Kompletní seznam odpovědí Martina Gardavského na dotazy čtenářů

Simona Ely Plischke | 19. 9. 2006

OVB a finanční poradenství obecně

Jarmila
Jaký je Váš názor na MLM ve finančnictví a pojišťovnictví? Před schválením Zákona o pojišťovnictví jsme slyšeli, že tento zákon MLM ve financích znemožní, leč nestalo se. Proč?

Martin Gardavský: V případě seriózních firem, budujících své podnikání na bázi "interaktivní distribuce" nebo síťového marketingu nevidím nejmenší důvod, proč by měl jakýkoliv zákon jejich působení ve financích znemožňovat. Proč se tak nestalo? Asi zvítězil zdravý rozum. Pročítám finanční servery docela pečlivě (v poslední době s velkým zpožděním) a Vaše názory paní Jarmilo znám. Takže počítám s tím, že se neshodneme. Jsem přesvědčen, že v tzv. "strukturální" firmě se dají vychovat velmi kvalitní finanční odborníci. Věřte, že jinak bych volil zcela jinou profesní cestu.



Pavel
1. Co si myslíte o finančním poradenství OVB?
2. Proč jste si vybral právě OVB? Nabídek jste jistě měl několik. Kdy jste nabídku od OVB dostal? Před, nebo po vydání stanoviska AFIZ ke kauze Helvag?
3. Co konkrétně v OVB děláte? Je pravda, že nahradíte Günthera Gramlicha?

MG:
Ad 1) OVB je vedoucí společností ve svém segmentu trhu. Já působím ve vedení společnosti. Myslíte, že bych spojil své jméno s něčím, čemu nevěřím?
Ad 2) OVB jsem si vybral po zralé úvaze. Velký úkol, velká výzva a odpovídající ohodnocení. Nabídku jsem dostal až po vydání stanoviska AFIZ ke kauze Helvag.
Ad 3) Jsem členem dvoučlenného představenstva společnosti. Je možné, že pana Gramlicha ve funkci předsedy představenstva někdy v budoucnosti nahradím.


Mgr. Dušan Fiedler, obchodní vedoucí pro OVB-Allfinanz
Vážený pane Gardavský, jak vidíte další vývoj regulatorních orgánů pro finanční trh v ČR? Jakou roli v něm podle Vašeho názoru bude hrát OVB-Allfinanz?

MG: Vaší otázce zcela nerozumím. Na zhodnocení fungování nového modelu státního dohledu v rámci ČNB je myslím ještě brzy. Jsem opatrným optimistou. Co se týče role OVB Allfinanz - chceme zůstat nejen jedničkou na trhu, ale navíc své postavení posílit. Aktivní dodržování veškerých pravidel stanovených legislativou finančního trhu je pak pro nás samozřejmostí. Je možné, že v rámci kontrolní činnosti našeho oddělení compliance budete osloven i Vy osobně, pane Fiedlere.


Honza Kopic
Testy nekolika poradcu OVB na tomto webu pro ne dopadly vzdy spatne. Muzu pozadat o vasi interpretaci toho, jak je to mozne? Co s tim muze vedeni firmy delat? A chce s tim vubec neco delat? Funguje v OVB nejaky system kontroly, tzn. napr. podobne testovani jako dela tento server? Diky.

MG: OVB má v současné době něco kolem 4 000 aktivních spolupracovníků - obchodních zástupců. Jejich úroveň je samozřejmě rozdílná. Pokud si dobře pamatuji, pak testy byly dva (možná tři?). Mohl bych říct, že jde o náhodu. Bylo by to ale velmi laciné. O výsledcích testů si samozřejmě přečte mnoho lidí a jde o dobré obchodní jméno firmy. To je velmi důležité. Pro mě osobně je ale ještě důležitější mít pocit, že většina našich lidí odvádí kvalitní práci. Vedení společnosti si uvědomuje potřebu "kontroly" kvality. V současné době vytváříme kontrolní systém v rámci činnosti compliance (tedy spíše formální záležitosti). Brzy začneme vážněji pracovat na namátkovém testování (kontrole) znalostí našich lidí. Odhaduji, že práce na testování budou zahájeny v polovině příštího roku.


