Jak správně zdanit autorský honorář?

Jak správně zdanit autorský honorář?
Víte, jakým způsobem zdaňovat autorské honoráře za příspěvky do elektronických médií? Zákon o dani z příjmů a autorský zákon si odporují, Ministerstvo kultury se odkazuje na Ministerstvo financí a to, jak to vypadá, tzv. vaří z vody. Podle "daňařů" Komora daňových poradců vydala neoficiální stanovisko, podle Komory to je ale zase věc jednotlivých poradců. Jak to tedy je s 10% srážkovou daní a internetem?

Podle zákona o dani z příjmů se příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky zdaňují 10% srážkovou daní. Podmínkou je, aby suma těchto příjmů od stejného zadavatele v jednom kalendářním měsíci nepřesáhla 3 000 Kč. Tato sazba daně je konečná a autoři tyto příjmy již neuvádí do svých daňových přiznání. Zákon ale bohužel ve výčtu médií, která mohou tuto zvláštní sazbu daně uplatňovat, neuvádí elektronická média. Vzhledem k této skutečnosti vzniká při zdaňování autorských honorářů za příspěvky do internetových médií nejistota. Navíc v rámci internetu se autorské honoráře týkají nejen autorů, kteří píší, ale také například grafiků, web designérů apod. Platí pro ně 10% sazba daně, či nikoli? Odpověď na tuto otázku bohužel není jednoznačná.

Autorský zákon versus zákon o dani z příjmu

Zajímavý moment je, že na rozdíl od zákona o dani z příjmů autorský zákon s případným zveřejněním díla v elektronické podobě počítá. Aby taky ne, když internet vstoupil do českých vod už v devadesátých letech 20. století, tzn. před deseti lety. V roce 1996 byl jako první katalogový vyhledávací server v ČR spuštěn Seznam.cz, v roce 1999 jej následoval portál Centrum.cz. Každým rokem stoupá jak počet provozovatelů internetových stránek, tak počet uživatelů internetu a pravděpodobně i počet autorů, kteří pro elektronická média tvoří.

Za deset let existence internetu v ČR už je tak nejvyšší čas do zákona o dani z příjmu elektronická média zařadit. Novela zákona o dani z příjmu, která vstoupila v platnost 1. ledna letošního roku, problém ale nevyřešila. Uvidíme, zda další připravovaná novelizace přinese v oblasti transparentnosti zdanění autorských honorářů nějakou pozitivní změnu. Návrh nového systému by expertní skupina Ministerstva financí ČR měla předložit do 31. července 2006.

Mohou internetová média uplatňovat srážkovou daň?

S dotazem, zda mohou internetová média uplatňovat srážkovou daň, jsme se obrátili na několik daňových poradců. Dostali jsme však rozdílné odpovědi.

Vyjádření daňových poradců

Podle daňové kanceláře Ing. Jana Ployera mají internetové servery i autoři smůlu. Na dotaz, jakým způsobem se výplaty autorům za články určené na webové stránky zdaňují, se nám dostalo následující odpovědi. "Podmínkou pro zdanění 10% sazbou je, aby se jednalo o autorský honorář (tzn. mezi autorem a médiem musí být sjednána smlouva podle autorského zákona č. 175/1996 Sb.) a aby se jednalo o příspěvek do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize. Tato podmínka není u příspěvků na webové stránky splněna, proto příjmy z nich podle nelze zdaňovat srážkovou daní 10 %," říká Jan Ployer.

S tímto názorem však nesouhlasí jiná daňová poradkyně, která si nepřála být jmenována. Podle jejích slov vydala v roce 2004 Komora daňových poradců ČR neoficiální stanovisko, že pokud má server registraci u Ministerstva kultury, může na zdanění příspěvků svých autorů uplatňovat zvláštní 10% sazbu daně. V případě, že server registraci nemá, tuto sazbu uplatňovat nemůže. Komora daňových poradců na naši otázku reagovala sdělením, že Komora jako taková, daňové poradenství neposkytuje a doporučila nám obrátit se na konkrétní daňové poradce.

Znají ministerstva své zákony dobře?

Logicky jsme tedy o vyjádření k výše uvedenému problému požádali Ministerstvo kultury ČR (MKČR).
MKČR nás odkázalo na Ministerstvo financí a více s námi o problému nediskutovalo. Ludmila Kadrnková  z Odboru vnějších vztahů, analýz a komunikace MKČR nám odpověděla takto: "S dotazem, jak správně zdanit podle zákona o daních z příjmů výplaty autorům za články, které jsou zveřejněny v internetových médiích, je třeba se obrátit na ministerstvo financí, v jehož působnosti je zákon č. 586/1992 Sb., v platném znění (zákon o daních z příjmů)."

