Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Pavel Sudek | 30. 10. 2006 | 18 komentářů
Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu
Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky USA výrazně zpomalil. A jak se vedlo akciím v Evropě a našem regionu?

Spojené státy americké

Americké akciové trhy pokračovaly v pokořování nových maxim, Dow Jonesův index (profil, názory) se dostal až na 12 167 bodů.

Výsledky korporací ve většině případů překonávají již tak optimistické odhady trhu. Výsledky za 3. kvartál společností jako např. Google (ZAGGOG), General Motores (profil, názory), Boeing (profil, názory), DaimlerChrysler (profil, názory), Chevron (profil, názory) či Amazon.com (profil, názory) byly hlavním impulsem pro růst amerických akciových trhů v uplynulém týdnu.

Nižší než očekávané stavy zásob ropy a ropných produktů stály za růstem ceny ropy na světových komoditních burzách a návratem nad hranici 60 amerických dolarů za barel.

Teprve až během pátečního obchodování došlo k prudké korekci: růst americké ekonomiky ve 3. čtvrtletí výrazně zpomalil na 1,6 % (q/q ročně) z 2,6 % v 2. kvartále. Tento výsledek je nejhorší za poslední 3 roky. Podle prvotních odhadů hlavním zdrojem zpomalení růstu byl propad bytové výstavby (-17.3 % q/q ročně), která tak snížila celkový růst o 1,12 procentního bodu. Trh s bydlením zaznamenal největší pokles za posledních 15 let, ale poslední výsledky již naznačují, že se tento trend měl zastavit.

Druhým velkým negativem byl příspěvek zahraničního obchodu, kde růst vývozu (7,8 %) překonal růst dovozu (6,5 %). Zdrojem zhoršování obchodní bilance je zvýšená obliba amerických spotřebitelů v zahraničním zboží a také drahá ropa, která právě ve 3Q (srpen) dosahovala historických maxim.

Nové investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.

Spotřební výdaje domácností, které představují asi 70 % HDP, vzrostly o 3,1 % (2,6 % v 2Q), a to díky rostoucím příjmům a klesajícím cenám energií na konci čtvrtletí. Fixní investice firem se zvýšily o 8,6 % a spolu se silným růstem spotřeby domácností naznačují, že současné zpomalení růstu může být dočasné.

Pozitivní zprávou je také zpomalení růstu cenové hladiny (spotřebitelské výdaje) na 2,5 % ze 4 % ve 2Q, přitom i klíčový index jádrové inflace (bez potravin a energií) zpomalil svůj růst na 2,3 % z 2,7 % ve 2Q. Což je v souladu s očekáváním FEDu, že postupně dochází k utlumení inflačních tlaků. Výsledky ukazují, že došlo ke zpomalení růstu a oslabení inflačních tlaků, ale spotřeba domácností zůstává velmi silná. Data nepřináší pro FED impulz, aby zvyšoval úrokové sazby, ale spíše odpovídají tomu, že sazby zůstanou dále nezměněny. Přesto v tomto týdnu Dow Jonesův (profil, názory) index posílil o 0,75 % a technologický Nasdaq (profil, názory) o 0,35 %.


Eurozóna

Evropské akciové trhy také dosáhly svého maxima ve středu, ve vyjádření indexu DJ Eurostoxx50 (profil, názory) přidal v posledním týdnu je 0,1 %.

Také další komentáře prezidenta Evropské centrální banky Tricheta nepřinášejí větší překvapení a jsou v souladu s tržním očekáváním: ECB zvýší svou hlavní úrokovou sazbu o 25 bps na prosincovém zasedání. Inflace sice klesla a její složka bez cen energií je nízká, avšak ECB se stále obává vyšší inflace z důvodu předchozího růstu cen ropy, zvýšení státem ovlivňovaných cen. Navíc i ekonomický růst přes svou kulminaci ve druhém čtvrtletí je i ve druhém pololetí obdivuhodně silný. V příštím roce nečekáme změnu úrokových sazeb, neboť inflační výhled je příznivý.

Ekonomický růst by měl klesnout, neboť jeho část je vypůjčena z budoucna (chystané zvýšení DPH).


Česká republika a region střední Evropy

Poměrně živý týden má za sebou pražská burza, index PX (profil, názory) přidal 2,4 %. Dařilo hlavně třem titulům společností Philip Morris (profil, názory) (+7 %), ČEZ (profil, názory)  (+4,9 %) a Telefonica O2 (profil, názory) (+4,8 %). Zatímco u akcií Philip Morris za růstem stály objednávky od zahraničních investorů, tak akcie ČEZ rozhýbalo jejich uvedení  na varšavskou burzu. Dosáhly dokonce cen kolem 900 korun, kde se také zobchodoval velký objem a teprve až páteční vybírání zisků znamenalo návrat na 880 korun. Telefonica O2 otevřela v pátek výsledkovou sezónu pražské burzy za 3. kvartál, jak na úrovni tržeb tak i na úrovni čistého zisku překonala optimistický odhad trhu. Takže svůj růst z celého týdne završila atakem úrovní kolem 470 korun.

Pozitivní vývoj v telekomunikačním sektoru probíhal již od pondělí, kdy zveřejnila výsledky polská TPSA a kdy také došlo k několika zvýšeným doporučením na evropské telekomunikační firmy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2006 8:33

Jeho sen je chiméra.
Ke spoluprávo s fondem jsou nutné znalosti analýzy CP. A ty on nemá, jinak by tady nedávno nepokládál základní otázky z účetnictví a nedivil se triviálním věcem. Bude se muset hodně učit. I potom fond raději sáhne po čerstvém absolventovi než po pánovi v předdůchodovém věku, který sám amatérsky investuje do akcií.

Zobrazit celé vlákno

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2008 10:08, Bobřík

hmmm, snad si nemyslíte, že vám tu reklamu někdo sežere

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

23. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

Slábnutí ekonomického růstu v USA by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit, na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příští půl rok. V eurozóně zklamaly výsledky výrobců... celý článek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

16. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

Americké akciové trhy opět pokořily nová maxim, k tomu se přidal historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu. FED má překvapivě opět velké obavy z inflace. Rostly i evropské... celý článek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

9. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen, v návaznosti na to rostly i trhy v eurozóně. Středoevropský region je stále pod vlivem politického kolotoče, na... celý článek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

2. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

Dow Jones Industrial Average překonal své životní závěrečné maximum. Dow Jones Stoxx 600, pokrývající evropské akcie, od března 2003 svou hodnotu více než zdvojnásobil. Propad ceny... celý článek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

25. 9. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

Globální trhy v uplynulém týdnu ztrácely. V USA se sice hlavní indexy dotkly několikaletých maxim, nakonec ale týden uzavřely s mírnou ztrátou. O 0,1 % si pohoršil DJ Eurostoxx 50.... celý článek

Partners Financial Services