Emil
OVB je společnost, kterou podle mého názoru, více než jiné vystihuje věta: "Na každý tvůj dolar, čeká za každým rohem na příležitost hejno supů." I má osobní zkušenost (nejen má) s touto společností je tristní - podle mého názoru se jedná spíše než o poradenství o zneužívání situace a nevědomosti jejich klientů. Nejsem si jist, že se s takovýmto způsobem mohou stavět na čemkoliv do budoucna. Otázkou je, zda přístup ke klientovi se s nástupem nového ředitele mění z naháněče na poradce či zda vůbec se směrem ke klientům něco změní.

MG: Vaši osobní zkušenost Vám neberu. Škoda, že není adresnější. Pak bychom se možná měli o čem bavit.


Případ Helvag

Dagmara
Zajímalo by mě, co se děje nového kolem investování do společnosti "Helvag" a jak OVB své klienty odškodní..., jelikož jsem jednou z nich!

MG: Dobrý den paní Dagmaro, nového se neděje nic. Vše již bylo loni řečeno a to včetně postoje společnosti k odškodnění. Je mně líto, že Vám zde nemohu napsat něco pozitivnějšího. Budete-li to považovat za potřebné, rád se s Vámi osobně sejdu a celý problém s Vámi proberu. Jak mě najít určitě víte.


Zachrdla - TriMan
Chtěl bych se zeptat, jak je to s poradenstvím OVB. Poskytují spolupracovníci OVB toto poradenstvím svým jménem (coby fyzické osoby), a nebo se jedná o poradenství firmy OVB? A kdo nese odpovědnost za toto poradenství? Pokud se jedná o poradenství jednotlivých fyzických osob, proč se firma OVB deklaruje jako poradenská firma. Jde-li o poradenství firmy, jak je možné, že se zřekla odpovědnosti za Helvag?

MG: Vážený pane Zachrdlo, my oba dva přece dobře víme, že se při nastolení tématu zprostředkování versus poradenství neshodneme. Vy jste z Marsu a já z Venuše. Navíc většina naší odborné komunity (a naprostá většina našich zákazníků) hovoří o poradenství v situaci, kdy platná legislativa tuto činnost označuje jako zprostředkování. Pojem poradenství tu prostě historicky existuje, odborná veřejnost i zákazníci jej začali používat daleko dříve než zákonodárci objevili zprostředkování. Takže by se chtělo říci: nechytejme se za slovíčka. Pokud to chcete odborněji, pak doporučuji stanovisko AFIZ zveřejněné na tomto serveru.


Asociace finančních poradců a finančních zprostředkovatelů

Brunno
Jak zpětně hodnotíte sloučení ARIZ a AFPZ? Byl to krok dobrý, nebo ne? Podle toho, co jsem četl tady na Peníze.CZ, to pan Síkora (zakladatel? AFPZ) zpětně zhodnotil jako chybné rozhodnutí. Co si myslíte vy.

MG: Zcela jednoznačně se mně odpovídá těžce. Nejsem si jist, zda na malém prostoru několika vět, který mám zde k dispozici, dokážu svůj postoj vysvětlit. Můj názor se také s časem vyvíjí. Musím přiznat, že v polovině roku 2005, kdy byla činnost a akceschopnost AFIZu zcela ochromena názorovými i osobními spory klíčových "hráčů", jsem se proklínal za svůj aktivní postoj při integraci obou uskupení. Dnes, když vím jak to všechno nakonec dopadlo, a vidím jak je AFIZ ve své činnosti úspěšný, tak to vidím už jinak. Každý, kdo chce být jen trochu objektivní a sleduje vývoj na "trhu" profesních organizací, musí přiznat, že cesta, kterou koncem roku 2005 AFIZ nastoupil, je správná. Ti, kdo chtěli z AFIZu odejít, tak udělali, založili USF a já jim přeji mnoho úspěchů. Víme, co můžeme od sebe navzájem očekávat a možná že v budoucnosti k sobě opět najdeme cestu. Takže zpětně hodnotím sloučení ARIZ a AFPZ jako pozitivní.


Pavel
1. Cítíte se odpovědný za problematické hospodaření AFIZu v předchozích letech?
2. Jste stále v představenstvu AFIZu, co konkrétně pro tuto organizaci nyní děláte?
3. Jak silnou asociací AFIZ je po odchodu významných členů?

