Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy
Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování měnové politiky. V USA skončilo období "reportování", od příštího týdne bude trh opět citlivější k přicházejícím ekonomických informacím. Komentář o vývoji v eurozóně tentokrát bohužel chybí, do uzávěrky jsme jej od autorů nezískali.

Česká republika

Pražská burza během minulého týdne zpevňovala, příznivější sentiment na zahraničních trzích spolu s návratem kapitálu po korekci ze začátku měsíce přispěly k zájmu o domácí tituly. Růst se týkal prakticky všech titulů mimo Philips Morris ČR  a vrcholil během čtvrtečního obchodování. Unipetrol atakoval klíčovou úroveň současného vývoje 260 Kč/a, avšak nad touto hodnotou před výsledky 15/5 během týdne neuzavíral. Telecom pak podobně atakoval "svou" úroveň v podobě 510 Kč/a. Titul převzal po Philips Morris ČR žezlo dividendového krále. KB pak stále udržuje svůj růstový trend z konce března, titul útočil na 3 650 Kč/a. Index PX pak také překonal klíčovou hodnotu 1 550 bodů.

Páteční vývoj ale změnil veškeré původní úrovně. PX oslabil přes 1,6 % a uzavíral bodově na 1 513 bodů, když testoval 1 500bodovou podporu. Trh byl především ovlivněn poklesem ČEZu, který reagoval na pokles cen emisních objednávek a cen futures kontraktů elektrické energie.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 514 1 513,5 -0,03 1 502 1 542

Zdroj dat: Fio report

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
11/5: Představenstvo navrhlo vyplatit dividendu ve výši 15 Kč/a (hrubá dividenda), což představuje objem 8,85 mld. Kč. Dividenda by měla být potvrzena na VH 23/5. Pro další léta pak společnost plánuje výplatní poměr 40-50 % z konsolidovaného zisku. Letošní dividenda pak stále nepředstavuje výplatní poměr obvyklý např. u německých energetických titulů, který dosahuje 4 % (ČEZ 1,9 %).
12/5: Český stát by si měl ponechat svůj 67% podíl v elektrárenské společnosti ČEZ, uvedl premiér Paroubek pro agenturu Bloomberg. Důvodem je strategický význam v případě potřeby dalších jaderných zdrojů.

CME (profil, názory)
9/5: Lehman Brothers nově pokrývá akcie CETV s doporučením "rovnovážně oceněný" (equalweight).

Philips Morris ČR (profil, názory)
10/5: Philip Morris obdržel snížené doporučení od skupiny ING s cílovou cenou 12 076 Kč z původních 16 000 Kč/a. Titul během týdne oslabil z úrovní 14 200 Kč/a k 12 950 Kč/a. 
12/5: Podle PMCR trh cigaretových výrobků zažil v ČR za poslední 2 roky růst o 15 %, především díky poptávce zahraničních turistů. Pozitivní dopad mělo zrušení dutyfree shopů. Díky růstu daní klesá poptávka po dražších značkách PMCR, kdy dochází k poklesu jeho tržeb.

Co se stane - očekávané události

  • 15/5: Unipetrol (profil, názory) zveřejňuje výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí roku 2006.
  • 23/5: ČEZ pořádá valnou hromadu.
  • Komerční banka (profil, názory) se bude obchodovat bez nároku na dividendu 250 Kč/a od 23/5 (nákup s dividendou v T+3 nejpozději 17/5).
  • Erste bank (profil, názory) se bude obchodovat bez nároku na dividendu ve výši €0,55/a od 24/5 (nákup s dividendou v T+3 nejpozději 18/5).
  • Zentiva (profil, názory) se bude obchodovat bez nároku na dividendu ve výši 9,5 Kč/a od 14/6 (nákup s dividendou v T+3 nejpozději 8/6)

        Pozn.: Informace o dividendách jsou bez záruky!

