Fondy: úprk od dluhopisů

Fondy: úprk od dluhopisů
Ač by současné turbulence na akciových trzích mohly napovídat něco jiného, čeští "střádalové" přikupují akciové fondy a zbavují se dluhopisových.
Na blížící se prázdniny a nedávné akciové šílenství není fondová bilance mínus 90 miliónů korun vůbec špatná. Navíc z dlouhodobého pohledu jsou fondy stále v plusu – za uplynulé čtvrtletí do nich přiteklo téměř 1,9 miliardy korun.

Hurá do akcií

Vítězem loňského týdne jsou akciové fondy, které přibraly 72 miliónů korun. Většina z nich přitekla do Sporotrendu (profil, názory), otázkou ale je, jak dlouho zájem investorů vydrží. Fond totiž dostal v uplynulých týdnech pořádně "za uši" především díky velké alokaci portfolia do Ruska a Turecka, kdy ztratil během šesti týdnů více než 30 % své hodnoty a v podstatě odevzdal celý zisk za uplynulý rok. Pokud by tyto dva velmi volatilní trhy opět potkal podobný objem výprodejů, pak by to už fond ustát nemusel.

Celkově se akciovým fondům minulý týden z pohledu výnosnosti dařilo dobře, v průměru skončily v kladném teritoriu se ziskem 1,3 %. Největšími "klaďasy" byly ČSOB Akciový mix (profil, názory) a Akro fond nových ekonomik (profil, názory).

Stříbrnou medaili v přítoku nových peněz získaly fondy fondů, kde však 30 z plus 52 miliónů jde na vrub zajištěného fondu IKS Max 6 (profil, názory). Nejvíce peněz odteklo z ISČS Globalstocks FF (profil, názory), který ztratil 3 milióny. Právě on ale patřil v minulém týdnu k nejvýkonnějším, přidal více než 2 %. O něco lepší byl IKS Fond fondů (profil, názory) se ziskem 3 procent.

Pryč s dluhopisy

Současné výkyvy akciových trhů by sice teoreticky měly zvyšovat zájem o dluhopisy, opak je však pravdou. Z dluhopisových fondů odteklo minulý týden nejvíce – 105 miliónů korun. Pozitivní není ani jejich čtvrtletní bilance, kdy z těchto fondů odešlo 1,2 miliardy korun. V uplynulém týdnu nejvíce krvácel Sporobond (profil, názory), z kterého "střádalové" vybrali 56 miliónů korun, za ním následoval IKS Dluhopisový (profil, názory) s mínus 32 milióny.

Jednou z příčin odchodu investorů je jejich pokračující špatná výkonnost, všechny bez výjimky ztrácely, jen za minulý týden v průměru půl procenta. Druhou příčinou jsou především rostoucí zahraniční úrokové sazby a obavy z pokračování tohoto růstu, které sráží kurzy dluhopisů. Českým dluhopisům nevěstily v uplynulém týdnu nic dobrého ani mírně rostoucí mezibankovní sazby.

K celkové špatné výkonnosti dluhopisových fondů přispěl nejvíce s mínus 2,2 procenty ČSOB Dluhopisových příležitostí, který s roční ztrátou 11 procent představuje černou můru dluhopisových investorů.

Peníze na investice nebo dovolenou?

Celkově horší dlouhodobou bilance než dluhopisy mají fondy peněžního trhu, mínus 1,7 miliardy za čtvrtletí a mínus 69 miliónů za uplynulý týden. Především v uplynulých týdnech mohly být motivem výběrů blížící se dovolené. Nicméně to, že peníze odtékaly hlavně z IKS Peněžní trh (profil, názory) by svědčilo o tom, že na dovolenou jedou jen jeho klienti, naopak do Sporoinvestu (profil, názory) peníze přitekly a klienti České spořitelny tak asi dovolenou odkládají.

Z dlouhodobého pohledu odchází peníze ze všech fondů peněžního trhu a byly to s největší pravděpodobností akciové a fondy fondů, které z těchto přesunů profitovaly nejvíce. Dlouhodobou příčinou ztrácení fondů peněžního trhu je tak spíše přesun peněz do výnosnějších a rizikovějších aktiv.

Nemastno neslano, zkrátka smíšeně

Poslední zbývající kategorií jsou fondy smíšené. Ty se moc nepředvedly v přílivu peněz (-39 miliónů), s výkonností už to bylo lepší (v průměru + 0,5%). Třetina ztracených peněz odešla z IKS Balancovaného (profil, názory), situaci zachraňoval Pioneer růstový (profil, názory, koupit) s přítokem 4 miliónů korun. O relativně dobrou výkonnost se postaralo pár fondů s excelentními výsledky – ČSOB Bohatství (profil, názory) přidal 3,48 %, J&T Opportunity (profil, názory) vydělal 3,30 % a ČSOB Středoevropský (profil, názory) se zhodnotil o 2,88 %.

Klid před možnou bouří

Akciové trhy si v minulém týdnu už nezopakovaly "psí kusy", které prováděly v tom předchozím. Růsty či poklesy dosahovaly většinou spíše nízkých jednotek procent a zdaleka nedosahovaly předchozích úrovní. Za primární příčinu nejistoty na trzích je označována obava z dalšího vývoje amerických úrokových sazeb. První změna se očekává příští čtvrtek, mnohem důležitější ale budou související prohlášení, která by mohla naznačit další vývoj, pokud jen trochu pohrozí dalším růstem, nebude to pro akciové trhy znamenat nic dobrého.

V uplynulém týdnu se nejvíce dařilo burze v Kalkatě, která přidala více než 7 %, o něco méně – přes 5 % přidaly burzy v Latinské Americe (měřeno indexem Latibex), špatně si nevedla ani Budapešť (+3 %) či Varšava (+2,9 %). I Praha skončila týden v plus jedno procento. Trhům západní Evropy se vedlo smíšeně, kdy nejvíce posílil Madrid o necelá tři procenta. Americké burzy uzavřely týden mírnou ztrátou nepřesahující jedno procento.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zdaleka není dobojováno

19. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zdaleka není dobojováno

Zkouška nervů stále probíhá a naši podílníci se drží zatím celkem dobře. Na rozdíl od některých akciových investorů nepanikaří, i když v uplynulém týdnu byla odvaha nedostatkovým zbožím.... celý článek

Fondy: na obzoru velký výplach

12. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na obzoru velký výplach

Všeobecná bída přišla nejen na Kozáky, vlny výprodejů obcházejí celou zeměkouli. Příčin nalézá každý dvanáct do tuctu, tu pravou však zatím nevidět. Vidět jsou ovšem odkupy fondů, za... celý článek

Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

5. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

Podle toho, jaký investiční mráz spálil letošní jaro, je dosažených 300 miliónů vlastně úspěch. Kupodivu se nijak nezměnilo ani rozložení investic: skoro 350 miliónů opustilo peněžní... celý článek

Fondy: investoři drží směr i v bouři

29. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investoři drží směr i v bouři

Jedno z nejhrozivějších období prožil kapitálový trh v uplynulých dnech. Již předchozí týden spustil akciovou lavinu, která nejhůř dopadla na rozvíjející se trhy. Do fondů přesto stále... celý článek

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

22. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

Skoro se není čemu divit, když trhy předvádějí strašidelné bludiště či spíše zámek hrůzy. Nakonec je tedy celkových 370 miliónů korun docela úspěch. Výkonnost většiny fondů však zamířila... celý článek

Partners Financial Services