Diamanty: v čem spočívá jejich hodnota

Diamanty: v čem spočívá jejich hodnota
Diamant vždy byl a bude vyhledávaným symbolem bohatství, krásy a prosperity. Váže se k němu řada mýtů a rozsáhlá symbolika. Zcela prozaicky tento drahý kámen slouží již stovky let jako nástroj na uchování hodnoty. 5–10 % celkového světového bohatství je uloženo právě v diamantech. Co způsobuje, že jeho hodnota neustále roste a odolává všem politickým i ekonomickým krizím?

Jedná se o přírodní produkt, jehož zdroje jsou omezené. Nejvýznamnější světová ložiska diamantů se nacházejí v Jižní Africe, Austrálii, Kanadě a Rusku. Těžbu a obchod s diamanty na celém světě prakticky ovládají dvě monopolní společnosti: De Beers, která kontroluje 2/3 světového obchodu s diamanty, a společnosti skupiny Leva Levieva ovládající především ruské trhy, které s De Beers na prodeji diamantů spolupracují.


Trh s diamanty má jasná pravidla

Obchod se surovými diamanty zajišťuje Diamond Trading Company (profil, názory) - londýnská dceřiná společnost skupiny De Beers. Ta surové diamanty prodává pouze úzkému okruhu exkluzivních kupců, tzv. sightholderů. Ti mají právo desetkrát ročně uplatnit svoji objednávku a účastnit se v Londýně prohlídky nabídnutých kamenů - tzv. "sights".
V průběhu sights si mohou nákupčí prohlédnout nabízenou surovinu a seznámit se s cenou.

Přemysl Synek, předseda představenstva společnosti Diamonds International Corporation (D.I.C.), vysvětluje, jak obchodování na sights probíhá: "Není možné diskutovat o obsahu balíku, nákupčí ho může buď koupit jako celek, nebo odmítnout, což se často nestává. Nepředpokládá se ani jednání o ceně. Výjimkou jsou speciální kameny nad 10,8 karátů, které jsou nabízeny individuálně."

Sightholderů je stabilně zhruba 90. Vybírá je Diamond Trading Company na základě vlastních kritérií. Na členství v tomto elitním klubu neexistuje žádný nárok.


Certifikace surových diamantů

Celosvětový obchod se surovinou má jasná pravidla a je mezinárodně sledován. V roce 2000 vznikl takzvaný Kimberleyský proces, což je mezinárodní fórum států a zástupců organizací diamantového průmyslu a občanských organizací. Toto fórum na základě resolucí OSN připravilo návrh systému mezinárodní certifikace surových diamantů, jehož cílem je zamezit zneužívání surových diamantů pro financování povstaleckých a teroristických aktivit.

Díky Kimberleyskému procesu dochází k certifikaci surových diamantů. Základem systému certifikace surových diamantů je to, že účastnické státy obchodují se surovými diamanty pouze mezi sebou a za jasně daných podmínek. Zásilka diamantů vytěžených pod kontrolou legitimní vlády obdrží před vývozem ze země "Certifikát Kimberleyského procesu". Každý stát, který se účastní systému certifikace, je povinen tento certifikát vyžadovat a nepovolit dovoz surových diamantů bez tohoto certifikátu.

"Česká republika je součástí Kimberleyského procesu a aktivně se v něm angažuje, což je vidět i z toho, že je jednou ze čtyř členských zemí EU, která může ze třetích zemí dovážet nebo tam vyvážet surové diamanty," říká Petra Neumannová z Generálního ředitelství cel, které na dodržování Kimberleyského procesu v ČR dohlíží. "Účastnické státy systému certifikace surových diamantů nesmí povolit vývoz do země, která se do systému nezapojila, ani dovážet diamanty z takové země," dodává.


Ne každý diamant lze využít jako investici

Diamant má tři nejčastější využití:

  1. průmyslová surovina,
  2. šperk,
  3. investiční nástroj.

Surové diamanty se brousí v některém ze světových středisek. Velké diamanty s vysokou kvalitou v New Yorku. Speciální brusy a kameny s vysokou hodnotou bývají broušeny v Antverpách. Středně velké diamanty v Izraeli. Malé kameny a kameny nižší kvality se brousí v Indii nebo v jinde v Asii. Broušené diamanty využívané ve šperkařství či jako investiční kameny již povinnosti registrace nepodléhají, je to zboží a řídí se volným obchodem.

Vybroušené diamanty přichází na diamantové burzy nebo přímo k zákazníkům. Nejvíce se obchoduje přímo v místech významných brusíren. Mezi Evropany jsou neznámější burzy v Antverpách. Jak potvrzuje Synek, jehož společnost D.I.C. na podzim plánuje vstup na diamantovou burzu v Antverpách, členem diamantové burzy se může stát důvěryhodný dealer, který musí splnit řadu podmínek: "Základem je mít za sebou určitou historii v obchodu s diamanty a ručitele z řad členů burzy. Poté se nováček volí předsednictvem a stává se na dva roky zkušebním členem. Teprve potom se může stát řádným členem burzy."

Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!


Hodnocení diamantů

U broušených diamantů, které jsou využívány jako šperkařské nebo investiční kameny, se ustálila jednotná klasifikace. Každý kámen je hodnocen podle čtyř kritérií - takzvaných čtyř C, což je označení vycházející z anglických názvů těchto kritérií: cut - brus, carat - hmotnost, color - barva a clarity - čistota. Každé kritérium má určitou škálu, podle které je hodnocena kvalita diamantu.

