Fondy: přešlapování na místě

Petr Fejtek | 3. 4. 2006
Fondy: přešlapování na místě
Nejistota roste nejen na trzích, ale zejména v informačních médiích, takže není překvapivé, že se investoři nechtějí bezhlavě vrhat do povodňových vln. A kudy dál se neshodnou ani odborníci. 600 miliónů do fondů můžeme tedy za této situace považovat za úspěch.

Bilanci ovšem zhoršuje rovná čtvrtmiliarda, která se opět odporoučela z fondů peněžního trhu. Už se snad nikdo ani nediví, stále je tam peněz jako vody v Orlíku, a investoři z nich proto klidně mohou ještě pěkných pár (desítek) miliard vypustit. Navíc s výkonností kolem 1,5 %nedosáhnou ani na oranžové konto a přímo na frak dostávají od i 3 % úroků na vkladech v záložně Fio.

Dluhopisové žalmy

Přímo pohřební nálada pak panuje v dluhopisových fondech. Aby ne, když za minulý týden opět tratily půl až tři čtvrtě procenta. To, že z nich odešlo jen 30 miliónů korun, je téměř zázrak. Roční výkonnost se tak u některých dostala až pod vodu ztrát, i lídři trhu ISČS Sporobond (profil, názory) a IKS Dluhopisový (profil, názory) uklouzly pod 2 %.
Ani konvergenční cesta nějak nefunguje, ISČS Trendbond (profil, názory) se nad hladinou taktak drží, ale IKS Plus bondový (profil, názory) už funí se šnorchlem –0,73 % a nedávná hvězda AIG FCE Stredoeurópsky dokonce pouští andělíčky v hloubce skoro –2 %.

Ani výhled není růžový, leda pro potápěče: v květnu se čeká růst sazeb ECB na 2,75%, čímž by se diferenciál k našim sazbám zvýšil na 75 bodů. Růst sazeb u nás se rýsuje až v druhém pololetí na 2,25 % a další růst snad napřesrok.

Co tak dolarové dluhopisy? Možná, ale jen s měnovou ruletou. A eurové dluhopisy zase jen s výhledem kurzové ztráty, protože koruna bude zřejmě postupně posilovat k 28 korun za euro na konci roku.

Zajistit a smíchat

Tato hesla dne platí u nás stále víc. Zajištěné fondy se tentokrát akvizicí 350 miliónů korun již na dostřel přiblížily mixům s jejich téměř 400 milióny korun. Faktem je, že sám sprinter ČSOB Krátkodobého růstu 1 vyhrál s více než 200 milióny na celé čáře! Jasně sbírá smetanu právě svým kratším horizontem.

Mixy se sice v oblibě drží na vrcholu, ale jak dlouho jim to vydrží? V týdnu totiž většinou tratily, což nebývá marketingově zrovna ideální. Sice to jde poměrně dobře "okecat", ale našim dosavadním favoritům jasně dochází dech. No řekněte sami: na šestiměsíční výkonnosti IKS Balancovaný (profil, názory) –0,3 %, ČSOB Středoevropský (profil, názory) sice v plusu, ale jen 0,35 %. Ještě, že náš stále největší ČSOB Bohatství (profil, názory) drží alespoň 1,8 %, ale už mu šlape na paty ISČS Dynamický FF (profil, názory).

Kdo se asi chopí jejich štafetových kolíků? Vinou útlumu dluhopisů to zřejmě nebudou konzervativní modely, chtělo by to tedy nějaké nové talenty…

I akciové lze míchat

Čím dál větší vliv na naše neznámější fondy má zpomalení akciových emerging trhů. Podobně jako u mixů, které na ně sázejí, brzdí i výnos mnoha akciových fondů. Klasický příklad je ING Český akciový (profil, názory, koupit), který se již propadá k ročním 30 %, ale i ISČS Sporotrend (profil, názory) se blíží ke 40 %, když za poslední měsíc přes 5 % ztratil a za celý poslední půlrok získal jen 5 %.

Začíná tedy svítat nad širšími FF, kdy například IKS fond fondů (profil, názory) i ISČS Global Stock FF (profil, názory) jsou již nad 20 % a IKS Světových indexů (OFIKSSI) či ČSOB Akciový mix (profil, názory) ukazují 18 %.

Přesto je obliba akciových fondů potěšující a investoři do nich přinesli 200 miliónů korun. Jenže museli vyrovnat opětovný 20miliónový odliv z ING Českého akciového, takže čistých je 180 miliónů. Ovšem i zde jasně zabodoval favorit, protože sám osmiletý oslavenec ISČS Sporotrend inkasoval plných 110 miliónů korun.

Výhled není růžový ani ve vyspělé Evropě, např. investiční banka Morgan Stanley očekává, že evropské akcie v následujících šesti měsících oslabí o 10 %, když vidí přehnaný vývoj na dvou frontách: valuace a očekávání růstu zisku. Bez infarktu zvládla Evropa sice očekávaný, ale přesto růst sazeb v Americe navíc doprovázený přísnou rétorikou naznačující další budoucí zvýšení. Růst akcií z energetického sektoru je však spíše reakcí na zvyšování cen ropy na světových trzích. Praha se však vezla dolů společně s Varšavou i Budapeští a "biti jako žito" byli zejména růstoví miláčci ČEZ a Zentiva.

Obrat nastal až po noci na čtvrtek, kdy Amerika již na zvýšení sazeb "zapomněla" a dařilo se zejména technologickým akciím: index Nasdaq tak při posílení o 1,45 % končil na svých pětiletých maximech. V pátek ale Financial Times píše o ochlazení investičního sentimentu a obavách, jestli "islandský chlad" nepostihne také středoevropské země a po americkém mírném poklesu se i celá Evropa oděla do červeného.

Investiční banka Lehman Brothers oznámila, že snižuje cílovou cenu pro Český Telecom na 580 Kč z předchozích 600 korun, i když nechává doporučení "overweight". Trhu se navíc titul znelíbil po oznámení o nečekaně vzdáleném rozhodném dni pro výplatu 45korunové dividendy až 25. září a klesal až o 3 %.

PX sice "udržel" meziročních 30 %, ale za celý letošní kvartál nevydělal ani 3,5 %, když za tento týden opět procento ztratil!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

27. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

Jen 700 miliónů přišlo do fondů první jarní týden. Podepsal se na tom ovšem zejména čtvrtmiliardový odliv z fondů peněžního trhu.

Fondy: jak na tobogánu

20. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jak na tobogánu

V minulém týdnu se u nás fondy musely smířit s necelou půl miliardou. Kolísání na trzích mnohé investory určitě znejistilo, ale ne zas tolik, jak by se dalo očekávat. Základní otázka... celý článek

Fondy: i zlý týden s miliardou

13. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: i zlý týden s miliardou

V kontrastu s tím, jak bídný to byl týden na všech trzích, jsou naši investoři buď velmi otužilí, anebo aktuální dění příliš nesledují.

Fondy: sezóna znejistěla

6. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sezóna znejistěla

Jakoby se změnilo počasí a březen ohlásil své obligátní: za kamna vlezem. Možná i proto se tento týden na cestu do fondů vydalo jen něco málo přes půl miliardy korun.

Fondy: únor v soutěži o medaili

27. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor v soutěži o medaili

Zlaté mixy si se zajištěnými vyměnily místa na stupních vítězů, dluhopisové se zase prohodily s akciovými, na které zbyla jen bramborová.

Partners Financial Services