Akcie: pražská předvolební nejistota

Akcie: pražská předvolební nejistota
Na pražské burze panovala nervozita před víkendovými volbami, burza opět oslabila. Nejvíce klesaly tituly, které jsou na výsledku voleb nejvíce závislé. Americkým trhům vládla vysoká volatilita, i tak si ale americké indexy mírně polepšily. Evropské akciové trhy prožily velký obrat, v úterý zaznamenaly propad o více než 2 %, v závěru týdne ovšem došlo k opětovnému růstu.

Česká republika

Pražská burza v tomto týdnu pokračovala ve ztrátách, na trh působila doznívající negativní nálada ze zahraničí a především nervozita z parlamentních voleb. Nejvíce oslabovaly tituly, které můžou být na výsledku voleb nejvíce závislé, a to ČEZ (profil, názory) - možná privatizace, a Zentiva (profil, názory) - léková politika. K těmto titulům se poklesem neočekávaně přidaly akcie Unipetrolu (profil, názory), protože jedna domácí banka ve středu realizovala významnou jednodenní prodejní objednávku. Závěr týdne však vyzněl pozitivně - sentiment na okolních burzách se zlepšil a index ztráty částečně umazal.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 390 1 370 -1,45 1 303 1 399

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Na pražské burze panovala nervozita před víkendovými volbami.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
29/5: Elektrárenská společnost ČEZ dokončila akvizici polských elektráren Skawina a Echo.
1/6: ČEZ otevřel své obchodní zastoupení v Budapešti. Maďarská kancelář rozšíří obchodní síť Skupiny ČEZ, která kromě domácí České republiky a Maďarska zahrnuje též Německo, Polsko, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko.

Unipetrol (profil, názory)
30/5: Unipetrol pravděpodobně prodá své dceřinné společnosti Spolanu a Kaučuk do Polska. Vedení Unipetrolu vybralo do posledního kola tendru o Kaučuk z celkem deseti zájemců tři firmy, z nichž dvě jsou z Polska. Vybraní zájemci přitom údajně nepředložili nejvyšší cenovou nabídku. Také do posledního kola soutěže o Spolanu Unipetrol pustil jenom dva uchazeče. Jedním z nich je polská firma Anwil ze skupiny PKN Orlen, druhým je maďarská společnost BorsodChem.

Co se stane - očekávané události

  • 6/6: Obchodní bilance za duben.
  • 8/6: CPI za květen, nezaměstnanost za květen.
  • 9/6: HDP za 1Q.

Spojené státy americké

Tento týden byl ve znamení vysoké volatility na amerických trzích. Postaralo se o to očekávání FOMC minutes, páteční Payroll data, ale i další data přicházející během týdne. Docházelo tak v očekávání dat k pohybům nahoru a dolu. I tak si ale americké indexy mírně polepšily. Ztráty trhy utrpěly po FOMC minutes a možných spekulacích o pokračování zvyšování úrokových sazeb. Data o americkém hospodářství naznačila zpomalení ekonomiky, další zvýšení sazeb by tak mohlo americké ekonomice ublížit.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 280 11 260 -0,2 11 085 11 285
Nasdaq
(profil, názory)
2 209 2 219 +0,5 1 568 1 627
S&P 500
(profil, názory)
1 280 1 288 +0,6 1 259 1 290

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Nonfarm Payroll data zklamala trh. Bylo vytvořeno nových 75 tis. míst oproti očekávanýcm 170 tis.
  • Nezaměstnanost i přes špatná Payroll data za měsíc květen poklesla na 4,6 %.
  • FED ve svých FOMC minutes upozornil na zvýšenou senzitivitu vůči inflaci a jejímu očekávání. Pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb v červnu je podle analytiků 74%.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • UBS (profil, názory) přinesl upgrade pro Goldman Sachs na Koupit z Neutral.
  • Merill Lunch (profil, názory) obdržel upgrade od Wachovia Securities.
    Automobilka Toyota (profil, názory) zaznamenala v USA 17% nárůst tržeb.
  • Deutsche Bank snížila doporučení pro firmu General Motors (profil, názory) na "Sell" z "Hold".
  • Wal-Mart Stres (profil, názory) ohlásil tržby na spodní hranici své předpovědi. Světová maloobchodní jednička oznámila, že květnové tržby v obchodech otevřených nejméně rok stouply "pouze" o 2,3% kvůli rostoucím cenám benzínu a veřejných služeb. Společnost očekávala růst až 4%.

Co se stane - očekávané události:

  • 5/6: ISM – non manufacturing
  • 8/6: Nové žádostí o dávky v nezaměstnanosti
  • 13/6 PPI

Eurozóna

Evropské akciové trhy v uplynulém týdnu prožily velký obrat. V úterý trhy zaznamenaly propad o více než 2 %, ale v závěru týdne došlo k opětovnému růstu. Podle zveřejněné studie firmy FactSet Research Systems je růst zisků společností z indexu Euro Stoxx 600 pro rok 2006 odhadován na 10 %. V posledním čtvrtletí 79 % společností z indexu Euro Stoxx 50 (profil, názory) zveřejnilo lepší než analytiky očekávané výsledky, což je nejvíce za posledních 10 kvartálů.

Zajímavostí uplanulého týdne byl nákup evropské burzy Euronext, druhé největší evropské derivátové burzy, americkou NYSE, která uspěla v souboji s konkurenčním Nasdaqem. Euronext zahrnuje derivátové trhy v Paříži, Amsterdamu, Bruselu, Lisabonu, tento postup od NYSE je vnímám jako další krok nastartované globalizace světových burz.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: květen Praze nepřeje, PX klesl pod 1 300 bodů

29. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: květen Praze nepřeje, PX klesl pod 1 300 bodů

Pražská burza zažila další dramatický týden. Index PX absolvoval výkyv o 10,8 % mezi týdenním minimem a maximem, nejníže se dostala v úterý, kdy se propadl až pod hranici 1 300 bodů.... celý článek

Akcie: burzovní propadliště

22. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: burzovní propadliště

České tituly výrazně ztrácely, pražská burza slabila o téměř 6 %. USA a eurozóně se nedařilo o nic lépe. Americká inflační data přinesla velké zklamání, indexy v USA tak zažily jedny... celý článek

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

7. 4. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi... celý článek

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové

30. 3. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové

Poslední data naznačují konec realitního boomu v USA. Oživení japonské ekonomiky a končící deflační období zapříčinily nevýrazný příliv investičních prostředků do realitních společností.... celý článek

Partners Financial Services