Na Ministerstvo financí (MFČR) jsme se samozřejmě, i bez "rady" MKČR, s otázkou na správné zdanění honorářů obrátili také. "Zákon o daních z příjmů nestanoví, že se jedná o noviny a časopisy v materiální podobě. Mají-li tedy podobu internetových stránek, vztahuje se ustanovení § 7 odst. 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, i na tyto případy," dostalo se nám odpovědi. Jednoduše řečeno, podle MFČR je jedno, zda noviny či časopis vychází v tištěné nebo elektronické podobě. Šalamounská odpověď... Je ovšem otázkou, zda by na ni slyšela i případná kontrola z finančního úřadu. Lze totiž například o portálu Seznam.cz či Centrum.cz říci, že to jsou noviny nebo časopis?

Další upřesnění včetně informace, zda případná registrace média u MKČR zdanění ovlivňuje, už jsme bohužel z Ministerstva financí "nevymámili". Z neoficiálních zdrojů však víme, že ministerstvo si nedostatečnost aktuálního zákona o dani z příjmu v souvislosti s elektronickými médii uvědomuje. Doufejme, že tento "poznatek" MFČR v novele zákona zohlední. Autoři však mohou zůstat klidní, zodpovědnost za případné chybné zdanění nese provozovatel internetových stránek.

Alespoň zdravotní a sociální pojištění autorů je jasné

Příjmy plynoucí z autorských práv podléhají odvodům zdravotního pojištění, bez ohledu na výši těchto příjmů. V případě sociálního pojištění však autoři mají, údajně na základě výjimky udělené bývalým prezidentem Václavem Havlem (jak s mírnou nelibostí v hlase na správě sociálního zabezpečení dodali), možnost toto pojištění neplatit. Odvodům sociálního pojištění autoři podléhají jen v případě, že svoji činnost provozují soustavně. Soustavnost však posuzuje každý autor sám, a pokud by chtěl být pojištěn, musí na správě sociálního zabezpečení prohlásit, že jeho činnost soustavná je. Podle České správy sociálního zabezpečení platnost této výjimky s největší pravděpodobností skončí s rokem 2006 a od roku 2007 by i autoři měli mít povinnost se do systému sociálního pojištění zapojit.

Tvoříte pro web, nebo jej provozujete? Jaké jsou vaše zkušenosti se zdaněním autorských honorářů? Zdaňujete příslušné honoráře 10% srážkovou sazbou, nebo zdanění necháváte na autorech?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 3. 2006 12:18, P.C.

Zjednodušení vidím jen v rovné dani za všechny příjmy a bez možnosti výjimek a úlev, protože současné daňové zákony jen bytní a stávají se nesrozumitelné.

U deseti článků ročně závisí i na dalších příjmech autora, aby se dalo určit, zda je srážková daň výhodnější nebo ne. Pokud je to jen přilepšení k trvalým příjmům, pak 10% je zcela jistě výhodných, ale při příjmech jen za autorské honoráře je do několika set tisíc lepší podávat daňové přiznání sám a uplatnit výdajový paušál a odečitatelné položky.

Zobrazit celé vlákno

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2006 13:53, P.C.

Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, §9, odst. 3d)

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

16. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

"Loňský vynikající a rekordní růst ekonomiky je důkazem správné hospodářské politiky realizované od roku 1998," reagoval minulý týden ministr financí na nové údaje ČSÚ o českém hospodářství.... celý článek

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

10. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

Počátkem roku 2007 má začít platit nový zákon o nemocenském pojištění. V tuto chvíli je v poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy senátorů. Nový zákon problémy nemocenského pojištění... celý článek

Jak a kam správně a bezproblémově odvést daň či pokutu

14. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Jak a kam správně a bezproblémově odvést daň či pokutu

Drobná chyba v údajích při platbě daně může vést k sankcím, které vyplývají z jejího pozdního odvodu. Poradíme vám proto na jaké účty a jakým způsobem poukázat peníze finančnímu či... celý článek

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

2. 2. 2006 | Dana Chytilová

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

Změnám ve zdanění příjmů jsme se letos věnovali již v mnoha článcích a z mnoha různých pohledů. V rámci přehlednosti proto nabízíme jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se... celý článek

Česká ekonomika ve volebním roce: co čeká nás a naše kapsy?

24. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká ekonomika ve volebním roce: co  čeká nás a naše kapsy?

Průměrná mzda letos asi překoná 20 000 Kč. Díky silné koruně si budeme moci v zahraničí více vyhodit z kopýtka. Kolik za rok zaplatíme za euro či dolar? Co zdraží a co budeme nakupovat... celý článek

Partners Financial Services