Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?
Česká republika prohrála spor s Nomurou. Ačkoli vláda riziko platby bagatelizuje, pravděpodobnost až 40miliardové náhrady je vysoká. Co dalšího přinesl uplynulý týden? Proč v USA přes počáteční silný růst nakonec indexy celkově ztratily? Co způsobilo, že se evropské indexy dostaly na nové 5leté maximum?

Česká republika

Vývoj na pražské burze během týdne přinesl nejprve růst, který neměl výraznější odůvodnění a vrcholil v úterý při zveřejnění konsolidovaných výsledků společnosti ČEZ. Další dny pak přinesly spíše pokles, index PX dosáhl nejnižší hodnoty během středečního obchodování. Prodejní panika v úvodu středečního dne znamenala pokles akcií ČEZu na úroveň 820 Kč, KB 3 200 Kč/a. ČEZ v dalších dnech zaznamenal růst k úrovním 845 Kč/a, Komerční banka (profil, názory) již nedosáhla růstu nad 3 000 Kč/a, ačkoli během úterý atakovala 3 360 Kč/a. Dobře si vedly akcie Zentivy, které ve čtvrtek dosáhly 1 300 Kč/a, pod vlivem zpráv a úpravě lékových marží, které však nemusejí znamenat jednoznačně pozitivní vliv pro Zentivu (profil, názory). Philip Moris ČR pak v pátek přinesl výsledky po kterých titul oslabil k úrovni 16 000 Kč/a. Výhled titulu pak vzhledem ke klesajícím maržím není prozatím příliš příznivý.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 539 1 538 -0,06  1 531 1 556

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Česká republika prohrála spor s Nomurou o ochraně investic. ČR je zodpovědná za ztrátu práva nakládat s akciemi IPB pro Nomuru. Arbitráž ve Švýcarském Curychu určí výši náhrady škody. Předpoklad je až 40miliardová náhrada. Současná vláda riziko platby bagatelizuje, pravděpodobnost nutnosti výplaty je vysoká.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
24/3: Pražská burza v pátek pozastavila obchodování s akciemi CME do 15:30 daného dne díky úpisu nových akcii (na žádost emitenta). 

ČEZ (profil, názory)
21/3: Konsolidované výsledky hospodaření ČEZu za rok 2005 vykázaly nárůst čistého zisku na 21,5 mld. Kč. Výsledek výrazně překonal očekávání trhu především v důsledku jednorázové položky (odpisu negativního goodwilu ve výši 1,7 mld. Kč).
21/3: Bulharsko prodá elektrárnu ve Varně společnosti i ČEZ za 206 mil. EUR. ČEZ tak zvýšil svou původní nabídku ve výši 192 mil. EUR.
22/3: Citigroup opakuje cílovou cenu pro ČEZ 1 000 Kč a doporučení "koupit".
24/3: CAIB zvyšuje cílovou cenu pro ČEZ na 1 006 Kč z 995 Kč
24/3: Wood&Co zvyšuje cílovou cenu pro ČEZ na 1 035 Kč z 1 020 Kč.¨

Philip Moris ČR (profil, názory)
24/3: Nekonsolidovaný zisk PMCR meziročně poklesl o 30 % na 3 053 mld. Kč, což představuje 1 110 Kč/a. Rozhodný den pro valný hromadu a nárok na dividendu je 12/4/06. Výsledky byly ovlivněny mimo jiné levnějšími dovozy cigaret a jednorázovým nákladem ve výši 78 mil. Kč, kvůli uzavření hodonínské továrny. Titul po výsledcích známých před otevřením burzy oslabil přes 5 % těsně pod úroveň 16 000 Kč/a.

Co se stane - očekávané události

  • 27/3: Spotřebitelská a podnikatelská důvěra za březen¨.
  • 30/3: Zasedání ČNB, změna v nastavení sazeb se nečeká, aktuální repo je 2 %.

Spojené státy americké

Americké trhy během týdne hledaly směr svého vývoje. Zlomový byl především úterní vývoj, kdy nejprve dramatický růst posunul indexy na týdenní maxima (v technologiích pramenil ze polovodičového sektoru), avšak nebyl postaven na solidních nohou, a v půli obchodního dne se tak zlomil v celkové ztráty indexů. Především pak méně formální projev předsedy FEDu Bernankeho znamenal ochlazení optimismu, který spoléhal na brzké zastavení růstu sazeb. Další den pak přinesl překvapení v technologiích, když Microsoft odložil uvedení nového operačního systému. Přesto trhy prokázaly dostatečnou oporu proti klesající tendenci. Nasdaq však ztratil podporu na 2 300 b. Čtvrtek byl ve znamení poklesu cen dluhopisů, a růstu cen ropy, což znamenalo pokles indexů, ačkoli opět zafungovala současná podpora v příznivém sentimentu investorů.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 280 11 280 11 222 11 335
Nasdaq
(profil, názory)
2 306 2 313 +0,3 2 282 2 333
S&P 500
(profil, názory)
1 307 1 303 -0,31 1 296 1 311

