Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví
Japonský trh loni vykázal extrémně vysoký nárůst ve výši 40 %. Roste již třetí rok v řadě a od svého dna na jaře roku 2003 do současnosti vzrostla tržní hodnota akcií o více než 116 %. Potenciál však zatím zdaleka nevyprchal a podle makro i mikroekonomických ukazatelů by se mu mělo dařit i v příštím období.

Japonský akciový trh se v loňském roce ukázal ve velmi dobrém světle, i když to tak zpočátku roku vůbec nevypadalo. Po roce 2004, kdy japonské akcie vzrostly v japonském jenu (profil, názory) "jen" o 10,3 %, se v loňském roce dostavil nárůst ve výši 40 %. V prvním pololetí loňského roku přitom oscilovala výkonnost akciového indexu blízko nuly. Od května do konce roku však zaznamenal index Nikkei 225 (profil, názory) nárůst 45 % (v japonském jenu) a přinesl investorům vysoké zisky. Japonský akciový trh tak roste již třetí rok v řadě a od svého dna na jaře roku 2003 do současnosti vzrostla tržní hodnota akcií o více než 116 %. Navíc je vysoce pravděpodobné, že růst trhu ještě není zdaleka u konce a pozitivní trend se promítne i do budoucnosti.

Pozitivní výhled

Většina předních analytiků je k dalšímu vývoji na japonském trhu optimistická. Například hlavní stratég akciových trhů společnosti Erste - Sparinvest Harald Egger je přesvědčen, že japonské akciové tituly jsou o zhruba 30 % lépe oceněny proti globálním akciím. Komentátor a odborník na japonský trh Helmut Becker z tokijské univerzity odhaduje, že by akciový index Nikkei 225 mohl v následujících dvanácti měsících vzrůst až na hodnoty v intervalu 18 000 - 19 000 bodů. Aktuálně se index Nikkei 225 pohybuje na úrovni 16 300 bodů. Důvodů pro svůj optimistický výhled uvádí Helmut Becker hned několik. Prvním z nich je ziskovost společností, která v loňském roce vzrostla v průměru o 23 %, výrazně se také zlepšila úvěrová politika bank. Podíl klasifikovaných úvěrů, u nichž hrozí riziko, že nebudou splaceny, poklesl u velkých bank za poslední dva roky z 8,4 % na 3 %, což ukazuje na zlepšující se platební schopnost firem. Profesor Helmut Becker zmiňuje, že rizikové prostředí deflace s sebou přináší i jedno pozitivum, kterým je prudce se zvyšující kupní síla japonského jenu.

Ještě pozitivnější predikci předkládá Jesper Koll, přední ekonom Merrill Lynch v Tokiu. Podle jeho názoru dosáhne index Nikkei 225 do letních olympijských her v Pekingu v roce 2008 na hodnotu 25 000 bodů, což by znamenalo nárůst o 50 % během následujících dvou let. Podle názoru Jespera Kolla bude v následujících pěti až deseti letech japonská ekonomika motorem pro celou Asii. V tomto období předpokládá analytik Merrill Lynch růst ekonomiky v průměru na úrovni 2,5 % ročně. Pro růst japonské ekonomiky v dalších letech jsou podle Kolla dobré důvody. Výrazně se snížila zadluženost společností, snížily se mzdové náklady a firmy jsou opět ziskové a konkurenceschopné vůči zahraničním trhům.

Projevilo se to i na rostoucí domácí poptávce, firmy reinvestují svoje zisky do nemovitostí, lidské práce a kapitálu. Poprvé za 15 let došlo k výstavbě nových výrobních závodů. V posledním roce se zároveň výrazně zlepšila struktura ziskovosti společností. Zatímco před dvěma roky tvořily dvě třetiny nárůstu ziskovosti velké exportní společnosti, v loňském roce již podíl těchto "obrů" klesl na 12 % a téměř 90 % nárůstu ziskovosti zajistily společnosti orientované na domácí trh. Jinými slovy to znamená, že za ziskovostí stojí stále širší oblast akciového trhu a růst je stabilizovaný.

