Dividendy tvoří až polovinu akciových zisků, těží z nich i nový typ fondů

Dividendy tvoří až polovinu akciových zisků, těží z nich i nový typ fondů
Dividendy jsou důležitou složkou celkového zisku z akcií. Bohužel často opomíjenou. V dlouhém období se na celkovém zhodnocení podílí jednou polovinou. Nyní se objevuje řada fondů, které investují do akcií firem vyplácejících nadprůměrné dividendy. Díky "dividendovému polštáři" dokážou tyto fondy jak tlumit pokles trhu, tak s ním udržet růst.

Na co pomyslíte nejdříve, když se začne mluvit o investování na akciovém trhu a o tom, co ovlivňuje zisk z této investice? S největší pravděpodobností to bude ziskovost firem, poměr P/E, ekonomické prostředí, posilování/oslabování měny... Zmínili byste také dividendový výnos? Na jakém místě?

Začít text o důležitosti dividendového výnosu při investování na akciových trzích sérií otázek není od věci. Pryč jsou totiž doby konce devadesátých let, kdy akcie vydělávaly desítky procent a nikdo se nechtěl zdržovat úvahami o tom, jaký je dividendový výnos. Zjistil by totiž, že vzhledem k vysokým kapitálovým ziskům je zanedbatelný. Nové tisíciletí ale v tomto směru znamenalo změnu. Akciové trhy ukázaly, že umí i klesat, a to hodně a dlouho. Nadále pokračoval pokles úrokových sazeb a výnosů na dluhopisovém trhu a 2 % dnes tedy jsou podstatně významnější než 2 % na konci devadesátých let. Dividendový výnos jinými slovy nabral na důležitosti.

Co je dividendový výnos

Celkový zisk z investice na akciových trzích se skládá ze dvou položek:
a) z růstu/poklesu ceny akcie,
b) z inkasované dividendy.

Podobnost s celkovým zhodnocením dluhopisové investice, která se rozpadá na růst/pokles ceny dluhopisu a inkasovaného kupónu, není čistě náhodná. Změna ceny akcie může být samozřejmě se znaménkem plus i mínus, ale dividenda se buďto inkasuje nebo neinkasuje. Jinými slovy je dividendový výnos pro investora vždy pozitivní. Jen pro pořádek ještě uveďme, že dividendový výnos se počítá jako poměr roční dividendy a tržní ceny akcie:

dividendový výnos = roční dividenda / cena akcie

Dividendový výnos tedy pro investora představuje jakýsi "polštář", který jej chrání před turbulencím na akciovém trhu.

Dividendy: polovina zisku

Dlouhodobá průměrná výkonnost akciového trhu, podle indexu S&P 500 (profil, názory), se pohybuje kolem 9 %. Z grafu 1 je patrné, že dlouhodobý průměrný dividendový výnos dosahuje hodnoty asi 4,4 %, tedy téměř jednu polovinu dlouhodobého zhodnocení akciového trhu! Jestliže by investor neinkasoval dividendy, dosáhl by jen polovičního zhodnocení svých investic.


Strukturované produkty (zajištěné fondy, bonusové certifikáty...) používají jako podkladové aktivum jen indexy cenové, nikoli dividendové. Participuje se tedy na méně výkonném indexu.
Na kratším horizontu od sedmdesátých let ukazuje konkrétní čísla graf 2, ve kterém je zachycen vývoj amerického akciového indexu zahrnujícího reinvestici dividend (dividendový index) a indexu odrážejícího pouze změnu cen (cenový index). Kvůli prudkému růstu cen akcií v devadesátých letech a nízkému dividendovému výnosu je důležitost inkasovaných dividend potlačena. Nicméně z investovaných 100 dolarů na konci roku 1969 by na konci ledna tohoto roku měl investor asi 3 200 dolarů.

Neinkasoval-li by však dividendy, měl by o více než polovinu méně. V tomto období se zhodnocoval dividendový index průměrně o 10,1 % ročně, zatímco cenový jen o 7,6 % ročně. Dividendový výnos tedy představoval asi čtvrtinu celkového zhodnocení. Reinvestované dividendy, protože by se dále zhodnocovaly, by pak způsobily, že celkový zisk je dvakrát tak lepší než v případě neinkasování dividend. Ano, jde o efekt podobný "úrokům z úroků". Nůžky, které se rozevírají mezi dividendovým a cenovým indexem, se časem stávají velmi důležitými.

