Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce
Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl uplynulý týden a jakých výsledků dosáhla makroekonomická data v září?

Spojené státy americké

Americké trhy ztratily v uplynulém týdnu 0,12 % - makroekonomická data přicházející z americké ekonomiky naznačují dosti výrazné zpomalení. Růst produktivity práce se ve třetím čtvrtletí zastavil, v posledních dvou čtvrtletích byl růst nízký. Stále však čekáme, že se dlouhodobý průměrný růst kolem 2,5 % v dalších čtvrtletích podaří obnovit. Růst jednotkových pracovních nákladů v prvním čtvrtletí nečekaně prudce vzrostl, v posledních čtvrtletích pak opět začíná klesat. V dlouhodobém průměru je stále růst nákladů na zaměstnance včetně mezd nízký. Data sice nejsou tak příznivá, jako v minulých letech, přesto výsledky nesignalizují významnější inflační tlaky a jsou zřejmě v souladu s danou klesající fází ekonomického cyklu.

Index ISM v říjnu nečekaně klesl. Zpráva je slabší, než se čekalo. Nevýrazný růst aktivity průmyslu ze září tak v říjnu neposílil, jak se čekalo, ale oslabil. Index produkce v říjnu klesl na 51,9 z 56,1 v září. Index nových zakázek v říjnu klesl na 52,1 z 54,2. Růst obou ukazatelů se tak v říjnu snížil na malou úroveň. Index nevyřízených zakázek v říjnu klesl na 44,5 ze 46,5 v září, jejich pokles se tak zvýraznil. Index dodacích lhůt v říjnu klesl na 50,2 z 54,1 v září, jejich prodlužování se v říjnu snížilo na minimum. Index cen vstupů v říjnu klesl na 47,0 z 61,0 v září. Po dlouhé době tak firmy vykázaly pokles nákladů. Index zaměstnanosti v říjnu vzrostl na 50,8 ze 49,4 v září, jejich mírný zářijový pokles byl v říjnu vystřídán drobným růstem. Data potvrzují oslabování růstu aktivity průmyslu a ekonomiky. Průmyslové ochlazení je komplexní, klesá růst poptávky, následně i tlak na výrobní kapacity, růst produkce a zaměstnanosti. Právě slabší výsledky poptávky ukazují, že oslabování bude pokračovat i v dalších měsících. Aktivita průmyslu vstoupila do širšího pásma stagnace.

Index nákupních manažerů Chicaga v říjnu klesl více, než se čekalo. Velmi silný růst aktivity ekonomiky regionu měl podle trhu v říjnu poněkud oslabit, ve skutečnosti bylo oslabení výrazné. Index produkce v říjnu klesl na 59,2 z 67,4 v září, velmi silný růst tak v říjnu zpomalil, zůstal ale silný. Index nových zakázek v říjnu klesl na 54,1 z 67,3 v září, jejich velmi silný růst ze září se v říjnu výrazně klesl. Index nevyřízených zakázek v říjnu klesl na 47,5 z 51,0, jejich mírný růst ze září v říjnu skončil, vystřídal jej nevýrazný pokles. Index dodacích lhůt v říjnu klesl na 54,1 z 56,8 v září, jejich prodlužování v říjnu poněkud kleslo. Index cen vstupů v říjnu klesl na 62,5 z 69,8 v září, jejich velmi silný růst ze září v říjnu oslabil. Index zaměstnanosti v říjnu vzrostl na 57,8 z 50,8 ze září, jejich slabý zářijový růst v říjnu výrazně posílil. Také Conference Board v říjnu nečekaně klesl. V rámci hodnocení současné situace se zlepšilo hodnocení ekonomické situace, ale snížilo se hodnocení trhu práce. Podobné ukazatele vykazuje i index očekávání, v jeho případě se také příliš nezměnilo hodnocení příjmů.

Korporátní výsledky zveřejňované během týdne měly na trhy smíšený dopad, na jedné straně silnější, a to spíše u technologií jako např. Dell (profil, názory), na druhé straně zklamání např. u obchodního řetězce Wal-Mart (profil, názory). Celkově jsou na trhu vidět tendence odklonu od akcií z cyklických sektorů ve prospěch cyklických oborů.

kých spotřebitelů v zahraničním zboží a také drahá ropa, která právě ve 3Q (srpen) dosahovala historických maxim.

