Fondy: jaro klíčí jen pomalu

Petr Fejtek | 27. 3. 2006
Fondy: jaro klíčí jen pomalu
Jen 700 miliónů přišlo do fondů první jarní týden. Podepsal se na tom ovšem zejména čtvrtmiliardový odliv z fondů peněžního trhu.

Kam odcházejí peníze z peněžáků, se můžeme jen domnívat. Částečně jistě dopují jiné fondy, ale u každé finanční skupiny trochu jiné a v poněkud různé míře. Možná nejzajímavější je náš lídr trhu, kde sice z ISČS Sporoinvestu (profil, názory) odešlo ke 150 miliónům, ale téměř právě tolik přišlo do akciového ISČS Sporotrendu (profil, názory). Navíc 160 miliónů do mixů, 65 do zajištěných a 22 do dluhopisových. Tedy čtvrt miliardy v plusu.

Fix income bez nálady

Fondy peněžního trhu svým ročním výnosem kolem 1,5 % těžko mohou soupeřit s dobou, když nezvládnou ani inflaci. Dluhopisy se také stébel chytají a dluhopisové fondy tak logicky získaly pouhých 40 miliónů. Přesto právě světový dluhopisový trh ovlivňuje vlastně všechny trhy: s blížícím se zasedáním amerického FOMC 28. března roste nervozita a Bernanke naznačuje růst sazeb až na 5 %. Výnos amerického desetiletého dluhopisu klesl o 0,09 % na 4,67 %, což je největší týdenní pokles od prosince 2005.

Výkonnost našich dluhopisových fondů má velký rozptyl od necelých 0,6 % IKS Plus bondového do téměř 5 % ISČS korporátního dluhopisového. Ten je však výjimečný, průměr se pohybuje mnohem níže. Např. ISČS Sporobond (profil, názory) vykazuje 3 % a IKS Dluhopisový (profil, názory) 2,5 %. Tedy horko těžko na inflaci…

Jarní koktaily bez konkurence

Mixy stále rozšiřují své království, když tentokrát do půl miliardy chyběl jen krůček. Tentokrát na 76 miliónů vykvetl nejvíc ISČS Vyvážený FF (profil, názory); IKS Fénix smíšený (profil, názory) dosáhl jen na 61 miliónů, ale musí se tradičně dělit se svými dalšími bratry z popela i s bratranci Balancovaným (profil, názory) a Global Konzervativním (profil, názory) – dohromady rodina také zvládla 150 miliónů korun.

Nu a abychom neopomněli ČSOB, která velí především 200miliónovému komandu zajištěných fondů, jen samotný ČSOB Krátkodobého růstu 1 ukořistil skoro 150 miliónů. Podpůrné družstvo mixů pak přidalo 130 miliónů korun. Celkový úlovek dokonce přes 300 miliónů korun. Jen z povinnosti uveďme i Pionnery s celkovým přínosem o řád jinde, jen 13 miliónů korun.

Akciové rašení

Jestli skutečně raší nebo jen haraší, teprve uvidíme. Světové trhy se radují ze svých 4 až 5letých maxim, ale do vrcholů z památného jara roku 2000 ještě hodně kopců schází. V Americe méně, v Evropě víc a ani na polovině ještě není technologický segment. Proti tomu je u nás hej. Alespoň zdánlivě, protože emerging markets jsou na chřipky velmi náchylné.

Že však zájem roste dokazuje i reorganizace v Morgan Stanley s redukcí svého analytického oddělení v americké a evropské části, naopak se bude soustředit na asijské a východoevropské trhy.
Na to, jaká nejistota vládne, naznačuje 170 miliónů korun, které za minulý týden přišly do akciových fondů u nás, stále odvážnější investory. Jistě zabodovalo už zmíněných víc než 130 miliónů do ISČS Sporotrendu (profil, názory), ovšem ty musely navíc nahrazovat 67miliónový výpadek z ING Českého akciového (profil, názory, koupit).

ISČS Sporotrend bude 31. slavit své osmé narozeniny a pochlubil se překonáním 5miliardové hranice objemu majetku (ještě k Silvestru roku 2004 neměl ani 1,9 mld. Kč)…
A ještě delší ohlédnutí: k Silvestru 2003 měl na výnosu od vzniku ztrátu –2,63 % p.a. a korunový podílový list měl hodnotu jen 86 haléřů – tedy kumulovaně tratil 14 %. Zato nyní má roční výkon 44 % a v uplynulých pěti letech vydělával průměrně 19,32 % p.a., tedy každoročně. Gratulujeme! – navíc dynamičtější strategií překonal již zmíněný ING Český akciový na roční výkonnosti o 10 procentních bodů. Že by tedy peníze z ING směřovaly do ISČS?

Zazvonil zvonec a 50% růstům je na pražské burze konec. Ukazuje na to nejen pokles kurzu Philip Morris po horších výsledcích, ale zejména hodnocení našeho favorita ČEZ. Přestože loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk meziročně o 56 %, výhled zisku a tržeb pro rok 2006 tolik neoslnil. Ani úspěšný nákup elektrárny ve Varně nepomohl – ač je cena 339,2 mil. eur proti původní nabídce vyšší, je mnohem nižší, než původního a odstoupivšího ruského vítěze s nabídkou 587 mil. eur.
Citigroup sice potvrzuje doporučení pro ČEZ, navíc analytici Sal. Oppenheim očekávají letos lepší zisk než vedení firmy a cílovou cenu akcií ČEZ tak zvýšili na 980 korun s trvajícím doporučením "koupit". Jde však již jen o desetikoruny, např. Wood&Co zvyšuje cílovou cenu pro ČEZ na 1 035 Kč z 1020 Kč, CAIB na 1 006 korun z 995 Kč.
Celková stagnace naší burzy je v kontextu vlnobití na emerging markets (zejména Latinskoamerických trhů, ale zlobilo Maďarsko i Polsko) tedy relativní úspěch. Spekulativní kapitál má zkrátka nyní zajímavější objekt zájmu, a to dolar.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jak na tobogánu

20. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jak na tobogánu

V minulém týdnu se u nás fondy musely smířit s necelou půl miliardou. Kolísání na trzích mnohé investory určitě znejistilo, ale ne zas tolik, jak by se dalo očekávat. Základní otázka... celý článek

Fondy: i zlý týden s miliardou

13. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: i zlý týden s miliardou

V kontrastu s tím, jak bídný to byl týden na všech trzích, jsou naši investoři buď velmi otužilí, anebo aktuální dění příliš nesledují.

Fondy: sezóna znejistěla

6. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sezóna znejistěla

Jakoby se změnilo počasí a březen ohlásil své obligátní: za kamna vlezem. Možná i proto se tento týden na cestu do fondů vydalo jen něco málo přes půl miliardy korun.

Fondy: únor v soutěži o medaili

27. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor v soutěži o medaili

Zlaté mixy si se zajištěnými vyměnily místa na stupních vítězů, dluhopisové se zase prohodily s akciovými, na které zbyla jen bramborová.

Fondy: přichází stále víc peněz

20. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přichází stále víc peněz

Týdenní čisté prodeje dosáhly téměř 1,4 miliardy korun. A bez dopingu. Zlatou mají zajištěnci, stříbro mixy, bronz akciové.

Partners Financial Services