Petr Šimčák: V roce 2011 nezapomeňte na komodity a nezatracujte akcie

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 23. 12. 2010
Petr Šimčák: V roce 2011 nezapomeňte na komodity a nezatracujte akcie
Výnosy dluhopisů bezpečných států, jako Francie či Německo, jsou na historických minimech. Ztrácejí tak na atraktivitě. Příští rok budou opět investičně zajímavé rozvíjející se trhy. Jejich nadměrná popularita, ale může přinést zklamání a v budoucnu i vyšší volatilitu, říká Petr Šimčák z investiční společnosti Pioneer Investments.

Jaké investiční strategie v roce 2010 podle vás fungovaly nejlépe? A co vás naopak překvapilo negativně?

Rok 2010 lze rozdělit na dvě části. Přibližně do konce léta panovala na trzích převážně nejistota, ale od září zaznamenáváme prudký růst, který indikuje, že akcie budou mít za sebou nakonec skvělý rok. Stejně tak byl tento rok příznivý pro dluhopisy. Kvalitně sestavené a dobře diverzifikované portfolio považuji za strategii, která stejně jako v roce 2009 i letos zafungovala a investorům přinesla pozitivní vývoj investic. Docela mě překvapila ne příliš divoká reakce maďarského trhu na daň ve stylu Robina Hooda a znárodnění penzijních fondů.

Jaké vidíte investiční příležitosti pro rok 2011?

Pro rok 2011 favorizuji akciové trhy, komoditya korporátní dluhopisy. Budeme-li hovořit o eurových portfoliích (fondech), myslím si, že se už těžko hledá rozumný důvod pro investice do dluhopisů států, jako jsou Německo nebo Francie. Sice platí, že jsou to "nejbezpečnější přístavy" eurozóny, na druhou stranu výnosy z těchto dluhopisů jsou na historických minimech vyvolaných útěky ke kvalitě. Investičně (poměr riziko/výnos) vidíme vyšší atraktivitu spíše v perifernějších zemích, jako je například Itálie. Vyhýbáme se rizikovějším dluhopisům problémových zemí eurozóny, jako je Řecko, přestože jejich výnos je nejvyšší. Opakuji, jde o eurová portfolia. Korunové portfolio se musí poprat s nízkým výnosem českých státních dluhopisů, ale neřeší přímo problémy eurozóny. Selektivně tak lze vybrat atraktivní dluhopisy, které by tvořily konzervativní část portfolia.

Pokud se budeme bavit o akciích, tedy rizikovější složce portfolií, není žádným překvapením, že preferujeme rozvíjející se trhy, na nichž probíhá silný příběh jejich strukturální přeměny. Shrnu-li to, investiční strategie nakloněné těmto trhům vidím pozitivně, ale je zapotřebí si uvědomit, že je přístup k emerging markets možný i přes globální, nadnárodní firmu, která má zavedený brand a pochází třeba z Evropy nebo USA. Nemusíte tedy jít přímo na lokální trh a čelit tamním vyšším rizikům. Chce to kombinovat obě dvě varianty. Jako riziko právě tu zamilovanost investorůdo mladých trhů napříč světovými trhy. Jednoduše řečeno, emerging markets jsou oblíbené úplně mezi všemi, což může vyvolat zklamání a vyšší volatilitu v budoucnu. Dlouhodobý trend tu však rozhodně je.

Co by mohlo příští rok nečekaně zahýbat trhy?

Pokud bychom předpokládali opravdu dramatické scénáře, obecně se toho může stát opravdu hodně. Například problém některých evropských zemí, který může vyústit v nákazu eurozóny a ztrátu solventnosti. Podíváme-li se na východ, prudké zvyšování cen nemovitostí a jiné proinflační tlaky v Číně zvyšují obavy odborníků, zda se inflace nevymkne kontrole, zda ji vláda ukočíruje, případně kdy splaskne cenová bublina. Kvantitativní uvolňování (tištění peněz) v USAje naprosto neprobádaná aktivita, jejíž riziko budou muset autority akutně zvládnout podle mého názoru v horizontu roku nebo dvou. Dále je zde problém rostoucího dluhu v Japonsku, který je umocňován stárnutím populace.

