Ptejte se Vlastimila Tlustého!

Ptejte se Vlastimila Tlustého!
Rovná daň pro každého? Snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění? Zrušení některých nepřímých daní? Vyrovnané veřejné rozpočty do 7 let od zavedení reforem? Toto a mnohé další slibuje Modrá šance občanských demokratů. Zeptejte se stínového ministra financí Vlastimila Tlustého na cokoli, co se týká ekonomické části volebního programu ODS.

Dnes můžete vyzpovídat Vlastimila Tlustého, prvního ze šesti politiků, kteří jsou zodpovědní za ekonomické části volebních programů svých stran a které jsme požádali o rozhovor. Protože celý projekt bude časově náročný a navíc předpokládáme, že o něj bude velký zájem, pokládat otázky můžete pouze dnes. Nemáte tedy jako obvykle čas až do pátku. Odpovědi politiků budete na našich stránkách nacházet vždy v úterý a ve čtvrtek. Přesný harmonogram a pravidla najdete na tomto místě.

Kdo odpoví na vaše otázky?
Ing. Vlastimil Tlustý, CSc.
se narodil 19. září 1955 ve Slaném, kde žije dodnes. Vystudoval Fakultu mechanizační Vysoké školy zemědělské v Praze. Po dokončené aspirantuře ve Výzkumném ústavu  zemědělské techniky pracoval jako vědecký pracovní a později jako odborný asistent na VŠZ. Před listopadem byl krátce (1988 až 1989) členem KSČ. Do ODS vstoupil v roce 1991, poté působil jako náměstek ministra zemědělství ČR. Od roku 1992 je poslancem Parlamentu ČR, kde byl v letech 1998 až 2002 předsedou a v témže roce se stal místopředsedou Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu. Od  roku 1998 je stínovým ministrem financí a předsedou poslaneckého klubu ODS. Je ženatý, má jednu dceru.

Co ODS navrhuje? 

Návrh ODS počítá např. s tím,  že zaměstnanec bude odměňován tzv. skutečnou hrubou mzdou. Jde o současnou hrubou mzdu zvýšenou o 35 %, tedy o výši povinných odvodů zaměstnavatele za zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění  (zaměstnanec přitom odvádí také sociální a zdravotní pojištění, a to ve výši 12,5 %, celkem tak odvody  činí 47,5 % hrubé mzdy). Sociální a zdravotní pojištění by měl platit pouze zaměstnanec, a to ve výši 15 % sociální a 10 % zdravotní odvod.

Každý občan bude mít podle návrhu dále nárok na tzv. státem zaručený příjem, který se bude snižovat, v případě ekonomické aktivity, o 15 %  dosažených příjmů, takže nebude vyplácen těm kteří ho, vzhledem ke svým vysokým příjmům, nepotřebují, ale bude v každém případě finanční podporou těm, kteří pracují a dosahují nižší a střední příjmy. 
Měsíční státem zaručený příjem pro osoby nad 18 let bude 6 000 Kč a u dětí bude odstupňován následovně: na první dítě bude 2 400 Kč, na každé druhé a třetí dítě bude 3 600 Kč, na čtvrté dítě 2 400 Kč, na páté dítě bude 1 200 Kč a na šesté a každé další dítě bude 600 Kč.

Státem zaručený příjem, snížený o 15 % vlastního příjmu, se bude sčítat s ostatními příjmy a z tohoto základu bude potom odváděna  15% rovná daň z příjmů a také 15% sociální a 10% zdravotní odvod.
Státem zaručený příjem nahradí některé dnes vyplácené sociální dávky, např. přídavky na děti či podporu v nezaměstnanosti, a také bude nahrazovat minimální mzdu. 

Pokud celý návrh zjednodušíme, potom u zaměstnance dojde v souvislosti s reformou ke zvýšení hrubé mzdy o  35 % a zároveň bude jeho příjem zvýšen o státem zaručený příjem. Tento příjem bude  podléhat 15 % rovné dani  z příjmu a také 15 % sociálnímu  a 10 % zdravotnímu odvodu. Tak dojde ke zvýšení čistých příjmů zaměstnanců

K čemu se dál zavazuje ekonomický volební program občanských demokratů?

ODS plánuje sjednotit obě sazby DPH (tedy 19 % i 5 %) na 15 %. Chce prosadit takzvanou nulovou sazbu DPH u základních potravin a léků. Měl by to být krok, s jehož pomocí bychom se vyhnuli zdražení těchto komodit, které bude následovat po přesunu do základní sazby DPH. "Protože náš stát je vázán unijními předpisy, je potřeba prosadit tuto výjimku v Evropské unii. Nemůže slíbit vítězství, ale že za pokus to stojí, protože nulovou sazbu na potraviny má vyjednánu např. Británie," říká Vlastimil Tlustý. Místopředseda ODS Petr Nečas je ve svém vyjádření pro Hospodářské noviny ještě pesimističtější: "Vedli jsme o nulové sazbě velmi intenzivní korespondenci přímo s evropským komisařem pro daně, takže víme, že by to bylo nesmírně komplikované vyjednat." 

