Jak se na dovolené vyhnout okradení

Jak se na dovolené vyhnout okradení
Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, jak si ohlídat kapsy, věci v hotelu či kempu nebo auto, ať už dny volna strávíte doma, nebo v zahraničí. Podíváme se i na situaci, když by vás přece jen okradli. Dozvíte se, kam se v cizině obrátit s žádostí o pomoc, kde sehnat náhradní doklady i peníze a zda se "proti krádeži" můžete pojistit.

Riziku okradení se na dovolené asi nikdy nevyhnete zcela, ale jak se říká "štěstí přeje připraveným", a není od věci se tedy na dovolenou "připravit" i v této oblasti. Nejlepší je samozřejmě nebýt okraden, a tomu se bezpečným chováním dá do určité míry zabránit. A kdyby už se to stalo, je dobré vědět, jak situaci řešit. Vyhnete se panice, ušetříte si nervy a váš partner nebo rodina možná ocení, že jste i "do nepohody".

Cestujete-li do zahraničí, před odjezdem se pokuste získat co nejvíce informací o dané zemi. Prostřednictvím internetových stránek vám pomůže např. český zastupitelský úřad v té zemi, kam se chystáte, který by měl mít ty nejpřesnější a nejaktuálnější informace určené přímo českým turistům. Užitečné informace naleznete i na stránkách zastupitelských úřadů cizích zemí v ČR - najdete je na stránkách Ministerstva zahraničních věcí (MZV) v Encyklopedii.

Jak minimalizovat riziko okradení

Nejlepším řešením je chovat se nenápadně a příliš jako turista nevyčnívat. Pokud to trochu přeženeme: značkové oblečení, zlaté řetězy, luxusní hodinky a drahé kamery a fotoaparáty visící na vašem krku a příjezd posledním modelem Porsche (nejedete-li zrovna do Monaka) nenechají zloděje na pochybách, že právě vy jste tou správnou "kořistí".

O tom, zda do zahraničí vyrazit s hotovostí, kartou nebo šeky, jaké jsou výhody a rizika jednotlivých platebních nástrojů jsme psali v jednom z předchozích článků letního seriálu - Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou? 

Jak svoje peníze, ať už v jakékoli podobě, nejlépe ochráníte?

Nenoste s sebou příliš velkou hotovost a když už ji máte, její větší část uschovejte na bezpečné místo (např. v kapsičce na krk schované pod oblečením, kterou "cítíte" na těle, tzn. pořád o ní víte) a při placení vyndávejte jen potřebnou sumu peněz. Při vyzvedávání peněz z bankomatu jednejte rychle bez dlouhého hledání karty a přepočítávání vybrané hotovosti. Dávejte pozor, zda vás někdo nesleduje, nevybírejte peníze na osamělých místech a v noci. A buďte ve střehu, když se na vás po výběru nějaký domorodec okamžitě "nalepí" např. s nabídkou prodeje tradičních místních suvenýrů nebo žádostí o pomoc. Peníze, kabelku či tašku si hlídejte např. i v tlačenicích na tržišti, v dopravních prostředcích, ostatně (bohužel) podobně jako doma.

Nevyměňujte peníze na ulici, byť by se nabízený kurs zdál sebevíc výhodný. Málokdo z nás dokonale pozná cizí platidla (pomineme-li eura), a bankovky mohou být padělané nebo v tom může být nějaký jiný podfuk - viz známá scénka s ruličkou peněz z českého filmu Vekslák (pro ty, kdo film neviděli – navrch bankovky, uvnitř papíry). Pozor i na různé "výhodné" nabídky směnáren s nízkou procentuální přirážkou, často se za nimi skrývá vysoký paušální poplatek.

Pokud možno nikdy nenoste peníze a doklady dohromady (tzn. v jedné peněžence či kapse). Ideálně byste měli mít zvlášť doklady, zvlášť peníze a ještě jinde platební kartu. Trávíte-li dovolenou např. v páru, jeden může nosit karty a druhý hotovost. Je bezpečnější nenechávat peníze ani doklady bez dozoru ani na pláži a při koupání se střídat. Jste-li ve dvou, není to úplně zábavné opatření, ale rozhodně zábavnější než místo u moře strávit pak zbytek dne sháněním nových dokladů, náhradní karty či hotovosti. Pořiďte si fotokopie dokladů, originály pak můžete nechávat v hotelu, pohybujete-li se v jeho dosahu.

Jak uhlídat auto?

Samostatnou kapitolou je bezpečnost automobilu. Věci by měly být uloženy v kufru, v kabině vozu zbytečně upoutají pozornost zlodějů. Auto určitě nenechávejte plné věcí opuštěné někde na odpočívadle, buď zůstaňte na dohled nebo, např. když jdete na toaletu, by měl alespoň jeden člen posádky na auto dohlížet. Máte-li možnost volby, parkujte na hlídaných parkovištích.

Samozřejmostí by při cestě do zahraničí mělo být sjednání havarijního pojištění. Havarijní pojištění slouží ke krytí škod na automobilu nejen při dopravní nehodě či živelní události, ale právě také pro případy krádeže. Ať už se jedná o krádež celého vozidla, jeho části (např. pneumatik) či výbavy (např. autorádia), krádeže vloupáním, loupežným přepadením nebo vandalismus. Plnění se liší podle typů jednotlivých pojistek i pojišťoven. Součástí havarijního pojištění jsou i asistenční služby, na které se v případě nouze můžete obrátit. Asistenčním službám k povinnému ručení a havarijnímu pojištění bude věnován páteční (16. 6. 2006) článek letního speciálu.

