Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas
Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš vodítek neposkytl. Ani na evropských či tuzemských trzích nepodnítily aktivitu investorů žádné výrazné impulzy.

Česká republika

Pražská burza zažila další poklidný týden. Týdenní pokles o 0,2 % charakterizuje všechny obchodní seance. V žádném dni nebyla změna indexu větší než 0,4 % (nejvýše index zavíral hned v pondělí). Ve třech dnech objem obchodů nepřekročil ani 2 mld. Kč.
V tomto týdnu nelze mluvit o tahounech, ale největšího zhodnocení nepřesahující 2 % dosáhly akcie CETV (profil, názory) a Orco. Největší propad zaznamenaly akcie Philips Morris. Ztráta necelých 9 % byla jednorázového charakteru po pátečních výsledcích společnosti, které byly výrazně horší než očekávání.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%)
PX
(profil, názory)
1 431 1 428 - 0,21
Zdroj dat: Fio report


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Stavební společnosti podepsaly 22 166 zakázek na stavební práce v hodnotě 69,1 mld. Kč ve druhém kvartále, což je meziroční nárůst o 11,5 %.
  • Bazický index spotřebitelské důvěry za srpen vzrostl na hodnotu 106,1 z červencových 104,7. Loňská hodnota dosáhla úrovně 99,4.
  • Politická situace nadále nejasná. ODS a ČSSD ukončily společné jednání. Paroubek začal vyjednávat s KDU-ČSL o možné spolupráci, tato jednání ovšem lidovci rychle ukončili.


Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
24/8 Rumunská vláda plánuje s největší pravděpodobností odložit privatizaci distribuční společnosti Electria Group. ČEZ již v minulosti zprivatizoval část distribuční sítě. Rumunská vláda již prodala 5 z 8 distribučních společností.
25/8 ČEZ podal přihlášku do tendru na 100% podíl v bulharské teplárně Teplofikaci Varna. Závaznou nabídku společně je nutné podat do 23. 10. 2006. Tendru se účastní celkem 11 firem.

Erste bank (profil, názory)
23/8 JP Morgan zvyšuje cílovou cenu akcií Erste na 60 EUR z 55 EUR, doporučení zůstává "overweight".

Orco Properte
24/8 Společnost Suncani Hvar, patřící do skupiny Orco, uvedla, že hodlá investovat 137 mil. eur do obnovy svého zařízení. Investice by měla proběhnout v průběhu příštích 4 let.

Philip Morris ČR (profil, názory)
25/8 Konsolidovaný zisk výrobce cigaret, společnosti Philip Morris CR, v pololetní dosáhl 1,09 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 25 %. Tržby společnosti klesly o 16,5 % na 4,79 miliardy Kč. Oba ukazatele jsou horší než očekávání analytiků, které bylo nastaveno na 1,31 mld. zisku při tržbách 5,08 mld. Poptávka byla dle společnosti ovlivněna vyšší daní a pokračujícím odklonem k levnějším značkám. Tržní podíl společnosti se snížil na 62,8 %.

Unipetrol (profil, názory) 23/8 KBC/Patria snižuje doporučení z "buy" na "hold". Cílová cena 224,10 Kč.
Kyperská společnost Goldenfrazil Limited, která drží podíl 3,7 %, se domáhá neplatnosti mimořádné valné hromady konané 13. 4. 2006. Podání začala prošetřovat ČNB a BCPP. Goldenfrazil se domnívá, že PKN neoprávněně zbavil minoritní akcionáře vlivu na prodej menšinových částech společnosti.


Spojené státy americké

Také americké akcie zažily poklidnější týden. Indexy v průběhu týdne postupně oslabovaly a umazávaly tak částečně své zajímavé zisky z minulého týdne. Obchodní aktivita byla nízká. Data z bytového trhu oznámená v polovině týdne příliš nepodpořila nákupní aktivitu. Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořil vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš vodítek neposkytl.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%)
Dow Jones
(profil, názory)
11 381 11 284 - 0,9
Nasdaq
(profil, názory)
2 163 2 140 - 1,1
S&P 500
(profil, názory)
1 302 1 295 - 0,5

Zdroj dat: Fio report


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Prodej existujících domů za červenec klesl v USA o 4,1 % na 6,33 mil., což je nejníže od ledna 2004. Ekonomové očekávali, že pokles spadne na 6,56 mil. prodaných domů.
  • Nové objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v červenci klesly o 2,4 % v souvislosti s propadem objednávek na transportní zboží. Bez zahrnutí tohoto 9,6 % poklesu, objednávky rostly o 0,5 %.
  • Prodeje nových domů v USA poklesly o 4,3 % v červenci na sezónně upravenou roční míru 1,07 mil.


