SIPO: kdo těží z vašich peněz?

SIPO: kdo těží z vašich peněz?
Hradíte platby SIPO bezhotovostně, tedy prostřednictvím své banky? Pak jste asi zjistili, že peníze jsou vám z účtu strženy již třeba před polovinou měsíce. Splatnost tohoto lidově řečeno "inkasa" je ovšem až poslední den v měsíci. Kdo tedy z takové předčasné úhrady, tedy vašich peněz, těží? Objem plateb SIPO rozhodně není nezanedbatelný.

Mnoho z nás jistě používá k uhrazení plateb souvisejících zejména s bydlením Sdružené inkaso plateb obyvatelstva (SIPO) - www.sipo.cz , lidově nazývané "inkaso". Jde o službu České pošty, která existuje již velmi, velmi dlouho. Postupně se měnila forma dokladu i možnosti úhrady, princip však zůstává stejný - na jednom dokladu jsou kumulovány různé poplatky do jediné platby. Tu po jejím uhrazení pošta rozúčtuje a rozešle příslušným příjemcům. Tato služba šetří poplatky - pokud doklad SIPO hradíte v hotovosti na přepážce pošty, zaplatíte jediný poplatek ve výši 8 Kč, pokud doklad uhradíte bezhotovostně, neúčtuje pošta plátci za tuto službu nic.

Zkušenost ovšem ukazuje, že s touto službou je spojena poněkud zvláštní praxe, pokud jde o splatnost. Když doklad hradíte v hotovosti, je splatný poslední den v měsíci. To znamená, že ještě 30. nebo 31. od vás pošta hotovostní platbu přijme. Pokud ovšem stejný doklad hradíte bezhotovostně, to znamená, že dáte své bance souhlas s inkasem, zjistíte pozoruhodnou věc: peníze vám nejsou z účtu strženy poslední den v měsíci, tedy v době splatnosti dokladu, ale podstatně dříve. Konkrétně např. již 12. den v měsíci, tedy celých 18 resp. 19 dnů před splatností!

V obchodních podmínkách http://www.cpost.cz/data/cz/produkty/obchodni_podminky.pdf v čl. 6 se o tom ovšem nic nedozvíme.

Pokud tuto disproporci mezi splatností dokladu a realizací inkasa z účtu reklamujete u své banky a u České pošty, dozvíte se pozoruhodné věci:

Stanovisko banky (Poštovní spořitelna, ČSOB a.s.)

K Vašemu dotazu sdělujeme, že inkaso SIPO je prováděno plně automaticky a to k datu určeném inkasovatelem, tj. Českou poštou, s.p. Plátce, který hradí platbu bezhotovostně inkasem z účtu, nemá možnost si sám určit termín platby. Pokus o bezhotovostní inkaso SIPO z účtu je Českou poštou, s.p. prováděn ve dvou termínech

  • poprvé předposlední pracovní den před 15.dnem měsíce, tj. 12. - 14.,
  • podruhé 22. den měsíce (pokud se tento dostane na den pracovního klidu či svátek, je poslední pracovní den před 22.).

Pokud se platbu nepodaří z účtu inkasovat ani v jednom z termínu je možné platbu uhradit do konce daného měsíce v hotovosti na kterékoli poště.

S pozdravem

Hrušková Pavlína, Reklamace
Poštovní spořitelna
tel. 267967000

Stanovisko České pošty, s.p.

Banky hradí SIPO svých klientů obvykle ve dvou termínech a to: 1. => do 15. dne v měsíci 2. => do 23. dne v měsíci. Vzhledem k tomu, že Česká pošta, s. p. z Vašeho účtu nic neinkasuje (pošta ani nepotřebuje znát číslo Vašeho bankovního účtu), předepsanou částku inkasuje Vaše banka, které jste inkaso povolil a která následně provede těmito prostředky úhradu Vašeho SIPO, doporučuji Vám proto informovat se na možnosti pozdější úhrady přímo ve své bance.

Pošta pak vybrané peněžní prostředky (podle podmínek, dohodnutých v příslušné mandátní smlouvě) obratem převádí na účty konkrétních organizací, jímž platby náleží.

S pozdravem

Česká pošta, s. p.
Informační pracoviště
Monika Kusinová
tf. č.: 800 10 44 10

A teď babo raď! Banka za nic nemůže, Česká pošta za nic nemůže. Pokud se podíváme na objem plateb, které přes SIPO procházejí, je jistě zajímavé mít tyto peníze k dispozici o mnoho dní dříve. A klient se na to může pouze dívat...

Co si o situaci myslíte? Je to podle vás v pořádku? Měl by zasáhnout nějaký státní orgán?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2006 16:55, Tomáš Marný

Ručíte součtem dalšího vkladu (ten neskládáte, pokud nechcete být zvlášť aktivní družstevník a mít počet hlasů podle výše svého vkladu) a dvojnásobku základního členského vkladu, přičemž ten základní členský vklad je v současnosti 1,- Kč.

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2006 16:12

Mohu se zeptat, jak je to s členstvím ve FIO? Nerad bych ručil za závazky družstva, že to někdo vytuneluje, jen proto, že si tam chci uložit nějaký peníz.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, Doba splatnosti, SIPO

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

4. 5. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

Vykradli vám účet prostřednictvím přímého bankovnictví? Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Vězte ale, že i kdyby jej následně policie našla, zjistila, že rozhodně nemá... celý článek

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

22. 3. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

Máte elektronickou Visa kartu od ČSOB? Víte, že s ní můžete platit na internetu? A že k tomu nemusíte ani zadávat PIN? Pokud jste o tuto službu neměli zájem, máte smůlu, ČSOB ji povolila... celý článek

PIN veřejně k nahlédnutí

14. 3. 2006 | Dana Chytilová | 1 komentář

PIN  veřejně k nahlédnutí

Už se vám stalo, že jste v poštovní schránce našli PIN? Náš čtenář byl velmi překvapen, když v obálce našel čtyřmístné tajné číslo vztahující se ke kartě, která mu zatím bloudila někde... celý článek

Lákadla a nástrahy sběrných boxů

19. 1. 2006 | Dana Chytilová

Lákadla a nástrahy sběrných boxů

Oblíbili jste si sběrné boxy na pobočkách bank? Víte, kdy odejde tímto způsobem zadaný příkaz? Jak a kdy se dozvíte, pokud jste na příkazu udělali chybu? Co dělat, když jste peníze... celý článek

Partners Financial Services