Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse
Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu času chovají náhodně. Přílišná důvěra brokerovi se nemusí vyplatit, v současnosti se brokeři specializují na otevírání vašich peněženek. To jsou jen některé výňatky myšlenek legendy světového burzovního obchodování Joe Rosse. Co dalšího nám radí?

1. Při obchodování je důležité oddělit ego od tradingu. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je "vybudovat plot" mezi námi a naším obchodováním.
Uvědomte si, že je normální, když se vám nepovede každý obchod. Není důležité mít vždy pravdu. Je důležité konzistentně a disciplinovaně realizovat svůj obchodní plán. Dovolte si možnost zmýlit se ohledně některého obchodu.

Uvědomte si také, že přijetí ztráty nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Přijetí ztráty je součástí tradingu, a proto je ztráta čas od času povolena. Vaše ego musí zůstat nedotčeno bez ohledu na to, co se děje s vašimi obchody.

Zachovejte si schopnost odpoutat se od byznysu tradingu, protože vy jste více, než jen vaše obchodování. Dobrá bariéra vás upozorní, že výsledky jednoho obchodu nelze směšovat s celkovými výsledky vašeho obchodování.

Pokud je při vašem obchodování dotčeno vaše vnitřní sebehodnocení, nenaruší se jen vaše vnímání vlastní hodnoty, ale trpí tím i obchodování. Musíte tedy odstranit pocity viny a zoufalství.

Trh je neosobní.
Neví, kdo jste, a ani se o vás nezajímá. Vaší prací jako tradera není dostat trh tam, kde ho chcete mít, ale spíše odhalit jakým směrem trh jde, a přidat se k němu v jeho rytmu. To znamená, že musí dojít k přizpůsobení vaší vůle vůli trhu. Pokud se proti němu vzepřete, budete určitě sraženi. Zapomeňte na svou pravdu! Soustřeďte se na skutečnost, že pravdu má vždy trh.

Nejistota je součástí tradingu. Nesmíte však dopustit, aby se nejistota stala součástí vašeho vnímání sebe samého. Zamyslete se nad tím, zda neděláte některou z následujících egocentrických chyb:

  • Obchodujete bez předem definovaného bodu výstupu?
  • Neaktivujete některé obchody nebo váháte před jejich aktivováním?
  • Obchodujete příliš velké pozice nebo příliš často?
  • Stane se vám, že se s některým obchodem nebo trhem doslova "oženíte"?
  • Přidáváte do pozice v případě ztrátového obchodu?
  • Nevybíráte si zisky, když jsou k dispozici?

Pak je to třeba změnit.

2. Nejdůležitějšími kroky, které je třeba při obchodování dodržovat, je pět následujících:

  • Soustřeďte se na trhy a investiční nástroje (např. akcie, futures, opce, spready), na vaše strategie a časový rámec, který je vám příjemný a který odpovídá vaší osobnosti. Obchody musejí být "vaše", ne někoho jiného.
  • Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu času chovají náhodně. Hledejte opakující se cenové formace, ale uvědomte si, že jakmile je začnete obchodovat, mohou fungovat velice krátkodobě.
  • Snažte se získat co největší jistotu že strategie, kterou jste odhalili, je statisticky platná a pro vás obchodovatelná. Všechny statisticky platné strategie pro vás nebudou pohodlné a nebudou se vždy hodit k vašemu stylu obchodování.
  • Stanovte si obchodní pravidla, ale pamatujte si, že je možná bude nutné měnit.
  • Dodržujte svá pravidla, ale nikdy až do bodu vaší případné destrukce. Vy jste pravidla vytvořili, takže když přestanou fungovat, změňte je nebo je nechte být a vytvořte si nová pravidla.

Přizpůsobte své obchodování sobě (buďte nezávislí) a dělejte konzistentně správné věci (dodržujte disciplínu).

Joe Ross v Praze!

Legendární obchodník přijede příští týden do Prahy, kde bude školit české tradery. Rossův seminář, který bude překládán do češtiny, je naplánován na 13. dubna od 17 do 20 hodin v Autoklubu v Opletalově ulici v Praze. Zaregistrovat se můžete na internetové stránce www.cnata.cz.

Téma: jak vydělávat na jakémkoliv finančním trhu v jakémkoliv časovém pásmu s omezeným rizikem.

3. Přílišná důvěra brokerovi se nemusí vyplatit. Spojení "na mizině" (anglicky broke) vyjadřuje stav vašeho účtu, když budete příliš důvěřovat lidem, kteří si říkají brokeři. Slovo broker pochází z francouzského "brokiere", které znamenalo otevřít sud vína. V současnosti se brokeři specializují na otevírání vašich peněženek.