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 21/8: Lowe's Companies Inc. (LOW) oznámil, že zisk zisk ve 2. kvartále vzrostl o 11 % na $935 mil./60c na akcii, při růstu tržeb 12 % na $13,39 mld. Srovnatelné tržby vzrostly v uplynulém kvartálu o 3,3 %. Podle analytiků měl výrobce domácích doplňků dosáhnout zisku 61c/a při tržbách $13,38 mld. Výhled zisku pro celý rok se pohybuje mezi $2-2,07/a, tržby mají růst o 11 %. Očekávání analytiků se pohybuje kolem $2,05 zisku na akcii při tržbách $48,45 mld.
  • 22/8: Microsoft Corp. (profil, názory) hodlá nabídnout slevy na svůj nový operační systém, Windows Vista. Reaguje tak na opožděné vypuštění Visty na trh, které bylo odloženo až na leden příštího roku. Výrobci počítačů a maloobchodníci se obávají, že spotřebitelé během svátků nebudou tak houfně počítače nakupovat .
  • 22/8: Toll Brothers (profil, názory), největší americký stavitel luxusních domů, zveřejnil, že zisk ve 3. kvartále fiskálního roku klesl o 19 % oproti předešlému roku na $174,6mil /$1,07 na akcii. Analytici očekávali zisk kolem $1,04/akcie. Tržby klesly na $1,53 mld. z $1,55 mld. Navyšování úrokových sazeb, které snížilo poptávku a zvýšilo počet neprodaných domů na rekordní maxima, tak ukončilo 5letý boom na trhu s nemovitostmi. V reakci na tyto výsledky a také vyšší hypoteční sazby společnost snížila projekci pro 4. čtvrtletí. Zisk se má pohybovat mezi $218 mil. až $250 mil. nebo $1,33-1,53/akci. Zisk v roce 2006 má činit $727-763 mil. / $4,41- 4,63 na akcii.
  • 22/8: Advanced Micro Devices Inc (profil, názory) bylo zvýšeno doporučení od Bear Stearns & Co. na "outperform" z původních "peer perform".
  • AMD oznámil, že se hodlá zaměřit v příštím roce na firemní klientelu a zvýšit tak svůj podíl na trhu s čipy o 30 % do roku 2008. V roce 2007 tak společnost přenese svojí koncentraci na firemní zákazníky, neboli společnosti s více než 1 000 zaměstnanci. AMD má v současnosti podíl na světovém trhu, na základě prodejů, pod 20 %. V minulém týdnu pak největší výrobce PC na světě, společnost Dell, oznámil, že hodlá rozšířit použití procesorů AMD ve svých stolních počitačích. AMD dnes otevřelo nové vývojové centrum v Šanghaji, které se zaměří na přizpůsobení softwaru používaného v počítačových procesorech, a které je největší mimo USA.
  • 23/8: Pfizer Inc.(profil, názory) zvýšila za 2. čtvrtletí výnosy plynoucí z jejich léku na cholesterol Lipitor. Firmě se daří přesvědčovat lékaře, aby předepisovali právě jejich lék, který je však i výrazně dražší. Počet pacientů, kteří v červnu spotřebovali nejvíce dávek léku, vzrostl o více než 10 %. Prodejem většího množství dražšího léku si firma pomohla k nárůstu výnosů za poslední kvartál o více než 2 % na 3,1 mld. dolarů, ačkoli počet pacientů používající léky se téměř nezměnil.
  • 23/8: Sun Microsystems Inc. (profil, názory) zveřejnil největší nárůst tržeb mezi výrobci serverů ve 2. kvartále. Předstihl tak Dell Inc. a stal se třetím největším prodejcem serverů na světě. Tržby Sun vzrostly o 16 %. Společnost je jediná z top čtyřky (IBM, HP, DELL), která rozšířila svůj podíl na trhu. Ten vzrostl na 12,9 % z 11,2 % v minulém roce. Tržby Sun tak dosáhly $1,59 mld., společnost na trh uvedla nové servery. Firma také oznámila, že celosvětově tržby vzrostly poprvé od 3. čtvrtletí 2005, zvýšily se o 0,6 % na $12,3 mld.


Eurozóna

Evropské trhy počátkem týdne stagnovaly, aktivitu investorů nepodnítily žádné výrazné impulzy. V závěru týdne evropské trhy rostly. Za růstem stál především bankovní sektor, který těžil ze spekulací o zvýšené akviziční aktivitě podnícené oznámením jednání mezi Banca Intesa a Sanpaolo IMI.

Určitý optimismus pramenil také ze zprávy o vývoji objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby v USA, který naznačil, že strana poptávky zůstává v USA nadále silná. Z toho zároveň může pramenit negativní kontext, protože poptávka je rovněž hnacím motorem růstu cen, což by mohlo být rizikem pro další zvyšování sazeb.

 

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Proč se podle vás v tomto týdnu na burzách nic zvláštního nedělo? Může jít o příslovečný klid před bouří?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

21. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila,... celý článek

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

14. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo na pražské burze, stejně jako na většině evropských trhů, opětovné nebezpečí teroristických útoků. Americké indexy se držely... celý článek

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Partners Financial Services