Fondy: miliarda potěšila

Petr Fejtek | 15. 1. 2007
Fondy: miliarda potěšila
Překvapivě vysoký příliv po nemastném neslaném konci roku. Naposled jsme takové sumy vídali loni na jaře, že by tak lákavě působilo letošní podivné předjaří?

Leč abychom nepodlehli nějakým iluzím – 700 miliónů zamířilo na peněžní trh a do zajištěných fondů. Takže důvodů k úvahám o nějakých změnách trendů je poskrovnu, i když 200 miliónů korun mířících do mixů a akciových fondů není zas tak špatný začátek roku.

Jistoty se vracejí

Jako dobří holubi… peněžní trh se svěřil do režie našich obrů – IKS peněžní trh (profil, názory, koupit) získal skoro 160 a ISČS Sporoinvest (profil, názory) přes 120 miliónů korun. Další přidali další stovku a do celkových 400 miliónů chybí jen malý kousek. Krátké peníze zde hledají útočiště, když dluhopisy tak málo nesou.
Dluhopisům totiž další týden nepřál a nějakou desetinu většina dluhopisových fondů opět ztratila – polovina z nich je na ročním horizontu ve ztrátě. Z většiny obvykle peníze odcházejí, tentokrát však přišla nečekaná pomoc od ING českého fondu obligací (profil, názory, koupit), kam najednou zamířily 73 milióny korun.

Od smíšených k zajištěným

Smíšené fondy se také docela probudily z útlumu – tentokrát bilanci pomohl zejména 45 milióny korun IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) i IKS Fénix smíšený (profil, názory, koupit) 20 milióny pomohl. Přes 20 miliónů se našlo v profilových mixech ČSOB a zbytek do stovky dodalo 12 miliónů ČPI Fondu nemovitostních akcií (profil, názory).
Nu a konečně se ve výkazech objevil i Max 8, který se v KB prodává již od Mikuláše. Prodalo se ho za 58 miliónů korun za týden a narostl nám tak celkem už ke 190 miliónům. Hlavním organizátorem na zajištěném hřišti je však kombajn KBC-ČSOB, který i tentokrát nezklamal a sklidil 175 miliónů korun. Vítězem je se 72 milióny agresivnější ČSOB Reverzního rozpětí 3, přes 50 miliónů získal i ČSOB Fixovaného růstu 3.
Zajištěné fondy se dostávají do obvyklého tempa přes 300 miliónů týdně. Nový je také ČS-ESPA ZF 23, který jede proti spořitelním zvykům tentokrát jako sólista. Výjimečný je navíc tím, že je vázán na domácí hlavní index pražské burzy PX. Uvidíme tedy, jak se Spořínkové a jejich rádcové zachovají, zda neskočí raději po ověřeném Sporoinvestu.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



K akciím jen krůček

Týden začal dost neradostně, po třech poklesech přišel další, ČEZ upadl v nemilost a v úterý ani Amerika nepotěšila, takže celá středeční Evropa se oděla do ruda. Až středa večer se zhlédla v novince od Apple Computer jménem iPhone. Akcie společnosti vyrostly na nové maximum 97 dolarů a za pár dnů přidaly více jak 15 %.
Tak po šesti škobrtnutích ČEZ zase rozsvítil a celý náš trh si radostně povyskočil o téměř 2 % a v pátek PX dokonce opětovně zdolal 1600 bodů. Týden tedy v drobném plusu, a protože se Amerika tvářila spokojeně i při pátečním večeru (DJIA si připsal další historické maximum a technologický Nasdaq přidal 2,2 %) tak možná dnes i Praha zdolá těch svých 1626 bodů historického maxima z 18. prosince.
Akciové fondům chybí do 100 miliónů jen kousíček zejména díky píli ČSOB, kde stále roste sláva ČSOB Realitního mixu (profil, názory). Ten si sám vysloužil 24 miliónů, ale ani ostatní cizoměnové nezůstaly stranou: eurové KBC Equity Fund Eastern Europe KAP získal 33 milióny a EMI Fund Europe Value 29 miliónů korun.
Naopak zcela mimo zůstala naše domácí esa – jak ISČS Sporotrend (profil, názory), tak ING Český akciový (profil, názory, koupit) se s podílníky v řádu miliónů musely rozloučit.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

8. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

První týden roku nezačal vůbec špatně, i když z toho jistě nemůžeme vyvozovat nějaké významné změny trendů. Přestože byly jen čtyři pracovní dny a některé investiční společnosti, zejména... celý článek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

2. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

Týden měl jen tři pracovní dny, takže čtvrt miliardy je celkem slušná suma. Zřejmě se pod stromečkem našlo i dost obálek s příjemnými rytinkami, které všechny neputovaly do slamníků.... celý článek

Fondy: vánoční útlum

27. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: vánoční útlum

Nákupní šílenství zcela zastínilo vše ostatní. Zvítězily dva milióny stromečků, možná ještě víc kapříků a snad něco ke dvaceti miliónům rozzářených očí nad dárečky. A ponožky to byly... celý článek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

18. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

Opět zachraňují celý fondbyznys zajištěné fondy, a to ještě někde schovává své peří Max 8. I bez něj si ale zajištěné čepýří brčka, když přivítaly čtvrt miliardy korun. Jenže v celkové... celý článek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

11. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které... celý článek

Partners Financial Services