Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low

Dita Macháčková | 24. 10. 2006
Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low
Co je formace 1-2-3? Kdy se objevují formace 1-2-3 highs a lows a jak je najít? Za jakých podmínek a v jakém okamžiku vstoupí Joe Ross do obchodu? Jak vypadá proražení vrcholu Ross Hook?

V minulém dílu jsme si vysvětlili, jak rozpoznat, kdy nastane tzv. Trading Range (obchodní rozpětí), tedy kdy je pro tradera ten správný čas na vstup do obchodu. Dnes se zaměříme na formaci 1-2-3. S formací 1-2-3 jsme se již seznámili v článcích Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace a Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení), dnes se na ni podíváme detailněji. 

Nejprve budeme ilustrovat, co to vlastně formace 1-2-3 je:



Poznámka: Vrchol 3 neleží tak nízko jako vrchol 1 při uptrendu, ani tak vysoko jako vrchol 1 při downtrendu.

Joe si zadává mentální nebo počítačový alert (nebo případně oba dva), aby ho upozornily na proražení jednoho z těchto klíčových vrcholů. Do obchodu nevstoupí v případě, že se přes jeho vstupní bod otevřel gap. Vstoupí pouze tehdy, když ceny projdou skrze jeho bod vstupu.

Co jsou formace Joe Rosse
Rossovy grafické formace využívají grafu minulých cen, na kterém jsou vždy znázorněny otevírací, zavírací, nejnižší a nejvyšší ceny. Tyto formace napovídají, jak se bude chovat cena aktiva v nejbližší době.
Není to kompletní systém k obchodování, ale je to dobrý zaklad, který v kombinaci s vlastním pozorováním, vhodným indikátorem, psychologii a strategií řízení rizika může být velmi ziskovým systémem. Tyto formace pomáhají pochopit procesy, které se probíhají na finančních trzích.

Formace 1-2-3 highs a lows se objevují pouze při tržních zvratech na konci trendů. Když to vypadá, že trh vyváří dno nebo že došlo k 50 a více procentnímu zpětnému pohybu z předchozí růstové větve, hledá Joe 1-2-3 lows. Když to vypadá, že trh vyváří vrchol nebo že došlo k 50 a více procentnímu zpětnému pohybu z předchozí poklesové větve, hledá 1-2-3 highs. Formace 1-2-3 se mohou vytvořit uvnitř trading range a často předcházejí proražení tohoto trading range.

Vstup bude vždy realizovat na nebo před proražením vrcholu 2.

Následující graf ilustruje výše popsanou vstupní techniku.

Formace 1- 2-3 high je charakterizována skutečností, že vrchol 3 se nevrátí tak vysoko, jako byl vrchol 1.

Detailní diskuzi o způsobu použití formace 1-2-3 při obchodování futures najdete v knihách Trading by the book a dále také v knihách Trading by the minute nebo Trading the Ross hook. Základním konceptem je nakupovat nebo prodávat, dojde-li k cenové akci "proražení" (proobchodování skrz) vrcholu 2. Tento koncept je však mnohem propracovanější, podrobnou diskuzi najdete ve výše uvedených knihách.


Proražení vrcholu Ross Hook 

Ross Hook, neboli Rossův výběžek, vypadá takto:



Ross Hook se může objevit pouze po platné formaci 1-2-3 nebo, v případě že tato formace 1-2-3 chybí, po proražení trading range nebo Ledge (římsy - o té viz zde). Vrchol 2 vzniká po korekci, ale v tomto případě nejde o vrchol Ross Hook (RH). Naopak, všechny další vrcholy vytvořené korekcí jsou vrcholy RH. Všechny RH znázorněné na předchozím grafu byly obchodovatelné, protože byly proraženy bez vzniku gapu. Některé další RH, které uvidíte, nebudou obchodovatelné, protože trh otevřel s dírou.

Formace 1-2-3 high a low jsme si ukázali proto, abychom demonstrovali rozdíl mezi nimi a vrcholy Ross Hook. Bylo by dobré, abyste si nastavili automatický alert, který zazní ve chvíli, kdy se na denním grafu vytvoří RH. Joe umisťuje své alerty do bodů před proražením RH.

Ross Hook se objevuje ve všech jeho knihách a je detailně prodiskutován v knize Trading the Ross hook.

V příštím, posledním, článku této série probereme proražení formace ledge a všechny vstupní signály si na závěr zopakujeme.

Joe Ross a Andy Jordan budou opět v Praze. Přijďte na další Live Trading seminář!

Joe Ross a Andy Jordan naváží na úspěšné workshopy, které proběhly v dubnu (Joe Ross) a červnu (Andy Jordan) tohoto roku a znovu budou přímo před vámi obchodovat na své vlastní účty.

Program seminářů zahrnuje mimo jiné následující témata:
- pravidla obchodování a jeho systémy podle Joe Rosse a Andy Jordana,
- money management,
- psychologie obchodování,
- vše o cenách – proč, jak, kdy a z jakých důvodů se pohybují tak, jak se pohybují,
- proč metody Joe Rosse fungují na všech trzích a časových rámcích,
- jak s využitím konkrétních metod dospět k více než 90% úspěšnosti.

Naučíte se:
- jak najít a rozpoznat správnou situaci pro ziskové obchodování na trhu,
- jak určit optimální množství kontraktů, které se chystáte obchodovat (position sizing),
- jak poznat pravou chvíli pro zastavení obchodování,
- kolik času byste měli obchodování věnovat.

Ukáží vám:
- proč při menším objemu obchodování vyděláte víc,
- proč je celodenní sezení a obchodování neefektivní,
- tři nejdůležitější principy při vydělávání peněz pomocí obchodování.

Během seminářů budete mít možnost klást Joeovi a Andymu jakékoliv otázky týkající se tradingu.

Kdy, kde a za kolik?

  • Daytrading seminář se koná 3. listopadu 2006, v hotelu Krystal Praha (J.Mártiho 2/407, Praha 6 - Veleslavín) od 9:00 do 20:00 hod. Cena semináře je 8 000 Kč (7 500 Kč pro členy ČNATA).
  • Futures spready seminář se pořádá 4. listopadu 2006, místo, čas a cena se nemění.

Pro účastníky obou celodenních seminářů je celková cena 15 000 Kč (pro členy ČNATA 14 000 Kč). Všechny ceny jsou uvedeny bez 19% DPH.

Co si o technikách a obchodních metodách Joe Rosse myslíte? Znáte některou z jeho knih? Zúčastnili jste se jeho dubnového semináře v Praze? Chystáte se na jeho listopadový seminář?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Aktiva, Finanční trh, trading

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range

18. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range

Jak rozpoznat, kdy nastane tzv. Trading Range, tedy kdy je pro tradera ten správný čas na vstup do obchodu? Podívejme se, jak Joe Ross pracuje s gapy a nohami, aby tento okamžik odhalil... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)

10. 10. 2006 | Dita Macháčková

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)

Jak jsme si řekli minule, rozpoznání základních formací umožnilo Joe Rossovi po mnoho let ziskově obchodovat na trzích futures. Tyto formace jsou unikátní tím, že mohou být specificky... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace

4. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace

Co potřebuje trader znát o trzích futures, aby na nich mohl úspěšně obchodovat? Odpověď zní, že překvapivě málo. Základem Joe Rossova obchodování s futures je sledování několika jednoduchých... celý článek

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Partners Financial Services