Dow Jones překročil 11 000 bodů již dvacetkrát. Pokoří konečně další laťku?

Dow Jones překročil 11 000 bodů již dvacetkrát. Pokoří konečně další laťku?
Akciový index Dow Jones Industrial Average prolomil hranici 11 000 bodů již dvacetkrát. Naposledy se tak stalo v lednu letošního roku. Každé překročení psychologické hranice vede na myšlenku zanalyzovat historický vývoj indexů. Potvrdilo se několik známých faktů, které mohou pomoci při investičních rozhodnutích. Podívejme se na ně.

Nejstarší index amerického akciového trhu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) překonal v lednu letošního roku hranici 11 000 bodů. Hovoříme o cenovém indexu, který je nejčastěji uváděn v médiích. Cenový index zohledňuje pouze nárůsty cen akcií z báze indexu bez vlivu dividend. K překonání hranici 11 000 bodů došlo již po dvacáté v historii. Přitom po devatenácté to bylo před čtyřmi a půl lety, když se v roce 2001 po splasknutí bubliny vydal index směrem dolů a dosáhl minima na 7 198 bodech.

Poprvé dosáhl americký akciový index hranice 11 000 bodů v květnu roku 1999. Jedná se o jistou psychologickou hranici, která by mohla dát impuls směrem k dalšímu růstu. V historii se to nepotvrdilo a trh vždy "ztratil dech".

V minulosti překonal index hranici 11 000 bodů vždy v průměru na sedm obchodních dní a nejdéle na 24 obchodních dní. Doba, po kterou se nyní drží index nad hodnotou 11 000 bodů, je proto nejdelší v historii, a to i přesto, že na konci února index chvilkově pod tuto psychologickou hranici poklesl.

Bude tedy pro tentokrát překonání hranice 11 000 bodů tím správným impulsem? Z vývoje indexu lze tedy vypozorovat skutečnost, že index dokázal vymazat ztráty, které investoři utrpěli při splasknutí technologické bubliny. K dosažení historického maxima z ledna 2000 chybí cenovému indexu jen něco málo přes 4 %.


Indexy celkové návratnosti

Cenové indexy ovšem nejsou pro investory relevantní. Investoři by se měli zajímat především o indexy celkové návratnosti (total return), tedy o indexy, které ve své výkonnosti zohledňují i vyplácené dividendy a dále je reinvestují.

Výrazná odlišnost je velmi dobře patrná z grafu 2. Index celkové návratnosti (TR) má z důvodu reinvestování dividend logicky vyšší hodnotu než index cenový. Díky dividendám zároveň dosahuje vyšší dynamiky růstu, případně mírnějších ztrát, když ceny akcií klesají.

V grafu je pěkně vidět, že index zohledňující dividendy překonal historická maxima z roku 2000 díky růstovému trendu již v roce 2005. Zatímco cenový index na svá nová maxima teprve čeká, index celkové návratnosti je již pokořil. Pro ilustraci jsme v grafu znázornili psychologickou hranici 15 000 bodů, kolem které výkonnost indexu v období let 1999 až 2002 kolísala a od které se v loňském roce dokázala díky růstovému trendu odpoutat. Vliv dividend je dobře vidět v grafu 3, kde je znázorněno zhodnocení indexu Dow Jones Industrial Average v jeho cenové podobě i v podobě absolutní návratnosti. V růstových letech dosahuje "dividendový" index vyšší výkonnosti ve ztrátových letech naopak ztráty tlumí.


Odhad výkonnosti

Graf 3 není zajímavý jen z pohledu vlivu dividend, ale lze z něj vypozorovat i jinou zajímavost. V období od roku 1987 do roku 2005 dosahuje cenový index amerického akciového trhu (Dow Jones Industrial Average) ročního zhodnocení 9,4 %. Index celkové návratnosti má roční zhodnocení dokonce v úrovni 12,3 %.

Zhodnocení obou indexů v jednotlivých letech (graf 3) je od těchto dlouhodobých průměrů velmi odlišné. Jen v minimu případů se roční výkonnost pohybovala kolem deseti procent. Je to samozřejmě způsobeno vysokou volatilitou akciových indexů. V růstových trendech dosahují indexy v jednotlivých letech dalekovyšších zhodnocení přesahujících 20% úrovně, naopak ve ztrátových letech mohou skončit indexy meziročně hluboce v záporu.

Podobná situace je i u evropských akcií. Evropský akciový index MSCI Europe dosáhl v cenové variantě ročního zhodnocení v období 1969 až 2005 ročního zhodnocení 4,9 %. Ve variantě celkové návratnosti činilo zhodnocení 8,6 %. I v případě evropských akcií je dlouhodobá roční výkonnost odlišná od zhodnocení indexů v jednotlivých letech.

