Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

Petr Fejtek | 9. 10. 2006
Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil
Poslední čtvrtletí nezačíná nijak slavně, přestože do fondů přišlo 360 miliónů korun – z nich ale 285 miliónů zamířilo do těch zajištěných. K investicím tedy stále ještě dost daleko.

Oproti posledním týdnům jsou znatelné dvě změny: peněžní trh se tentokrát již opět vzchopil téměř ke 100 miliónům korun a odliv z dluhopisových fondů si dal alespoň pauzu.

Mezi fondy peněžního trhu ale stále panují značné rozdíly: zatímco z ISČS Sporoinvestu ještě odešlo přes 60 miliónů, do IKS Peněžní trh a Pioneer Sporotrend přes 50 miliónů přišlo a sám KBC Multi Cash CZK přivítal dokonce přes 100 miliónů korun.

Dluhopisové fondy se stále potácejí na hraně a tentokrát naštěstí s 38 milióny zapracoval ČPI Korporátních dluhopisů (profil, názory). Většina dluhopisových fondů si o desetinku procenta na výkonu pomohla, ale takový ČSOB Dluhopisových příležitostí i půl procenta ztratil a jeho roční ztráta 8,8 % vyděsí i flegmatiky.

Zajištěný výlov

Jako kapříky z Rožmberka tahají zajištěné fondy milióny z rybníka klientských peněženek. K výlovu se opět sešli všichni tři velcí bankovní rybáři a kořist si dělí ne-li rovným dílem, tak téměř bratrsky. Tým KBC-ČSOB 110 miliónů, duo ESPA-ČS 90 miliónů a Max 7 tentokrát jen 74 miliónů korun. Na Zajištěný Pioneer a zakliknutý ING zbyly už jen mřenky.

Zanedlouho bude k dispozici statistika fondů za třetí čtvrtletí, a protože je týdně průměrně tak 200 v českých na stole, vidím součet veliký, jehož sláva…


Akcie plavou v nejistotě

Ceny ropy vyzkoušely letošní minimum a předvedly tak nejstrmější pokles během dvou měsíců za posledních pět let. Americké akcie zase ve středu zaznamenaly největší nárůst za posledních 7 týdnů. Je to paradox, ale pomohla k tomu nižší než očekávaná hodnota indexu nákupních manažerů ve službách za měsíc září. To zmírnilo obavy z inflace a šéf FEDu Bernanke naznačil možnost snižování úrokových sazeb v příštím roce.

Index Dow Jones (profil, názory) se poprvé ve své historii ocitl nad úrovní 11 800 bodů a ve čtvrtek se dál přiblížil magické hranici 12 000 bodů.

ECB však úrokové sazby zvyšuje o 25 bodů na 3,25 % – sice podle očekávání, ale akcioví investoři začali vybírat zisky. A Praha se v pátek červenala ještě víc než Evropa, takže PX (profil, názory) nakonec za týden půl procenta ztratil.

Z akciových fondů u nás za minulý týden odešlo opět 40 miliónů korun, protože ISČS Sporotrend (profil, názory) stále ztrácí glanc. A spolu s ním tentokrát ztratil víc než 50 miliónů. Přitom na roční výkonnosti má stále ještě alespoň +1 %, zatímco třeba ČPI Nových ekonomik (profil, názory) ztrácí 11 %. Naopak Pioneer akciový (profil, názory, koupit) dokázal vydělat 15 %. Ale že není všechno zlato, co se třpytí, dokazuje krásně například ČPI Zlatý (profil, názory), který stačil za pouhý týden padnout o 3,36 %.

Vše důležité o podílových fondech...
 ...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů. 


Pomohou futures a indexáče?

Konečně se na naší burze začalo obchodovat s dvěma investičními certifikáty, prvním na index CTX z 8 emisí českých akcií, druhým na index CECExt ze 45 likvidních emisí akcií burz východní Evropy (Bukurešť, Budapešť, Ljubljana, Praha, Sofie, Waršava, Záhřeb). Emitentem je Raiffeisen Centrobank AG, hodnota se tedy přepočítává z eur.

Futures na akciový index PX není cenný papír, ale standardizovaný kontrakt: proto se s ním také snadno obchoduje „nakrátko“ (short) – kdy investor je prodávajícím. Obchodují se zatím dva futures – jeden na tříměsíční vývoj a druhý na půlroční termín podkladového aktiva PX. Multiplikátor byl zvolen na hodnotu 100, to znamená, že s každým kladným bodem indexu investor vydělá 100 Kč, naopak poklesem o každý bod 100 Kč prodělá.

A to je páka 6,67: proto se obchodníkovi platí jen "záloha" (margin vklad) ve výši 15 % závazku. Klesá-li ale index k hranici zálohy, obchodník klientovi zavolá, aby zálohu zvýšil, jinak ztrátu realizuje. Tedy ztrátu pro klienta v tu chvíli 100% jeho "sázky".

Cena prosincového kontraktu PX FUT DEC06 v pátek klesla na 1443 korun (nákup 1 430 a prodej 1 455 Kč) a stovka jich je k mání za zálohu 21 645 Kč. Kdyby například PX vzrostl do 15. prosince o 100 bodů, hodnota kontraktu by vzrostla o 10 000 Kč. Výnos by byl tedy oněch 10 000 korun, což je vzhledem k "investované" záloze 46,2 % (přestože by index vzrostl jen o necelých 7 % – to je ten pákový efekt). Ovšem při poklesu indexu o 100 bodů by ztráta investora také činila 10 000 korun, tedy 46,2 %. Pro short investora, tedy toho, kdo by spekuloval na pokles (prodával), by to vyšlo naopak.
Risknete si? Anebo si zahrajete na medvěda, čímž se můžete i zajistit?


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: pražská burza vyděsila investory

2. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

Minulý týden se statistika ponořila pod hladinu, i když možná jen se šnorchlem. V součtech nám totiž tentokrát chybí dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 19 a 20, které by měly ponor 65... celý článek

Fondy: korekce z čistého nebe

25. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: korekce z čistého nebe

Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Fondy: zase jen sto miliónů

18. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen sto miliónů

Stále se nic moc nerýsuje a nebýt bezmála čtvrt miliardy do zajištěných fondů, byznys by se topil v červených číslech. Už aby přišly aspoň ty nemovitostní – a pěkná reklama.

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

11. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

Asi již nikoho nepřekvapuje, že o téměř celý týdenní příliv 140 miliónů korun se "postaraly" zajištěné fondy. Až bližší pohled tento zdánlivý obraz situace poopraví.

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

4. 9. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

Jen mírně záporný byl pro fondy poslední prázdninový týden. Jako obvykle byly hlavními zdroji těchto ztrát fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, zachraňovaly naopak akcie a fondy... celý článek

Partners Financial Services