Fondy: i zlý týden s miliardou

Petr Fejtek | 13. 3. 2006
Fondy: i zlý týden s miliardou
V kontrastu s tím, jak bídný to byl týden na všech trzích, jsou naši investoři buď velmi otužilí, anebo aktuální dění příliš nesledují.

Třetí hypotézu, že by využívali nižších kurzů a trefovali se do časování, lze asi označit za fantazii. I když… Oproti předchozímu týdnu přinesli investoři téměř dvojnásobek peněz, přestože na výkonu zase tratily všechny sektory fondů. Peněžní trh jen několik setin procenta, dluhopisy opět kolem půl procenta, ale i přes procento. Smíšené klesly adekvátně podle svého profilu a nejvíc klesly pochopitelně akciové fondy.

Ach ty dluhopisy

Z fondů peněžního trhu již tradičně odplynulo několik desítek milionů, výkonností se na roční trase dostaly pod 1,5 %. Reálná ztráta již přesahuje půl procenta – CPI sice klesl na 2,8 %, ale 12měsíční míra se vyhoupla na 2,1 %.
Dluhopisy však prodělávají chorobu vleklou přecházející do chronicity, kdy na šestiměsíčním ohlédnutí již tratí kolem procenta a na ročním se jen stěží dostávají přes 1,5 %. O to víc fascinuje ISČS-ČS Korporátní dluhopisový (profil, názory) překonávající 4 %, poblíž se drží ještě Conseq Invest dluhopisový (profil, názory, koupit). Do dluhopisových fondů přišlo 40 milionů korun, ale to vlastně není suma, která by stála za řeč. Zejména ve srovnání s přílivem do zajištěných fondů, který přesáhl čtvrt miliardy.

Zajištěné převzaly část trhu

A to jen díky kombajnu ČSOB, který sklízí celou úrodu 270 milionů zejména díky 160 miliardám svého ČSOB Krátkodobého růstu 1. V lánech kvetoucí pšenky se však objevila další zajímavá šelma ČSOB Bull & Bear, která naráz schramstla k 80 milionům korun. Copak je to asi za Mínotaura, že by opět erotická specialitka pro princezny z privátního bankovnictví? Během prvních dvou měsíců letošního roku si ČSOB zajištěné fondy připsaly rekordních 2,7 miliardy korun a zájem, jak vidět, neutuchá.
Teprve příští týden se rozjede samovaz dvojice zajištěných z dílny České spořitelny s pořadovými čísly 13 a 14. Oba pětileté, podkladová aktiva buď elitní světová dvacítka s ročním zamykáním a omezením na 7,25 % p.a. nebo Eurostoxx 50 se zajištěním minimálně 5 % celkového výnosu (max. omezeno na 40 %, participace 60%).

Mixy stále kralují

Půl miliardy na dosah, již si pomalu zvykáme, že zlatá je právě ta střední cesta. Investoři to zřejmě berou za jasnou páku, jak jim kdo radí ve výběru, tuší asi jen investiční Pánbůh. V Komerční bance září Fénix smíšený (profil, názory) s 73 milióny, jeho bráškové přidali 20 miliónů. V zádech mají ovšem podporu 53 miliónů IKS Balancovaného (profil, názory) a tým jistí 40 miliónů IKS Global Konzervativního (profil, názory). Kvartet mixFF v České spořitelně zvládl přes 150 miliónů, a tak tentokrát 90 miliónů profilů v ČSOB stačí jen na bronz.
Zcela jiný obrázek však investoři vidí při pohledu na výkonnost těchto fondů: uplynulých 12 měsíců ukazuje u IKS Balancovaného (profil, názory) již jen 16 % a 2,6% ztrátu za minulý týden. Víc již tratil jen ČSOB Středoevropský (profil, názory), který padl na ročních necelých 10 %. Konzervativní strategie ovšem takovou ránu nedostaly.

Smrt imperialismu… i akciím!

