Akcie: týden růstů

Pavel Slavík | 20. 11. 2006 | 1 komentář
Akcie: týden růstů
Dow Jones Industrial Average minulý týden zpevnil o 1,7 %, německý DAX získal 1,5 % a pražská burza si připsala 1,4 %. Co bylo příčinou těchto růstů? Přečtěte si náš pravidelný akciový komentář.


USA

Americké akcie v uplynulém týdnu posilovaly, Dow-Jonesův index (profil, názory) zpevnil o 1,7 %. Růst cen akcií byl v úterý mírně přerušen smíšenými makroekonomickými výsledky.

Maloobchodní tržby oslabily více, než se čekalo, jejich dlouhodobý silný růst v posledních měsících klesá. Výrobní ceny pak v říjnu zůstaly za očekáváním. Výsledky ale zatím stále příliš nenarušují příznivé makroekonomické prostředí. Dobře zapůsobily též výsledky Wall-Martu (profil, názory). Navíc středeční růst cen akcií byl podpořen silnými výsledky indexu průmyslu FEDu New Yorku za listopad.

Ani obavy FEDu z vyšší inflace, které centrální banka opakovala v dalším zápise k zasedání o úrokových sazbách, optimismus Wall Streetu nenarušily. Ve čtvrtek pak ceny akcií stále rostly za podpory nečekaně významného poklesu spotřebitelské inflace včetně spotřebitelské inflace bez cen potravin a energií (jádrová inflace).

Maloobchodní tržby na podzim oslabují kvůli propadu cen benzínu. Ale i po odečtení tohoto efektu je znát slábnutí růstového trendu spotřeby domácností. Maloobchodní tržby zaostaly za očekáváním. Podobně oslabuje růst průmyslové výroby, produkce spotřebního a stavebního zboží již prakticky neroste. Na spotřebu domácností a průmyslové výrobě se nepříznivě projevuje drahá ropa a vyšší úrokové sazby. Čekáme, že stále drahé energie a zpoždění restriktivní monetární politiky zpomalí ekonomický růst i příští rok. Čekáme jeho růst na 3,3 % z 3,2 % loni díky silnému prvnímu pololetí, příští rok by měl zpomalit na 2,0 %.

Indexy výrobní a spotřebitelské inflace v říjnu klesly více, než se čekalo a to včetně indexů výrobní a spotřebitelské inflace bez cen potravin a energií. V říjnu ještě pokračoval pokles cen energií, klesly navíc ceny automobilů, ve spotřebitelské sféře i ceny oděvů. Naopak pokračuje nadprůměrný růst nákladů bydlení. Ceny energií tak po letech nepůsobí inflačně, navíc předchozí silný růst cen energií v minulosti nevedl k významnějšímu přenosu inflačních tlaků díky silnému růstu produktivity práce, nízkému růstu mezd a tím i jednotkových pracovních nákladů a také kvůli přetrvávajícím rezervám výroby a trhu práce. Naopak v posledních měsících jsou znát trendy poklesu inflace a jádrové inflace. Předpokládáme, že tyto trendy budou pokračovat i v dalších čtvrtletích s tím, jak bude slábnout ekonomický růst.

Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


FED v zápise k rozhodnutí o úrokových sazbách z 25. 10., na kterém úrokové sazby nebyly změněny a na kterém FED vedle teze, že nižší ekonomický růst přinese oslabení inflačních tlaků, zopakoval převahu nebezpečí vyšší inflace a připustil zvýšení úrokových sazeb. Řekl, že inflace pro něj představuje významné nebezpečí a poukázal na příští ekonomická data, která rozhodnou, jestli úrokové sazby nebudou zvýšeny. Řekl, že pokud by jádrová inflace zůstala zvýšená, vzrostla by inflační očekávání. Na druhou stranu uvedl očekávání pokračování ekonomického růstu na úrovni potenciálu nebo pod ním a pokles inflace. Komentáře nemění naše očekávání, že FED úrokové sazby nebude měnit až do druhého čtvrtletí příštího roku, pak čekáme do konce roku jejich snížení 75 bps kvůli poklesu ekonomického růstu a inflace.


Eurozóna

Německý akciový index DAX (INGDAX) získal v týdnu 1,5 %. Evropské akciové trhy vedle příznivého sentimentu amerického akciového trhu čerpaly optimismus také z akvizičních aktivit automobilového průmyslu (MAN). Makroekonomická data ale naznačila určitou ztrátu růstové dynamiky, poněkud více, než čekaly trhy. Stejně jako ve Spojených státech jsou ale okolnosti akciovým trhům nakloněny: růst ekonomiky je přes zpomalení stále nečekaně silný, inflace klesá.

