Les, investice spíše srdcová II

Václav Valášek | rubrika: Jak na to | 13. 1. 2011 | 17 komentářů
Pokud bych les zdědil, věděl bych co s ním. Při rozhodování, zda ho koupit, ale nutně musím zvažovat, zda se mi to vyplatí. Nebo nemusím? Les může generovat nekonečné příjmy pro všechny generace, bohužel až pro ty po mně.
Les, investice spíše srdcová II

V minulém článku  jsem líčil, jak je les obecně prospěšný. V dnešním na dvou reálných příkladech ukážu, zda může být prospěšný i vám, jak může takováto investice fungovat. Nebudu brát přitom v úvahu časovou hodnotu peněz. Náklady na údržbu sice pravděpodobně porostou, poroste ale i prodejní cena dřevní hmoty. Pro jednoduchost a přehlednost to berme tak, že porostou zhruba stejně, a můžeme je tedy zanedbat.

Nejprve na příkladu malého kousku lesa ukážu, co vše je třeba v lese udělat, jaké příjmy a výdaje mě čekají. V druhém příkladu už jen shrnu potenciál.

Kousek lesa u Suchovršic

Prodám les v Suchovršicích, říká inzerát. Celková plocha 1,2 ha. Z toho 0,4 ha porostlé vzrostlým lesem o stáří až 120 let, zbylých 0,8 ha porostlých lesem o stáří 40 let. Les je převážně smrkový. Cena 150 000 Kč.

V tomto případě tedy mám 0,4 ha lesa přímo k těžbě.

Dřevní zásoba na hektar smrkového (tedy u nás nejběžnějšího) porostu činí průměrně 400 m³. Průměrná cena za kubík dřeva je 1 450 Kč, z ní odečteme práce: těžbu a přiblížení dřeva na odvozní místo, řekněme 300 Kč/m3. Zbývá 1 150 Kč za m3. Podtrženo: les může hned vydělat cca 184 000 korun.

Ptáte-li se, proč je les k mání za cenu nižší, než se z něho dá získat, odpoví lesní zákon. Majitel lesa má totiž povinnost pozemek opět zalesnit. Investora  tedy čeká nemilé období. V příštím roce budou náklady na zalesnění cca 50 000 Kč (28 000 materiál + 22 000 práce). A příštích sedm let musím nově zalesněné části lesa věnovat trochu péče. Ochrana proti vysoké trávě a ostružiní, které stromky dusí, a zvěři, která je ohrožuje okusem, za tu dobu spolkne cca 75 000 Kč (30 000 materiál + 45 000 práce). Útěchou mi může být leda pár tisíc za prodej vánočních stromků.

Výhodou tak malého lesíka je, že pokud nemám ruce úplně dozadu, práci si udělám sám. Možná to z těchto řádků vypadá na nekřesťanskou dřinu, ale ve skutečnosti jde o jednu až dvě návštěvy „mé investice“ za rok. Doinvestuji tedy 50 000 Kč plus 14 dní práce za dlouhých sedm let. To už nezní tak hrozně, co říkáte?

Pak přichází období velkého a dlouhého klidu. Nyní už se můj les začíná chovat jako archivní víno. Zraje a stoupá na ceně bez velkého přičinění.

V 15. a v 25. roku věku bude třeba les prořezat. Náklady ani výnosy bych nedramatizoval. V prvním případě možná zaplatím nějakou tu tisícovku brigádníkovi z nedalekého lesnického učiliště ve Svobodě nad Úpou, v druhém případě někdo zaplatí mně, že si vyznačené stromy vyřeže a odveze jako palivo nebo tyčky na plot.

A abych nezapomněl, mám ještě 0,8 ha lesa, kterému tou dobou bude kolem 60 let, bude potřeba část ho odtěžit. Po odečtení nákladů vydělám sympatických cca 25 000 Kč. Po 40 letech, na sklonku života, z lesa získám dalších cca 70 000 Kč. Tím se mi vrátí vstupní náklady a odpovídá to průměrné návratnosti této investice. Pak můžu v klidu umřít a předat les synům. Každá generace po mně dostane po odečtení nákladů cca 150 000 Kč. A kdo z vás to má?

Nebudu ale mazat čtenářům med kolem pusy, takzvaná lesní úroková míra (zajímavá veličina, že? –představte si ji jednoduše jako poměr čistého výnosu a kupní ceny) je v tomto případě někde okolo 2 % ročně. A to není žádná investorská hitparáda. Útěchou mi může být těch 120 × 100 metrů oázy klidu, kam můžu chodit na své maliny a své podhříbky.

Tento lesík mě tedy neučiní finančně nezávislým a neuživí ani mé děti. To by moje investice do lesa musela být v jiném rozsahu.

Ztráta/zisk z vlastnictví lesa

Pár hektarů u Třebové

Inzerát další praví: U České Třebové se prodává zdravý udržovaný les. Na části pozemků se nachází smrkový porost 80–90 let (dřevní zásoba 1 800 m³). Mladší porosty jsou po výchovném zásahu a holiny jsou zalesněny. Celková plocha 22,5 ha. Cena 1 400 000 Kč.

V tomto případě je první nevýhoda jasná: vyšší pořizovací cena. Druhým kamenem úrazu bude, že práci na takové ploše už si sám ve svém volnu neudělám. To zvýší náklady na výchovu mladého lesa. Nicméně příjmy jsou v řádu násobků a svým dětem už nepřenechám pouhé kapesné. V dnešních cenách by to vyšlo zhruba tak, že mně se investice vrátí a pro každou příští generaci jsem připravil jednorázovou rentu přes 1 000 000 Kč.

Že se vše nemusí nutně projíst a dá se i reinvestovat, o tom jistě nemusím místní čtenářstvo poučovat. A určitě nemusím poučovat ani rod Schwarzenbergů, kteří v Česku vlastní zhruba 114 000 ha lesů (včetně ploch rybníků) a o další okolo Hluboké se soudí. Zřejmě vědí, proč je chtějí.

Autor studoval lesnickou školu, krátce pracoval v soukromé lesnické firmě ČR a podnikal v lesnictví ve Švédsku. Dnes je finančním poradcem Partners.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+126
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2013 15:06, Pavel

Na hektaru jsem vysadil nový les, bylo nutné jej zalévat, v létě hodně, voda byla daleko, kosit trávu kolem, hnojit protože půda byla chudá, zcela vyčerpaná, vše stálo spoustu peněz a času. Pak přišli zajíci, srny, prasata, les jsem pak raději oplotil, ani se neptejte kolik plot stál a toho vyřizování po úřadech... Když to vyrostlo do velikosti vánočních stromků tak mi 1/3 ukradli lidi na vánoční stromky, přelezli nebo roztříhali plot... to ani prase neudělalo. Teď každej rok na podzim kupuji Aversol a Hukinl za 10000 Kč - to jsou repelenty, Hukinol smrdí intenzivně jako zvratky a pot a to na desítky metrů daleko od místa aplikace. Po každé aplikaci, kterou provádím opakovaně 2x každý týden od listopadu do vánoc, nejvíc smrdím já, auto, atd. a manželka mne pak nepouští domů, pes na mě štěká, spím ve stodole, nejhorší to je, když je mráz....

Zobrazit celé vlákno

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2014 13:10, Martin Plachta

Dobrý den, koupím (prodám) les v okolí Lomnice nad Popelkou,Semil nebo Jičína.Více info na tel. 604245057 nebo www.vseproles.eu
Děkuji za nabídky s pozdravem Martin Plachta

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services