Volební pat: co dál a s jakým dopadem na trhy?

 Volební pat: co dál a s jakým dopadem na trhy?
Povolební situace přináší na několik měsíců nejistotu, čekáme předčasné volby v horizontu 6–12 měsíců. Krátkodobý dopad na dluhopisy a akcie bude neutrální až negativní, mírně se zhorší i kurz koruny k euru. V dlouhém období pak bude mít výsledek voleb na finanční trhy, ve srovnání se současnou vládou, spíše mírně pozitivní dopad. Co bude s daňovou a penzijní reformou, privatizací či přijetím eura?

Podívejme se na krátkodobé a dlouhodobé dopady výsledků víkendových parlamentních voleb:

Krátkodobý dopad (týdny až měsíce)

Několik měsíců nejistot bude mít na trh negativní vliv, ačkoliv v období zdravé a rychle rostoucí ekonomiky nemusí být dopady nijak silné.

  • Dluhopisy: malá nebo nulová reakce – převážně domácí vlastníci, nízká likvidita.
  • Akcie: růst globální averze k riziku a regionální faktory (např. páteční vysoká inflace v Turecku) zneklidňují investory v regionu EMEA. Vzhledem k rostoucímu politickému riziku v CE3 obecně může slabá výkonnost regionu přetrvávat, i přes existenci řady fundamentálně podhodnocených titulů.

Co se týče vývoje českého akciového trhu relativně vůči regionu, očekáváme, že by se mohla korelace, která byla počátkem letošního roku poněkud narušena (viz obrázek níže), znovu zvyšovat. Rozdíl ve valuacích dle P/E 2006 se mírně vyrovnal (CZ: 15,7; PL: 12,6 a HU: 10,5) a fundamentálně vidíme v ročním horizontu více než 20% růstový potenciál u většiny českých akcií (viz následující tabulku).

CE3 akciové trhy v roce 2006 (báze k 1. 1. 2006)

12M Cílové ceny

Kurz EUR/CZK (profil, názory)

Nečekáme nic dramatického, ale mezi danými aktivy největší reakce. Střednědobě bude díky výbornému ekonomickému růstu a přebytku obchodní bilance posilování obnoveno. Krátkodobě ale čekáme korekci, a to i přes vynikající HDP za 1Q/06 (9. 6. zveřejní ČSÚ, čekáme 8,5 %). Na stranu oslabení bude totiž působit i pokračující odliv dividend, slovenské volby (příští sobotu) a růst úrokových sazeb ECB tento čtvrtek. Očekáváme proto, že se koruna v nejbližších týdnech bude pohybovat převážně v pásmu 28,50-28,90.

Relativně malé očekávané oslabení odráží historicky nízkou reakci kurzu na volby (viz následující graf) a nízké spekulativní pozice v CZK (ve srovnání se ślovenskou korunou nebo polským zlotým). Proto očekáváme mnohem střídmější reakci koruny, než byla například reakce polského zlotého na tamní volby v září 2005.

Druhý graf ilustruje "polský scénář" kurzu vypočítaný na základě vývoje bazického indexu EUR/PLN tři měsíce po volbách. To je určitá extrémní varianta, ale jak vidět po necelých dvou měsících se i zde, přes přetrvávající politické nejistoty v Polsku, vrátil kurz k posilování.

EUR/CZK kolem voleb

EUR/CZK – "Polský scénář"

Dlouhodobý dopad (roky)

Výsledek voleb je zklamáním vůči optimistickým očekáváním, ale pokles součtu mandátů ČSSD+KDČM je pro finanční trhy pozitivní zprávou. Jakékoliv reformy lze čekat až po předčasných volbách, ve kterých čekáme vítězství pravice.

  • Daňová reforma: rovná daň je aktuálně mrtvá, přesto lze očekávat určitý posun od přímých daní k nepřímým daním. Očekáváme snížení daně z příjmu právnických osob ke 20 % a nahrazení větší části výpadku snížením výdajů rozpočtu.
  • Penzijní reforma: stávající vedení ODS se zřejmě kloní k realizaci minimálně parametrických změn. Systémovou penzijní reformu ale čekat nelze – tu by mohla protlačit jen situace velké koalice, což nečekáme.
  • Privatizace: pravice by ráda rychle privatizovala (ČEZ, Letiště, ČSA, Česká pošta), ale silný výsledek ČSSD ji, minimálně v nejbližších dvou letech, žádné větší akce neumožní.
  • Přijetí eura: pat znamená výrazné ohrožení vstupu do ERM II v roce 2007, a tím přijetí eura v roce 2010. Nadále očekáváme rok 2013 jako nejpravděpodobnější datum přijetí eura s tím, že aktuální politická situace znamená riziko spíše pozdějšího přijetí.

Co si o výsledcích voleb myslíte vy? Jsou podle vás tragické, nebo naopak dopadly dobře? Čekáte předčasné volby? Kdy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2006 15:10, Freda

Jarmilo, třiďte odpady! Papír patří do modrého. Na politiku se vykašlete, děláte to pro sebe, a když ne, tak pro své děti.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2006 23:05, Maňas

Ale přátelé já jako středový volič se chci trochu trefit do ODS. Svým příspěvkem jsem nechtěl propagovat komunismus, skandinávské země ho přece také nebudují. Také si myslím, že současné Česko potřebuje nutně nižší daňe a hlavně méně úředníků. Klobouk dolů před českými firmami, které něco vyvinou, vyrobí, prodají a tak se prosadí na našem, nebo dokonce zahraničním trhu. Ale nerozumím takypodnikatelům, kteří pouze přeprodávají světové výrobky s žádnou, nebo minimální přidanou hodnotou a mají pocit, že za tuto činnost si zaslouží mnohaset tisícové měsíční příjmy. V době, kdy většina dobře makajících zaměstnanců jede od výplaty k výplatě. Jinak takhle tlachám, protože všechny akcie jsem před třemi týdny, bohužel krátce po poklesu, prodal a finance držím v cache v USD na 3,5%.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

17. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

Naše sliby mají racionální rámec. Přímá účast pacienta má mít jen zcela okrajový charakter. Splácení úvěru na školné může být pro některé absolventy chudších oborů problém. I naším... celý článek

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

16. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie je naprostou nutností. Jaderná energetika není trvalým řešením, jde opět o neobnovitelný zdroj. Ekologická daňová reforma je naší povinností, je... celý článek

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

15. 5. 2006 | Martin Zika

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

Nový zákoník práce, který umožní např. krátké výpovědní lhůty. Zrušení minimální daně a registračních pokladen, uznání práce na fakturu. Dramatické snížení nákladů na provoz státní... celý článek

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

11. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

Zdravotní péče včetně antikoncepce a potratů zdarma, systém jediné zdravotní pojišťovny. Bezplatné mateřské i vysoké školy. Regulace nájemného i dalších nákladů na bydlení. Snížení... celý článek

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

10. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

Náš program vyčísluje reálný odhad vývoje veřejných financí. Prosazujeme deregulaci nájemného. Vysoké školy musí být dostupné všem, školné navrhujeme maximálně 1 000 Kč měsíčně. Odpovědnost... celý článek

Partners Financial Services