MG:
Ad 1) Za hospodaření AFIZu se samozřejmě odpovědný cítím, jako člen představenstva i jako generální sekretář v době, kdy jsem tuto funkci vykonával. Každý člen asociace si může bez problému přečíst zprávy kontrolního výboru asociace, případně zprávu auditora. Nemyslím, že tam najde něco problematického. Hospodaření občanského sdružení je podle mého názoru pouze věcí jeho členů. AFIZ hospodaří a vždy hospodařil na základě schváleného rozpočtu v souladu se stanovami a příslušnými předpisy. Pro rok 2005 byl dozorčí radou přijat rozpočet, který odpovídal úkolům asociace a předpokládanému vstupu nových členů. To vše v souvislosti se spojením dvou asociací. Očekávání týkající se vstupu nových členů se nenaplnila a to se projevilo negativně na příjmové straně rozpočtu. Toto "problematické" hospodaření vyřešili po dohodě korporativní členové asociace.
Ad 2) Jsem členem a místopředsedou představenstva AFIZ.
Ad 3) Domnívám se, vzhledem ke kvalitě práce a vysoké akceschopnosti, že je AFIZ o mnoho silnější než před jejich odchodem. Nyní se v AFIZu pracuje, nevedou se plané řeči a žabomyší války. Na výsledcích je to poznat!


Josef
Zajímá mě Váš názor na odchod několika korporátních členů z AFIZu v loňském roce. Např. pan Hrubý z BC prý zdůvodňoval tento krok mimo jiné tím, že nechce být v jednom spolku právě s OVB, která odmítá zodpovědnost za své "poradce". Co si o tom myslíte?

MG: Už jsem někde na podobný dotaz odpovídal. Odchod několika korporátních členů mě tehdy opravdu velmi mrzel. Dnes mohu s klidným svědomím říct, že mně sice mrzí stále, ale už mně tolik nevadí. Pan Petr Hrubý hovořil při odchodu své společnosti z AFIZu o několika důvodech. Nemám potřebu jeho zdůvodnění komentovat. Bylo by to stejně zbytečné jako se vracet k některým našim nešťastným prohlášením z loňského roku. OVB rozhodně neodmítá svůj díl zodpovědnosti za činnost svých spolupracovníků. To si o tom myslím já.


Hana Šimková
Jak složité pro Vás bylo opuštění AFIZu a přechod do OVB? Problematika AFIZ byla zpočátku směřována na pole investic, ze kterého jste i Vy mohl zkušenostně čerpat, OVB má velmi rozsáhlé portfolio služeb. Nebylo pro Vás složité tento namáhavý přechod zvládnout? A vím, že tento přechod nebyl jen o vědomostech.

MG: Já AFIZ neopustil. Jsem místopředsedou představenstva a na činnosti asociace se podílím. Faktem je, že AFIZu věnuji nyní asi tak jedno procento svého pracovního času. Víc není třeba, pracují tam kvalitní a velmi samostatní lidé. Co se týče odbornosti - mnohé doháním a nechávám si poradit od odborníků ve firmě. OVB má opravdu velmi rozsáhlé portfolio služeb a děláme vše proto, aby bylo ještě rozsáhlejší. Od člověka v mé pozici se neočekává detailní znalost všech produktů. Mimochodem o mé vlastní peníze se stará také poradce (nebo chcete-li zprostředkovatel).

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Co si myslíte o odpovědích Martina Gardavského? Zodpověděl vaše dotazy plně? Nebo se konkrétním odpovědím naopak vyhul? Oznámkujte jeho výkon v naší anketě a okomentujte jej v názorovém fóru.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Většina lidí v OVB odvádí kvalitní práci, říká Martin Gardavský

19. 9. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Většina lidí v OVB odvádí kvalitní práci, říká Martin Gardavský

"OVB rozhodně neodmítá svůj díl zodpovědnosti za činnost svých spolupracovníků", nebo "OVB jsem si vybral po zralé úvaze – velký úkol, velká výzva a odpovídající ohodnocení, své jméno... celý článek

Ptejte se: Martin Gardavský z OVB čeká na vaše dotazy!

8. 9. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Ptejte se: Martin Gardavský z OVB čeká na vaše dotazy!

"Sázím na evoluci, nemám v lásce revoluci a nejsem fandou garantovaných produktů," prohlásil o sobě loni na Peníze.CZ Martin Gardavský. Tehdy generální sekretář AFIZ, v současnosti... celý článek

Partners Financial Services