Které certifikáty na nemovitostní akcie koupit a proč?

Které certifikáty na nemovitostní akcie koupit a proč?
Možnost podílet se na ziscích nemovitostního sektoru zprostředkovávají vedle otevřených podílových fondů také certifikáty na nemovitostní akcie. Investor kupuje dlužní úpis banky s výnosem navázaným na vývoj indexu. V poslední době se s nimi roztrhl pytel, což je pro investora jedině dobře. Jak si ale z poměrně složité nabídky vybrat ten správný? Máme pro vás tipy.

Nelíbí se vám žádný z existujících akciových nemovitostních fondů ani žádné ETF kopírující složením některý z akciových indexů nemovitostního sektoru? Jsou tu ještě certifikáty. Nákupem certifikátu nepořizuje investor akcie firem podnikajících v nemovitostním sektoru, ale dlužní úpis emitenta certifikátu, který slibuje výnos v závislosti na vývoji akciového indexu či zvoleného koše akcií a podle předem stanovených pravidel.

Uvést na trh nový certifikát je pro emitenty jednodušší než uvést na trh nový fond či ETF. Certifikátů se v posledních letech objevila doslova záplava. Nemovitostní sektor nezůstal stranou. Rostoucí nabídka i konkurence jsou jednoznačně pozitivní faktory, z nichž zpravidla těží výhody zákazník-investor.

Druhou stranou mince je rostoucí složitost nabídky. I pro odborníky je u některých emisí obtížné jednoznačně identifikovat podkladové aktivum, pravidla pro navázání výnosu pro investora na vývoj podkladového aktiva a poplatkovou strukturu certifikátu. Prospekty certifikátů jsou většinou k nalezení na internetových stránkách emitentů, ale jsou psány odborným finančním jazykem. Odhaduje se, že řada běžných investorů nezná detaily produktu, do něhož umísťuje prostředky. Orientují se podle zjednodušených informačních letáků, které, stejně jako řada jiných marketingových materiálů, některé skutečnosti opomíjejí. Českému investorovi navíc ztěžuje situaci fakt, že prospekty certifikátů mají pouze německou, přinejlepším anglickou, verzi.


Best buy listiny Zertifikate Journalu

Orientaci v nabídce certifikátů již několik let investorům usnadňují tzv. best buy listiny časopisu Zertifikate Journal. Jedná se o tipy redaktorů časopisu na certifikáty, které jsou podle jejich mínění v něčem lepší než konkurenti ze stejného sektoru a stejného typu. V nemovitostním sektoru jsou pěti hvězdičkami (hodnocení "velmi doporučujeme") v současné době označeny tři certifikáty (tabulka 1).

Emitentem indexového certifikátu EPRA/NAREIT Euro Zone Index certifikátu (DE 00HV092P2) je německá HypoVereinsbank. Jedná se o certifikát s neomezenou dobou splatnosti (open end), jehož podkladovým aktivem je EPRA/NAREIT Euro Zone Index složený z 32 akcií nemovitostních firem působících v Eurozóně. Předností uvedeného certifikátu oproti jiným indexovým certifikátům je navázání výnosu na index celkové návratnosti (total return). Investor není "obrán" o dividendy. Emitent si strhává roční správcovský poplatek ve výši 0,25 %. Maximální spread (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou) může dosáhnout až 4 %, aktuálně se pohybuje kolem 1 %.

Emitentem indexového certifikátu GPR/ABN Amro Eastern Europe Top 20 Property Index (NL 0000161495) je nizozemská banka banka ABN Amro. Jedná se o certifikát s neomezenou dobou splatnosti. Výnos pro investora je závislý na vývoji hodnoty akcií nemovitostních firem působících v regionu východní Evropy. V porovnání s předchozím certifikátem je o něco dražší. Také zahrnuje dividendy, ale roční správcovský poplatek činí 1,25 % a aktuální spread kolem 2,5 %.

Poslední doporučený certifikát nese jméno X-Pert Certifikate TSE REIT Index (DE 000DB1CGS6). Podkladovým aktivem jsou akcie nemovitostních firem působících v Japonsku. Emitentem je Deutsche Bank. Výnos pro investora nezahrnuje dividendy, za to emitent nestrhává žádný roční poplatek. Spread může nabýt hodnoty až 3 %, aktuálně se pohybuje na hodnotě kolem 2,5 %. Certifikát nemá omezenou dobu splatnosti.

Jak investovat do realitních společností?

