Fondy: ve starých kolejích

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 29. 1. 2007 | 3 komentáře
Fondy: ve starých kolejích
Burzovní indexy sice doma i ve světě dosáhly na svá maxima, našinec se ale drží za zajištěnými kamny. Z celkového přílivu 620 miliónů totiž právě do nich "přiložili" plných 360 miliónů. A možná ještě víc, protože Pioneeři své statistiky nezveřejnily. Akcioví investoři se ovšem vyhřívali na nových historických maximech.

Peněžní trh si připsal jen 100 miliónů korun a uplynulý týden jej doslova "táhl" ISČS Sporoinvest (profil, názory) svými 120 milióny, naopak IKS Peněžní trh (profil, názory) musel skoro 50 miliónů oželet. Podívejme se tentokrát na trh z pohledu jednotlivých velkých poskytovatelů, tedy zejména "velké bankovní trojky".

Začněme tedy Komerční bankou a jejím spřežením. Z peněžního trhu sice 50 miliónů odešlo a dalších 20 miliónů zmizelo z IKS dluhopisového (profil, názory), ale 90 miliónů si připsaly smíšené fondy a 50 miliónů Max 8 – suma sumárum tedy nakonec přece jen 70 miliónů korun, což na takového obra jistě není dostatečné. Na druhé straně je trvale jediná, kde zřejmě klientům vysvětlují princip diverzifikace a zejména IKS Balancovaný (profil, názory) s 35 milióny a Fénix smíšený (profil, názory) s 55 milióny vlastně pokrývají celý prodej smíšených fondů.
O pozici lídra trhu trvale bojují Česká spořitelna a ČSOB, jak tedy dopadly tentokrát? Sumou 310 miliónů se opět probojovala na první místo tažná smečka ČSOB, která stále víc dominuje na poli zajištěných fondů – opět jich zvládla za téměř čtvrt miliardy korun. Lídrem zůstává se 120 milióny "kraťas" ČSOB Reverzního rozpětí 3. Z ostatních stojí za zmínku snad jen zejména úžasný ČSOB Realitní mix (profil, názory), který často držívá na hladině celý segment akciových fondů – tentokrát 44 milióny korun.
Nu Česká spořitelna sice spravuje největší díl z celého koláče majetku fondů, ale tentokrát jej navýšila jen o 170 miliónů korun (již zmíněným Sporoinvestem a 60 milióny ČS-ESPA ZF 23).
Celková inventura tedy vypadá následovně: ČSOB 310, ČS 170 a KB 70 = 550 miliónů, takže na všechny ostatní zbývá něco kolem 70 miliónů, pro které je také hned (byť nepříliš obvyklé) vysvětlení: ING sice postrádá 45 miliónů z akciových fondů, ale neuvěřitelných 114 miliónů přišlo do ING českého fondu obligací (profil, názory, koupit).


Žal dluhopisů pokračuje

Jen za cenu poklesu koruny (spadla až na 28,20 za euro) si maličko polepšily tzv. konvergenční dluhopisové fondy (zejména ČSOB Dluhopisových příležitostí o víc než 1 %), ale ty ostatní stále třou bídu s nouzí. Zděšení pak přepadne investora při pohledu na roční výnos – kromě korporátů a konvergenčních se plácají kolem nuly, některé i pod ní. A koruna zase posílí, o tom jen málokdo pochybuje, lednový vývoj jen zkorigoval přehnaný prosincový run, takže se jakoby pouze "vrátila"na listopadovou úroveň.

Ještě, že se pár milionů objeuje mezi mixy. Jak jsme již zmínili, o 100 miliard korun se postaraly zejména IKS Balancovaný s 35 milióny a Fénix smíšený s 55 milióny. Většinou si minulý týden ve výnosech dost polepšily, ty dynamičtější i o víc než 2 %. Na ročním výkonu ovšem nepřesahují jednociferné zhodnocení – s jedinou výjimkou.

Hvězdou mezi mixy je s již téměř 20 % J&T Oportunity (profil, názory),
ale ten svou strategií patří mezi ty extrémně specifické a uvidíme, jak mu budou "hvězdy nakloněny" v budoucnu. Jen pro zajímavost – kdo tuší, že jde o jediný fond široko daleko, který si management fee strhává jako 20 % výkonu a nikoli (jako všechny ostatní) procentem z majetku?


