Fondy: zase jen sto miliónů

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 18. 9. 2006 | 4 komentáře
Fondy: zase jen sto miliónů
Stále se nic moc nerýsuje a nebýt bezmála čtvrt miliardy do zajištěných fondů, byznys by se topil v červených číslech. Už aby přišly aspoň ty nemovitostní – a pěkná reklama.

Z peněžního trhu uchází stabilně, i když už jen kolem 50 miliónů týdně, stále nejvíc z IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit), který vlastně zvládl celou sumu.
Ještě horší situace však panuje mezi dluhopisovými borci, kde nejen IKS Dluhopisový (profil, názory, koupit), ale i ISČS Sporobond (profil, názory) a ostatní odkulují také, takže dohromady zase přišly o skoro 100 miliónů korun.


Kudy kudy cestička

Pšenka nekvete ani na poli mixů – naopak úhor nehostinný se tam investorům jeví, nic s nimi nechtějí mít. Něco málo tam, ale trochu víc zpátky. A opět pozor na tabulky – mezi mixy je totiž zařazen nový Pioneer – zajištěný fond. A ten do začátku vynesl trumfa v hodnotě 60 miliónů korun. Kam je tedy máme započítávat: do smíšených nebo do zajištěných.

Protože máme přehled o všech zajištěných, odpověď je jasná – do zajištěných. A jak dopadla zajištěná liga na dalších místech? ČSOB Fixovaného růstu 2 získal 39 miliónů, ESPA-ČS zajištěné 19 i 20 skončily oba také těsně pod 40 milióny, dalších 40 dodaly ostatní ČSOB zajišťáky a 8miliónovou trošku do mlýnice donesl i ING Continuous Click. Dohromady tedy parádních 223 miliónů korun.


Ani akcie už netáhnou

Akciové trhy na tom nejsou vůbec špatně. Například elitní americký Dow Jones je již jen 120 bodů od svého historického maxima z ledna roku 2000. Našemu PX zase chybí již jen 0,6 bodíku od silvestrovského počátku a od jara roku 2000 je víc než na dvojnásobku. Ale od vrcholu letos 27. února nás stále ještě dělí 7 % a roční výnos 4 % také žádnou díru do světa neudělá.

Takže pozor – blíží se říjen, který nebývá nijak pozitivní, ale pak by se mohl zjevit tradiční "year-end rallye". A možná přijde i Mikuláš! Dokonce obvykle značně konzervativní UBS zvyšuje 12měsíční odhad hodnoty indexu S&P 500 na 1450 bodů a očekává rallye akciových trhů v závěru letošního roku. A že Evropa kopíruje Ameriku a my kopírujem kohokoli, je snad jasné každému.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

11. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

Asi již nikoho nepřekvapuje, že o téměř celý týdenní příliv 140 miliónů korun se "postaraly" zajištěné fondy. Až bližší pohled tento zdánlivý obraz situace poopraví.

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

4. 9. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

Jen mírně záporný byl pro fondy poslední prázdninový týden. Jako obvykle byly hlavními zdroji těchto ztrát fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, zachraňovaly naopak akcie a fondy... celý článek

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Fondy: zdaleka není dobojováno

19. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zdaleka není dobojováno

Zkouška nervů stále probíhá a naši podílníci se drží zatím celkem dobře. Na rozdíl od některých akciových investorů nepanikaří, i když v uplynulém týdnu byla odvaha nedostatkovým zbožím.... celý článek

Partners Financial Services