4C
Cut - Brus
Existuje několik možných řezů diamantových kamenů: klasický briliantový brus, srdce, slza, ovál, bageta, markýza neboli ječmínek a tzv. roháček - čtvercový brus. Hodnotí se přesnost brusu.

Carat - Hmotnost
Tato veličina se udává v karátech, přičemž jeden karát zde představuje 0,2 gramu Briliant o váze 1 karát má průměr 6,5 mm.

Color - Barva
Diamanty vyskytující se nejčastěji v přírodě jsou po vybroušení v barvách od bílé po žlutou nebo hnědou. Na tyto základní barvy byla přijata mezinárodní stupnice barev, která se značí písmeny latinské abecedy D-Z. Čím je barva kamene bělejší, tím je její označení blíž k začátku abecedy.

Clarity - čistota
Celosvětově uznávaná stupnice čistoty je dána počtem nečistot viditelných uvnitř kamene a má následující stupně:
IF - absolutně čistý, VVS a VS - very very small inclusion a very small inclusion. To znamená, že nečistoty je schopen rozpoznat jen zkušený odborník pouze pod lupou s 10násobným zvětšením.
Si 1 - Si3 - small inclusion. Jedná se o nečistoty, které lze spatřit pod lupou s 10násobným zvětšením.
P1 - P3 (též I1 - I3) - jedná se o střední až velké inkluze, které lze spatřit pouhým okem.

Ne všechny broušené diamanty lze považovat za investiční. Jako investiční diamanty se používají pouze kameny, které mají klasický kulatý briliantový brus o váze od 0,3 karátu a více. Investiční kameny jsou bílé v horní škále barevné stupnice diamantu, které jsou absolutně čisté nebo mají jen velmi málo nečistot.


Výhody a rizika investice do diamantů

V porovnání s ostatními investicemi skýtají broušené diamanty určité výhody. Nepodléhají inflačním vlivům, představují naprosto koncentrované bohatství, lze je tudíž snadno ukrýt či transportovat. Ve světě je možné je bez problémů v případě potřeby prodat. Investice do diamantů však vedle zmíněných výhod má i další specifika, která je třeba znát a nese s sebou i určitá rizika. Růst ceny diamantů není raketový, je spíše pozvolný. Přemysl Synek k tomu říká: "Nejedná se o vhodnou investici pro spekulanty, kteří potřebují k investování vzrušení ze stoupajících a klesajících kursů cenných papírů."

Je třeba vzít v potaz také sníženou likviditu takto uložených prostředků. Největším rizikem však je nezkušenost investora, která může vést k prodělku. Především v českých podmínkách nemá diamant jako komodita vybudovanou tradici a zatím nebylo vytvořeno dostatečné zázemí pro investování do tohoto typu komodit. I tato situace se však podle Synka pozvolna mění a Češi začínají kouzlo blyštivých kamínků obrovské hodnoty objevovat.

Možnostem investování do diamantů, specifikům této investice a vývoji cen broušených diamantů bude věnován následující díl miniseriálu.

Vlastníte nějaké diamanty? Jako šperk, nebo máte investiční záměry? Pokládáte se za znalce diamantů?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2007 17:15, zbyněk

http://www.diamant.estranky.cz/fotoalbum/Diamantove-doly/Diamantove-doly
Obrázky z diamantových dolů.
Je přesně spočitatelné, kolik prostředků stojí vytěžení 1g diamantové hmoty. Tím je dáno, že cena diamantů není libovůle kohokoli, ale tvrdá realita těžebních nákladů.
Až 90% hmoty jde do průmyslu, zbytek do šperkařství a investic. Díky vytěžitelnosti jako např. barevné kovy, ropa,... jde o velmi vzácnou přírodní surovinu. Již stovky let (tedy z dob, kdy fenomenem doby nebyly peníze) je přirozenou autoritou, symbolem prosperity a jistotou směnitelného bohatství.

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2006 12:12

Pokud máte zájem výhodně koupit nebo prodat drahý kámen, doporučuji www.dubes.cz , bezplatně Vám poradí

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Od přání k mýdlu s rakem

22. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 9 komentářů

Od přání k mýdlu s rakem

Jméno Otta dnes už mezi mladšími příliš známé není. Naše babičky si ale praní bez mýdla s rakem či Omýru neuměly představit. Právě to byly výrobky továrny Františka Otty, která po "zásahu"... celý článek

Petrof aneb piáno z hospody

20. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Petrof aneb piáno z hospody

Ti hudebnější z nás mají značku Petrof přímo vtisknutou do očí, neboť ji měli prakticky stále před sebou. Ti méně nadaní si ale i tak Petrof pamatují, protože pianino této značky bývalo... celý článek

Becherovka: likér z lékárny

7. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Becherovka: likér z lékárny

Tradiční český likér vznikl jako výsledek experimentů anglického lékaře Frobriga a karlovarského lékárníka Josefa Vituse Bechera. Jak už lékárníkovo jméno napovídá, výsledkem jejich... celý článek

Baťa aneb boty pro každého

10. 8. 2006 | Petr Vykoukal | 28 komentářů

Baťa aneb boty pro každého

Značku Baťa není třeba představovat, znají ji i lidé v desítkách nejrůznějších zemí světa. O vznik úspěšné firmy se zasloužilo několik členů rodiny Baťů. Nebáli se dělat věci jinak,... celý článek

Partners Financial Services