Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Pavel Sudek | 13. 11. 2006
Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů
Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky spíše zklamaly, DJ Eurostoxx 50 ztratil. Pražská burza stagnovala.


Spojené státy americké

Americké akcie v uplynulém týdnu posilovaly, Dow Jones Composite Average index (profil, názory) se vrátil nad důležitou psychologickou hranici 12 000 bodů, jeho týdenní přírůstek činil 0,9 %.

Očekávané vítězství demokratů ve volbách do Kongresu a Senátu přispělo k růstu akciových trhů, i když určité sektory jako např. farmaceutické firmy se určitě z porážky Republikánů neradují. Očekává se, že demokratická většina v Senátu značně utlumí výdaje na léky. Během týdne se dařilo spíše technologickým akciím, přispělo k tomu zvláště silné výsledky společnosti Cisco (profil, názory), také výsledky dalších technologických firem ukazují na silný růst v tomto sektoru.

Smíšené ukazatele přišly z americké makroekonomiky. Na jedné straně Index spotřebitelského sentimentu Univerzity v Michiganu v listopadu oslabil - index současné situace domácností oslabil v říjnu na 106,5 ze 107,3 a index očekávání klesl na 83,2 z 83,8. Pokles spotřebitelské nálady není zcela zřejmý, může souviset s korekcí říjnového růstu, nepříznivě se mohla promítnout předvolební kampaň nebo méně výrazné zprávy ekonomiky a trhu práce. Počítali jsme s tím, že růst cen akcií a zpožděné účinky poklesu cen ropy/benzínu, který znamená stabilizaci inflačních očekávání a také zmírnění hrozby příliš velkého zpomalení růstu ekonomické aktivity, přinesou další zlepšení spotřebitelského sentimentu. Právě růst ceny ropy a zvyšování úrokových sazeb z posledních let byl hlavním důvodem méně výrazných hodnot indexu spotřebitelského sentimentu University of Michigan a zejména jeho složky očekávání. Většímu poklesu spotřebitelské nálady v posledních letech bránilo posilování indexu současné situace domácností. Tento index ale na jaře a v létě klesl kvůli slabšímu ekonomickému růstu,  méně výraznému posilování trhu práce, z důvodu drahé ropy a vyšších úrokových sazeb.

Na druhé straně deficit obchodní bilance v září se meziměsíčně snížil kvůli oslabení importu (o 2,1 % m/m na 187,46 mld. USD po růstu o 2,0 % m/m v srpnu) a kvůli růstu exportu, který vzrostl o 0,5 % m/m na 123,16 mld. USD po růstu o 2,4 % m/m v srpnu. Deficit obchodní bilance se v září snížil zejména kvůli výraznému poklesu importu ropy, deficit obchodu s touto komoditou se snížil na 26,26 mld. USD z 26,82 mld. USD v srpnu, deficit obchodu s neropným zbožím v září klesl na 45,85 mld. USD ze 46,39 mld. USD v září.
Bez sezónního očištění hodnota importu ropy v září opět klesla na 25,81 mld. USD z 30,5 mld. USD v srpnu. Cena importovaného barelu ropy v září klesla na 62,52 USD z 66,12 USD v srpnu a množství importovaných barelů ropy v září kleslo na 413,7 miliónů ze 450,5 miliónů v srpnu. Data jsou příznivější, než se čekalo. Výrazný pokles deficitu obchodní bilance byl způsoben poklesem cen ropy a také poklesem ropného importu. Deficit obchodu s neropným zbožím je v posledních dvou letech svázán v intervalu cca 40-45 mld. USD. Kvůli těmto skutečnostem se meziročně příliš nezměnil celkový deficit obchodní bilance. Nižší ceny ropy příznivě ovlivní deficit obchodní bilance i v dalších měsících. Mimo to bude do budoucna klíčové, zda-li se obnoví deficit obchodu s neropným zbožím. Spíše počítáme, že se tak stane kvůli oslabení růstu světové ekonomiky, zatímco růst HDP Spojených států by neměl výrazně klesnout.

Nové investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


Eurozóna

Evropský akciový index DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) ztratil 0,3 %. Čísla z evropské ekonomiky přinesla v uplynulém týdnu spíše zklamání, ať už to byly maloobchodní tržby v září nebo průmyslová výroba, která v Německu za září zaostala za očekáváním. V Německu došlo také k poklesu průmyslových zakázek. Silný růst aktivity služeb tak v říjnu ve srovnání se zářím mírně oslabil, čekali jsme menší oslabení růstu aktivity služeb, trh čekal jeho mírně zrychlení. Mírně oslabil růst nových zakázek, zůstává ale přesto silný. Jeho index klesl na 56,3 z 56,5. Index nevyřízených zakázek v říjnu klesl na 51,2 z 53,2, jeho nevýrazný růst také klesl, tlak na kapacity firem se v říjnu snížil. Index cen vstupů v říjnu klesl na 56,9 z 57,9, minimum od loňského, jeho silný růst oslabil. Ceny vlastní produkce v říjnu vzrostly nevýrazně a také méně než minulý měsíc. Jejich index klesl na 53,0 z 53,7. Zaměstnanost rostla v říjnu nevýrazně, o něco více než předchozí měsíc. Její index posílil na 53,2 z 53,1. Růst aktivity služeb mírně oslabil v Německu, Francii a v Itálii, naopak výrazněji posílil ve Španělsku. Francie z velkých ekonomik eurozóny registruje nejsilnější růst aktivity služeb, jeho míra růstu je velmi silná. Ve Španělsku roste aktivita služeb silně. Méně než v těchto zemích roste aktivita služeb v Německu a v Itálii.


Česká republika

Pražská akciová burza stagnovala, dojem z výsledků je hodně smíšený. Zentiva (profil, názory) investory rozhodně nezklamala, navíc potvrdila velmi pozitivní výhled do konce roku. Došlo k růstu zpět k hranici 1 300 Kč, ale v závěru týdne se objevili poměrně silní prodejci, kteří její cenu srazili na 1 230 Kč. Komerční banka (profil, názory) investory zcela jednoznačně zklamala, po delší době nedosáhla očekávaných zisků a od nejvyšších cen před výsledky ztratila téměř 200 Kč. Mohutný propad o více než 10 % předvedly akcie CETV (profil, názory), velmi pozitivní očekávání výsledků za 3. kvartál přineslo strmý růst ještě před jejich zveřejněním, výsledky ovšem tak zcela přesvědčivé nebyly, takže došlo k hlubokému propadu. V posledních dnech byl nákupní zájem mezi zahraničními investory pouze o akcie elektrárenské společnosti ČEZ (profil, názory), který se opět přiblížil k hranici 900 korun.


Náš tip:
Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

6. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl... celý článek

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

30. 10. 2006 | Pavel Sudek | 3 komentáře

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky... celý článek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

23. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

Slábnutí ekonomického růstu v USA by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit, na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příští půl rok. V eurozóně zklamaly výsledky výrobců... celý článek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

16. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

Americké akciové trhy opět pokořily nová maxim, k tomu se přidal historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu. FED má překvapivě opět velké obavy z inflace. Rostly i evropské... celý článek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

9. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen, v návaznosti na to rostly i trhy v eurozóně. Středoevropský region je stále pod vlivem politického kolotoče, na... celý článek

Partners Financial Services