Akcie: celosvětová korekce

Akcie: celosvětová korekce
Začátkem minulého týdne byly světové akciové trhy naladěny velmi optimisticky, škody způsobené tropickými bouřemi byly jen nepatrné a cena ropy se dostala na nejnižší úroveň od dubna. Během týdne ale jak americké, tak evropské akcie prošly korekcí. Ta se sice nevyhnula ani středoevropskému regionu, Prahu ale ovlivnila jen nepatrně.


USA

Trhy prošly v uplynulém týdnu korekcí, kterou odstartovalo zveřejnění údajů o vyšších pracovních nákladech a pomalejší produktivitě práce. Tyto údaje právě naznačily, že zvyšování úrokových sazeb v USA ještě neskončilo. Data produktivity práce přibližně odpovídají očekávání poté, co byl revidován růst HDP za druhé čtvrtletí na 2,9 % z 2,5 %.
Šokem je ale revize růstu mezd. Podobně nečekané skokové zvýšení růstu mezd nastalo ve čtvrtém čtvrtletí v roce 2004. Tehdy se ovšem růst mezd a jednotkových pracovních nákladů rychle uklidnil. Zdá se, že i nyní by prudké zvýšení růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů mohlo být zdůvodněno jednorázovým zvýšením některých mimomzdových nákladů. Tentokrát je ovšem zvýšení ještě výraznější než v roce 2004. V dlouhodobém průměru zůstává růst produktivity práce solidní, růst mezd a jednotkových pracovních nákladů ovšem posílil. V minulosti byl růst mezd relativně malý, teď po revizích dosahuje v průměru zdravé úrovně. Opakování takto silného růstu mezd v dalších čtvrtletích by ale bylo z hlediska inflace nebezpečné.

To potvrdil také komentář Janeta Yellena, prezidenta FEDu v San Franciscu, že inflace je stále velmi vysoká a FED se musí přiklánět k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Dalším důvodem bylo zveřejnění "Béžové knihy", podle níž se v mnohých oblastech projevuje pokles maloobchodních tržeb, jak dochází ke zpomalení spotřebitelských výdajů. Téměř všechny ekonomické zprávy potvrzují trend pomalejšího růstu celé ekonomiky. Určitá nejistota panuje nad vývojem cen. Béžová kniha je v tomto ohledu příznivá, neboť neuvádí varovný přenos inflačních tlaků.
Nebezpečím mohou být mzdové tlaky, ovšem většina zpráv z ekonomiky spíše potvrzuje menší růst mezd. Výjimkou byla zpráva o nečekaně silném růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů v prvním čtvrtletí roku, ovšem tento růst zřejmě nebude udržitelný, v průměru se růst mezd sice zvýšil, stále ale není zvlášť nebezpečný. Mzdové tlaky jsou zřejmě záležitostí jen některých sektorů ekonomiky. Inflační výhled je příznivý také kvůli předpokládanému pokračování slábnutí růstu ekonomiky.

Nejvíce klesaly akcie finančních společností, kterých se změny v úrocích dotýkají bezprostředně, ale došlo i k výprodejům v polovodičových firem nebo i akcií energetického sektoru. Zde se navíc projevil také pokles ceny ropy, která se tak dostala na nejnižší úroveň od dubna (vůle k diplomatickému řešení iránského jaderného programu je na obou stranách).


Japonsko

Úrokové sazby v Japonsku zůstaly po pátečním zasedání japonské centrální banky beze změny. Trhy ale počítají, že do konce roku dojde ještě k jednomu zvýšení.

Pokles akciového trhu v Japonsku byl tažen technologickými tituly, když společnost Sony (profil, názory) oznámila zpoždění se zavedením nové herní konzole PS3.


