Fondy: zajištění vrabci vítězí

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 18. 12. 2006 | 2 komentáře
Fondy: zajištění vrabci vítězí
Opět zachraňují celý fondbyznys zajištěné fondy, a to ještě někde schovává své peří Max 8. I bez něj si ale zajištěné čepýří brčka, když přivítaly čtvrt miliardy korun. Jenže v celkové statistice vidíme příliv pouhých 150 miliónů, protože víc než 120 miliónů vylétlo z hnízda dluhopisových a akciových fondů.

Že koncem roku pouští žilou peněžního trhu, dokazuje nejlépe víkendové nákupní šílenství. Tak i tentokrát, jen s výjimkou IKS Peněžního trhu (profil, názory, koupit), který svými 65 milióny segment zachránil kousíček v plusu. Napadá mě jediná hypotéza, že Max 8 něco netrefil nebo nějak zatuhl v hnízdě. Anebo že by klienti KB nepotřebovali peníze na dárky?

S dluhopisy si raději nekazit náladu, řeklo si přes 50 miliónů a odlétlo kdo ví kam. Přes celkem klidnou atmosféru a inflaci nižší než očekávanou dluhopisové fondy nějakou tu desetinku tratily a 2% výnos na roce je na potlesk. V Americe je inverze a v Evropě výnosová křivka plochá jak prkno. Na dolar sází jen příznivci kasin, když jim jich teď půlku ministerstvo konečně zavřelo.

Smíšený kompromis

Podíváme-li se na smíšené fondy, většinou vidíme velmi hezké výnosy na roce, na půlroce svítí u našich oblíbenců IKS Balancovaného (profil, názory, koupit) a ČSOB Středoevropského (profil, názory) dokonce hodně přes 20 %! Jejich oblibě to však příliš nepomáhá – našinci se bojí a nechtějí nejen do lesa, ale ani za humna. Sedí tedy v síni a jako zlaté tele vzývají zajištěné fondy. A ty se skutečně snaží jak na jaře a snášejí svá kukaččí vejce do všech hnízd. Nějak zázračně se zatím stále daří IKS Fénixovi smíšenému (profil, názory, koupit), jehož 40 miliónů tak zachránilo černou nulu segmentu míšenců, i když výkonnostně nestačí svému balancovanému příbuznému ani z poloviny.

Ve financích se stále pohybujeme mezi vrabcem v hrsti a holubem na střeše. Chce to být někde "napůl!, jenže to našinci příliš neumějí a mačkají toho vypelichaného chudinku, až sotva dýchá. Ale je zajištěný, navíc obarvený naivní představou, že jeho stehýnka budou na pekáči vůbec vidět.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Akciové hosana

Přestože akcie úspěšně pokračují ve svém historicky třetím nejdelším býčím trhu, naše fondové investory to spíše odrazuje. Ne, že by tušili nějaký průšvih, i když každý dlouhý růst končívá korekci, ale asi jim nikdo dynamické fondy nenabízí (taky proč, když použije zázračné slůvko "až", může hauzírovat s 40 % i u zajišťáků). A kolik klientů si to asi rozloží do pětiletého období? Až 40 % zastíní všechny úvahy…

A nutno říci, že díky vývoji akcií zatím ani výnos zajištěných fondů není nulový. Minulý týden se přes 80 miliónů dostal ČSOB Evropského růstu+ 1, ČS-ESPA zajištěný 21 si připsal 70 miliónů, na třetí místo se dostal bratr s číslem 22 a také Pioneer zajištěný přeskočil 40miliónovou laťku.

Naopak ať jdou akcie, jak chtějí nahoru, uprchlíků z jejich fondů spíš přibývá. Z ISČS Sporotrendu (profil, názory) odkvačilo hned 112 miliónů, z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) 34 milióny korun. To ostatní nemohly nahradit ani s hrdinnou 30milionovou pomocí ČSOB realitního mixu (profil, názory) a 14milionovou akciového Pioneera (profil, názory, koupit), takže celkový odliv sáhl k 70miliónové rysce.

Pražské akcie nastavují pilně nová historická maxima, evropské trhy předvedly 10 růstů za sebou, což jsme neviděli skoro 10 let. Americký sokolí let zatím pokračuje, když už 18 kvartálů po sobě rostly firemní zisky o víc než 10 %. Jedna z hypotéz tak praví, že nejde o žádnou bublinu, ale že začala reálně své plody nést globalizace. I Světová banka předvídá, že rozvojové země porostou dvakrát rychleji než vyspělé. Rostou v nich i příjmy (jako u nás), takže o odbyt bude postaráno. Nu a v pátek odpoledne příjemně nízká americká inflace dále popustila uzdu optimismu, takže možná ještě i předvánoční týden bude požehnaný…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciové už nadílku dostaly

11. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které... celý článek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

4. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

Celkem jen chaboučkých 350 miliónů korun, v tom přes 300 miliónů do zajištěných a skoro 200 miliónů do peněžního trhu. Tentokrát totiž peníze odcházely nejen z dluhopisových, ale i... celý článek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

27. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

Tentokrát sice do zajištěných fondů zamířilo jen 300 miliónů korun, ale to jen proto, že skončilo upisování Maxe 7, a tak zbylých 200 miliónů skončilo ve fondu peněžního trhu.

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

20. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

Už je to až smutek, popisovat trh fondů. Vypadá to, že bychom klidně mohli na ty dvě tisícovky u nás nabízených zapomenout a sledovat jen tu aktuální top ten zajištěnců.

Fondy: zajištěné platí vše

13. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné platí vše

Opakuje se již klasická písnička: z celkového přílivu 550 miliónů korun se zajištěné fondy postaraly o 670 miliónů. Opět tedy musely nahradit i úbytky z jiných segmentů, jen u akciových... celý článek

Partners Financial Services