Nové investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


Eurozóna

Z eurozóny přicházela příznivější čísla, pan-evropský akciový index DJ Eurostoxx50 (profil, názory) přesto zavřel se ztrátou 0,03 %. Index nákupních manažerů průmyslu v říjnu vzrostl více, než čekal trh. Silná růst aktivity průmyslu v říjnu mírně posílil, my jsme čekali jeho stagnaci a trh ještě drobnější posílení. Index nových zakázek v říjnu vzrostl na 58,9 z 58,4 v září, jejich silný růst také mírně vzrostl. Index nevyřízených zakázek v říjnu stagnoval na zářijových 56,4, index dodacích lhůt pak zůstal na hodnotě 39,6. Oba ukazatele tlaku na kapacity firem tak potvrzují stejné působení tlaku jako v září: nevyřízené zakázky stále silně rostou, dodací termíny se přibližně stejně jako v září významně prodlužují. Index cen vstupů v říjnu klesl na 68,1 (minimum za půl roku) z 69,3 v září, jejich velmi silný růst mírně klesl. Index cen vstupů v říjnu klesl na 55,3 z 56,0 v září, jejich solidní růst mírně klesl. Index zaměstnanosti v říjnu klesl na 52,2 z 52,3 v září, její menší růst drobně oslabil. Velké ekonomiky eurozóny vykázaly kromě Německa posílení růstu aktivity průmyslu, zejména Itálie a Španělsko. Německo si ale stále udržuje nejsilnější růst průmyslu z hlavních ekonomik eurozóny. Růst aktivity průmyslu je ale silný také ve Francii, v Itálii a ve Španělsku. Navíc v říjnu se tempa růstu aktivity průmyslu těchto velkých ekonomik přiblížila.

Ukazatele ekonomického sentimentu eurozóny v říjnu byl spíše lepší, než se čekalo. Jednak celkově převyšují tržní odhad, jednak zůstávají ve druhém pololetí v dlouhodobém srovnání vysoké. Například indexy sentimentu průmyslu a maloobchodu jsou jen těsně pod svými rekordními hodnotami, také ostatní sentimenty segmentů ekonomiky jsou v dlouhodobém srovnání na nadprůměrných hodnotách. S vyjímkou velmi slabého indexu ZEW sentimentu ekonomických očekávání jsou i jiné předstihové indikátory (index Ifo, index nákupních manažerů průmyslu eurozóny, index firtemní aktivity služeb eurozóny) stále nečekaně silné.


Česká republika

Na pražské burze se sice stále čím dál více spekuluje o hlubší korekci, která by logicky měla následovat po téměř nepřetržitém růstu v desítkách procent od června tohoto roku. Ale stále je dost investorů, kteří kupují české akcie bez ohledu na jaké úrovni se pohybují.

Tento týden byly zveřejněny výsledky rakouské Erste Bank (profil, názory) a farmaceutické firmy Zentiva (profil, názory). Erste Bank naplnila očekávání, přesto zareagovala několikaprocentním propadem, když už očekávání silných výsledků přineslo růst. Zentiva také krátce po výsledkách propadla, ale po delší době měla výsledky silnější jak na úrovni tržeb, tak i na úrovni čistého zisku, takže se opět vrátila po propadu na 1 220 korun k úrovni 1 280 korun. Tento růst byl spojen s potvrzením výhledu do konce roku, který je u Zentivy poměrně ambiciózní.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2006 23:54, holcomb

Kdo mi poradi?? Chtěl bych začit investovat do akcii,řekněme ze začátku částkou 100.OOO,-,,, měl bych si otevřit účet o brokerské společnosti. Jak jsem pochopil na hlavní trh SPAD se nedostanu,protože se obchoduje ve velkém množství a v lotech. Zajímalo by měli jaký je rozdíl mezi KOBOS a RM-systémem??a zda brokerská společnost bude zprostředkovavat obchod v KOBOSU nebo RM-systemu?Která brokerská společnost je lepší?dekuji za radu,popřipadě se omlouvam za neznalé otazky.

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2006 10:08, Rejpal

Mění se charakter burzy. Až donedávna s burzou cvičili zahraniční obchodníci jak se jim zachtělo, s tím, jak přibývá drobných akcionářů a současně i někteří emitenti si schválili odkupy vlastních akcií se křivka vyrovnává. Trh se stává čitelnější a méně závislý na zahraničních manipulátorech. Takže korekce může a měla by přijít po odeznění vlivu zveřejňování čtvrtletních výsledků. Já si myslím, že bude docela mělká a docela rychle odezní.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

30. 10. 2006 | Pavel Sudek | 3 komentáře

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky... celý článek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

23. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

Slábnutí ekonomického růstu v USA by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit, na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příští půl rok. V eurozóně zklamaly výsledky výrobců... celý článek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

16. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

Americké akciové trhy opět pokořily nová maxim, k tomu se přidal historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu. FED má překvapivě opět velké obavy z inflace. Rostly i evropské... celý článek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

9. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen, v návaznosti na to rostly i trhy v eurozóně. Středoevropský region je stále pod vlivem politického kolotoče, na... celý článek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

2. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

Dow Jones Industrial Average překonal své životní závěrečné maximum. Dow Jones Stoxx 600, pokrývající evropské akcie, od března 2003 svou hodnotu více než zdvojnásobil. Propad ceny... celý článek

Partners Financial Services