O pozitivním výhledu na japonský akciový trh svědčí i poslední průzkum ratingové agentury Morningstar. Téměř polovina dotázaných manažerů je přesvědčena o pozitivním vývoji a dvě třetiny respondentů věří, že index Nikkei 225 vykáže v letošním roce vyšší výkonnost než globální akcie zastoupené indexem MSCI World.

Atraktivitu ocenění japonských titulů dokládá i ukazatel P/E (cena akcie / zisk na akcii). Podle aktuálních statistik společnosti UBS se P/E na bázi očekávaných zisků v letošním roce pohybuje kolem hodnoty 17. Dividendový výnos japonských akcií je ale tradičně nízký a dosahuje jen málo nad 1 %. Pro globální akcie je průměr 1,7 % a akcie Eurozóny dosahují dokonce dividendového výnosu přes 3 %.

Vývoj ekonomiky růstu nahrává

Růst japonské ekonomiky za loňský rok byl velmi příznivý. Podle posledních údajů dosáhl 2,8 % a zároveň se posunuly odhady i na rok letošní, některé předpovědi uvádí, že by japonská ekonomika mohla reálně vzrůst až o 3,2 %. Je dokonce pravděpodobné, že Japonsko překoná svým růstem poprvé od roku 1991 růst ekonomiky USA. Výrazné zlepšení vykazuje i průmyslová produkce a spotřeba domácností. Největším problémem Japonska v posledních letech bylo deflační prostředí, které má na vývoj ekonomiky negativní vliv. "Nulové" úrokové sazby a růst kupní síly japonského jenu motivoval domácnosti k odkládání spotřeby do budoucna za účelem dosažení nižších cen zboží. Pokles investic se přímo projevil na výkonnosti ekonomiky. Podle posledních předpovědí, které prezentovala společnost SGAM, by se japonská ekonomika měla dostat do inflačního prostředí již v letošním roce, viz graf 2. Inflace by s sebou přinesla pro akciový trh další pozitivum, v podobě nutnosti přesunu prostředků do výnosnějších aktiv. Investoři by museli realokovat značnou část prostředků z běžných účtů, kde doposud investice nesly díky deflaci kladný reálný výnos. Inflace bude však vyžadovat efektivněji alokovat prostředky.


Z budoucího vývoje ale vyplývají i určitá rizika, která jsou především spojena s vývojem japonské měny. V posledním roce oslabil japonský jen vůči americkému dolaru (profil, názory) o více než 12 %, což jistě výrazně pomohlo i japonskému exportu. V následujících letech by ale mohl vzrůst tlak na posílení jenu, protože Japonsko je díky investicím do amerických dluhopisů velkým věřitelem USA. Japonsko drží až 17 % všech vydaných amerických dluhopisů. V případě přesouvání těchto prostředků zpět do jenu by mohl mít americký dolar velký problém. Naopak posilování japonské měny by se negativně projevilo na exportech. Navíc Čína jako největší obchodní partner Japonska má svoji měnu "spjatou" s americkým dolarem. Další riziko pro japonské společnosti může spočívat v růstu cen ropy, protože Japonsko je vysoce energeticky závislé. Problémem Japonska je ale i stárnutí obyvatel a vysoký veřejný dluh, který dosahuje 150 % HDP.

Vyšší volatilita

Při investici do japonských akcií je nutné počítat s mírně vyšší volatilitou než na ostatních vyspělých trzích. To se projevilo i na začátku letošního roku, kdy na konci ledna uzavřela japonská burza poprvé ve své 57 leté historii předčasně obchodování. Důvodem byl výprodej v technologickém sektoru, jež rozpoutala internetová společnost Livedoor, a který se postupně přenesl na celý trh. Japonské akcie ztratily během jediného dne téměř 3 % a index Nikkei 225 poklesl pod hranici 16 000 bodů. Na společnost Livedoor padlo podezření ohledně uveřejňování nepravdivých informací. Panika na trhu zablokovala burzovní systém. V následujících týdnech ale byla korekce srovnána a akcie pokračovaly v růstovém trendu.

