Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Pavel Slavík | 11. 7. 2006
Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky
Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů bylo postaráno. Index DJ Eurostoxx 50 mírně posílil, ale aktivita na evropských burzách už plně zapadla do prázdninové okurkové sezóny. Co dalšího přinesl minulý týden?

Česká republika

Pražská burza ve zkráceném obchodním týdnu ve všech třech seancích nepatrně oslabovala, a korigovala tak růsty z předchozího týdne. Index PX tak nepřekonal rezistenční úrovně 50D klouzavého průměru. Většina spadových titulů oslabovala či stagnovala, růst zaznamenaly pouze emise Orca (profil, názory) a Unipetrolu (profil, názory). Akcie petrochemické společnosti překonaly psychologickou úroveň 200 Kč poté, co se celosvětově zvýšil zájem o energetické firmy díky růstu ceny ropy na rekordní maxima.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 390 1 371 -1,38 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Zahraniční obchod skončil v květnu v přebytku 0,55 mld. Kč (oček. 6 mld. Kč).

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
4/7: UBS zvyšuje cílovou cenu akcií ČEZ na 1 010 Kč z předešlých 950 Kč.

Telefonica O2 (profil, názory)
4/7: Patria snížila cílovou cenu pro akcie Telefonica O2 na 503 Kč s ponížením doporučení na "držet" z předchozího "koupit".
7/7: S&P snížila výhled úvěrového hodnocení ze stabilního na negativní pro Telefonica O2 Czech Republic.

Orco (profil, názory)
4/7: Patria ponechává doporučení kupovat pro akcie Orca, cílovou cenu zvyšuje na 116 EUR z 113 EUR.

Co se stane - očekávané události

  • 11/7: stavební výroba za květen,
  • 12/7: CPI za červen (oček. 0,3 %), nezaměstnanost za červen (oček. 7,9 %),
  • 13/7: průmyslová výroba za květen (oček. 8,5 %).

Spojené státy americké

Smíšený vývoj provázel uplynulý týden americké akciové trhy. V pondělí investoři obchodovali ve zkráceném režimu, čemuž nasvědčovaly i nízké objemy. V úterý se v USA slavil Den nezávislosti, a burzy tak zůstaly zavřené. Ještě před jejich středečním otevřením vypustila Severní Korea zkušební rakety, což vzbudilo celosvětový rozruch. K tomu se ještě přidal růst ropy nad 75 USD/barel a o pokles amerických indexů bylo postaráno. Toho využili krátkodobí tradeři a začali na těchto cenách opět nakupovat. Jejich zájem ale dlouho nevydržel a v pátek poslali akciové indexy opět do červených čísel.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 150 11 090 -0,54 n/a n/a
Nasdaq
(profil, názory)
2 172 2 130 -1,97 n/a n/a
S&P 500
(profil, názory)
1 270 1 265 -0,39 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Růst americké výrobní aktivity se v červnu neočekávaně zpomalil - společnosti odložily plány na expanzi kvůli snižujícím se spotřebitelským výdajům. Index ISM klesl na 53,8 z květnových 54,4. Ekonomové očekávali, že průmyslový index poroste na 55. Hodnoty nad 50 naznačují expanzi ve výrobě. Nové objednávky rostly na 57,9 % z předchozích 53,7 %.
  • Americká ekonomika vytvořila v červnu 121 tis. nových pozic, což stačilo na to, aby udržela úroveň nezaměstnanosti na 5letém minimu, a vytvořila tlak na zvýšování mezd. Ekonomové přitom předpokládali, že bude vytvořeno 176 tis. nových pozic. Hodinová mzda rostla nad očekávání - meziročně se zvýšila o 3,9 %, což je nejvyšší růst za posledních 5 let. Tento růst v mzdách může opět způsobit problémy FEDu, který doufal v zastavení zvyšování úrokových sazeb.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Advanced Micro Devices INC. (profil, názory), výrobce čipů, snížil svoje odhady tržeb pro 2Q pod očekávání analytiků. Společnost varovala, že tržby mohou klesnout o 9 %, hlavně kvůli slabšímu prodeji čipů používaných v mobilních telefonech a stolních počítačích. AMD tak očekává, že tržby ve 2Q dosáhnou $1,22 mld.,což je sice nárůst o 52 % oproti minulému roku, ale oproti 1Q je to snížení o 9 %. Analytici očekávali, že tržby se budou pohybovat kolem $1,31 mld.
  • Společnost Starbucks Corp. (profil, názory), největší řetězec kaváren na světě, zveřejnil, že srovnatelné tržby v červnu rostly o 6 %, což je o 1 % méně než předpokládali analytici. Společnost uvedla, že čisté tržby za 5týdenní období končící 2. července, dosáhly $751 mil. (za stejné období minulého roku činily $618 mil.)
  • LaBranche & Co. (profil, názory), jedna z největších investičních makléřských firem na NYSE, včera oznámila, že očekává ztráty ve 2Q byly způsobené hlavně nižšími tržbami z obchodů. V odhadu je zahrnuta provozní ztráta kolem $5 mil., nebo $0,08/a, a bezhotovostní pokles v akciích společnosti v NYSE Group Inc. v hodnotě $17 mil. Analytici očekávali zisk $0,08/a. Sander O'neill snížilo cílovou cenu pro akcie LaBranche & Co. z $15,50 na akcii na $12 a odhad zisku pro rok 2006 na 37c/a z 65c. Doporučení pro akcie LaBranche zůstalo na "hold."
  • Motorola Inc. (profil, názory) zveřejnila, že dokončila prodej svojí divize vyrábějící elektroniku do automobilů, tj. společnosti Continental AG, za $1 mld. Motorola si tak ponechává pouze divizi zabývající se komunikačními technologiemi v automobilech. Motorola oznámila, že předchozí předpověď tržeb pro 2Q zahrnovala $400 mil. z tohoto prodeje, ale že zpráva o výsledcích za 2Q, jež zveřejní 19.července, tento prodej zahrnovat nebude.