Spojené státy americké

Americký trh se nesl až do středy v duchu snížené likvidity a v očekávání dalšího výhledu úrokových sazeb. Trh se dočkal ve středu před koncem obchodování - guvernér FEDu na následné tiskové konferenci (následovala po zvýšení sazeb na 5 %) uvedl, že další zvýšení sazeb je zapotřebí, nicméně ponechal trh v nejistotě tvrzením, že zvýšení sazeb bude záviset pouze na přicházejících ekonomických datech. Od čtvrtečního obchodování americké indexy utrpěly značnou ztrátu, jelikož tvrzení guvernéra FEDu bylo více "hawkish" tudíž negativní pro akciové trhy. Během středy a čtvrtka Nasdaq ztratil přes 2 %, S&P 1 % a DJ 1%.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 579 11 380 -1,7 11 374 11 670
Nasdaq
(profil, názory)
2 343 2 244 -4,23 2 244 2 347
S&P 500
(profil, názory)
1 326 1 291 -2,6 1 290 1 326

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Došlo ke zvýšení sazeb o ¼ bodu na 5 %. Předseda FEDu  Bernanke uvedl, že další zvyšování sazeb a utahování měnové politiky bude zapotřebí, nicméně vše bude záviset na přicházejících datech z trhu.
  • V počátku týdne se ropa dostala až pod 70 USD/barel. To byl signál pro americké akcie, které hledaly nějaký impuls před očekávaným zvýšením sazeb.
  • Maloobchodní prodeje vzrostly o 0,5 %, což je pod očekáváním trhu.
  • Nezaměstnanost za uplynulý týden vzrostla  na 324 tis., což je o 9 tis. více, než trh očekával. I tak se současné hladiny nezaměstnanosti pohybují na nejnižších úrovních

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Dell (profil, názory) stlačoval dolů technologické akcie poté, co společnost nenaplnila ziskové očekávání - tržby rostly nejnižším tempem za poslední 4 roky. Zisk za první čtvrtletí byl horší, než trh očekával. a následně došlo ke snížení cílové ceny pro titul na 30 USD společností Morgan Stanley. Akcie Dell ztratily přes 4 %.
  • GM (profil, názory) dosáhl největšího zisku v indexu DJIA - posiloval o téměř 10 %. Deutsche Bank zvýšila doporučení z "sell" na "hold".
  • Apple Computer (profil, názory) vyhrál spor ohledně značky iTunes, jež používá pro obchod na stahování hudby. Akcie vzápětí rostly.
  • Výrobce medicínských pomůcek Hermo Elektron Corp. kupuje firmu Fischer Scientific Intern. Corp. Akcionáři Fischeru dostanou 78,90 USD za akcii, a Hermo se tak stane největším výrobcem medicínsko-laboratorních pomůcek.
  • Intel (profil, názory) oddělil výrobu paměťových čipů od výroby procesorů. Tento krok může být předzvěstí, že se Intel chce jednotky, která vyrábí polovodiče do mobilních telefonů a DVD přehrávačů, zbavit úplně.
  • Akcie společnosti Movie Gallery (profil, názory) přinesly výsledky za 1Q, titul výrazně zpevnil až nad úroveň $5,50/a během předobchodní fáze. K růstu titulu dopomohly především zveřejněné tržby v 1Q, které dosáhly $694 mil., čekalo se $644 mil., zisk na akcii pak dosáhl $1,27/a, což je však výsledek výrazně zkreslený kvůli daňovými úsporám (v loňském roce zisk 58c/a). Vedení společnosti pak potvrdilo, že má dostatek hotovosti na pokrytí činnosti včetně dluhových závazků. Přesto další vývoj bude pro společnosti složitý, jelikož management se potýká s vysokým zadlužením a stagnujícím odvětvím (v 1Q same store sales - tržby v provozovnách operujících minimálně 1 rok - klesly o 6,5%). Aktuální výsledky sice podpořily současný kurz, přesto pro další růst bude potřeba opakovaných příznivých výsledků. Management pak realizuje v tomto roce snížení počtu provozoven s cílem dosáhnout maximálních úspor.

Co se stane - očekávané události:

  • 15/5: Empire Manufacturing index
  • 15/5: PPI
  • 16/5: Housing starts
  • Tento týden skončilo období "reportování". Od příštího týdne bude trh opět citlivější k přicházejícím ekonomických informacím.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: dobré zprávy z Evropy

9. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dobré zprávy z Evropy

Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké... celý článek

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

18. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové... celý článek

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

10. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

Pražská burza konečně zažila úspěšný týden. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Americké trhy si vedly velmi dobře, kvůli nepovedenému závěru ale zakončily na... celý článek

Akcie: důvěra v český trh je narušena

3. 4. 2006 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: důvěra v český trh je narušena

ČR dostala od Moody's rating A1. ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, FED zase podle očekávání sazby zvýšil. Český PX index sestoupil až k 1 500 bodům, Nasdaq... celý článek

Partners Financial Services