Křišťálová koule Morgan Stanley z minulého týdne „připravte se na pád emerging markets“ měla tentokrát pravdu. Obrovské globální tsunami přemisťování aktiv nám v regionu spláchlo akciové trhy i měny… odliv mířil zřejmě za vyššími úrokovými sazbami. Jejich růst však již brzdí.
180miliónový přísun do našich akciových fondů jakoby stál nad věcí. ISČS Sporotrend (profil, názory) skočil 57 miliónů korun, přestože v týdnu ztratil 5,75 % a přistál na ročních méně než 34 %. Na můstku strachy ovšem přimrzl další favorit ING Český akciový (profil, názory, koupit), když mu roční výkon padl až ke 20 %…
Pěkné 24 milióny šly do IKS Světových indexů (OFIKSSI), který jako jediný v týdnu netratil, ale dokonce o 0,6 % zhodnotil. A solidních 17 miliónů šlo také do ISČS Global Stock FF (profil, názory). Nu a 50 miliónů posbíraly mezi svými exoty i v ČSOB.
Uvidíme, jak to půjde tento týden – vývoj vůbec ještě není jistý. Jarní korekce se očekávala, jen nevíme, zda je už dostatečná. Paradoxně loňský 10. březen byl přesně lokální vrchol před korekcí, takže letos by mohlo jít o lokální dno. Jaro bude beztak letos jindy.
A že nějak všechno zamrzlo? Však zas roztaje, tak něco optimismu: upgrade pro ČEZ od CAIB na „kupovat“ s cílovou cenou 995 korun. Obchoduje se prý s 20 % prémií na hodnoty EV/EBITDA očekávané pro rok 2006. ČEZ navíc postoupil do užšího kola tendru na privatizaci rumunské Electrica Muntenia Sud. A že bliká jen kolem 800 korun? Však zas rozsvítí.
Maďarské i polské akcie ztrácely ještě víc, možná i proto se u nás občas obchodovalo na hranicích paniky. I evropské trhy se zotavují ze svých třítýdenních minim. Ve čtvrtek zvýšila cílovou cenu pro akcie ČEZ na 930 Kč z předchozích 780 Kč i investiční banka UBS, jejíž analytici mají dlouhodobě nadprůměrné výsledky v odhadu vnitřní hodnoty akcie. Doporučení roste na „koupit“ z dřívějšího „neutrální“.
Komerční banka zase zvýšila odhad fundamentální ceny akcií Zentiva na 1352 Kč z 1075 Kč, i když opatrně doporučuje „držet“ namísto předchozího „koupit“. Náš trh ovšem ztratil za týden rovných 49 bodů a přes 3 %, aby přistál kousek nad 1510 body. Od začátku roku tak vydělal již jen 2,6 % a meziročně výkon klesl pod 20 % (i když od loňského lokálního maxima 1262,7 bodu). Tak či onak na ročním měřítku ztratil rovných 10 procentních bodů, tedy plnou třetinu!!
Leč víte, co dělá ten, kdo se bojí?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: sezóna znejistěla

6. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sezóna znejistěla

Jakoby se změnilo počasí a březen ohlásil své obligátní: za kamna vlezem. Možná i proto se tento týden na cestu do fondů vydalo jen něco málo přes půl miliardy korun.

Fondy: únor v soutěži o medaili

27. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor v soutěži o medaili

Zlaté mixy si se zajištěnými vyměnily místa na stupních vítězů, dluhopisové se zase prohodily s akciovými, na které zbyla jen bramborová.

Fondy: přichází stále víc peněz

20. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přichází stále víc peněz

Týdenní čisté prodeje dosáhly téměř 1,4 miliardy korun. A bez dopingu. Zlatou mají zajištěnci, stříbro mixy, bronz akciové.

Fondy: loni 33% růst majetku

13. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: loni 33% růst majetku

Že do fondů loni přišlo rekordních bezmála 56 miliard, potěšilo i optimisty. Uplynulý týden také přidal další více než miliardu, ale se čtvrtmiliardovým dopingem.

Fondy: únor bílý, mixy sílí

6. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, mixy sílí

Do miliardy tentokrát kousíček chyběl, ale to investoři jen pustili žilou peněžním fondům. Ostatní tedy musely jejich 130miliónový výpadek nahradit.

Partners Financial Services