Bezpečně i v hotelu

Kapsy a auto bychom měli, ale co dělat s cennostmi v hotelu, apartmánu nebo kempu? První radou je, nic cenného, co na dovolené nutně nepotřebujete, s sebou nevozte. Jestli máte pocit, že by ztráta vašeho briliantového prstenu nebo hodinek značky Rolex byla nenahraditelná, je bezpečnější se bez nich o dovolené obejít. V některých ubytovacích zařízeních jsou hostům k dispozici trezory, kam si zdarma nebo za mírný poplatek můžete uložit peníze, cenné předměty i doklady. Není-li kam tyto věci bezpečně uložit, raději je noste s sebou. Bydlíte-li v apartmánu v přízemí nebo prvním patře, bude lepší při odchodu zavírat i okna.

Kam se obrátit pro pomoc

Co dělat, když zjistíte, že jste byli okradeni? Nejen v tomto případě, ale v jakékoli nouzové situaci se v zahraničí můžete obrátit na zastupitelský úřad České republiky. Adresu a kontaktní údaje úřadu (viz seznam na stránkách MZV) si proto raději také obstarejte, ještě než na dovolenou vyrazíte. Poskytování pomoci občanům ČR, kteří se v cizině ocitli v nouzi (např. při autohavárii, hospitalizaci, náhlém úmrtí, omezení osobní svobody, odcizení nebo ztrátě cestovních dokladů či peněz, ale třeba i léků), je jednou z důležitých činností, kterou zajišťují konzulární pracoviště zastupitelských úřadů ČR v zahraničí. Služba funguje nepřetržitě. Podrobné informace, jak postupovat v jednotlivých případech najdete na stránkách MZV (Pomoc v nouzi).

Přijdete-li o cestovní doklady, na konzulát se budete muset obrátit v každém případě. Zde vám za 400 Kč (platit můžete v místní měně, jiné volně směnitelné měně i v českých korunách) vystaví tzv. cestovní průkaz, což je jednorázový doklad s územní a časovou platností omezenou účelem cesty. Jedná-li se o ztrátu či krádež platební karty nebo cestovních šeků, současně okamžitě kontaktujte příslušnou banku s žádostí o jejich blokaci. To správné telefonní číslo byste měli mít připravené už z domova a samozřejmě jej nosit odděleně od karty.

Co se týče zajištění náhradní hotovosti či karty, konzulát vám ve valné většině případů půjčí jen peníze nutné k dopravě domů. Pomůže vám i banka, ale peníze nebo kartu (tzv. emergency cash, emergency card) vám poskytne třeba až za tři dny a služba je to poměrně drahá (více v již zmiňovaném článku Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?). Rychlejší a levnější variantou je nechat si peníze poslat od rodiny či známých z ČR prostřednictvím specializovaných organizací (např. Western Union, Chequepoint). Např. u společnosti Western Union stojí zaslání částky 25 000 Kč únosných 1 250 Kč (více informací najdete na zde). Pokud máte uzavřeno cestovní pojištění, může být tato služba součástí asistenčních služeb k pojištění, a to dokonce zdarma. Prostudujte si pojistné podmínky.  

Máte-li uzavřeno cestovní pojištění (tomuto tématu jsme se podrobně věnovali v článku Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku, v nouzi můžete využít i asistenčních služeb. Znovu platí, mějte telefonní číslo po ruce. O tom, jak asistenční služba funguje, jak ji kontaktovat a co konkrétního pro vás může udělat, se dočtete v našem poradenském textu Co pro vás může udělat asistenční služba.

Každou krádež co nejdříve nahlaste na místní policii a vyžádejte si potvrzení o ztrátě nebo odcizení (protokol). Budete jej potřebovat na konzulátu a v případě, že se na zcizenou věc vztahuje pojištění, také jako doklad pro pojišťovnu.

Existuje pojistka "proti krádeži"?

Součástí cestovního pojištění bývá i pojištění zavazadel. Pojišťovna vám  poškození, ztrátu či zpoždění zavazadel, byly-li způsobeny živelnou událostí, dopravní nehodou, přepadením či krádeží. Ovšem pojistné limity nebývají příliš vysoké (viz přehledné tabulky v článku Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku), u jednorázových krátkodobých výjezdů mimo ČR se plnění pohybuje od 10 000 Kč do max. 30 000 Kč a některé pojišťovny mají stanoveny i limity na jedno zavazadlo (max. 5 000 Kč nebo 10 000 Kč). U krádeže navíc platí, že aby vám pojišťovna ztrátu nahradila, pachatel musí prokazatelně překonat překážku (tzn. jestliže vás okradou na ulici nebo vyberou stan, máte smůlu). "Nejlepším" pojištěním proti krádeži je být na svoje věci opatrný a jejich ztrátu neriskovat zbytečně.

Byli jste někdy na dovolené okradeni? Jak jste situaci řešili? Požádali jste o pomoc konzulát či asistenční službu? Jakým způsobem si hlídáte své věci?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

8. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

Na co se pojištění domácnosti vztahuje, a na co ne? Podle čeho pojištění vybírat? Proč je důležité pečlivě číst pojistné podmínky? Jak vysoké jsou pojistné limity a kolik pojistka stojí?... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

9. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

Stres v práci může způsobit mnoho zdravotních problémů, prázdniny jsou proto pro zotavení ze stresu v zaměstnání naprosto nezbytné. Do jaké míry Evropané skutečně relaxují? Vybírají... celý článek

Jak mít dovolenou v pohodě

4. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Jak mít dovolenou v pohodě

Protože je téma cest do zahraničí právě nyní vysoce aktuální, vracíme se k němu ještě jednou. Připravili jsme pro vás souhrnný článek, ve kterém poradíme, jak předejít zbytečným problémům... celý článek

Partners Financial Services