Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?
Globální trhy v uplynulém týdnu ztrácely. V USA se sice hlavní indexy dotkly několikaletých maxim, nakonec ale týden uzavřely s mírnou ztrátou. O 0,1 % si pohoršil DJ Eurostoxx 50. Hlubší korekcí ale prošly všechny rozvíjející se trhy - od Latinské Ameriky až po střední Evropu. Náš region zasáhla politická nestabilita v Polsku a Maďarsku. Souhra politických událostí, deficitu rozpočtů a běžných účtů a slabé měny upozornily na rizika investování ve středovýchodní Evropě. Region prý nadměrně spoléhá na financování prostřednictvím zahraničních věřitelů.

Spojené státy americké

Akciové trhy v uplynulém týdnu ztrácely, indikátory jako výstavba domů nebo indikátor průmyslu ve státě Philadelphie naznačily zpomalení ekonomiky jako celku. Data signalizují výrazné oslabení průmyslové aktivity. Zatímco ještě v předchozích měsících aktivita průmyslu relativně solidně rostla, v září byl zaznamenán byť minimální pokles. V červnu minulý rok aktivita průmyslu regionu stagnovala, naposledy byl pokles registrován na jaře 2003 během války v Iráku. K podobné změně došlo i ve vývoji nových zakázek. Náklady firem rostou nadále silně, byť méně než v srpnu, naopak zrychlil růst cen vlastní produkce. Růst zaměstnanosti v září ve srovnání se srpnem mírně zrychlil, avšak zůstává relativně nevýrazný.

Výhled firem v šestiměsíčním horizontu také výrazně oslabil, naposledy se čekal pokles ekonomické aktivity na přelomu let 2000/2001. Oslabuje i výhled dalších veličin jako nové zakázky a zaměstnanost (nyní se čeká pouze slabší růst obou ukazatelů), růst nákladů firem a cen vlastní produkce by měl být v budoucnu stále relativně silný, ale menší, než se čekalo v srpnu. Výrazně se tak zvýšilo pouze očekávání růstu investičních/kapitálových výdajů.


Inflační tlaky a úrokové sazby

Konalo se také pravidelné zasedání americké centrální banky FED. Ekonomický růst již není tak silný jako dříve v tomto roce, což zčásti odráží ochlazení trhu domů. Ukazatele jádrové inflace byly zvýšené a vysoké úrovně využití zdrojů a cen energií a jiných komodit mají potenciál udržet inflační tlaky. Na druhou stranu se zdá, že inflační tlaky pravděpodobně časem klesnou, což bude odrážet menší tlak cen energií, inflační očekávání, která jsou pod kontrolou, a kumulativní efekty zásahů monetární politiky a jiných faktorů brzdících celkovou poptávku.

Nicméně výbor soudí, že některá inflační rizika trvají. Rozsah a časování jakéhokoliv dalšího zvyšování úrokových sazeb, které může být potřeba k reakci na tato rizika, bude záležet na vývoji výhledu inflace a ekonomického růstu. Komentář FEDu nepřinesl větší překvapení a ani větší změnu ve srovnání s prohlášením k zářijovému rozhodnutí o úrokových sazbách. Jedinou výraznější změnou bylo přidání důvodu, který by měl snižovat inflační tlaky, a to nižší tlak cen energií. Není to překvapení, propad ropných cen o více než 20 % je neobvyklý a bude mít znatelný dopad v ekonomických parametrech: inflační tlak se sníží stejně jako tlak na snížení ekonomického růstu. FED podle očekávání příliš nezměnil prohlášení k rozhodnutí o úrokových sazbách ve srovnání se srpnovým zasedáním o úrokových sazbách. Tehdy se odhodlal po více než dvou letech úrokové sazby nezměnit, když musel čelit nebezpečím vyšší inflace a současně nižšího ekonomického růstu. I reakce finančních trhů tehdy nebyla jednoznačně příznivá, někteří ekonomové poněkud zpochybňovali důvěryhodnost centrální banky. Následujících 6 týdnů ovšem potvrdilo správnost tehdejšího rozhodnutí FEDu: inflační ukazatele jsou nižší, než v předchozích měsících respektive než se čekalo.

