Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Milan Šmíd | 12. 12. 2006 | 9 komentářů
Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších
Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně podvýkonné fondy ale naopak není problém. Které fondy jsou konzistentně lepší než ostatní a kterým se vyhnout? A jak je to se závislostí mezi rizikovostí fondu a jeho úspěšností?

Přístup k investování se již dlouhou dobu dělí na aktivní a pasivní. Zastánci pasivního investování tvrdí, že aktivně řízené fondy většinou zaostávají za indexem a nebo když jej překonají, tak jen jednou za čas. Není tedy důvod platit vyšší manažerské poplatky někomu, kdo stejně index asi nepřekoná. Tábor aktivních investorů ale namítá, že je potřeba oddělit zrno od plev a v záplavě aktivně řízených fondů vybrat takové, které konkurenci a index překonávají soustavně.

Praxe ukazuje, že ve výkonnosti některých fondů skutečně lze nalézt určitý trend. Existují fondy, které jsou soustavně lepší nebo soustavně horší než průměr konkurence i index. Snem investora je pak samozřejmě vybrat takový fond, který je soustavně lepší než průměr konkurence.

V roce 2002 byla ve Velké Británii pod křídly FSA (tamního regulátora) zpracována studie o výkonnosti podílových fondů. Studie měla přispět k diskusi ohledně vhodnosti uvádění historické výkonností fondů v marketingových materiálech, protože nemalá část odborné veřejnosti tvrdila, že by se klienti takto lákali na minulé úspěchy, které se nemusí opakovat. Studie "Stálost výkonnosti podílových fondů" měla zjistit, jestli historické výsledky (zde spíše úspěšnost v rámci konkurence) mohou něco napovědět o budoucích úspěších. Jinými slovy studie měla zjistit, zda jsou dobré fondy schopné udržet si dobrou výkonnost a špatné fondy špatnou výkonnost nebo zda se spíše jedná o dílo náhody.
Závěry studie jsou velmi zajímavé. Autoři tvrdí, že "existuje silná tendence zachování si slabé výkonnosti, ale pouze slabá tendence k uchování si dobré výkonnosti".


Roztřídění do kvartilů

Máte nejvýhodnější povinné ručení?

Vyzkoušet náš nový porovnávači povinného ručení a přečtěte si články:

Závěr studie FSA není moc povzbudivý. Nicméně v podstatě říká, že mezi tou hrstkou fondů, které si udržují "nějaký" trend výkonnost vůči konkurenci, jsou i takové, které jsou konzistentně nadvýkonné. Rozhodli jsme se tedy udělat podobný test na databázi fondů domicilovaných v Lucembursku a poté se podívat na to, jak se daří fondům registrovaným k distribuci v České republice.

Cílem bylo nalézt takové fondy, které vykazují stálou výkonnost v rámci konkurence s tím, že nás zajímají ty, které jsou konzistentně lepší než ostatní. Jinými slovy fond, který jedno období patří ke špičce a jindy zase mezi ty nejhorší, nás nezajímá. Proces výběru byl následující:

Na posledních pěti letech jsme změřili výkonnost fondu každého půl roku. Tím jsme dostali deset půlročních výkonností za posledních pět let - jde o rozumný kompromis:

  1. desetiletou historii má podstatně méně fondů, 
  2. měsíční intervaly by byly příliš krátké a obsahovaly by příliš mnoho "šumu", 
  3. roční perioda by sice byla ještě lepší, ale takto bychom měli jen pět měření, což je docela málo.

Pro každou půlroční výkonnost jsme fond zařadili do jednoho z kvartilů (prvních 25 % nejvýkonnějších fondů v měřeném půlroce se umístilo v kvartilu 1, druhých 25 % v kvartilu 2 atd.) a posléze změřili stálost/nestálost těchto deseti kvartilů pro všech deset měření.

V dalším kroku bylo potřeba zaměřit pozornost na takové fondy, které vykazují nejnižší míru "cestování" z kvartilu do kvartilu v čase. Pro praktické použití by byl ideální fond, který by se stále nacházel v prvním kvartilu.

Podle závěrů studie FSA by mělo existovat více takto "stabilních" fondů ve třetím a čtvrtém kvartilu a méně v kvartilu prvním. Podívejme se na konkrétní výsledky.


Šampióni existují

Mezi evropskými akciovými fondy domicilovanými v Lucembursku má minimálně pětiletou historii asi 230 fondů. Nejvíce stálý je fond Vanguard Euro Stock Index, který se devětkrát umístil ve druhém kvartilu a jednou v kvartilu třetím. Jedná se o indexový fond, takže se není čemu divit. Z aktivně řízených fondů je velmi stálý také JPM Europe Equity, který se pohybuje pouze v prvním nebo druhém kvartilu. Vždy tedy v té lepší polovině fondů. Opakem může být např. fond BDB Europen Stock Fund, který byl zase vždy v té horší polovině fondů.

Výkonnost obou fondů vzhledem k průměru konkurence ukazuje graf 1. Za pozornost stojí stálost nad/podvýkonnosti vůči konkurenci. Graf obsahuje také fond výrazně nestálý. Tento fond sice někdy výkonnostně patřil k absolutní špičce, ale jindy byl zase úplný propadák. I když za pět let vydělal stejně jako JPM Euroland Equity, bylo by lepší do něj vůbec neinvestovat. Dodejme jen, že ani jeden z fondů v grafu není licencovaný pro distribuci v České republice.