Růst HDP SRN zpomalil na 0,6 % q/q z 0,9 % q/q ve druhém čtvrtletí, meziroční růst posílil na 2,8 % z 2,7 % ve druhém čtvrtletí. Podobně růst HDP eurozóny klesl na 0,5 % q/q z 0,9 % q/q ve druhém čtvrtletí, meziroční růst klesl na 2,6 % z 2,7 % ve druhém čtvrtletí. Statistický úřad Německa oznámil, ze na mezičtvrtletním růstu se podílela domácí poptávka včetně investic a spotřeby domácností a zahraniční poptávka. Čekáme ale že oživení růstu spotřeby domácností SRN bude malé kvůli vysoké nezaměstnanosti a růst ekonomiky tak zůstane křehký. HDP eurozóny roste letos přes drobné zpomalení ve třetím čtvrtletí stejně jako německá ekonomika nejvíce za posledních několik let, růst menší ekonomik eurozóny předstihuje růst HDP SRN, Francie a Itálie.

Index ZEW spotřebitelského sentimentu SRN v listopadu nečekaně klesla na více než desetiletá minima, naopak se opět zlepšil index ZEW sentimentu současné situace. Výsledky ukazují na výrazný rozdíl mezi dobrou ekonomickou situací a obavami z hospodářského oslabení příští rok. Průmyslová výroba eurozóny v září rostla pomaleji než v předchozích měsících, její růst je ale stále silný. Růst průmyslové výroby eurozóny táhne Německo, naopak ve Francii a v Itálii roste průmyslová výroba relativně málo. Inflace eurozóny v říjnu klesla podle očekávání kvůli snížení cen energií, inflace bez cen energií zůstává nízká. Čekáme, že HDP SRN a eurozóny letos vzroste o 2,7 % respektive o 2,6 % po růstu o 1,1 % respektive 1,5 % loni, příští rok čekáme jejich oslabení na 1,9 % respektive na 1,8 % z důvodu poklesu růstu americké ekonomiky, kvůli zvýšení DPH SRN a kvůli drahému euru a ropě.

Česká republika

Pražská burza tento týden přidala celkově 1,4 % t/t, tahounem růstu jsou akcie CME (profil, názory), Erste Bank (profil, názory) a ČEZu (ZACEZ)

  • Akcie CME (profil, názory) tak přidaly za týden celkem 4,1 %, když korigovaly ztráty z konce minulého týdne, kdy oslabily o více než 8 % jenom za minulý pátek. Za růstem akcií CME nestojí žádné výrazné korporátní zprávy.
  • Akcie Erste Bank (profil, názory) posílily o 2,4 % t/t, když korigovaly ztráty po výsledcích, kdy Erste Bank jako již tradičně oslabovala, ačkoliv byl výsledky silné.
  • Hlavním tahákem minulého týdne byly akcie ČEZu (ZACEZ), kdy ČEZ posílil v pátek na nová maxima a zavřel na 915,8 Kč (+2,2 % t/t). Akcie posilovaly zejména v pátek, kdy si investoři pozitivně vyhodnotili výsledky za 1-3Q 06 (ačkoliv byly v souladu s očekáváním trhu) a výhledky na další hospodaření společnosti.
  • Akcie Unipetrolu (profil, názory) v týdnu prakticky stagnovaly (+0,2 % t/t), retailová dceřiná společnost Unipetrolu Benzina zveřejnila své záměry v oblasti restrukturalizace čerpacích stanic a generální ředitel Benziny potvrdil případný zájem o koupi 41 čerpacích stanic Esso. Akcie Unipetrolu však na tuto zprávu nereagovala.
  • Akcie PMČR (ZATABAK) oslabily v týdnu o 1,3 % t/t) a PMČR tak zavřel na 11 543 Kč.  Důvodem je vybírání zisků po růstu v předchozích týdnech.
  • Korigovala i Komerční banka (profil, názory) (-1,2 % t/t) a uzavřela tak na 3 272 Kč/akcii.
  • Oslabilo i Orco (profil, názory) (-0,9 % t/t), když společnost oznámila získat úpisem na burze ve Varšavě celkem 100 mil. eur.

Komentář poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy, autorem komentáře je Josef Kvarda.

 

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

13. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky... celý článek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

6. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl... celý článek

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

30. 10. 2006 | Pavel Sudek | 3 komentáře

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky... celý článek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

23. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

Slábnutí ekonomického růstu v USA by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit, na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příští půl rok. V eurozóně zklamaly výsledky výrobců... celý článek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

16. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

Americké akciové trhy opět pokořily nová maxim, k tomu se přidal historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu. FED má překvapivě opět velké obavy z inflace. Rostly i evropské... celý článek

Partners Financial Services