SIPO: kdo těží z vašich peněz?

SIPO: kdo těží z vašich peněz?
Hradíte platby SIPO bezhotovostně, tedy prostřednictvím své banky? Pak jste asi zjistili, že peníze jsou vám z účtu strženy již třeba před polovinou měsíce. Splatnost tohoto lidově řečeno "inkasa" je ovšem až poslední den v měsíci. Kdo tedy z takové předčasné úhrady, tedy vašich peněz, těží? Objem plateb SIPO rozhodně není nezanedbatelný.

Mnoho z nás jistě používá k uhrazení plateb souvisejících zejména s bydlením Sdružené inkaso plateb obyvatelstva (SIPO) - www.sipo.cz , lidově nazývané "inkaso". Jde o službu České pošty, která existuje již velmi, velmi dlouho. Postupně se měnila forma dokladu i možnosti úhrady, princip však zůstává stejný - na jednom dokladu jsou kumulovány různé poplatky do jediné platby. Tu po jejím uhrazení pošta rozúčtuje a rozešle příslušným příjemcům. Tato služba šetří poplatky - pokud doklad SIPO hradíte v hotovosti na přepážce pošty, zaplatíte jediný poplatek ve výši 8 Kč, pokud doklad uhradíte bezhotovostně, neúčtuje pošta plátci za tuto službu nic.

Zkušenost ovšem ukazuje, že s touto službou je spojena poněkud zvláštní praxe, pokud jde o splatnost. Když doklad hradíte v hotovosti, je splatný poslední den v měsíci. To znamená, že ještě 30. nebo 31. od vás pošta hotovostní platbu přijme. Pokud ovšem stejný doklad hradíte bezhotovostně, to znamená, že dáte své bance souhlas s inkasem, zjistíte pozoruhodnou věc: peníze vám nejsou z účtu strženy poslední den v měsíci, tedy v době splatnosti dokladu, ale podstatně dříve. Konkrétně např. již 12. den v měsíci, tedy celých 18 resp. 19 dnů před splatností!

V obchodních podmínkách http://www.cpost.cz/data/cz/produkty/obchodni_podminky.pdf v čl. 6 se o tom ovšem nic nedozvíme.

Pokud tuto disproporci mezi splatností dokladu a realizací inkasa z účtu reklamujete u své banky a u České pošty, dozvíte se pozoruhodné věci:

Stanovisko banky (Poštovní spořitelna, ČSOB a.s.)

K Vašemu dotazu sdělujeme, že inkaso SIPO je prováděno plně automaticky a to k datu určeném inkasovatelem, tj. Českou poštou, s.p. Plátce, který hradí platbu bezhotovostně inkasem z účtu, nemá možnost si sám určit termín platby. Pokus o bezhotovostní inkaso SIPO z účtu je Českou poštou, s.p. prováděn ve dvou termínech

  • poprvé předposlední pracovní den před 15.dnem měsíce, tj. 12. - 14.,
  • podruhé 22. den měsíce (pokud se tento dostane na den pracovního klidu či svátek, je poslední pracovní den před 22.).

Pokud se platbu nepodaří z účtu inkasovat ani v jednom z termínu je možné platbu uhradit do konce daného měsíce v hotovosti na kterékoli poště.

S pozdravem

Hrušková Pavlína, Reklamace
Poštovní spořitelna
tel. 267967000

Stanovisko České pošty, s.p.

Banky hradí SIPO svých klientů obvykle ve dvou termínech a to: 1. => do 15. dne v měsíci 2. => do 23. dne v měsíci. Vzhledem k tomu, že Česká pošta, s. p. z Vašeho účtu nic neinkasuje (pošta ani nepotřebuje znát číslo Vašeho bankovního účtu), předepsanou částku inkasuje Vaše banka, které jste inkaso povolil a která následně provede těmito prostředky úhradu Vašeho SIPO, doporučuji Vám proto informovat se na možnosti pozdější úhrady přímo ve své bance.

Pošta pak vybrané peněžní prostředky (podle podmínek, dohodnutých v příslušné mandátní smlouvě) obratem převádí na účty konkrétních organizací, jímž platby náleží.

S pozdravem

Česká pošta, s. p.
Informační pracoviště
Monika Kusinová
tf. č.: 800 10 44 10

A teď babo raď! Banka za nic nemůže, Česká pošta za nic nemůže. Pokud se podíváme na objem plateb, které přes SIPO procházejí, je jistě zajímavé mít tyto peníze k dispozici o mnoho dní dříve. A klient se na to může pouze dívat...

Co si o situaci myslíte? Je to podle vás v pořádku? Měl by zasáhnout nějaký státní orgán?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2006 16:55, Tomáš Marný

Ručíte součtem dalšího vkladu (ten neskládáte, pokud nechcete být zvlášť aktivní družstevník a mít počet hlasů podle výše svého vkladu) a dvojnásobku základního členského vkladu, přičemž ten základní členský vklad je v současnosti 1,- Kč.

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2006 16:12

Mohu se zeptat, jak je to s členstvím ve FIO? Nerad bych ručil za závazky družstva, že to někdo vytuneluje, jen proto, že si tam chci uložit nějaký peníz.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, Doba splatnosti, SIPO

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

4. 5. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

Vykradli vám účet prostřednictvím přímého bankovnictví? Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Vězte ale, že i kdyby jej následně policie našla, zjistila, že rozhodně nemá... celý článek

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

22. 3. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

Máte elektronickou Visa kartu od ČSOB? Víte, že s ní můžete platit na internetu? A že k tomu nemusíte ani zadávat PIN? Pokud jste o tuto službu neměli zájem, máte smůlu, ČSOB ji povolila... celý článek

PIN veřejně k nahlédnutí

14. 3. 2006 | Dana Chytilová | 1 komentář

PIN  veřejně k nahlédnutí

Už se vám stalo, že jste v poštovní schránce našli PIN? Náš čtenář byl velmi překvapen, když v obálce našel čtyřmístné tajné číslo vztahující se ke kartě, která mu zatím bloudila někde... celý článek

Lákadla a nástrahy sběrných boxů

19. 1. 2006 | Dana Chytilová

Lákadla a nástrahy sběrných boxů

Oblíbili jste si sběrné boxy na pobočkách bank? Víte, kdy odejde tímto způsobem zadaný příkaz? Jak a kdy se dozvíte, pokud jste na příkazu udělali chybu? Co dělat, když jste peníze... celý článek

Partners Financial Services