Jak to vypadá na evropském trhu?

Situace je velmi podobná, viz graf 3. K dispozici máme data od roku 1987 a měření jsme provedli na dividendovém a cenovém indexu DJ Euro Stoxx 50 (profil, názory). Za těchto devatenáct let bylo průměrné roční zhodnocení dividendového indexu 9,9 %, zatímco cenového indexu jen 7,3 %.
I v tomto případě tedy dividendový výnos představoval asi čtvrtinu celkového ročního zhodnocení investice na akciovém trhu. V absolutním vyjádření to pak znamená, že po této době by se 100 investovaných euro na konci roku 1986 do konce ledna tohoto roku zhodnotilo asi na 600 euro, ale bez dividend by to bylo o třetinu méně - 380 euro.


Cenový index za dividendovým neustále zaostává rozdílem právě dividendového výnosu. Dividendový výnos se v čase na evropském trhu mění, což samozřejmě platí i pro trh americký (graf 1). Právě u grafu 1 se ještě na chvíli zastavíme.
Je vidět, že dividendový výnos je v současné době pod historickým průměrem. V USA činí podle FTSE 1,7 % a v Evropě 2,6 % (dividendový výnos dalších trhů ukazuje tabulka 1). Graf vypovídá také o tom, že dividendový výnos dlouhodobě klesal od sedmdesátých let, což se dělo ruku v ruce s klesajícími výnosy na dluhopisových trzích. Provázanost výnosů na dluhopisovém trhu a dividendového výnosu byla patrná také v šedesátých letech, kdy dluhopisové výnosy i dividendový výnos rostly. Tato skutečnost je v podstatě potvrzením toho, že investování na finančním trhu je o relativních číslech. Nelze očekávat vysoký dividendový výnos u akcií při historicky nízkých výnosech na dluhopisovém trhu.

I fondy se najdou, a to i u nás

Definice dividendového výnosu podle InvestorWords.com
Je to výnos, který společnosti vyplácí akcionářům ve formě dividend. Počítá se jako objem dividend vyplacený na jednu akcii během jednoho roku vydělený cenou akcie. Jestliže např. firma vyplatí za rok na dividendách 2 dolary na jednu akcii a cena akcie na trhu je 40 dolarů, dividendový výnos je 5 %.
Ne náhodou existují fondy, které se zaměřují na akcie takových firem, jež vyplácejí nadprůměrné dividendy nebo které mají potenciál zvýšit výplatu dividend. Myšlenka je velmi jednoduchá. Jestliže se celkový zisk z investice do akcií rovná růstu ceny akcií a inkasovaným dividendám, potom nákupem akcie vyplácející nadprůměrnou dividendu se zvyšuje ochranný "polštář" pro případ poklesu cen. Jestliže je dividendový výnos akcie např. 4 %, může její cena poklesnout i o 4 %, aniž by investor ztrácel peníze.

Na českém trhu je v současné době "k dostání" celkem osm fondů, které se zaměřují na akcie s nadprůměrným dividendovým výnosem. Většina z nich operuje na evropském trhu, ale nejstarší z nich, ING Global High Dividend, působí globálně. Relativně nedávno představila společnost HSBC také fond z regionu Asie a Pacifiku s vyloučením Japonska. Investor si tedy může vybrat. Nicméně narazí na to, že celá řada z těchto fondů je relativně mladých. Že by důsledek právě objeveného módního trendu? Možná, že ano. Bohužel právě tento fakt však může znamenat, že této strategii pomalu dochází dech. Jakmile se totiž objeví záplava nových fondů z určité kategorie, většinou už je dané téma za zenitem.

A o kterých fondech hovoříme? Jde o:
1. ABN Amro High Dividend Equity Fund,
2. Credit Suisse Equity Fund (Lux) Dividend Europe,
3. HSBC Pan European Equity High Dividend,
4. HSBC Asia Pacific ex Japan Equity High Dividend,
5. ING Global High Dividend,
6. Parvest Europe Dividend,
7. Pioneer European Equity Yield,
8. Volksbank Dividend Invest.