Eurozóna a střední Evropa

V srpnu byl růst aktivity služeb stále silný, ale nikoliv tak silný jako v červnu (respektive růst nebyl tak silný, jak se čekalo). Na nejnižší hodnotu od února se snížil růst nových zakázek, zůstal však relativně silný. Na nevýraznou úroveň se snížil růst objemu nevyřízených zakázek, slabší růst zaměstnanosti se v srpnu dále snížil. Velmi silný růst nákladů firem v srpnu mírně polevil, podobně mírně klesl i nevýrazný růst cen vlastní produkce.
Na nejnižší hodnotu od září minulého roku se snížil optimismus firem pro jednoroční výhled. Růst aktivity služeb v největších ekonomikách eurozóny nejvíce oslabil v Německu a dále v Itálii, Naopak posílil ve Francii a ve Španělsku. Růst aktivity služeb ve Francii je velmi silný a je největší z hlavních ekonomik eurozóny, přes oslabení zlstává silný růst aktivity služeb Itálie, SRN a Španělsko ukazují stále solidní růst aktivity služeb.

Na konci týdne také evropské trhy korigovaly po vzoru amerických burz. Tato korekce se nevyhnula ani středoevropskému regionu. Nejvýraznější korekce proběhla ve Varšavě, kde však v posledních týdnech byl růst nejdramatičtější. V Polsku ztrácely nejvíce akcie petrochemických společností PKN Orlen a Lotos.
Zkorigování pražské burzy bylo nepatrné. Zájem o akcie Komerční banky (profil, názory) a Zentivy (profil, názory) ze strany zahraničních investorů propad indexu PX (profil, názory) hodně omezil. Také blížící se rozhodné datum na nárok výplaty dividendy ve výši 45 korun na akcii u společnosti Telefonica O2 (profil, názory) vyvolal zájem mezi domácími i zahraničními investory. Byla překonána hranice 500 korun, ale i přestože nebyla udržena, tak v nejbližších dnech očekáváme její pokoření.

Komentář poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Proč se podle vás v tomto týdnu na burzách nic zvláštního nedělo? Může jít o příslovečný klid před bouří?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 9. 2006 15:07, Stanley

@ anonym
Tak jestli jsi byl hodnej , dostanes tu stránku k Vanocím , ale nikomu tu adresu neprozrazuj , je to tajemství :
nr1a.com/AKCIE

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2006 13:37, Bolsa

70 let praxe na burze a rozhovory se stovkami kolegu mel za sebou Andre Kostolany , tak to musi byt pravda :
Graf akcioveho indexu ma takovy smysl jako graf prumerne horecky vsech pacientu kliniky.
Poznal jsem v zivote stovky hracu spekulujicich s formacemi grafu , ale neznal jsem ani jednoho , ktery by na konci vsechny penize neztratil.
Neznam jedineho technika , ktery by byl na burze uspesny , vsichni zkrachovali.
Fondsmanageri byvaji prumerne 25 let stari a nemaji o zaludnostech burzy poneti.
90% ucastniku burzy nema zadne myslenky ani uvahy , vetsinou jen nasleduji stado.
Nejtezsi veci na burze je miti vlastni mineni a delati opak toho , co cini vetsina.
Jakmile se nejvetsi pesimisti v optimisty obrati , musi se co nejrychleji burza opustit.
Komodity : Po 70 letech zkusenosti vlastnich a stovek kolegu : Ruce pryc od komodit ! Vydelat se muze , ztratiti se musi. Jediny zajem makleru komodit je casto jen strciti penize klientu do vlastni kapsy.
Opce nejsou investice ale penize do hry. 100% vydelat nebo vsechny penize ztratit. Sazka na kurz k pevnemu terminu. Z 5 pripadu se ve 4 pripadech s opci ztrati nebo nic nevydela a v 1 pripade vydela. Podle statistiky 80% americkych spekulantu ztrati s opcemi vsechny penize.
Automaticky rizeny obchodni system s akciemi : nekdy se muze vydelat , nekdy se muze ztratit , ale zkrachovat se musi. Automaticky byl computery vyvolan krach na burze 19.10.1987 , kdy Dow Jones spadl -22% za jedine pondeli.
Casto musi clovek na burze zavriti oci , aby mohl lepe videt.
Z vydelku na burze patri 1/5 spekulantum a 4/5 brokerum a bankam.

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

28. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš... celý článek

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

21. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila,... celý článek

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

14. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo na pražské burze, stejně jako na většině evropských trhů, opětovné nebezpečí teroristických útoků. Americké indexy se držely... celý článek

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Partners Financial Services