě bouře zasáhla Ontario a Quebec hluboko na severovýchodě. Za sebou zanechala spoušť.

Se zaznamenanými škodami 86 miliard dolarů (profil, názory) se Katrina stala nejničivějším hurikánem v historii. Za oběť jí padlo nejméně 1 836 osob, což z ní udělalo třetí nejvražednější hurikán historie a nejvražednější bouři od roku 1928. Těžce zasažena byla města Mobile, Alabama, Waweland a Biloxi/Gulfport ve státě Mississipi.
Nejhůře však dopadlo louisianské New Orleans, které v důsledku proboření hrází na jezeře Pontchartrain a několika říčních kanálech z 80 % zatopila voda. V půlmiliónovém městě došlo ke scénám, které Američané znali spíše z rozvojových zemí - ať už šlo o chaotický postup záchranných prací, drancování v ulicích, rabování v opuštěných obchodech anebo neuvěřitelně rychlý rozklad městského policejního sboru.


Cena ropy i zemního plynu stoupá

Pro Amaranth se však daleko důležitější věci odehrávaly v okolí. Katrina vyrvala z kotev anebo poškodila na 30 těžebních plošin v Mexickém zálivu a dočasně vyřadila z provozu 9 rafinérií - odhadem 24 % roční těžby ropy a 18 % těžby zemního plynu v Mexickém zálivu. To vše na dobu nejméně 6 měsíců. Cena ropy i zemního plynu okamžitě stoupla, a jak Hunter předvídal, březnový kontrakt rostl rychleji než ten dubnový.

Panika stále stoupala s tím, jak rostl rozsah škod. Rozdíl mezi březnovým a dubnovým kontraktem s dodáním v roce 2006, který ještě na konci června činil jeden dolar, vzrostl na 2,5 dolaru na počátku září. V půli září spread klesl ke 2 dolarům, hurikánové sezóně však neměl být konec.
18. září se 18. tlaková níže východně od ostrovů Turks a Caicos změnila na 17. tropickou bouři a dostala jméno Rita. 20. září ráno se změnila v hurikán 2. stupně, ale ještě ten den večer nabyla rychlosti 290 kilometrů v hodině a v samotném srdci bouře rychlosti 380 kilometrů v hodině. Tím v Mexickém zálivu zlomila rekord, který před třemi týdny nastolila Katrina.
24. září 2005 pak mezi Lousianou a Texasem jako hurikán stupně 3 udeřila na pobřeží. Zahynulo 110 lidí, škody přesáhly 10 miliard dolarů a bouře opět zasáhla ropné plošiny a rafinérie. Spread mezi březnovým a dubnovým kontraktem začal opět stoupat, a to až na maximum 3,425 dolaru 5. října 2005.
Viděno v jiné perspektivě, zatímco cena březnového kontraktu mezi červnem a říjnem vzrostla z 8 dolarů na 14, čili o 75 %, vzrostl rozdíl, na který Hunter sázel, o 242,5 %, a to za pouhé 4 měsíce.


Zisk Amaranthu? 1,3 miliardy dolarů

Pak šel spread dolů, pravděpodobně s tím, jak Amaranth likvidoval pozice, prodával březnové kontrakty a dokupoval dubnové. Ještě v půli listopadu však rozdíl cen činil 2,25 dolaru, tedy mnohem víc než na počátku června. Odhadovaný zisk z celé operace činil 1,3 miliardy dolarů, což byl fantastický úspěch. Pro Amaranth i Huntera.
Především Hunterova spekulace totiž hedge fondu v roce 2005 umožnila dosáhnout 18% zhodnocení. V době, kdy index konvertibilní arbitráže prodělal 2,55 %, americké akcie vydělaly necelých 5 % a americké dluhopisy jen 2,5 %. S takovými výsledky se Amaranth rázem ocitl v hledáčku institucionálních investorů. Objem prostředků spravovaných Amaranth Advisors vzrostl za jeden rok ze 4 na 7 miliard dolarů.


Hunterův "majstrštyk" - aneb spread mezi březnovým a dubnovým kontraktem v roce 2005.

Hunter vzbudil senzaci, když se během Halloweenu objevil i s Nickem Maounisem převlečení za ženy (nalíčeni profesionálními maskéry). Jeho roční bonus za rok 2005 se pohyboval mezi 75 až 100 milióny dolarů, čímž se stal nejlépe placeným traderem v Amaranthu. Bral více než Maounis a více než Arora.
A překvapením neměl být konec. Když Hunter požádal, jestli by se s manželkou a dvěma dětmi nemohl vrátit do Calgary, Maounis mu to umožnil. V kanadské provinci Albertě zřídil Amaranth Advisors pobočku a s Hunterem detašoval 8členný tým. Ač měl Amaranth Advisors dceřinou společnost v Torontu, Hunter nadále podléhal Harry Arorovi ve 2 000 mil vzdálené Greenwich.

5. prosince 2005 publikovala agentura Klotzbach - Gray svoji první předpověď pro hurikánovou sezónu 2006. V Atlantiku se mělo vytvořit 17 pojmenovaných bouří a 9 hurikánů stupně 3 a výše. Podobně jako v roce 2005 měl nejméně jeden velký hurikán s 81% pravděpodobností zasáhnout Spojené státy.
Na konci roku 2005 dosáhla velikost aktiv pod správou Amaranth Advisors 7,5 miliardy dolarů, což z něj udělalo 39. největší hedge fond světa. Jeho osudný rok právě započal.

Pokračování příště...

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.

Víte, jaký osud čekal Amaranth  v roce 2005? Kdy jste o tomto hedge fondu slyšeli poprvé?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sláva a pád fondu Amaranth: Hunter nakupuje zemní plyn a začíná se formovat Katrina

13. 2. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: Hunter nakupuje zemní plyn a začíná se formovat Katrina

Problémem obchodu se zemním plynem je stálá nerovnováha mezi poptávkou a nabídkou. Cena zemního plynu je velmi volatilní a velmi sezónní. Jeho 40% roční volatilita znamená, že při očekávaném... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: lovec přichází

8. 2. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: lovec přichází

Začátek roku 2005 nestál za nic. Jediné, co Amaranthu vynášelo, byly energetické investice. Komoditní hedge fond Amaranth Energy & Commodities Fund měl v květnu 2005 už pořádně vyšlápnuto... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: jak se šplhá k vrcholu

30. 1. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: jak se šplhá k vrcholu

Pád akciových trhů v letech 2000–2003 a marné úsilí Fedu tento pokles zastavit snižováním úrokových sazeb znělo portfoliomanažerům hedge fondu Amaranth jako rajská hudba. Na investory... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: Nick Maounis a Amaranth Advisors

17. 1. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: Nick Maounis a Amaranth Advisors

31. srpna 1999 oznámil největší penzijní fond světa CalPERS, že 11 miliard dolarů ze svého 150miliardového portfolia přesune do "hybridních" investic, včetně hedge fondů. Investoři... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: báječný svět finančních investic

11. 1. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: báječný svět finančních investic

Kolik peněz byste byli ochotni vsadit na to, že v březnu bude větší zima než v dubnu? Čtyři a půl miliardy dolarů? A pokud byste tolik peněz vsadili, dokážete si představit, že vás... celý článek

Partners Financial Services