Ekonomický růst sice pokračuje v solidním růstovém tempu, byť jeho výše není tak velká jako například začátkem roku, ale data rezidenčního stavitelství jsou nečekaně výrazně slabá. Právě tento segment většinou předchází vývoj celé ekonomiky, navíc zpoždění monetární politiky, v tomto případě zvyšování úrokových sazeb z loňského roku a z letošního prvního pololetí, se bude promítat do ekonomiky ještě letos a příští rok. Ekonomický růst a inflace by měly klesnout. FED na druhou stranu ale nyní nemohl zdaleka deklarovat vítězství nad inflací a potvrdit, že úrokové sazby se již zvyšovat nebudou, když inflace a spotřebitelská inflace bez cen potravin a energií je stále zvýšená.


Vývoj hlavních akciových titulů

Také některé významnější korporace snížily výhledy do dalších období, jako např. nejnavštěvovanější americký internetový portál Yahoo! Inc. (profil, názory) oznámil očekávání poklesu zisků nebo výrobce zdravotnických přístrojů Boston Scientific Corp. (profil, názory) naznačil výrazný pokles tržeb oproti očekávání analytiků.


Vývoj indexů

Dow-Jonesův index (profil, názory) se přiblížil na 93 bodů ke svému životnímu maximu, ale podobně jako index S&P 500 (INGSPX), který dosáhl svého 5letého maximu, zkorigoval zpět. Takže nakonec Dow Jones index uzavřel týden ztrátou 0,5 %, zatímco technologický Nasdaq (profil, názory) spadl o 0,8 % s výrazným přispěním akcií Yahoo! Inc. (profil, názory).

V rámci jednoho dne došlo k výrazným posunům v úterý - velkou nervozitu pro trhy totiž přinesl pokus o vojenský převrat v Thajsku. Např. technologický Nasdaq ztrácel v jednom momentě 1,3 %, ale do závěru obchodování tyto ztráty téměř vymazány. Samozřejmě ještě větší dopad měl thajský vojenský převrat, i když mírovou cestou, na asijské trhy.   


Ropa

Cena ropy propadla pod hranici 60 dolarů za barel, což je více než 25% propad z rekordních cen 78,40 USD z července. Výrazně k tomu přispělo zveřejnění stavu zásob ropy v USA, které jsou tak nejvyšší od ledna roku 1999.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

 

Globální ekonomika

Skupina vyspělých zemí světa G7 na úrovni ministrů financí a guvernérů centrálních bank při příležitosti výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v části věnované devizovým kurzům víceméně opakovala prohlášení z dubna. G7 říká, že pro rozvíjející se ekonomiky registrující velký přebytek běžného účtu platební bilance, zvláště pro Čínu, je žádoucí větší kurzová flexibilita, aby došlo k nezbytnému přizpůsobení.

"Zdůrazňujeme, že by devizové kurzy měly reflektovat ekonomické fundamenty. Excesivní volatilita a nepřiměřené pohyby devizových kursů jsou nežádoucí pro ekonomický růst". Prezident ECB Jean-Claude Trichet po zasedání skupiny G7 řekl, že silný jen (profil, názory) by měl reflektovat silnější ekonomický růst a zvýšení jenových úrokových sazeb. Země G7 zachovávají podle Tricheta opatrnost vůči inflaci.


Eurozóna

Hrozba ze zpomalení globální ekonomiky se projevila také na trzích eurozóny. Růst akciových trhů se zastavil, ale k výraznějším propadům nedošlo. Nedařilo se akciím německých automobilek. DaimlerChrysler (profil, názory) snížil neočekávaně odhad pětiletých zisků, zvláště kvůli ztrátám jednotky Chrysler na amerických trzích.

Index DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) stagnoval, změna dosáhla -0,1 %.


Průmyslová výroba

Průmyslová výroba eurozóny byla v červenci slabší, než se čekalo:

  • Produkce polotovarů v červenci klesla o 0,6 % m/m po růstu o 0,2 % m/m v červnu.
  • Výroba investičního/kapitálového zboží v červenci klesla o 0,1 % m/m po poklesu o 0,8% m/m v červnu.
  • Výroba spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby v červenci klesla o 0,3 % m/m po poklesu o 1,4 % m/m v červnu. 
  • Produkce spotřebního zboží krátkodobé spotřeby v červenci klesla o 0,9 % m/m po poklesu o 0,4 % m/m v červnu.