Výkonnost vybraných fondů proti průměru konkurence ukazuje následující graf 5. Zejména na delším horizontu u fondu ING Global High Dividend je hezky vidět, že tato strategie skutečně fungovala. Při podrobnějším rozboru výkonnosti by ještě vyšlo najevo, že fond v dobách poklesu na trhu dokázal pokles tlumit a v dobách růstu udržel s trhem krok. To je vlastnost, která se u akciových fondů hledá jen velmi těžko. Na kratší periodě průměr konkurence překonávají i oba fondy společností BNP Paribas a Credit Suisse. Potvrzuje se tedy , že na této strategii skutečně něco je.

Výše popsaná strategie nemá daleko od hodnotového investování (value). To by například vysvětlovalo dobrou výkonnost u fondu ING v době poklesu trhu. Hodnotové strategii se ale zase většinou nedaří držet krok s celým trhem, když dojde ke zlomu trendu z poklesu na růst. A to fond dokázal. Strategie jsou si tedy blízké, nikoli však totožné.

Současně je nutné upozornit investory na to, že existuje celá řada indexových certifikátů, které kopírují pouze cenový (!) index. To je při současných hodnotách jako si nakoupit evropský akciový fond s manažerským poplatkem 2,6 %. Je potřeba vybrat indexový certifikát zahrnující reinvestici dividend nebo sáhnout po indexové akcii.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP

Sledujete výši vyplácených dividend u akciových titulů? Zaujaly vás fondy, které se zaměřují na akcie firem, jež vyplácejí nadprůměrné dividendy nebo které mají potenciál zvýšit výplatu dividend?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2006 14:16, Juan Carlos

" " dividendový výnos je v současné době pod historickým průměrem. V USA činí podle FTSE 1,7 % " " -
- Nevim nevim , jestli britsky akciovy index FTSE ma opravdu neco spolecneho s vynosem dividend v USA.

" " Jestliže je dividendový výnos akcie např. 4 %, může její cena poklesnout i o 4 %, aniž by investor ztrácel peníze. " " -
- Investor neztraci penize ani , kdyz dividendova akcie spadne na polovinu , protoze pak ma namisto 4% hned 8% z kursu jako dividendu. A kdo spadlou akcii neproda , ten nic neztraci. Tim nemyslim Enron a Worldcom. Tim myslim akcie Bank of America , Citigroup , Wells Fargo , Barclays , Royal bank of Scotland , ktere nema vyznam prodat za cely zivot , at si klidne pri pristim krachu spadnou jakkoliv hluboko , hloubeji nez na 1/2 to nebude , protoze hodne lidi zije z jejich dividend a jejich dividenda nespadne.

+81
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na dluhopisy se teď musí od lesa

8. 3. 2006 | Milan Šmíd

Na dluhopisy se teď musí od lesa

V době růstu úrokových sazeb dluhopisy trpí. Portfolio však trpět nemusí, jestliže se prostředky umístí na peněžní trh a budou se postupně přesouvat zpět do dluhopisů. Výsledek této... celý článek

Investice do akcií a dluhopisů: pozor na přílišný optimismus

21. 2. 2006 | Milan Šmíd

Investice do akcií a dluhopisů: pozor na přílišný optimismus

Evropské akcie v roce 2005 vzhledem k ekonomické situaci eurozóny překvapily. Americké akcie díky rostoucím sazbám stagnovaly. Pro příští rok bude dobré mírně šlápnout na brzdu, posílit... celý článek

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

13. 1. 2006 | Stanislav Volek

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

S novým rokem se s odhady letošního vývoje finančních trhů roztrhl pytel. Zajímá vás, co říkají akcioví prognostici vyznávající tržní trendy a cykly? Čeká nás volatilní rok? Jak dlouho... celý článek

Kotel středoevropských akcií stále topí

14. 10. 2005 | Milan Šmíd

Kotel středoevropských akcií stále topí

Akcie střední Evropy silně rostou již čtyři roky. Důvodem může být i konvergenční vlna, ta se však pomalu ale jistě ztrácí. Názor na vznik bubliny na českém akciovém trhu tak není úplně... celý článek

Neinvestujte podle zpětného zrcátka

4. 5. 2005 | Milan Šmíd

Neinvestujte podle zpětného zrcátka

"Podívám se do tabulky, který otevřený podílový fond za poslední rok nejvíc vydělal a do něj vložím peníze." To je nejčastější chyba začínajících investorů. Koupí předražené akcie.... celý článek

Partners Financial Services