Akcie: ekonomika USA zpomaluje, eurozóna smazala ztráty

Akcie: ekonomika USA zpomaluje, eurozóna smazala ztráty
Ekonomika Spojených států amerických hlásí zpomalení, které se očekává i v dalších obdobích. Akciové trhy eurozóny i díky zlepšeným firemním výsledkům smazaly ztráty z poloviny července, dařilo se rovněž pražské burze. Telefonica 02 vykázala za 1. pololetí 55% růst zisku oproti předešlému období minulého roku.

Česká republika

Pražská burza zaznamenala výrazně růstový týden, podpořil ji především pozitivní sentiment na okolních akciových trzích. Hlavním tahounem trhu se staly akcie energetické společnosti ČEZ, ke kterým se později přidala Erste Bank a Zentiva.

Díky optimistickým komentářům o rychlejším a vyšším růstu cen elektrické energie se ČEZ vrátil nad hladinu 800 Kč. Příští týden bude pokračovat publikování zpráv výsledkové sezóny.


Vývoj indexu PX, PX-D
Index Minulý týden Tento týden Změna (%)
PX (profil, názory) 1 356 1 434 +5,8
Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB dle očekávání zvyšuje úrokové sazby o 0,25% na 2,25%

Vývoj titulů na domácích trzích

CME (ACCME)
24/7 JP Morgan zvýšilo doporučení pro CETV na "overweight" z "neutral."

Komerční banka (profil, názory) 
24/7 Dostala zvýšené doporučení od Citigroup na "buy".

Philip Morris (profil, názory)
25/7 Wood & Company snižuje cílovou cenu pro Philip Morris téměř o 40 %, z 16 150 Kč na 10 050 Kč a doporučuje akcie prodat.

Telefonica (profil, názory)
24/7 Největší telefonní společnost v České Republice vykázala zisk za 1. pololetí v hodnotě 4,3 mld. Kč. To je nárůst o 55 % oproti předešlému období minulého roku. Za růstem stojí hlavně snížení personálních nákladů a nákladů na odpisy. Provozní zisk se zvýšil o 33 % na 6,1 mld. Kč. Tržby klesly o 0,1 % na 30,1 mld. Kč. Česká pobočka španělské společnosti se snaží snížit náklady a prodat více datových a internetových služeb, v době, kdy tržby z pevných telefonních linek klesají.

Co se stane - očekávané události

  • 31/7 Výsledky bude reportovat Zentiva a Erste Bank
  • 3/8 Výsledky ohlásí Komerční banka a CME

Spojené státy americké

Americké akciové trhy pokračovaly ve výsledkové sezóně, která měla tento týden spíše pozitivní charakter. Akciové indexy se držely v plusu, ale koncem týdne je zastihl výprodej převážně technologických titulů po dalším odložení prodeje programu Vista od společnosti Microsoft.

