Komodity: ropa se opět ozývá, zlatu vyhovuje slabý dolar a kukuřici globální oteplování

Komodity: ropa se opět ozývá, zlatu vyhovuje slabý dolar a kukuřici globální oteplování
Na komoditních trzích se v průběhu měsíce ledna děly velmi zajímavé věci. Cena ropy se v posledních čtrnácti dnech vzepjala od svých minim a z 51 dolarů za barel míří k psychologické "šedesátce". Také zemní plyn stále zdražuje. Na ceně díky slabému dolaru získává cena zlata a jiných drahých kovů. Do budoucna má velký potenciál i kukuřice.

Ropa a její spotová cena v současnosti potvrzuje domněnky o trendovém růstu globální ekonomiky. Vedle lepšících se čísel výhledu americké ekonomiky se projevil také drsnější příchod zimy. Cena ropy se sice pohybuje stále přes 4 % níže než ke konci roku 2006, poslední čísla ale naznačují, že by se - alespoň krátkodobě mohla podívat nad hranici 60 dolarů. V současnosti se obchoduje na úrovni 58 dolarů za barel.

Chladnější počasí má tradičně v zimním období větší vliv také na cenu zemního plynu. Ten od počátku roku zaznamenal již téměř 19 % nárůst ceny. A pokud vyšší zásoby v průběhu prosince znamenaly výrazný pokles jeho ceny, nyní se díky chladnějším předpovědím na měsíc únor zdá, že by se především nabídková strana mohla dále tenčit, což by vyvolalo další tlak na růst jeho ceny. V posledních čtrnácti dnech vzrostly ceny energií na světových trzích o více než 11 %.

Vývoj cen vybraných komodit
2. 2. 2007 1 týden 1 měsíc rok 2006 1 rok
GSCIER Index * 566,95 3,23 % -2,62 % -2,62 % -21,12 %
Ropa 58,41 5,64 % -4,03 % -4,03 % -7,11 %
Zemní plyn 7,48 4,20 % 18,69 % 18,69 % -10,43 %
Zlato 646,2 0,09 % 1,29 % 1,29 % 12,87 %
Zemědělské plodiny 636,34 0,14 % -2,06 % -2,06 % 3,42 %
Měď 242,3 -8,24 % -15,60 % -15,60 % 16,88 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM
 

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.

Pokud se pozorněji zaměříme na vývoj celého komoditního trhu, zjistíme, že jeho odezva na pozitivní makroekonomická data přicházející ze Spojených států je zřejmá. Tedy až na vývoj cen průmyslových kovů. Ty se v průběhu prosince svezly s poklesem ceny ropy, poptávka po nich se ale více vyvíjí v kontextu poptávky celého průmyslu. A právě průmyslová aktivita není v současnosti tím pravým tahounem americké ekonomiky. Je jím - a ostatně jím vždy byl - americký spotřebitel. A na jeho rozhodování je cena ropy mnohem více závislá než ceny průmyslových komodit.

Také proto v posledních dvou týdnech zaznamenaly průmyslové kovy jako jediné záporný vývoj v relativním srovnání s ostatními komoditami. Opětovná demonstrace vývoje ceny mědi to jen potvrzuje. Měď se propadla od počátku roku 2007 již o více než 15 %, jen v posledním týdnu o více než 8 %.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od poloviny roku 2006

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Především u zlata je stále patrnější znovuobnovení jeho historicky těsné vazby na vývoj amerického dolaru (profil, názory). Mnoho investičních společností v současnosti předpokládá další ústup z pozic na měnovém páru euro-dolar, a cena zlata a jiných drahých kovů tím získává na ceně. V současnosti se cena zlata pohybuje na téměř 650 dolarech za trojskou unci, v ročním horizontu vzrostla cena zlata o téměř 13 % a proti ostatním komoditám navíc představuje méně kolísavou variantu investice na těchto rizikovějších typech aktiv.

Fundamentálně se však stále domnívám, že stěžejní roli budou v roce 2007 sehrávat ceny zemědělských komodit. V návaznosti na první konkrétnější studii míry lidského zavinění na globálním oteplování, která byla před týdnem zveřejněna Organizací Spojených národů, se budou v blízké budoucnosti podnikat razantnější kroky k rozsáhlejšímu použití alternativních paliv. Biopaliva a rostoucí význam ethanolu může znamenat rostoucí poptávku po zemědělských plodinách, především po kukuřici. I když v letošním roce zemědělský subindex Goldman Sachs klesl o 2 %, rizika pro růst existují především díky zvyšující se poptávce a omezené nabídce.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.

Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komodity: před zimou hlásí pokles

14. 12. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: před zimou hlásí pokles

Pokles zásob ropy a vyšší než obvyklá poptávka v tomto období se podepsaly pod mírným růstem na trhu s ropou. Její cena se bez větších politických rizik a jiných faktorů ovlivňujících... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

7. 12. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy... celý článek

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

24. 11. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

Říjen potvrdil stagnaci ceny na trhu s ropou, která se výrazněji pod 60 USD za barel před zimním obdobím už asi nepodívá. Od počátku uplynulého měsíce získal na ceně zemní plyn, jehož... celý článek

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

25. 10. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

V září se na komoditních trzích projevilo uklidnění geopolitických i jiných rizik na trhu s ropou. Cena klesala, její další pády ovšem již s největší pravděpodobností budou doprovázeny... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Partners Financial Services