Ptejte se Miroslava Hořejšího!

Ptejte se Miroslava Hořejšího!
Nejlevnější energie je ta, kterou vůbec nespotřebujeme, říká Miroslav Hořejší, šéfredaktor internetového portálu o vytápění a úsporách energií TZB-info. Zeptejte se jej, jak např. ušetřit za energie v domácnosti, jak získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí a jak je to s alternativními zdroji, především tepelnými čerpadly.

Ceny energií, hlavně zemního plynu a elektřiny, se neustále zvyšují a ještě zvyšovat budou. Nejúčinnější varianta jak se proti tomu bránit je omezit její spotřebu, například vhodnou tepelnou izolací, výměnou oken, vhodnou regulací, instalací nuceného větrání nebo dvěma svetry. Úsporu energie je také možno kombinovat s použitím alternativních zdrojů energie. Vhodným příkladem je tepelné čerpadlo.
Zatím byla tepelná čerpadla v pozadí zájmu zejména pro svou vysokou pořizovací cenu, avšak s nárůstem cen energií by se toto mělo podle Hořejšího změnit. Jejich větší odbyt by pochopitelně mohl přinést i snížení ceny. Jakékoliv otázky zahrnující problematiku tepelných čerpadel můžete položit na tomto místě.

Od začátku roku jste u nás měli několikrát příležitost dozvědět se více o tepelných čerpadlech či zdražování energií (více se dočtete na konci článku). V diskuzích se objevoval mimo jiné názor, že tepelné čerpadlo se nikdy nemůže vyplatit, že jeho návratnost je příliš dlouhá nebo že náklady na údržbu jsou příliš vysoké ve srovnání s ostatními druhy vytápění. Miroslav Hořejší z portálu TZB-info, zaměřeného na stavebnictví, úspory energií a související obory nazývané souhrnně technická zařízení budov (odtud původní zkratka TZB), vám tedy odkryje pravdu.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Na dotaci mají nárok jen vyvolení

Snížit náklady na pořízení tepelného čerpadla byste si mohli i díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Nelze však hovořit o žádném velkém sejmutí břemene, loni nedosáhl poměr podpory vůči nákladům ani 14 %. Navíc dotační podmínky jsou velmi přísné a ani při jejich splnění nemáte jistotu, že alespoň nějakou finanční injekci dostanete. "Fond přijme žádosti v celkové výši dvojnásobku alokovaných prostředků, aby tak byla zajištěna možnost výběru kvalitních projektů k podpoře. Po dosažení takto stanovené hranice bude příjem opět uzavřen," najdete v tiskové zprávě Fondu. Loni i letos se program zahltil zhruba po čtvrt roce. I na smysl takovýchto dotací se ptejte Miroslava Hořejšího.

"Peníze na tepelná čerpadla tedy vláda nemá. Ovšem peníze z tepelných čerpadel už ano, a to v podobě 19% sazby DPH. Pořízení čerpadla včetně montáže totiž spadá do základní sazby DPH, ovšem pořízení kotle na spalování téměř čehokoli už ale spadá do snížené 5% sazby DPH," psali jsme v článku Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány. Nevidíte v tom logiku? Máte jedinečnou příležitost se zeptat.

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit? je studie provedená Asociací pro využití tepelných čerpadel, která nechala porovnat náklady na vytápění, ohřev vody a spotřebu elektřiny domácích spotřebičů pro tři různě veliké rodinné domy (a to pomocí tepelného čerpadla a zemního plynu).
Podle Asociace vycházelo čerpadlo jednoznačně levněji, podle vás, našich čtenářů, to tak jednoznačné rozhodně nebylo. Výsledky jsme proto předložili dvěma nezávislým odborníkům, jejich odpovědi najdete v článku Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit? Pokud vám některá vysvětlení chybí, neváhejte se zeptat.

Miroslav Hořejší, šéfredaktor portálu TZB-info, čeká na vaše dotazy do 16. června 2006. Využijete příležitosti se zeptat.

Dana Chytilová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2006 8:40, Jarmila

Nejenom elektrická energie. Stát mele cosi o ekologii, ale zdroji energií pro dálkové vytápění jsou topné oljeje a uhlí, tedy to, co není ekologické. Rozdíl je jen v tom, že pro X bytů je jeden komín. Nechápu, proč jedna skupina obyvatel může mít regulované nájemné a topení v 5 % sazbě DPH a podstatně větší skupina obyvatel platí neregulované nájemné nebo si zajistí bydlení na svoje náklady a k tomu platí za topení 19 % DPH. Proč je tato skupina obyvatel diskriminována?

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2006 18:28, bousovak

Bydlím v paneláku. Máte nějaký typ, jak bych i já ve své domácnosti mohla využívat alternativní zdroje energií? Děkuji

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

21. 4. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Zhruba před měsícem jsme uveřejnili článek srovnávající náklady na vytápění tepelným čerpadlem a zemním plynem. Podle výpočtů Asociace pro využití tepelných čerpadel vycházelo čerpadlo... celý článek

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

30. 3. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Jaký je rozdíl v cenách při vytápění tepelným čerpadlem, plynem nebo elektřinou? Kdy požádat o dotaci na tepelné čerpadlo? Tématu jsme se již věnovali, dnes však nahlédneme pod pokličku... celý článek

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

2. 3. 2006 | Dana Chytilová | 28 komentářů

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

Jak levně a přitom ekologicky vytápět dům? Pomocí tepelného čerpadla. Podmínky pro jeho pořízení jsou však kvůli naší vládě neradostné. Dostat dotaci je čím dál těžší a sen o přeřazení... celý článek

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

16. 2. 2006 | Dana Chytilová

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

Smířili jste se letos s oznámeným 9% nárůstem cen elektrické energie? Budete těžko na toto zdražení hledat peníze? A co byste řekli zdražování 2x až 3x vyššímu? Distributoři si s námi... celý článek

Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné

6. 1. 2006 | Dana Chytilová

Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné

Zdá se vám váš současný dodavatel elektřiny drahý? Můžete jej změnit. Že to však nebude tak jednoduché, a že se zdražování stejně nevyhnete, se dozvíte dále. Kromě elektřiny zdražuje... celý článek

Partners Financial Services