Fondy

Na domácím trhu je v nabídce 14 zahraničních fondů v kategorii japonských společností s velkou tržní kapitalizací a tři fondy zaměřené na malé a střední firmy. Výkonnostně nejlepšími fondy jsou na tříleté periodě fondy Parvest Japan (profil, názory), Pioneer Japanese Equity (profil, názory) a Aviva Japanese Equity. Všechny zmíněné fondy vydělaly na tříletém horizontu v japonském jenu více než 100 %. Kvalitními nástroji jsou ale i fondy ING Japan Invest (profil, názory, koupit), který dosáhl nejvyšší výkonnosti v posledním roce, JB Stock Japan (profil, názory), nebo KBC Index Fund Japan (profil, názory). Naopak mezi fondy s horší výkonností patří ABN Amro Japan Equity (profil, názory), CS Japan Megatrend (profil, názory) nebo Templeton Japan.

Kromě fondů zaměřených na společnosti s velkou kapitalizací, jsou k dispozici i tři fondy z oblasti malých a středních firem. Výkonnost celého segmentu na periodě za poslední tři roky byla vůči společnostem s velkou tržní kapitalizací téměř dvojnásobná. V nabídce je Credit Suisse Small Cap Japan, Parvest Japan Small Cap (profil, názory) a SGAM Fund Equity Japan Small Cap. Posledně jmenovaný fond nabízí na domácím trhu třídu, jejíž výkonnost je zajišťována do eur. Investoři tedy podstupují nikoliv riziko směnného kurzu koruna/japonský jen, ale "příznivější" koruna/euro. V grafu 5 je výkonnost fondu SGAM Fund Equity Japan Small Cap uvedena v eurovém vyjádření. I v oblasti malých a středních japonských společností dosahuje nejlepších výsledků investiční společnost Parvest se svým fondem Parvest Japan Small Cap. Na tříleté periodě vydělal fond v japonském jenu téměř 240 %.


Kromě podílových fondů mají investoři možnost nakupovat i indexové akcie na japonský trh. Například společnost iShares nabízí indexovou akcii vázanou na index MSCI Japan a k dispozici je i velké množství indexových certifikátů. V případě japonského trhu emitují certifikáty na index Nikkei 225 všechny velké evropské a globální banky.

Japonský akciový trh je aktuálně velmi vhodným doplňkem portfolia. Jeho podíl může dosahovat až 10 %, což je v souladu s regionálním rozložením indexu MSCI World. V případě dynamičtějších strategií je možné japonský akciový trh převážit vůči strategické alokaci. Doporučujeme však alokovat investice do segmentu společností s velkou tržní kapitalizací. Nelze počítat, že růst japonských akcií zopakuje loňský nadprůměrný výsledek, ale potenciál je stále dostatečný.

Článek vyšel v časopise FOND SHOP

Budete investovat na japonském trhu? Kam to až dotáhne? Nebojíte se korekce? Proč podle vás říct ano, nebo ne japonským akciím?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2006 9:12, tom

Podle me stojí za zvážení, jsou pořád hluboko pod historickým maximem

+95
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2006 9:11, petr

to jiste, ale menove riziko hrozi pri investicich do prakticky kazde jine meny (viz EUR, USD)... Nikkei index ma (respektive za posledni 1-2 roky mel) sanci kurzovy pokles svoji vykonnosti prebit

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

7. 4. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Šampion překlenuje už při 5 procentech cílové částky

3. 8. 2005 | Lev Dvorok

Šampion překlenuje už při 5 procentech cílové částky

Stavební spořitelny se snaží klienty zaujmout novými produkty, a konkurovat tak hypotékám. Stavební spořitelna České spořitelny připravila ojedinělou nabídku, překlenovací úvěr Šampion,... celý článek

Reálné reality jsou rizikové

6. 4. 2005 | David Urbánek

Reálné reality jsou rizikové

Nemovitostními trhy v Německu otřásl v nedávné době velký skandál investiční společnosti Deka Immobilien Investment. Celá věc naznačila, že nemovitostní investice nejsou úplně bez rizika.... celý článek

Partners Financial Services