Co se stane - očekávané události:

  • 10/7: Alcoa (profil, názory) ohlásí výsledky za 2Q, začíná výsledková sezóna v USA.
  • 12/7: Obchodní bilance za květen.
  • 14/7: Index dovozních cen, maloobchodní tržby za červen.

Eurozóna

Index DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) posílil o 0,35 %, ale aktivita na evropských burzách už plně zapadla do prázdninové okurkové sezóny. Během týdne byly zveřejněny dva důležité hospodářské ukazatele – index PPI a index nákupních manažerů průmyslu. Zatímco růst indexu výrobních cen o 0,3 % odpovídal očekávání trhu a na finanční trhy neměla zveřejněná data větší dopad, tak index nákupních manažerů průmyslu eurozóny v červnu vzrostl na 57,7 z 57,0 v květnu. Silný růst aktivity průmyslu v červnu ve srovnání s květnem dále akceleroval. Posílil také silný růst nových zakázek. Index nevyřízených zakázek roste také rychleji, dokonce tempem, které dosud v historii ukazatele nebylo zaznamenáno. Ceny vstupů rostly v červnu velmi silně, rychleji než v květnu, ceny vlastní produkce také rostly rychleji než v květnu a jejich růst kromě toho, že byl silný, je také největší vůbec. To mělo také pozitivní dopad na akciové trhy  a finanční trhy na data reagovaly mírným posílením eura k dolaru.

Privátní banka Sal. Oppenheim očekává, že akcie firem ze zemí eurozóny v 2. pololetí letošního roku posílí, protože vzrostou zisky firem a akviziční aktivita. Wolfgang Sawazki, šéf analýz Sal. Oppenheim, řekl, že jeho banka má pro evropské akcie velmi pozitivní výhled. Doporučuje např. akcie společností Deutsche Telekom (profil, názory) a Sanofi-Aventis. Podle banky by investoři měli volit "tradiční defenzivní sektory", které jsou pro zvyšování zisků méně závislé na růstu hospodářství. Sal. Oppenheim doporučuje obory telekomunikací, farmacie, potravin a nápojů.

Růst akcií očekává i Klaus Kaldemorgen, šéf obchodování s akciemi divize DWS frankfurtské Deutsche Bank. Podle Kaldemorgena, který spravuje největší německý akciový fond, americká centrální banka v srpnu ukončí svou politiku zvyšování úrokových sazeb. Kaldemorgen očekává, že zisky evropských firem by letos mohly stoupnout až o 12 %. Analytici dotazovaní firmou FactSet Research Systems v průměru očekávají, že zisky firem obsažených v indexu Stoxx 600 letos stoupnou o 11 %. Na začátku června odhad činil 10 %. V roce 2005 se zisky zvýšily o 24 %.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Akcie: dobré zprávy z Evropy

9. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dobré zprávy z Evropy

Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké... celý článek

Partners Financial Services