Fondy: na pomlázku teprve čekáme

Petr Fejtek | 18. 4. 2006 | 3 komentáře
Fondy: na pomlázku teprve čekáme
Bezmála třičtvrtě miliardy není k zahození, ale protože závodní pole prořídlo, museli tahouni opět pracovat za outsidery. Zatímco mixy si celý peloton díky nové realitní posile hlídají, ke střídání došlo na čele zajištěných. Uvidíme také, zda si něco vykoledují ti odvážnější investoři, kterým zatím jaro příliš nepřeje.

Již obvyklý odliv z peněžního trhu a dluhopisů snad nikoho nepřekvapí. Jediný rytíř hájící čest fix income zůstává na koni – ISČS Korporátní dluhopisový OPF (profil, názory) přivedl do bondového ležení 30 miliónů, ale proti 110 prchajících miliónů toho moc nesvedl. Dluhopisové fondy opět několik desetin ztratily kromě těch konvergenčních, které svůj držkopád naopak poněkud zmírnily. Pohled na výkonnosti všech je ale opravdu žalostný. Nad 3% hladinou se drží již právě zmíněný ISČS Korporátní dluhopisový OPF a Conseq Invest dluhopisový (profil, názory, koupit).

Ve čtvrtek výnosy amerických dluhopisů se splatností 10 let navíc poprvé od června 2002 překonaly psychologickou hranici 5 %. Globální investoři si proto kladou již tradiční otázku, proč investovat v politicky nejisté střední Evropě, když stabilnější Amerika nabízí dostatečně vysoké výnosy.

Stejná otázka infiltruje ovšem i do hodnocení akciových trhů, kde se odpověď projevuje mnohdy ještě drsněji.

Zajištěnci mění spřežení, mixy s posilou

Jasný vládce segmentu již skončil upisovací období. Štědře krátkým horizontem dokázal ČSOB Krátkodobého Růstu 1 přilákat vůbec nejvíc peněz ve výši 1,23 miliardy Kč a stal se tak největším zajištěným fondem v České republice a pravděpodobně také ve střední a východní Evropě. Z necelý týden ještě nafinišoval 187 miliónů korun.

Nové spřežení vede nový hybrid ČSOB Evropského Nemovitostního Růstu 1 navázaný na evropský nemovitostní index EPRA, který obsahuje nejobchodovanější akcie společností podnikajících s nemovitostmi. Sekundovat mu bude opět kratší (3 roky a 1 měsíc) ČSOB Reverzní Click 6 s možností dosažení až 50% výnosu při splatnosti.

Nový kůň se objevil i ve spřežení smíšených fondů. Zde hned po startu zazářil ČSOB Realitní mix, také hrající na sladce znějící strunu růstu trhu nemovitostí a realitních firem. A není se co divit, že hned schramstnul 113 miliónů korun. Tím nechal daleko za sebou i ověřené tahouny, jakými jsou ISČS Vyvážený Mixe FF (profil, názory) s 52 milióny korun nebo Fénix smíšený (profil, názory) se 49 milióny korun. Spolehlivě 57 miliónů ujelo dvojspřeží IKS Balancovaný (profil, názory) s IKS Global konzervativním (profil, názory) a v klidu si kluše i veterán ČSOB Bohatství (profil, názory).

Celkem mixy získaly téměř 400 miliónů korun a zajištěné fondy 333 miliónů korun. Realitní posily obou segmentů přinesly novou krev a zcela jistě přinesou také nové peníze i v budoucnu.

Akcie si drbou pleš

Akciové trhy by se klidně mohly ze svých tradičních center přestěhovat do Las Vegas. Kulička v ruletě je totiž proti nim transparentní protihráč. Na druhé straně jsou však férovým učitelem známého zákona – že nic neroste do nebe. Aneb každý trh občas potřebuje korekci. O jedné z nich se rozhoduje například na našem trhu. Zatím se lépe drží naši sousedi, ale…

Celá Evropa se netváří nadšeně a jako známý exkrement se drží košile Wall Street. Navíc jsou americké akcie již jen 20 % pod vrcholem z jara roku 2000, kdežto evropským chybí ještě skoro 50 % a technologickým až 60 %.
V našich zeměpisných šířkách je zase žhavým problémem odpověď na otázku: jsme nebo (už) nejsme emerging? Poslechněte investiční banku Credit Suisse: Akcie rozvíjejících se trhů tento měsíc dosáhly na svá historická maxima, přesto mohou do konce roku ještě vzrůst o dalších 18 %.

Nuže, minulý týden Budapešť stoupla o víc než 1 % na ročních 37 %, Varšava o více než 3 % na ročních 52 %. Náš trh sice v pátek maličko popolezl, ale po čtyřech pádech moc nenapravil, vždyť výš byl již 9. ledna! Týden tedy tratil 2,25 % a meziroční výkon se sesul pod 28 %. Ovšem západoevropské akcie také ztratily 1,5 až 2,3 % a v ročním výkonu se s nimi ještě můžeme měřit. Nu a s americkými 7 % Dow Jonesu i 18 % Nasdaqu nám může být stále ještě hej.

Přesto do akciových fondů u nás přišlo 155 miliónů korun, ovšem především díky ISČS Sporotrendu (profil, názory), který sám přivedl 94 milióny korun. Aby ne, své příznivce jistě potěšil i týdenním ziskem přes 2 % a ročních 44 % je přímo výzva k tanci.

A co volby?

Kromě burzy lze k adrenalinu snadno přijít i v sázkové kanceláři. Na zelenáče se zatím nesází, i když – kdo ví, zda nesehrají rozhodující roličku. A co tipuje finanční trh? Alespoň bookmakeři stanovili kurz na to, že premiérem bude M. Topolánek 1,45, zatímco na J. Paroubka je kurz už jen 2,5. Naproti tomu na volební vítězství ODS je kurz 1,3 a na ČSSD již dokonce 3,3.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zatím stále pod průměrem

10. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zatím stále pod průměrem

Něco přes 600 miliónů korun ovšem není k zahození, zejména když z peněžních fondů stále teče jak z děravé konve – spolu s dluhopisovými z nich opět odešla čtvrtmiliarda. Ostatní tak... celý článek

Fondy: přešlapování na místě

3. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přešlapování na místě

Nejistota roste nejen na trzích, ale zejména v informačních médiích, takže není překvapivé, že se investoři nechtějí bezhlavě vrhat do povodňových vln. A kudy dál se neshodnou ani odborníci.... celý článek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

27. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

Jen 700 miliónů přišlo do fondů první jarní týden. Podepsal se na tom ovšem zejména čtvrtmiliardový odliv z fondů peněžního trhu.

Fondy: jak na tobogánu

20. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jak na tobogánu

V minulém týdnu se u nás fondy musely smířit s necelou půl miliardou. Kolísání na trzích mnohé investory určitě znejistilo, ale ne zas tolik, jak by se dalo očekávat. Základní otázka... celý článek

Fondy: i zlý týden s miliardou

13. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: i zlý týden s miliardou

V kontrastu s tím, jak bídný to byl týden na všech trzích, jsou naši investoři buď velmi otužilí, anebo aktuální dění příliš nesledují.

Partners Financial Services