S výjimkou situace, kdy váš broker zná ziskové metody, díky kterým úspěšně obchoduje trhy nebo má velmi dobré znalosti trhu, nepotřebujete full-service brokera. Lépe se vám povede s diskontním brokerem, protože náklady na něj jsou výrazně nižší.

Neznám žádného brokera, který by byl zároveň dobrým obchodníkem. A protože brokeři úspěšně neobchodují své vlastní účty, proč by měli obchodovat ten váš?
Pro začínající tradery je jednoznačně výhodné použít zkušeného brokera, aby jim pomohl při zadávání objednávek a možná také s umístěním několika prvních stop příkazů. Po třech měsících by měl být každý obchodník schopen sám zadávat příkazy prostřednictvím diskontního brokera.

4. Nikdo nepřemýšlí rád o nejhorších možných scénářích nebo o detailních plánech pro zotavení se z krizové situace, kdyby nastala. Je třeba se naučit, jak obchodovat klidně ale soustředěně tak, abyste dokázali překonat finanční újmu, pokud se do ní dostanete. Trading vyžaduje intenzivní koncentraci a pozornost. Toho je těžké docílit, je-li na vás činěn tlak k dosažení určité výkonnosti. Proto se musíte maximálně snažit o to, abyste se vyhnuli jakémukoliv očekávatelnému psychologickému tlaku.

Nejdostupnějším způsobem, jak takový tlak odstranit, je přemýšlet v termínech pravděpodobností a pečlivě řídit riziko. To znamená, že je dobré vyvarovat se přehnanému obchodování, rychlých trhů, výjimečně velkých cenových pohybů - buďte opatrní před vydáním jakýchkoliv zpráv, které mohou drasticky ovlivnit cenové pohyby. Vyvarujte se také nelikvidních trhů nebo přidávání do pozice, když se zdá, že trend už je zřejmě u konce.

Je užitečné si pamatovat, že nemusíte vydělat na každém jednotlivém obchodu, ale že po určité sérii obchodů máte dostatečný počet ziskových obchodů proto, abyste dlouhodobě vydělávali.

Také je důležité řídit riziko. Stanovte si snesitelné riziko a v jednotlivých pozicích riskujte pouze malý objem obchodního kapitálu.
Budete-li dělat maximum pro odstranění různých tlaků, umožní vám to být otevřenějšími k příležitostem, které trh nabízí. Nepodléhejte tlaku možné osudové ztráty. Přemýšlejte o možnostech, jak se z ní zotavit.

Autor je prezidentem České Národní Asociace Technické Analýzy.

Obchodujete v rámci těchto tad? Zaznělo zde pro vás něco nového, co vám pomůžete své obchodování vylepšit? Máte již svůj "zajetý" styl?  Dostáváte se často pod psychologický tlak?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2006 13:28, petr

jako obvykle, hromada nesmyslu. michas trading s investovanim.

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2006 16:36, Madre Teresa

Neni nad to : investovat bezpecne a dlouhodobe.
Neriskovat a neztracet penize ani zdravi s tradingem.
Vcas prokouknout Worldcom a Enron a prodat a jinak investovat na leta , az do pristiho velkeho krachu na burze New York po roce 2010 , az vyroste Dow Jones blizko P/E 30 z dnesniho P/E 15.
Jen dlouhodobe prisel jeden podvodnik na vetsinu akcii Pojistovny , jen dlouhodobe prisla jedna rodina na vetsinu akcii BMW a nikdo z nich nema v umyslu je prodavat , ani kdyby spadly na 1/3.

Česká Národní Asociace Technické Analýzy - to je ASI spolek zivící se prodejem seminaru a asi jenom ve vedlejsim case , jinak vydelavaji asi s normalnim zamestnanim jako treba taxikari nebo profesori univerzity , ale vydelavat s akciemi , to jim asi moc nejde. A pan Ross by si taky nemusel pomahat seminari a knihami , kdyby vydelal uspokojive s akciemi.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Joe Ross přijede učit české tradery

23. 3. 2006 | Ludvík Turek | 2 komentáře

Joe Ross přijede učit české tradery

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa přijede do České republiky. Američan Joe Ross přijal pozvání České národní asociace technické analýzy... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Na dluhopisy se teď musí od lesa

8. 3. 2006 | Milan Šmíd

Na dluhopisy se teď musí od lesa

V době růstu úrokových sazeb dluhopisy trpí. Portfolio však trpět nemusí, jestliže se prostředky umístí na peněžní trh a budou se postupně přesouvat zpět do dluhopisů. Výsledek této... celý článek

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

25. 1. 2006 | Roman Stuchlík

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

Jak poznat, který fond je "nejlepší"? Seřazení podle výkonnosti za poslední tři roky nedává úplný obrázek, a to ani ve skupině stejně zaměřených fondů. Ukazatele Jensen Alpha, Sharpe... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Partners Financial Services