Akciová schizofrenie

Přestože akciové indexy světových trhů i domácí burzy zvoní každou chvíli o svá nová maxima, u nás jim pšenka nekvete. Tentokrát ani 44 miliónů ČSOB Realitního mixu nezachránilo bilanci, protože jen z ISČS Sporotrendu (profil, názory) odešlo přes 42 miliónů a z ING českého akciového (profil, názory, koupit) dalších 25 miliónů korun.

Přitom právě ISČS Sporotrend si za uplynulý týden připsal na výnosu krásná 3 %, na Akro nových ekonomik (profil, názory) s 3,75 % ovšem nemá – ten navíc na roce již překročil výnosovou laťku 25 %.
Pražský index PX vytvořil hned čtveřici rekordů, až v pátek mírně korigoval: výkon 2,6 %, od začátku roku 4,5 % a roční výnos se již blíží 10 %. Týden však nebyl idylický, kdž hned v pondělí večer Amerika oslabila – index Dow Jones zaznamenal největší pokles za poslední dva měsíce, když ztrácely v podstatě všechny sektory americké ekonomiky.

V úterý ale u nás proti všem vyrazilo Orco i akcie Erste 2% růsty. Večer zavelela Amerika "blow up" díky technologiím i rostoucím cenám ropy, takže index Dow Jones poprvé v historii uzavírá nad 12 600 bodů!
Ve čtvrtek ještě naše burza zvedla rekord nad 1 675 bodů, ale večer americké akciové indexy zaznamenaly další největší jednodenní pokles za poslední dva měsíce vinou slabších výsledků farmaceutických a energetických společností. V pátek tedy pražská burza otevřela volným pádem o -1,24 %, ale celá Evropa uklouzla na náledí, nakonec jsme korigovali jen o 0,87 %. Amerika analyzuje protichůdná makrodata (nižší prodeje stávajících, ale vyšší nových domů; vyšší než očekávané objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v prosinci, ale také víc nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti), takže pondělí je zas jen ve hvězdách.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Nové futures

Doplňme tedy: dnes se začíná na burze obchodovat s futures na akcie ČEZ a Erste, tedy prvními tzv. single stock futures. Půjde o tříměsíční a šestiměsíční kontrakty a ponesou názvy CEZ FUT MAR07 (nebo JUN07) a ERBA FUT MAR07 (nebo JUN07) podle doby své splatnosti. Maximální dovolené rozpětí kotace (spread) bylo stanoveno na 20 a 30 Kč a multiplikátor u obou na 100. Těmito nástroji budou moci investoři nejen za pomoci finanční páky spekulovat, ale zejména efektivně zajišťovat svá portfolia.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jedině bez rizika

22. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jedině bez rizika

Do fondů přišlo za minulý týden 650 miliónů korun, což jistě není nejhorší týdenní bilance, ale byly buď krátké, anebo hledaly zajištění. Skoro čtvrt miliardy jich hledalo přístřeší... celý článek

Fondy: miliarda potěšila

15. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda potěšila

Překvapivě vysoký příliv po nemastném neslaném konci roku. Naposled jsme takové sumy vídali loni na jaře, že by tak lákavě působilo letošní podivné předjaří?

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

8. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

První týden roku nezačal vůbec špatně, i když z toho jistě nemůžeme vyvozovat nějaké významné změny trendů. Přestože byly jen čtyři pracovní dny a některé investiční společnosti, zejména... celý článek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

2. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

Týden měl jen tři pracovní dny, takže čtvrt miliardy je celkem slušná suma. Zřejmě se pod stromečkem našlo i dost obálek s příjemnými rytinkami, které všechny neputovaly do slamníků.... celý článek

Fondy: vánoční útlum

27. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: vánoční útlum

Nákupní šílenství zcela zastínilo vše ostatní. Zvítězily dva milióny stromečků, možná ještě víc kapříků a snad něco ke dvaceti miliónům rozzářených očí nad dárečky. A ponožky to byly... celý článek

Partners Financial Services