eBay: jednoduché, bezpečné a rychlé nakupování

eBay: jednoduché, bezpečné a rychlé nakupování
Milióny uživatelů a obrat v miliardách dolarů, to je dnešní eBay. Svého majitele Pierre Omidyara katapultoval mezi světové miliardáře, výkonná ředitelka Margaret Whitman je nejlépe placenou ženou-manažerkou světa. Původně internetová aukční síň pro sběratele, dnes největší virtuální obchod na světě, kde koupíte všechno - od šamponu po bývalou raketovou základnu.

Projekt je geniálně jednoduchý, eBay není obchod, ale pouze zprostředkovatel. Zajišťuje servis a poměrně slušnou míru bezpečí. Zboží putuje ke kupci až po skončení aukce, a to přímo od prodávajícího. Ten může nabídku vložit odkudkoli, stejně tak může odkudkoli pocházet kupec, pokud to prodávající povolí.

Bezpečí zajišťuje jednak registrační systém a daná pravidla a jednak - a to především - systém komentářů. Po proběhnutí obchodní transakce si prodejce a kupující udělí vzájemně hodnocení, popř. mohou přidat i komentář. Pro prodávajícího, neprodává-li něco skutečně jednorázově, je hodnocení existenční záležitost, protože nemá-li drtivou většinu kladných, prakticky nic neprodá. Tato metoda dělá téměř zázraky. Ochota odpovídat okamžitě na dotazy, rychlé dodání zboží, kvalita odpovídající popisu, neutajování vad, a pokud něco z toho není, negativní či alespoň neutrální hodnocení a odpovídající komentář následují vzápětí. Je-li takových více, prodejce může klidně zavřít.

Už dávno totiž nejde pouze o prodej použitých předmětů mezi jednotlivci (i když k tomuto účelu eBay samozřejmě slouží také), dnes přes tento obchod prodávají desetitisíce profesionálních obchodníků. A co je zvláštní, lidé hodnocení skutečně dávají. Neplatí tu ono známé "ozvou se, jen když jsou nespokojeni".

Národní on-line aukce

Internetových obchodů, fungujících na stejném principu je víc, v podstatě jde o "klony" eBay. Princip je totiž natolik funkční, že vymýšlet jiný nemá smysl. V Česku je jich několik, např. Aukce, iKup, Odklepnuto, a především Aukro. Aukro je z nich největší a aspiruje na internetovou aukční síň Česka. Existuje od roku 2003 a bylo založeno firmou Payback, provozující v Polsku velmi populární internetovou aukční síň Allegro. Oba obchody jsou do jisté míry propojeny, registrovaný účastník jednoho může prodávat a nakupovat na obou. Uživatelů už je ke sto tisícům, ke stejnému číslu se přibližuje nabídka prodávaných předmětů. Jak už bylo uvedeno, fungování obou obchodů je v podstatě stejné jako na eBay, včetně systému komentářů, kterého čeští i polští účastníci rovněž hojně využívají.

"Národní" internetové aukční síně mají totiž své opodstatnění. Rozsahem se sice eBay v žádném případě nemůžou rovnat, jsou však více zaměřeny na zboží, které je v dané zemi žádané. Zejména pro sběratele je to důležité. Např. sběratel mincí sice na eBay najde lecjakou zajímavost, ale zajímá-li se o české mince, pak jich na Aukro najde mnohem víc než kdekoli jinde. To samé platí i o jiných oblastech zájmu. Podobně na Allegro nakoupíte kvalitní jantarové šperky snáze a levněji než kdekoli jinde.

To je ale pouze jeden z důvodů. Tím druhým je bezproblémové placení a levné poštovné. Nákup na eBay se může dost prodražit, nemluvě o tom, že část prodejců do Česka zboží neposílá. Placení je také problém, i když dost pomáhá PayPal (tento platební systém je ve vlastnictví eBay). Ten ale prozatím nepomůže, pokud chce někdo z ČR nejen nakupovat, ale také prodávat. Potíže s vysokými bankovními poplatky (poštovné je celkem snesitelné) jsou i při nákupech na Allegro, ani tam ale není možné koupit z Česka cokoli (záleží na prodejci). Za zmínku ještě stojí systém PayPay, ve kterém jsou možné transakce s USA, Polsko ale bohužel zatím součástí systému není, a převody přes euro jsou dražší.

Nakupujte s konkrétní představou

Paradoxní "nevýhodou" eBay je obrovská nabídka. Rozhodnete- li se koupit např. prsten a nemáte přesnou představu, zjistíte, že jich je na výběr přes sto tisíc, v ceně od jednoho dolaru do tři sta tisíc dolarů. Prohlédnout se to nedá, je třeba vědět alespoň rámcově, jaký prsten to má být. Samozřejmě, hledáte-li konkrétní předmět, je rozsah nabídky pro kupujícího jednoznačnou výhodou.
Aukro má zatím problém opačný. Pro srovnání - zmíněných prstenů se momentálně nabízí asi dvě stovky. Zatím se obchoduje spíš mezi jednotlivci, prodávají se sběratelské předměty, mince či starožitnosti, dále samozřejmě knihy, oblečení a další věci. Nabídnout cokoli na Aukru je jednodušší a rychlejší než běhat do bazaru, také pravděpodobnost, že zde koupíte věc nefunkční či kradenou je nižší. Vložení zboží do aukce je zdarma, platí se pouze procento z uskutečněného prodeje podle dosažené ceny.