Jde vynést podobný soud, jako ve studii FSA? V rámci fondů investujících do evropských akcií se nám nepotvrzuje, že by mezi těmi "stálými" bylo více fondů s horší výkonností. Z bližší analýzy vyplývá, že v této kategorii je zastoupení úspěšných a neúspěšných fondů zhruba stejné.

Podobného výsledku bychom se dobrali také u fondů investujících do akcií celého světa a eurových dluhopisů. Analýzu jsme provedli také na fondech amerických akcií a akcií rozvíjejících se trhů a ukazuje se jedna zajímavá věc. Mezi americkými akciovými fondy je skutečně platný závěr studie FSA - když už si fond udržuje nějakou nad/podvýkonnost vůči konkurenci, jde ve více případech o fond podvýkonný. U akciových fondů investujících na rozvíjejících se trzích to však platí naopak. Je však dobré říct, že nejde o nějak výrazně silný jev.


V ČR kvalita někdy chybí

Obecné závěry jsou sice fajn, ale českého investora spíše zajímá, jak je to s fondy, které si může koupit na domácím trhu. Podívali jsme se na sektory, ve kterých je relativně dost fondů a které tvoří současně významnou část portfolia. Začněme fondy evropských akcií.

V rámci evropských akciových fondů vychází nejlépe Pioneer Top European Players. Z tabulky 1 jde vidět, že fond se často umísťoval v prvním kvartilu a průměr mu kazí poslední rok. Bezesporu se jedná o fond velmi kvalitní, ale nemůžeme o něm prohlásit, že by právě on byl oním snem investora. Jeho nadvýkonnost vůči konkurenci totiž není stálá, což dokazuje výkonnost fondu od poloviny roku 2004, kdy fond za průměrem konkurence mírně ztrácí. Nicméně i tak Pioneer Top European Players patří k tomu nejlepšímu, co lze u nás na poli evropských akcií koupit. Výkonnost dalších dvou úspěšných fondů je už o poznání nestálejší. Ke škodě českého investora však není snadné tyto fondy někde nakoupit.
Mezi ty stabilně podvýkonné patří např. i WIOF European Equity, který do podprůměru táhne vysoký manažerský poplatek a ABN Amro Europe Equity.

Kategorii amerických akciových fondů přejdeme jen smutným komentářem, že ve srovnání s těmi fondy, které jsou domicilovány v Lucembursku, jsou ty dostupné v České republice méně kvalitní. Na pětileté periodě se nejlepší fond s povolením k distribucí na našem trhu nachází někde uprostřed lucemburské konkurence.

Podívejme se tedy na fondy globálních akcií (viz tabulku 2). Největší stálicí, co se týče výkonnosti, je fond Activest GlobalSelect. Velmi dobrý je také ING Global High Dividend, který si druhé místo v rámci tuzemské konkurence zaslouží.
Mezi neúspěšnými nalezneme opět fond Parvest, ale také stájového kolegu fondu ING Global High Dividend. Je zajímavé, že ING Investment Management obhospodařuje dva fondy na globální akcie, ale s úplně odlišným úspěchem.


Pohled na tabulku 3 a graf 3, které se týkají akcií rozvíjejících se trhů, asi moc nepotěší. Bohužel i tady platí něco podobného, co jsme již zmínili u fondů amerických akcií. V České republice nejsou kvalitní fondy, které by se mohly prokázat minimálně pětiletou výkonností. Znovu boduje fond společnosti Pioneer a dařilo se i fondu společnosti Fortis. Tabulku uzavírají dva fondy obhospodařované ze Švýcarska.


Pokračovat by se dalo dál, ale cílem bylo podívat se na nejdůležitější sektory a na jeden sektor v současné době atraktivní. Je ještě dobré zmínit, že na horší výkonnosti se podílí také vysoký manažerský poplatek a zajímavé bezesporu je, že neexistuje prokazatelná závislost mezi rizikovostí fondu (měřeno volatilitou) a jeho úspěšností, resp. neúspěšností. Podle finanční teorie by totiž výkonnější fondy měly být i více rizikové, protože vyšší výkonnost by byla vykoupena právě vyšším rizikem. To však podle našich zjištění neplatí a vypadá to tedy, že vyšší výkonnost je dílem vyššího faktoru alfa, než většího rizika, kterému manažer fond vystavuje.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 17/2006.

Podle čeho investujete vy? Jak důležitou roli pro vás hraje historický vývoj? Riskujete, nebo jste opatrní?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2006 9:49, Fana

Je ten faktor alfa to, co si myslím?

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2008 15:27, Samson

Pioneer Trust. v Cechach - co tak sleduji - je zatim pouze propadak.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

14. 7. 2006 | Lukáš Marek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

Snaha investičních společností nenechat ladem cílovou skupinu potenciálních klientů - drobných investorů stojí za vznikem programů pravidelného investování po malých částkách. Investovat... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Jak nejvýhodněji uložit krátkodobý přebytek? Do banky, nebo do fondu?

1. 2. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak nejvýhodněji uložit krátkodobý přebytek? Do banky, nebo do fondu?

Co dělat s krátkodobým přebytkem peněz? Existují dvě možnosti: uložit do banky nebo do fondu peněžního trhu. Oboje pochopitelně má své výhody a nevýhody, vše jsme proto porovnali. Víte,... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Neinvestujte podle zpětného zrcátka

4. 5. 2005 | Milan Šmíd

Neinvestujte podle zpětného zrcátka

"Podívám se do tabulky, který otevřený podílový fond za poslední rok nejvíc vydělal a do něj vložím peníze." To je nejčastější chyba začínajících investorů. Koupí předražené akcie.... celý článek

Partners Financial Services