Na meziročním růstu průmyslové výroby se podílejí všechny hlavní kategorie s výjimkou produkce spotřebního zboží krátkodobé spotřeby. Data jsou slabší než se čekalo, avšak silný růst průmyslové výroby stále pokračuje. Růst je tažen poptávkou ze zahraničí, určité známky oživení vykazuje i domácí poptávka.

V dalších čtvrtletích by ovšem růst ekonomické aktivity měl slábnout vzhledem k předpokládanému snížení růstu americké ekonomiky, kvůli drahé ropě a euru (profil, názory) a kvůli zvýšení DPH DRN příští rok.


Rozvíjející se trhy

Hlubší korekcí, způsobenou odtokem finančních prostředků z fondů zaměřených na trhy rozvíjejících zemí, prošly všechny trhy rozvíjejících zemí od Latinské Ameriky až po trhy evropských "emerging markets"

Region střední a východní Evropy byl zasažen politickou nestabilitou v Polsku a Maďarsku. Právě nepokoje v Maďarsku podle listu Wall Street Journal (WSJ), deficity rozpočtu a běžného účtu a slabá měna upozornily na rizika investování ve východní Evropě. I když Polsko, ČR a Maďarsko se snaží držet své měny těsně připoutané k euru (profil, názory), odkládají plné přijetí eura a nadměrně spoléhají na financování prostřednictvím zahraničních věřitelů, řekl listu profesor Harvardovy univerzity Kenneth Rogoff, bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu. Podle Rogoffa mnoho východoevropských ekonomik vypadá jako asijské země před krizí roku 1997 a riskují náhlé odchody zahraničních investorů. Podle WSJ se ale zatím nezdá, že by Maďarsko směřovalo ke krizi podobné té asijské.

Podle našeho názoru je přehnané spojovat střední Evropu s asijskou krizí z roku 1997. ¨

  • Asijské ekonomiky se v polovině 90. let vyznačovaly  naprosto odlišnými charakteristikami - fixní kurz, vysoké úrokové sazby, vysoký růst ekonomiky tažený kapitálem bez dostatečného růstu produktivity, málo rozvinuté bankovnictví v řadě případů zatížené špatnými úvěry.  Zpomalení ekonomiky vedlo k odlivu části spekulativního kapitálu a odstartoval se dominový efekt.
  • Oproti tomu středoevropské ekonomiky mají plovoucí kurz, relativní nízké úrokové sazby (ČR nejnižší v EU) a lákají minimum spekulativního kapitálu. Růst ekonomiky je tažen produktivitou, bankovní sektor odpovídá západním standardům, má zahraniční vlastníky a není zatížen špatnými úvěry. Tedy není zde ani jeden z faktorů asijské finanční krize.


Vývoj v květnu a červnu navíc ukázal, že i přes korekci finančních trhů (způsobenou globálním vývojem) k žádnému dramatickému odlivu zahraničního kapitálu nedošlo. Stav veřejných financí (Maďarsko, ČR) sice vzbuzuje obavy a nelze vyloučit, že dojde ke korekci, ale na druhou stranu v rámci standardního vývoje. Například v Maďarsku za poslední rok výnosy vzrostly o 2 % (pokles cen dluhopisů) a forint (profil, názory) oslabil o 11 %. Oproti tomu měny v JV Asii se v roce 1997 během 6 měsíců propadly v řádu 100-120 %.

Autor působí ve společnosti ATLANTIK finanční trhy.

 

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2006 17:00, Honzajs

Pokud jse o banky: Fannie Mae dělala nedávno přecenění derivátových operací v řádu miliard USD. Jak víš, že to není podobné i v jiných bankách a jejich EPS nestojí na vodě?

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2006 15:36, Honzajs

Mám ekonomku, praxi auditora a nyní pracuju jako finanční manažer středně velké firmy.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: celosvětová korekce

11. 9. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: celosvětová korekce

Začátkem minulého týdne byly světové akciové trhy naladěny velmi optimisticky, škody způsobené tropickými bouřemi byly jen nepatrné a cena ropy se dostala na nejnižší úroveň od dubna.... celý článek

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

28. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš... celý článek

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

21. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila,... celý článek

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Partners Financial Services