Program ODS dále ruší některé daně, které považuje jednak za neefektivní a jednak za nespravedlivé. Jde o daň darovací, dědickou, z převodu nemovitostí. Daň darovací a  dědickou proto, že zdaňují opětně již zdaněné a zároveň náklady na výběr těchto daní jsou v porovnání s výši vybraných daní v jasném nepoměru. Daň z převodu nemovitostí proto, že vlastně nejde o zdanění ani příjmu ani spotřeby. Dále navrhuje zrušení dvojího zdanění,  a to  např. v případě výplaty již jednou zdaněných zisků, jakými jsou dividendy, podíly na zisku či úroky.

Dále jsou na programu změny v důchodovém systému v souladu s demografickým vývojem, prosazení změn ve financování zdravotnického systému. Jaké konkrétně? Máte jedinečnou možnost se zeptat.
Ptát se pochopitelně můžete na cokoli dalšího z ekonomické části volebního programu ODS. Například jste-li živnostníkem, jistě vás budou zajímat daňové prázdniny na jeden rok v období 2006 až 2010, pokud se tedy zřeknete nároků na sociální příjmy. Nebo zrušení povinnosti mít pokladnu s fiskální pamětí. Pokud často jezdíte mezi Hradcem Králové a Olomoucí, můžete se s ODS těšit na rychlostní silnici R35 spojující tato města.

ODS tvrdí, že dopad jejich reforem bude v roce 2007 mínus 18,2 miliard , v roce 2008  mínus 1,3 miliard Kč, ale už v následujícím roce předpokládá plus 14,9 miliard Kč a v roce 2010 dokonce plus 31,9 miliard Kč.

Ptejte se!

Vlastimil Tlustý čeká na vaše dotazy na tomto místě, využijte toho! Upozorňujeme ale, že pokládat otázky můžete pouze dnes, 26. 4.! Odpovědi stínového ministra financí ODS najdete na našich stránkách v úterý 2.5.

Kritické hlasy

K plánům ODS se pochopitelně vyjadřuje řada více či méně fundovaných lidí, analytiků, komentátorů atd. Představme si některé z těchto názorů.

"Ekonomický význam rovné daně se přeceňuje, aby se zakrylo, že jde především o politický (a také etický) problém. Vhodným nastavením odpočitatelných položek nebo dodatečným zdaněním luxusní spotřeby lze docílit podobných efektů jako u současného typu zdanění, popřípadě alespoň neutralizovat negativní vlivy na některé skupiny obyvatelstva," píše např. Daniel Kroh pro Britské listy.
Naopak Petr Sklenář ze společnosti Atlantik finanční trhy považuje koncept rovné daně za přínosný. "Systém zůstává u zdanění fyzických osob progresivní a způsob, jakým rovnou daň provedli na Slovensku či v Pobaltí, vedl k výraznému zjednodušení a pročištění daňového systému," vysvětluje Sklenář. "Díky rovné dani také přestanou mít význam některé formy daňové optimalizace," dodává.

Pokud jde o srovnání sazeb DPH, jediným důvodem k tomu je podle Kroha zacelení díry v rozpočtu, kterou způsobí prudké snížení daní z příjmu, a to na úkor chudších občanů. Tedy to, co ušetří bohatí, prý zaplatí chudí a střední vrstvy. Sama ODS uvádí, že výpadek příjmů státního rozpočtu by byl sice asi 35 miliard Kč, kompenzoval by se ale zvýšeným obratem zboží a služeb ve snižované sazbě.

Analytici Českomoravské konfederace odborových svazů pak tvrdí, že superhrubá mzda nezmění náklady na práci, protože o stejnou částku, o kterou si zaměstnavatel sníží náklady zrušením úhrady pojistného, zvýší hrubé mzdy svým zaměstnancům. Navíc podle odborů existuje možnost zneužití systému, kdy zaměstnavatel navýší hrubé mzdy jen o tolik, aby zaměstnanci v čistém zůstalo stejně jako dosud a na modelu rovné daně vydělá jen on.

O vyrovnaném hospodaření veřejných rozpočtů si odbory také myslí své. Podle nich by celkové záporné saldo veřejných rozpočtu činilo 122 miliard Kč v prvním roce plného působení, což by nutně zvýšilo finanční spoluúčast občanů na úhradě dosud bezplatných veřejných služeb v kombinaci se snížením rozsahu těchto bezplatných veřejných služeb a transferů (například důchody). Lenka Zlámalová se v Hospodářských novinách dostává na ještě vyšší čísla: "Sečteno, podtrženo: i kdyby ekonomika nakrásně rostla mírně přes 6 %, plány ODS připraví stát nejméně o 150 miliard korun příjmů."