Vývoj indexů
Index Minulý týden Uplynulý týden Změna (%)
Dow Jones (profil, názory) 10 868 11 219 +3,2
Nasdaq (profil, názory) 2 020 2 094 +3,7
S&P 500 (profil, názory) 1 240 1 278 +3,1
Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Důvěra mezi spotřebiteli v USA nečekaně rostla již druhý měsíc za sebou. Byla podpořena vyšším počtem pracovních míst a nárůstem příjmů, které mohou pomoci ekonomice před případným klopýtnutím. Index spotřebitelské důvěry rostl na 106,5, což je nejvíce za 3 měsíce (z červnových 105,4). Očekávání ekonomů se pohybovalo kolem hodnoty 104. Míra nezaměstnanosti, nejnižší v posledních 5 letech, zvyšuje růst příjmů, které pomáhají vyrovnávat dopady rostoucích cen pohonných hmot a rostoucí náklady na půjčky.
  • Americká ekonomika v druhém kvartále zpomalila, když rostla jen o 2,5 % meziročně po divokých 5,6 % v prvním kvartále. Spotřebitelské výdaje oslabily, domácí investice poklesly a firemní investice zpomalily na nejnižší tempo za více než 2 roky. Investice do podnikového vybavení a software se snížily poprvé za 3 roky. Skutečné tržby se zvýšily o 2,1 % meziročně, zatímco jádrové spotřebitelské ceny stouply o 2,9 %, což je nejrychlejší tempo za 12 let. Reálný růst, 2,5 %, byl výrazně nižší než odhad (3,1 %).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Motorola Inc. hodlá odkoupit vlastní kmenové akcie v hodnotě 1,2 mld. USD. Tím dokončí svůj 3letý plán na odkup akcií v hodnotě 4 mld. USD, který započala před 14 měsíci. Společnost také oznámila, že představenstvo odsouhlasilo plán na odkup dalších 9 % svých prioritních akcií v hodnotě 4,5 mld. USD během následujících 3 let.
  • Advanced Micro Devices Inc. (profil, názory), výrobce polovodičů, potvrdil, že se dohodl na koupi kanadské ATI Technologies Inc (ATYT) za 5,4 mld. USD. V dohodě stojí, že ATI, výrobce čipů do grafických karet, obdrží 4,2 mld. USD v hotovosti a 57 mil. akcií AMD, každou v hodnotě 20,47 USD. ATI také souhlasí zaplatit AMD 162 mil. USD v případě, že se dohoda nezrealizuje. AMD oznámila, že se případná fúze promítne významně do zisků až v roce 2008.
  • McDonald's Corp. oznámil, že zisk ve 2 čtvrtletí vzrostl na 834,1 mil. USD (67 c/a), z 530,4 mil. USD (42 c/a), ve stejném období minulého roku. Do zisku je zahrnuto i 10 c/a z prodeje akcií Chipotle Mexican Grill a 2 c/a jako náklady spojené se znehodnocením a jednorázovým dopadem, vyplývajícím ze změny daňových zákonů. Celkové tržby činily 5,57 mld. USD. Analytici očekávali zisk 58 c/a, při tržbách 5,46 mld. USD. Globální srovnatelné tržby rostly o 5,5 %.
  • Finanční společnost Citigroup (profil, názory) zvýšila doporučení pro akcie Dell na "buy" z "hold".
  • Společnost Boeing Co. zveřejnila ztrátu za kvartál, ve kterém měla firma náklady s urovnáním skandálu týkající se Pentagonu a plateb za zpoždění dodávek ve vojenském programu. Čistá ztráta za druhý kvartál dosáhla 160 mil. USD (21 centů na akcii), čistý zisk dosáhl 566 mil. USD o rok dříve. Tržby rostly o 2,1 % na 15 mld. USD, zahrnující také výnosy z divize raketových motorů.
  • Společnost General Motors Corp. oznámila ztrátu za druhý kvartál ve výši 3,2 mld. USD kvůli nákladům na vyplacení zaměstnanců a zveřejnila provozní zisk, který byl 4x vyšší než se očekávalo. Čistá ztráta dosáhla 5,62 USD na akcii, firma však vydělala 1,2 mld. USD z normálních provozních činností. Při vyloučení nákladů spojených na výplatu zaměstnanců zisk dosáhl 55 centů na akcii.
  • Lucent Technologies vykázala ve svém fiskálním 3 čtvrtletí pokles zisku na 79 mil. USD (2 c/a), z 372 mil. USD (7 c), v roce předcházejícím. Tržby poklesly z 2,34 mld. USD na 2,05 mld. USD, když pokles příjmů z produktů vymazal zisk v příjmech za služby. Analytici očekávali, že společnost bude hospodařit se ziskem 3 c/a, při tržbách kolem 2,15 mld. USD. Hrubý zisk klesl o 41 %.

Co se stane - očekávané události

  • 1/8 zveřejnění osobních příjmů a výdajů za červen.
  • 4/8 zveřejnění počtu zaměstnaných za červenec.

Evropa

Akciové trhy eurozóny v uplynulém týdnu posilovaly. Podnětem byl růst cen akcií ve Spojených státech a také firemní výsledky, které spíše překonávají tržní odhady. Mezi firmami s dobrými výsledky vynikla zejména Telefónica a Volkswagen, solidní data ohlásila i AstraZeneca.
Akciovým trhům pomohlo také zlepšené hodnocení společnosti Merril Lynch telekomunikačního sektoru. Hlavní evropské akciové indexy tak zcela smazaly ztráty z poloviny července, případně jsou v mírném zisku.

Akciové trhy posilují i po datech o americkém HDP za druhé čtvrtletí, která ukazují zpomalení ekonomiky. Tento fakt je potvrzen i strukturou HDP; spotřeba domácností slábne, méně se prodávají auta, spotřební zboží dlouhodobé spotřeby a také spotřební zboží krátkodobé spotřeby. Vzrostla pouze spotřeba služeb kvůli drahým energiím.
Substituční efekt, kdy domácnosti nahrazují spotřebu zboží a služeb zvýšenými náklady na energie, je patrný. Prudce oslabily i investice firem, což je poněkud překvapivé. Slábne též obrat zahraničního obchodu. Data potvrzují další oslabování ekonomiky v následujících čtvrtletích, čekáme, že růst HDP oslabí z letošních 3,5 % v příštím roce na 1,6 %. Inflační výhled je příznivý. Další výhled pro akciové trhy je smíšený: ekonomika je stále silná, nicméně její růst nezvratně slábne, což přinese i méně slibné zprávy o ziscích. Zároveň jsou však Spojené státy jsou velmi blízko zastavení nárůstu úrokových sazeb.

Co si myslíte o vývoji na akciových trzích?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražská burza prožila úspěšný týden

25. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza prožila úspěšný týden

Český trh posílil jako jeden z mála na světě, pomohly mu zejména akcie ČEZu. Ve Spojených státech nevydržel optimizmus plynoucí z klesající ceny ropy a projevu šéfa FEDu dlouho. Nicméně... celý článek

Akcie: ropa spolu s raketami míří do nových výšek

17. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ropa spolu s raketami míří do nových výšek

Všechny světové akciové trhy se koncem minulého týdne propadly, důvodem bylo rostoucí vojenské napětí na Blízkém východě. Nestačilo ale, že vojenské útoky mezi Izraelem a Libanonem... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Partners Financial Services