Fondy: byznys dostal úžeh

Petr Fejtek | 31. 7. 2006 | 3 komentáře
Fondy: byznys dostal úžeh
Většina lidí má zřejmě úplně jiné starosti než investovat. Tak slaboučké obchody jsme totiž dlouho nezažili. Navíc se nějak zadrhla statistika v ČSOB, takže přínos jejích fondů neznáme. Částečný souhrn tak vykazuje sice kladných, ale jen 17 miliónů korun.

Nutno upozornit na okolnost, že nejen nákupy, ale i odkupy byly zanedbatelné. Z fondů peněžního trhu odešlo 75 miliónů, z dluhopisových fondů jen 40 miliónů korun. Dluhopisové fondy si navíc o několik desetin procenta výkonnosti pomohly, což ovšem neřeší problém, že letošní rok pro ně bude pro velmi bolestný. Protože je však nelze v portfoliu opomenout, doporučuje se opatrný přístup například pravidelného investování.

Majetku ve fondech ubylo

Ve fondech AFAM ubyl za druhé čtvrtletí majetek za 1,1 mld. Kč. Čím to je? Přestože by asi většina lidí odpověděla, že za to může propad akciových trhů (od 11. května do 13. června ztratil PX přes 24 %), není tomu tak: jejich majetek totiž přes tento nemírný propad o 200 miliónů vzrostl.
Úbytkem se na celku podepsaly zejména fondy dluhopisové –1,89 mld. a peněžního trhu –1,67 mld. Kč. Dohromady tedy z těchto dvou typů fondů odešlo přes 3,5 miliardy Kč.
Odliv z peněžního trhu je dlouhodobý a spíše strategický – lidé tam mají dlouhodobé peníze, ačkoli jde o fondy optimální jen pro několikaměsíční likvidní rezervy.
Dluhopisy prožívají tristní období dlouhodobého poklesu cen (růstu sazeb, a tedy jejich výnosů), takže například většina fondů je dokonce na ročním období ve ztrátě.
Faktem ovšem je, že v současné situaci zvýšené nejistoty a neperspektivnosti dluhopisů se příliv peněz do fondů citelně snížil a kladnou bilanci "drží nad vodou" zajištěné fondy. Navíc AFAM v kategorii FF míchá některé zajištěné fondy s jinými smíšenými, takže 2,4 mld. Kč přílivu do této nadtřídy by bylo nutno členit na tyto jednotlivé kategorie.

Ještě že prodává spořitelna

Protože nemáme statistiku lídra producentů zajištěných fondů, vyniká 71 miliónů korun, které získal ESPA-ČS zajištěný 17, který za pouhých několik týdnů přilákal již téměř čtvrt miliardy korun.
Smíšené fondy zatím jen paběrkují, protože 27 miliónů Kč je vlastně zanedbatelná suma.
Ani akciové fondy se nijak nepředvedly a vlastně jen dva naši velikáni stojí za zmínku: ISČS Sporotrend (profil, názory) si připsal 17 miliónů a ING český akciový (profil, názory, koupit) 10 miliónů korun. Uvidíme, jak zareagují investoři na poslední vývoj, kdy např. Sporotrend za poslední týden vynesl 6 % a za dva týdny přes 12 %.

Pět růstů akcií za sebou

Vedra našim akciím zřejmě svědčí. Celý týden naše burza držela růstový směr, dokonce i v pátek, poté, co se Evropa oblékla do šarlatu po americkém hasta la "Vista" (tedy Microsoftu, a tím i technologiím).
Za týden tedy PX přidal pěkných 5,5 % – a přestože ještě od začátku letošního roku tratí necelých 6 % – od svého dna v půli června už odpracoval 23 %!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištěné jistí bilanci

24. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

Čím dál víc lidí se ptá "kudy kam s penězi"? Do supermarketu, tam je aspoň klimatizace! Takto se jeví nálady v půli prázdnin. Dluhopisy ve psí trvale, ani akciové fackování nebere konce.... celý článek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

17. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

Zřejmě výdaje na prázdninové radovánky dávají zabrat jak peněženkám, tak krátkým penězům ve fondech peněžního trhu, ze kterých ulétlo za 300 miliónů korun. A protože dluhopisové fondy... celý článek

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Partners Financial Services