Akcie: ropa spolu s raketami míří do nových výšek

Akcie: ropa spolu s raketami míří do nových výšek
Všechny světové akciové trhy se koncem minulého týdne propadly, důvodem bylo rostoucí vojenské napětí na Blízkém východě. Nestačilo ale, že vojenské útoky mezi Izraelem a Libanonem "napomohly" k růstu ceny ropy na novou rekordní úrovně 79 USD za barel, také počátek výsledkové sezóny v USA světovým burzám spíše uškodil. Podívejme se na neradostný týden na akciových trzích.

Česká republika

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala okolo hranice 1 370 bodů. Ve středeční seanci index dokonce atakoval rezistenční úroveň 1 390 bodů, kterou se nepodařilo prolomit. Ve čtvrteční seanci se však vývoj úplně otočil a akcie do konce týdne výrazně ztrácely. Dělo se tak v souladu s výprodeji na globálních akciových trzích, kde akcie ztrácely kvůli geopolitickému napětí a růstu cen ropy na nová maxima. Index PX se tak nakonec zastavil až u podpory 1 325 bodů.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 371 1 321 -3,65 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Stavební výroba za květen stoupla o 11 % y/y.
  • CPI za červen dle očekávaní stouplo o 0,3 %.
  • Nezaměstnanost za červen poklesla na 7,7 % (oček. 7,9 %).
  • Česká průmyslová výroba rostla o 12,2 % za květen v meziročním srovnání., což je ve srovnání s 3,6 % za předchozí měsíc výrazně více, než se očekávalo.Upraveno s ohledem na počet pracovních dní, meziroční růst dosáhl 13,8 % za květen, meziročně 3,4 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
11/7: Podle odhadu analytiků mají ceny elektrické energie v příštím roce stoupnout o 10-12 % kvůli vysoké poptávce a nedostatečným kapacitám.

Co se stane - očekávané události

  • 18/7: PPI za červen (oček. 0,2 %), index dovozních a vývozních cen za květen.
  • 19/7: Maloobchodní tržby za květen (oček. 4,8 %).

Spojené státy americké

Minulý týden začala v USA výsledková sezóna. První reportující, Alcoa (profil, názory), nepřinesla povzbudivé výsledky a trh začal ztrácet. Do toho se přidaly nepokoje na Blízkém východě a ceny ropy překonávající hodnotu 79 USD/barel. Uplynulý týden byl tedy pro americké akciové trhy ve znamení ztrát, které se snad umaží v průběhu tohoto týdne, kdy by je měly povzbudit pozitivní hospodářské výsledky reportujících společností.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 090 11 740 -3,2 n/a n/a
Nasdaq
(profil, názory)
2 130 2 037 -4,4 n/a n/a
S&P 500
(profil, názory)
1 265 1 236 -2,3 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Americký obchodní deficit se rozšířil o 0,8 % v květnu na 63,8 mld. USD - jak importy, tak exporty zaznamenaly měsíční rekordy. Vzhledem k rostoucímu globálnímu hospodářství exporty poskočily o 2,4 % na 118,7 mld. USD, což je největší nárůst od prosince roku 2004. Vyšší ceny ropy a silná poptávka po energiích pomohly k růstu importů o 1,8 % na 182,5 mld. USD. Za prvních 5 měsíců deficit činí 317,9 mld. USD.
  • Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti od minulého týdne vzrostl o 19 tis. na 332 tis, což je nejvíce od 27. května. Čtyřtýdenní klouzavý průměr nových nároků rostl o 8 750 na 317 250. Za tímto růstem stojí dočasné uzavírky v automobilkách, které zavírají továrny kvůli instalaci nových linek pro nadcházející rok, kdy hodlají uvést na trh nové modely.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Airbus SAS, největší výrobce letadel na světě, získal v 1. polovině roku zakázky na 117 letadel, což je čtvrtina celkových zakázek Boeing Co. (profil, názory) za stejné období. Evropský výrobce letadel dodal 219 letadel během 6 měsíců, jeho rival přitom pouze 195 typů svých letadel. Boeing však získal zakázky na 480 letadel, hlavně díky svému novému 787 Dreamlineru. Tento výsledek znamená, že Airbus může získat méně zakázek než jeho americký rival poprvé během 6 let.
  • Společnost Lucent (profil, názory) oznámila výsledky za třetí kvartál, tržby a zisk však nenaplnily očekávání analytiků. Tžby firmy klesly na 2,04 mld. USD končící 30. červnem a zisk klesl o 2 centy na akcii.
  • Mirant Corp. (profil, názory) zveřejnil, že nabídne 43 mil. akcií, v celkové hodnotě $1,25 mld. v modifikované holandské aukci. Akcionářům bude nabídnuto, aby prodali všechny nebo pouze část svých kmenových akcií Mirantu za cenu v rozmezí $25,75-$29 za akcii. Nezávisle na této operaci hodlá Mirant prodat svoje operace na Filipínách a v Karibiku pomocí aukce.
  • Evropské regulační úřady pokutovaly společnost Microsoft (profil, názory) částkou 357 mil. USD za porušení antimonopolního zákona, protože největší výrobce softwaru na světě opovrhoval výzvou k zmírnění svého monopolu. Evropská komise a Antimonopolní úřad prohlásily, že nerespektoval nařízení z roku 2004 za zneužívání dominantního postavení.
  • Boeing Co. (profil, názory) oznámil, že zpoždění dodávek letadel společnosti Airbus nezvýší firmě prodeje, protože jejich továrny jsou vytíženy na několik let. Boeing získal 480 objednávek v roce 2006 poté, co si firma předcházela nízkonákladové a mezinárodní aerolinky. Airbus za první pololetí získal jen 117 kontraktů.
  • Evropský soud zamítl schválení evropských regulačních úřadů, které podpořily fúzi Sony Corp. (profil, názory) a divize společnosti Bertelsmann AG s tím, že úřady mají celou transakci znovu zhodnotit. Soud první instance prohlásil, že Evropská komise nesplnila požadované standardy a vše vyřídila povrchně.
  • Společnost PepsiCo Inc. (profil, názory) reportovala zisk za druhý kvartál, který překonal očekávání analytiků a zvedla předpověď pro tento rok, a to díky vyšším tržbám z Gatotrade a Lipton ice tea. Čistý zisk se vyšplhal o 14 % na 1,36 mld. USD (80 centů za akcii). Tržby se zvýšily o 12 % na 8,6 mld. USD. Pro celý rok firma původně očekávala zisk 2,93 USD na akcii, akcie firmy za minulý rok vydělaly 12 %.

Co se stane - očekávané události:

Eurozóna

Evropské burzy podobně jako všechny akciové trhy nabraly výrazné ztráty ve čtvrtek a pátek, když vzrostlo výrazně vojenské napětí na Blízkém východě. Vojenské útoky mezi Izraelem a Libanonem "napomohly" k růstu cen ropy na nové rekordní úrovně 79 amerických dolarů za barel, na což akcie odpověděly prudkými propady. Navíc hrozí zapojení více arabských zemí do konfliktu. Také počátek výsledkové sezóny v USA evropským akciím spíše uškodil (Alcoa, Lucent), navíc panují obavy, že ani další společnosti nenaplní očekávání investorů. Index DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) klesl za poslední týden téměř o 3 %.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Partners Financial Services