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index předstihových ukazatelů za únor poklesl o -0,2 % (oček. -0,3 %).
  • Index PPI za únor poklesl o 1,4 % (oček. -0,2 %). Jádrová PPI však stoupla o 0,3 % (oček. 0,1 %).
  • Objem prodaných domů (již existujících) dosáhl  v únoru 6,91 mil., čekalo se 6,5 mil. (jedná se o údaj přepočtený na roční úroveň).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Akcie Lucent Technologies (profil, názory) oslabily o 3 % po zprávách v týdeníku Barron's, že kurz společnosti má poklesnout až k $2,25, když tržby z prodeje zařízení pro sítě třetí generace nedosáhnou očekávání. V závěru týdne byla zveřejněna informace o možné fúzi se společnosti Alcatel, což naopak podpořilo vývoj ocenění.
  • Akcie Google Inc. (profil, názory) posilovaly poté, co společnost dosáhla částečného vítězství v kauze s vládou USA, která chce monitorovat vyhledávací dotazy klientu.
  • General Motors (profil, názorydosáhl spolu se společností Delphi (výrobce dílů pro automobily) dohody s unií zaměstnanců, která by měla upravit formu důchodových příspěvků a odvrátit hrozící stávku, která mohla přispět ke krachu GM.
  • Microsoft (profil, názory) oznámil, že zpozdí uvedení nového operačního systému, což znamenalo ztrátu titulu o 3 % a negativní vliv pro ostatní počítačově orientované tituly, které se s nástupem novinky obvykle "svezou" na nové poptávce.
  • Bristol Myers (ZABM) dosáhl dohody se Sanofi-Aventis (profil, názory) ohledně společného léku Plavix - firma Apotex nebude vyrábět generikum do roku 2011. BM i SA výrazně zpevnily po výrazné vlně upgradů.
  • KB Home, 5. největší stavební firma v USA, zpevnila po výsledcích, podle kterých dosáhla zisku na akcii ve výši $2,02/a, čekalo se $1,96/a. Objednávky klesly o 12 % především díky rostoucím sazbám, které tlumí poptávku. Titul zpevnil také díky lepším údajům o prodejích existujících domů za únor.
  • Adobe přinesl aktualizaci výhledu, podle které společnost očekává tržby v rozmezí $640-670 mil., původní očekávání byla $677 mil. Zpráva o sníženém odhadu přišla den po odložení uvedení nového operačního programu Microsoftem. 

Co se stane - očekávané události

  • 28/3: Spotřebitelská důvěra za březen (oček. 102), zasedání FEDu, na kterém se očekává zvýšení sazeb o 0,25 % na 4,75 %.
  • 30/3:  HDP za 4Q – konečná hodnota (oček. 1,7 %).
  • 31/3:  Osobní příjmy (oček. 0,4 %) a výdaje za únor (oček. 0,1 %), spotřebitelská důvěra podle University of Michigan (oček. 87), Chicagský index nákupních manažéru (oček. 56,8), průmyslové objednávky za únor (oček. 1,3 %).

Eurozóna

Evropské akciové indexy se v průběhu tohoto týdne dostaly na nové 5leté maximum. Hlavním impulsem pro růst je vlna fúzí a akvizic, které opět rozhýbaly akciové trhy. Nejzajímavější vývoj je kolem německé farmaceutické firmy Schering (profil, názory), kde proti nabídce od společnosti Merck (profil, názory) 77 EUR na akcii přišel další farmaceutický gigant s novou protinabídkou 86 EUR na akcii, na kterou se již vedení společnosti Schering tváří mnohem vstřícněji než tomu bylo v prvním případě. Ke konsolidaci se schyluje také na pojišťovacím trhu ve Velké Británii, i když momentálně snahy o převzetí pojišťovny Prudential (profil, názory) prodejcem pojišťovacích služeb s vedoucím postavením na evropském trhu byly pozastaveny. Ve čtvrtek došlo k oznámení dalších přibližovacích jednání v telekomunikačním sektoru mezi francouzským Alcatelem a americkým Lucentem, jejichž spojením by vznikl kolos, který by velikostí produkce předčil americkou firmu Cisco (profil, názory). Podle analytiků, a vývoj tomu napovídá, tak v letošním roce dojde k celé řadě fúzí a akvizic - hlavními terči se stanou společnosti, které disponují silnou hotovostí.

Ropné společnosti v tomto týdnu měly tendenci spíše k oslabování. Cena ropy spadla až k 60 dolarům za barel, ale na konci týdne vzrostla zpět na 64 dolarů za barel, protože dodávky ropy z Nigérie vlivem nepokojů byly znovu omezeny.

Během týdne došlo k několika komentářům představitelů ECB, které naznačují, že ECB zvýší svou hlavní úrokovou sazbu o 25 bps také v květnu nebo v červnu, aby předešla inflačnímu nebezpečí. Navíc je zřejmě nespokojena s celkově nízkou úrovní úrokových sazeb. Další zvýšení úrokových sazeb se letos již nečeká, neboť inflační výhled je příznivý, k přenosům zvýšených cen energií na jiné ceny nedochází a ekonomické oživení slabého hospodářství je stále v ohrožení kvůli slabosti spotřeby domácností.


Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

20. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

Pražské indexy si v úterý sedly na lokální dno. Americký DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Na 4letý vrchol vystoupal EUROSTOXX 50. Největší americká... celý článek

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

6. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

Minulý týden byl ve znamení reportů domácích společností. Očekávání překonaly výsledky Unipetrolu či Erste Bank, naopak pokles zaznamenala Zentiva. Byla také oznámena chystaná fúze... celý článek

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

27. 2. 2006 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

ČNB na svém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Pražská burza v týdnu posílila na nová maxima. Evropský DJ EURO STOXX 50 index přidal pouhých 0,7 %. V USA končí výsledková... celý článek

Akcie: Google prý může klesnout až o 50 %

20. 2. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Google prý může klesnout až o 50 %

Pražská burza na konci týdne uzavírala na nových historických maximech, tento týden ji ovlivní začínající česká výsledková sezóna. Americké indexy se v uplynulém týdnu vzpamatovaly... celý článek

Akcie: Google poprvé zklamal

6. 2. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Google poprvé zklamal

Pražská burza se měřeno indexem PX-D dostala na nová historická maxima a index PX-50 za rekordem jenom těsně zaostal. V USA se zvýšily sazby, FED převzal nový předseda, akcie Googlu... celý článek

Partners Financial Services