Jak říkám, vše to jsou obecné teze, které se mohou výrazně lišit od reality. Osobně si myslím, že jsme uprostřed oživení, přičemž "double dip" (dvojité dno) podle mě nehrozí. Potvrzuje to celá řada faktorů. Očekávám dlouhodobě pomalejší oživení, kde jedním z důvodů zpomalení je nižší spotřeba, která už nebude poháněna na úkor dluhu, což je však obecně velice dobře.

Jakou radu byste dal investorům do roku 2011?

Nezapomenout na komodity, nezatracovat akciea nečekat příliš od dluhopisů. A hlavně, pokud se rozhodnete budovat si rezervu s horizontem 20 let, nenechte se chytit do pasti krátkodobých předpovědí trhů, a to ani optimistických, ani pesimistických. Než vybudujete portfolio, jehož objem bude pro vás zajímavý a jehož volatilita bude snesitelná pro průměrně vyrovnaného a vzdělaného člověka, uběhne 7 až 10 let.

Pojďme se bavit obecněji: Jaké otázky by si měl investor položit, než se pustí do investování?

Na začátku by se měl investor rozhodnout, zda se vydá cestou krátkodobého tradera, tedy aktivního investování, nebo jako většina investorské populace cestou dlouhodobého pravidelného investování s cílem vybudovat si za mnoho let finanční rezervu na stáří. Pro tyto skupiny investorů platí zcela jiná pravidla a rady. Tradera většinou nezajímají dlouhodobé predikce vývoje, ale to, co se stane zítra, za měsíc apod. Dlouhodobé ekonomické otázky pro něj mají jen minimální význam. Podle mě je tedy klíčové položit si otázku: "Chci být krátkodobý spekulant, nebo dlouhodobý investor?"

Právě zajištění se na stáří je dlouhá desetiletí motivací drobných amerických investorů. Jeho význam roste i u nás. Co je podle vás optimálním řešením pro drobného investora, který chce efektivně spořit, ale nepodstupovat velké riziko?

Optimální je začít včas. Čím dříve se začne, tím menší suma peněz se musí pravidelně odkládat, a tím rozumnější strategie se dá zvolit. S rostoucím věkem se totiž snižuje agresivnější složka portfolia, a naopak zvyšuje ta konzervativnější. Tyto parametry splňuje například náš produkt Rentier Invest, kde se s blížícím se odchodem do důchodu portfolio stává konzervativnějším. Podobné je to u celé řady dalších produktů. Říká se tomu portfolio životního cyklu.

Pokud chce investor sestavit portfolio čistě z podílových fondů, jak má postupovat?

Investorsi musí v zásadě před sestavením tohoto typu portfolia uvědomit, třeba i s využitím finančního poradce, jaká strategická alokace se pro něj "hodí" – zda agresivnější, nebo konzervativnější – v souvislosti s jeho finančním plánem, investičním horizontem a tolerancí k riziku. Nejlépe by se měl investor nejprve v této oblasti vzdělat, aby mohl objektivně posoudit svůj rizikový profil. Pak teprve přijdou na řadu podílové fondy.

Zbytek článku si přečtete na serveru investicniweb.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Colosseum: Investice do komodit budou i roce 2011 dobrou volbou

16. 12. 2010 | Petr Čermák | 4 komentáře

Colosseum: Investice do komodit budou i roce 2011 dobrou volbou

Končící rok byl pro investory na komoditních trzích nesporně úspěšný. Komoditní index CRB vzrostl asi o 20 %, řada titulů o desítky procent. K nejsilnějším patřily zemědělský sektor... celý článek

Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

14. 12. 2010 | Petr Novotný

Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

Rusko je z pohledu zahraničních investic jedním z nejstabilnějších regionů, a přestože je jeho ekonomika stále ovlivněna cenou ropy, má obrovskou snahu investovat do odvětví nezávislých... celý článek

Investujete? Přečtěte si, kterých devět věcí byste měli jako investoři vědět

9. 12. 2010 | Andrej Rády | 3 komentáře

Investujete? Přečtěte si, kterých devět věcí byste měli jako investoři  vědět

Investování se dříve nebo později stane takřka nutností, a to i v ČR, kde jsme zatím stále proti řadě zemí značně pozadu. Pro drobné investory jsou zásadní solidní zdroje informací.... celý článek

Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

6. 12. 2010 | Michal Šolin

Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

Dividendy společností, jako jsou Telefónica O2 nebo Philip Morris ČR, budou tím hlavním, co bude investory lákat v roce 2011 na pražskou burzu. Potenciál pro růst vidím u Komerční banky... celý článek

Partners Financial Services