Originálně komentoval velkolepé předvolební sliby politických stran viceguvernér České národní banky Miroslav Singer v Mladé frontě Dnes. "Občané by se zdaleka neměli tolik obávat nesplnění předvolebních slibů, skutečným děsem je jejich realizace," prohlásil.

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám nereálné? Zajímá vás, kde vezmou peníze na splnění svých slibů nebo kde berou jistotu, že jimi navržená řešení budou fungovat?

Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Jaromír Soukup (SZ), Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Kasl (SNK ED) čekají na vaše dotazy! Navštivte tuto stránku.



Vlastimil Tlustý čeká na vaše dotazy týkající se ekonomické části volebního programu ODS!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 76 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2006 13:00

čest kabatníku.
Na 1 maje tvůj šéf v kuloáru přátel řekl, že český národ je národ beranů a on že bude bačovat. Je v ODS kolektivní zodpovědnost, nebo vyženém za chotár jenom baču?
Tebe už také nemám rád, protože tvoje vystoupení v TV, kde nevychovaně skáčeš do řeči a chováš se jak ekonom mně nasr......
Letos k volbám nepůjdu, protože jste mně nenadchly a za vás lobuje prezident tak já už na vás ser...

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2006 8:10, Martin

Pane Tlustý, ODS chce, abychom si vše platili sami: lékaře, školy, šetřili na důchod. Proč a na co tedy ještě budeme státu platit daně?

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (76 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, Bohuslav Sobotka, Británie, čistý příjem, ČSSD, daň, Daně, daňová optimalizace, daňové přiznání, daňový systém, dávka, dávky, dcera, děti, dítě, Dividenda, dotaz, DPH, Důchod, důchodový systém, dvojí zdanění, ekonomika, Evropská unie, finance, financování, Finanční trh, fyzická osoba, hospodaření, hospodářství, hrubá mzda, ING, intenzivní, Jan Kasl, Jaromír Soukup, jistota, kombinace, komodita, komodity, koruna, král, KSČM, léky, měna, Měny, minimální, minimální mzda, Miroslav Kalousek, model, Moje banka, mzda, náklad, náklady, nastavení, návrh, nemovitost, nemovitosti, nezaměstnanost, Obrat, odbory, ODS, odvody, optimalizace, parlament, podíl na zisku, podpora, podpora v nezaměstnanosti, pojistné, pojištění, pokladna, porovnání, poslanec, PR, práce, pracovní cesta, Praha, prázdniny, projekty, předpis, předpisy, přídavek, přídavky, přídavky na dítě, příjem, příjmy, realizace, rovná daň, rozpočet, rozsah, růst, sazba, sazby, Slovensko, sněmovna, sociální dávka, sociální dávky, sociální pomoc, spoluúčast, spotřeba, státní rozpočet, superhrubá mzda, škola, školy, transfery, Úrok, úroky, ústava, veřejné rozpočty, veřejné služby, volba, volby, výběr, výbor, výjimky, výpadek, výplata, vysoká škola, vysoké školy, zaměstnanci, zaměstnanec, zaměstnavatel, zdanění, zdravotní pojištění, zdražení, zemědělství, zjednodušení, zneužití, živnostníci

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

24. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám... celý článek

Důchody snad budou i za 100 let. Ale jaké?

20. 4. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Důchody snad budou i za 100 let. Ale jaké?

První výsledky pracovní skupiny pro přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě ČR jsou k mání. Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co nám podle propočtů nabízejí parlamentní... celý článek

Ideální důchodová reforma?

1. 9. 2004 | Ondřej Schneider

Ideální důchodová reforma?

Hlavní kritérium důchodové reformy je jediné: slušné, bezpečné důchody pro seniory a vypočitatelná a únosná zátěž pro zaměstnané. Důchodový systém bude tehdy správně nastaven, když... celý článek

Reforma penzí podle KSČM: nerespektuje pravidla

2. 7. 2004 | Martin Zika | 1 komentář

Reforma penzí podle KSČM: nerespektuje pravidla

Návrh komunistické strany u našich analytiků propadl na celé čáře. Podle nich totiž nerespektuje fakta a ekonomická pravidla a v podstatě není řešením problému. Jediná "pozitivní" stránka... celý článek

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

29. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

Uskutečnění návrhu ODS by bylo z ekonomického hlediska za určitých předpokladů nejefektivnější, říkaji analytici. Zároveň ale dodávají, že v politice často bývají předpoklady nedosažitelné.... celý článek

Partners Financial Services