Do realitních společností lze vedle realitních fondů investovat prostřednictvím některých indexových certifikátů nebo ETF (Exchange Traded Funds), popřípadě přímo do jednotlivých realitních titulů. O tom, že investice do nemovitostních fondů, tzv. REITs (real estate investment trust), mohou již být zajímavým řešením i pro širším české vrstvy investorů, jsme psali v článcích Přicházejí nemovitostní fondy pro každého? a Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela.


Tipy Brokerjetu

O další tipy na zajímavé certifikáty z nemovitostního sektoru FOND SHOP požádal Michala Tobiáše, makléře brokerjetu České spořitelny (profil, názory).

ABN Immobilien Protect Anleihe (DE 000ABN3964) je garantovaný certifikát. Jeho báze je složená ze tří indexů . Třetina připadá na Tokyo Stock Exchange REIT Index, třetina na GPR/ABN AMRO Continental Europe Top 20 Proterty Index, třetina na GPR/ABN AMRO Eastern Europe Top 20 Proterty Index. Den splatnosti je 24. 4. 2012. Jedná se o tzv. quanto certifikát - výkonnost jednotlivých indexů je zajištěna do eura.

Open End Index Tracker on Immo Kurs Index (DE 000CG31MM3) klasický indexový certifikát s neomezenou dobou splatnosti. Investor se podílí na ziscích i ztrátách podkladového indexu. Vydaný byl v červnu 2006 se startovacím kurzem 100 při indexu v hodnotě 130. Bázi indexu tvoří evropské realitní firmy, například Allreal Holdings, Conwert Immnobilien Invest, Hypo Real Estate, Immofinanz Immobilien, a další. Jedná se o cenový index, investor nedostává dividendy.

Protect Zertifikat on Immo Kurs Index (DE 000CG21MM4) je zajištěný certifikát na Immo Kurs Index (viz výše). Datum splatnosti bude 13.12.2012. Částka vložená v době emise je zajištěna na 100 % hodnoty při držení do splatnosti. Při pozdějším nákupu nemusí zajištění dosáhnout 100 % vložené částky, záleží na tom, za jaký kurz byl cenný papír koupen.

Europa Top 15 Immobilien Zertifikat (DE 0006379852) je certifikát s podkladovým aktivem indexu Europa Top 15 Immobilien Index. Jeho bázi tvoří 15 západoevropských nemovitostních firem. Příkladem je Unibail (Francie), Rodamco Europe (Holandsko), IVG Immobilien (Německo). Nevýhodou certifikátu je datum splatnosti, vyprší v červnu 2007.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 14/2006.

Máte vlastní zkušenost s certifikáty z nemovitostního sektoru? Využíváte best buy listiny časopisu Zertifikate Journal? Nebo se orientujete v nabídce jen podle zjednodušených informačních letáků?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je čas vyměnit podílové fondy za ETF?

18. 10. 2006 | Roman Stuchlík

Je čas vyměnit podílové fondy za ETF?

Exchange traded funds (ETF) na americké akcie tvrdě konkurují otevřeným podílovým fondům. Je jich přes 200. Zhruba polovina kopíruje tzv. široké indexy celého trhu, polovina sektorové... celý článek

Podílové fondy a riziko zpronevěry aneb co když to někdo ukradne?

3. 10. 2006 | Roman Stuchlík

Podílové fondy a riziko zpronevěry aneb co když to někdo ukradne?

Riziko zpronevěry je u investic do otevřených podílových fondů sníženo na minimum. Zásluhu na tom má oddělení majetku investora od majetku investiční společnosti. Šance, že se peníze... celý článek

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

5. 9. 2006 | Roman Stuchlík

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

Na tzv. exchange traded funds se často pohlíží jako na konkurenci otevřených podílových fondů. Jsou transparentnější, likvidnější a v mnoha případech levnější. Největším trhem ETF je... celý článek

Stále ještě věřit akciím nemovitostních firem?

23. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Stále ještě věřit akciím nemovitostních firem?

Během posledních tří let dosáhla výkonnost fondů investujících do akcií evropských nemovitostních firem přes 30 % p.a. Na přímé investici se v posledních 15 letech téměř nedalo prodělat.... celý článek

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

9. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

Jak pořídit portfolio z fondů různých investičních společností? Cesta vede přes pobočky menších bank. Další možností jsou investiční zprostředkovatelé a taky obchodníci s cennými papíry.... celý článek

Partners Financial Services