Pokud se ale lidem tento způsob nakupování zalíbí, bude patrně možné za čas koupit takto většinu věcí, pro které není nutné chodit osobně. Profesionální obchody u nás se k tomuto způsobu prodeje svého zboží dosud neodhodlaly, ovšem soudě podle vývoje nejen na eBay, ale i na Allegro, dojde k tomu i zde.

Skutečně to je pohodlné. A taky tak trochu zábava. Navíc má člověk dobrý pocit, že věc, kterou už nepotřebuje, poslouží někomu jinému a třeba mu udělá radost. Na skutečné nakupování jako na eBay si ovšem ještě budeme muset počkat. Doufejme, že ne příliš dlouho.

Jak to celé funguje?

Nejdříve je nutné se zaregistrovat, potom je možné nakupovat či prodávat. Prodává a nakupuje se po internetu, u každého nabízeného předmětu je popis a zpravidla také fotografie. Bez fotografie by se většina věcí prodala těžko. V éře digitálních fotoaparátů to však není žádný problém.

Prodejce si zvolí systém: buď aukci, kde kupující přihazují, nebo pevnou cenu, tzv. "Kup teď" (Buy It Now), popř. kombinaci obojího. "Kup teď" používají většinou profesionálové, kteří mají k dispozici více kusů zboží. V tomto případě aukční síň funguje jako každý jiný internetový obchod. Prodávající také určuje minimální cenu a stanovuje, zda je ochoten zboží zaslat i do zahraničí. Další už je na kupcích - předmět se může prodat za vyvolávací cenu, ale také za cenu mnohonásobně vyšší, popř. se neprodá vůbec, stejně jako na "běžné" aukci.

Výhody i nevýhody jsou stejné jako u internetového nakupování obecně. Výhodou je možnost si zboží prohlédnout v klidu domova, nevýhodou naopak nemožnost si věc "osahat". Oproti jiným obchodům je tento systém poměrně bezpečný nejen kvůli systému registrací (viz dále), ale hlavně díky komentářům, které vypovídají o serióznosti obchodníka.

S cenami je to složité. Požadovanou věc může člověk získat za zlomek její ceny, ale vyjít to nemusí, protože o totéž se pochopitelně snaží jiní. To dává celé transakci určitý nádech hry a soutěžení, nakupování je tak zajímavější. Celkovou cenu ovlivňuje poštovné, které prakticky vždy hradí kupující, musí tedy jeho výši do ceny připočítat. Na eBay poměrně často dochází k tomu, že poštovné je vyšší než cena zboží, nemá tedy smysl tam kupovat levné drobnosti, ledaže jich od jednoho obchodníka kupujeme víc najednou. U Aukro to takový problém pochopitelně není.

Za zmínku stojí profesionální servis. Jako účastníci transakce se nemusíte o nic starat, pomocí emailů jste informováni o každé změně (tedy příhozu, uzavřeném obchodu, prohrané aukci). Emailem vám přijdou po skončení aukce informace o prodejci a link na možnost vložit hodnocení. Bez uskutečněné transakce hodnocení vložit nelze.

Na Aukro má každý svůj účet, přehled transakcí minulých i probíhajících a další informace. Nemáte-li čas sledovat vývoj aukce, stačí zadat maximální nabízenou cenu a systém přihazuje za vás. Tedy podobně, jako byste na aukci poslali za sebe zástupce s instrukcí, kam nejvýše může jít (tzv. proxy bidding). Nemusíte se obávat, že vyšší maximální cenou vyvoláte přihazování, pro ostatní účastníky není viditelná.

Bezpečnost je poměrně vysoká, byť samozřejmě nemůže být stoprocentní. Registrace má dva stupně. Chcete-li prodávat, musíte zadat heslo, které vám přijde na vaši adresu poštou. Jako prodávající máte možnost prodávat pouze účastníkům s touto dvoustupňovou registrací. Chráníte se tak před anonymními vtipálky, kteří by se mohli bavit přihazováním bez úmyslu koupit. Dojde-li přece jen k podvodu, uživatel je vyřazen, jeho obchodní partneři informováni, věc může být předána policii.

Máte s koupí či prodejem na eBay vlastní zkušenost? Dobrou, či špatnou? Nebo využíváte služeb jiných internetových aukčních síní?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2006 0:47, qwertyc

Jsou i jiné aukce než Ebay. Seznam internetových aukcí včetně hodnocení, počtu uživatelů atd. najdete na http://aukce-online.info/

+103
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 6. 2006 2:23

Pro řešení jakýchkoli reklamací v rámci EU při koupi zboží na netu i v kamenných obchodech kontaktujte :
Evropské spotřebitelské centrum - Karel Kronovetr
mail: esc@mpo.cz
www.mpo.cz..........kde je odkaz na ESC
tel.: 224 062 046
viz. článek v časopise d-Test 3/2006
Luboš

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Internet, PayPal

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services