K mírnému zkreslení výkonnosti dochází, bereme-li pro měření roční výkonnosti rozdílné periody. Vzhledem k tomu, že v devadesátých letech měl trh nadprůměrnou dynamiku, je výsledek roční výkonnosti indexu Dow Jones Industrial Average v období let 1987 - 2005 nadprůměrný. Týká se to především cenového indexu, který vykázal roční nárůst 9,4 %. Dlouhodobější periody totiž ukazují, že cenové indexy mají potenciál výkonnosti daleko nižší. Například širší americký index S&P 500 (profil, názory) dosáhl ve své cenové variantě na periodě od roku 1800 ročního zhodnocení "jen" 3,1 %. Již zmiňovaný cenový index Dow Jones Industrial Average si drží roční zhodnocení od roku 1896 do současnosti na úrovni 5,5 %. Jako bernou minci můžeme brát výkonnost indexu celkové návratnosti MSCI World na periodě od roku 1900. Roční výkonnost indexu do současnosti dosáhla 9,6 %, což je mezi výkonností indexu MSCI Europe (TR) v období 1969 - 2005 (8,6 %) a výkonností indexu Dow Jones Industrial Average (TR) v období 1987 - 2005 (12,3 %).

Z této úvahy vyplývá jednoduchá skutečnost. V případě odhadů výkonnosti akciových trhů velmi často slýcháme odhady na úrovni historického ročního zhodnocení. Analytici si tímto způsobem vytváří určité alibi a snaží se odvozovat budoucí výkonnost na základě historie.

Graf 3 ale jasně dokladuje, že roční výkonnost akciových indexů ve většině případů nekončí na úrovni roční dlouhodobé výkonnosti, a proto jsou tyto odhady ve většině případů zcela mylné. V případě pozitivního výhledu na daný rok, by proto měli investoři počítat s vyšším zhodnocením, než je roční výkonnost na dlouhé periodě. Jinými slovy pokud jde o dlouhodobou investici (více než deset let) není třeba se zajímat o zhodnocení v jednotlivých letech a je reálné odvozovat výkonnost od historického ročního zhodnocení, naopak při predikcích výkonnosti v krátkém horizontu je třeba kalkulovat s volatilitou a nevázat odhady na dlouhodobou výkonnost.


Pozor na září

Z historických dat indexů se dají vypozorovat i další skutečnosti. Krátkodobým spekulantům by se mohla hodit informace, že mezi nejztrátovější měsíce patří v průměru srpen a září měřeno na historických periodách. Tento závěr je výsledkem určité sezónosti, která se projevuje jak na akciovém trhu v Evropě, tak i na trzích v USA.

Tato informace ovšem nemá význam pro dlouhodobé investory, protože ztráty, které indexy pravidelně zaznamenávají v srpnu a září, jsou smazány v jiných měsících roku. Růstový bývá v průměru závěr roku. Akcie rostou v listopadu i prosinci. Za růstový měsíc bývá tradičně označován i leden, kdy se sezónost projevuje pravidelněji. "Lednový efekt" je často používaným burzovním pojmem. Toto pravidlo částečně potvrdila i naše zjednodušené analýza. Kromě ledna rostou akcie i v únoru, březnu a dubnu. Upozorňujeme ovšem, že se jedná o zjednodušené průměrování historické výkonnosti.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP.

Podle čeho investujete vy? Jak důležitou roli pro vás hraje historický vývoj? Riskujete, nebo jste opatrní?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konvertibilní dluhopisy: chytrý hybrid akcie a dluhopisu

13. 6. 2006 | David Urbánek

Konvertibilní dluhopisy: chytrý hybrid akcie a dluhopisu

Konvertibilní dluhopisy jsou při současném rozložení trhů velmi zajímavým segmentem. Dokáží částečně participovat na růstu akciových trhů, ale přitom jsou chráněny před vyšším propadem.... celý článek

Stále ještě věřit akciím nemovitostních firem?

23. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Stále ještě věřit akciím nemovitostních firem?

Během posledních tří let dosáhla výkonnost fondů investujících do akcií evropských nemovitostních firem přes 30 % p.a. Na přímé investici se v posledních 15 letech téměř nedalo prodělat.... celý článek

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

9. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

Jak pořídit portfolio z fondů různých investičních společností? Cesta vede přes pobočky menších bank. Další možností jsou investiční zprostředkovatelé a taky obchodníci s cennými papíry.... celý článek

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

25. 1. 2006 | Roman Stuchlík

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

Jak poznat, který fond je "nejlepší"? Seřazení podle výkonnosti za poslední tři roky nedává úplný obrázek, a to ani ve skupině stejně zaměřených fondů. Ukazatele Jensen Alpha, Sharpe... celý článek

Partners Financial Services