Fondy: ani babí léto nepomáhá

Petr Fejtek | 16. 10. 2006 | 3 komentáře
Fondy: ani babí léto nepomáhá
Jak se zdá, našemu fondovému byznysu stále silněji vládne jediná skupina – zajištěné fondy. Opět bychom bez jejich 316 miliónů splakali nad statistikou, protože ostatní druhy fondů jen živoří na úbytě.

Ani peněžní trh si neudržel náladu posledních týdnů, zřejmě i z nich lidé peníze raději vyzvedávají. Některé se sice občas nadechnou nad hladinou, ale jen občas "podrží" celý segment. A dojde-li k téměř 70miliónovému odlivu, jako tentokrát z ISČS Sporoinvestu, kdo by se divil, že celkem fondy peněžního trhu ztratily přes 40 miliónů korun.


Dluhopisy bez naděje?

Z dluhopisových fondů odcházejí peníze již déle než rok. Tentokrát sice většinový odliv také pokračoval, ale proti všem se postavil ING Český fond obligací, jemuž se na účtu objevilo neobvyklých 114 miliónů korun. Nepodařilo se mu sice výpadek 140 miliónů korun ISČS Sporobondu (profil, názory) a IKS Dluhopisového (profil, názory, koupit), ale snížil alespoň celkový odliv segmentu na pouhých 70 miliónů korun.

Možná za zmínku stojí jen radostný výskot tzv. konvergenčních fondů, které si za pouhý týden pomohly o 1,25 %. Na delších horizontech však stále ještě třou bídu s nouzí.

Smíšené fondy se tentokrát jako jediné udržely v plusu, nicméně jejich 25 miliónů je v rudé bilanci jen modrá kapka.


Zajištěná junta

Většina z nás již asi pozapomněla na tento termín, oblíbený kdysi pro označení skupiny (obvykle vojáků), která se chopila moci. Ne tedy jeden diktátor, ale celá parta… a tak to dnes u nás vypadá i mezi zajištěnci. ESPA-ČS 19 získala téměř 80 miliónů, Max 7 inkasoval 60 miliónů, ČSOB reverzního rozpětí 2 se přiblížil 50 miliónům ESPA-ČS 20 rovných 40 miliónů atd.

Dohromady tedy již zmíněných 316 miliónů, od nichž ovšem musíme odečíst odlivy 103 miliónů korun. Suma sumárum jen něco máli přes 200 miliónů, což není žádná sláva.

Když ty zajištěné fondy se tak hezky prodávají! Klienti jejich konstrukcím navíc většinou beztak nerozumějí, ani vysvětlovat jim to netřeba. Stačí to kouzelné slůvko. Asi tedy nezbývá, než počkat, jak se budou tvářit naši investoři, až zinkasují své odložené jistoty.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


A pak že říjen je bídný měsíc

Babí léto ovšem celkem svědčí akciovým trhům. Tu tam americký Dow Jones (profil, názory) vybojuje nový rekord, Nasdaq přeskočil alespoň 3000 bodů a Evropa také láme pětiletá maxima. Výsledková sezóna se dostává do tempa a špatně nevypadá.

Nu a také emerging markets cítí příliv investic. Jen ve středu večer vyděsila akciový i devizový trh nehoda malého letadla v New Yorku.

Ve čtvrtek ale znovu zavládl optimismus, a tak i naše burza v tichosti překročila do kladného teritoria alespoň se svou letošní bilancí. Nu a pátek 13. euforii završil: náš index PX (profil, názory) si za týden pomohl o skoro 4 % a takový ISČS Sporotrend (profil, názory) si vydělal rovných 5 %. Opět se ukazuje, že "prošvihnout" třeba jen několik důležitých růstových dní znamená nevydělat třeba i nic.

To se podařilo nejen několika miliónům prchajícím ze Sporotrendu, ale třeba i 23 miliónům z ING Českého akciového (profil, názory, koupit). Zkrátka ani říjen nemusí být pod akciového psa (tedy alespoň zatím).


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

9. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

Poslední čtvrtletí nezačíná nijak slavně, přestože do fondů přišlo 360 miliónů korun – z nich ale 285 miliónů zamířilo do těch zajištěných. K investicím tedy stále ještě dost daleko.... celý článek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

2. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

Minulý týden se statistika ponořila pod hladinu, i když možná jen se šnorchlem. V součtech nám totiž tentokrát chybí dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 19 a 20, které by měly ponor 65... celý článek

Fondy: korekce z čistého nebe

25. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: korekce z čistého nebe

Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Fondy: zase jen sto miliónů

18. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen sto miliónů

Stále se nic moc nerýsuje a nebýt bezmála čtvrt miliardy do zajištěných fondů, byznys by se topil v červených číslech. Už aby přišly aspoň ty nemovitostní – a pěkná reklama.

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

11. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

Asi již nikoho nepřekvapuje, že o téměř celý týdenní příliv 140 miliónů korun se "postaraly" zajištěné fondy. Až bližší pohled tento zdánlivý obraz situace poopraví.

Partners Financial Services