Společné zdanění manželů: novela vyjasnila přeplatky, nedoplatky a zálohy

Společné zdanění manželů: novela vyjasnila přeplatky, nedoplatky a zálohy
Jako jedni z prvních jsme upozorňovali na závažné nedostatky zákona o daních z příjmů a navrhovali, jak problémy řešit. Schválená novela naše návrhy řešení skutečně obsahuje. Vše se vyjasnilo, jak to tedy se společným zdaněním manželů bude?

V článku Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů  jsme se zabývali dvěma problémy společného zdanění manželů. Prvním byla situace, kdy v důsledku společného zdanění jednomu z manželů vznikne daňový přeplatek (tomu s vyšším příjmem) a druhému (s nižším příjmem) daňový nedoplatek. Druhou spornou otázkou byl moment, kdy jednomu z manželů, který neměl žádné příjmy, při společném zdanění vznikne povinnost platit v následujícím roce zálohy na daň z příjmů. Ještě v lednu nebyl postup řešení těchto situací ne zcela jasný.

Novela zákona, kterou v úterý 21. února podepsal prezident republiky Václav Klaus, obě tyto situace řeší. Novelizovaný zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) bude podle informace Ministerstva financí zveřejněn s dostatečným předstihem, ještě před termínem pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2005 (tzn. před 31. březnem 2006). Ve výše zmíněném článku najdete i návrhy řešení, které předložila naše daňová specialistka Kateřina Havlíčková. A z dalších řádků zjistíte, že ministerstvo připravilo řešení takřka totožné.

Jak je to nově s přeplatky a nedoplatky daně

Podle staré verze zákona mohla snadno nastat situace, kdy při uplatnění společného zdanění manželů dojde ze strany finančního úřadu k časové prodlevě přesunu daňového přeplatku jednoho z manželů na nedoplatek druhého z manželů. Zákonem stanovená lhůta pro vrácení přeplatku je do 30 dnů od doručení žádosti. Pokud by tedy bylo daňové přiznání manželů podáno např. až k 31. březnu, přeplatek by finanční úřad vrátil až k 30. dubnu. A za nedoplatek, který by na dani po termínu splatnosti zůstal, logicky hrozila sankce. Ministerstvo financí přislíbilo pro zdaňovací období roku 2005 automatické odpuštění penále za tento nedoplatek (tzn. bez nutnosti o prominutí žádat), což ovšem bylo řešení trochu ve stylu krále Šalamouna. Novela vše zjednodušuje.

Nově stačí, aby  současně s podáním daňového přiznání ten z manželů,  kterému vznikne přeplatek na dani, požádal finanční úřad o převedení svého přeplatku na dani  na daňový nedoplatek druhého z manželů. Správce daně uskuteční  tento převod ke dni splatnosti daně  druhého z manželů tak, aby nedoplatek vůbec nevznikl. Tento postup je možné využít ještě letos, tzn. v daňovém řízení za zdaňovací období roku 2005. Žádost o převedení přeplatku na nedoplatek je součástí formuláře daňového přiznání za zdaňovací období 2005.

A co zálohy na daň z příjmů?

Novela řeší i zálohy na daň. Před novelou zákona mohlo dojít k situaci, kdy po uplatnění společného zdanění manželů teoreticky vznikla povinnost platit v dalším roce zálohy na daň ve výši odpovídající polovině společných příjmů i tomu z manželů, který žádné vlastní příjmy neměl. V tomto případě se nejedná o věcnou změnu zákona, novela pouze doplňuje a zpřesňuje stávající ustanovení tak, aby nedocházelo k pochybnostem ve výkladu. Aspoň tak to uvedl ministr Sobotka na tiskové konferenci. Ovšem podle Kateřiny Havlíčkové právě v tomto bodě k věcné změně dochází. Zákon totiž říkal jasně, že zálohy v případě příjmů ze samostatně výdělečné činnosti platí oba manželé podle daňové povinnosti při společném zdanění.
Přesně:
"b) podle § 38a s tím, že poslední známou daňovou povinností při společném zdanění manželů se rozumí daň připadající na každého z manželů."
Tedy nikoli teoreticky, ale prostě podle zákona zálohy oba manželé platit museli. Novela toto ustanovení ruší, což je správné. Zákon nyní výslovně stanoví, že: "zálohy neplatí manžel (manželka), který před společným zdaněním neměl zdanitelné příjmy kromě příjmů od daně osvobozených nebo příjmů zdaňovaných zvláštní sazbou daně."

Další zpřesnění

  • společné zdanění manželů nelze uplatnit v případě, kdy alespoň jeden z manželů rozděluje příjmy na spolupracující osobu nebo v případě, kdy rozděluje dosažené příjmy na více zdaňovacích období,
  • pokud manželé uplatňují společné zdanění, nemohou si základ daně snížit o případnou ztrátu jednoho z manželů. Odpočet daňové ztráty je ale možné uplatnit ve zdaňovacích obdobích, kdy nepoužijí metodu společného zdanění manželů,
  • pokud některý z manželů nedosáhne žádných příjmů, může si nezdanitelné částky uplatnit jak on, tak i druhý z manželů.

V novele byla také výslovně zavedena povinnost v případě společného zdanění danit i příjmy do 15 000 Kč ročně, ze kterých se normálně daň neplatí (jsou pod minimálním příjmem). Tím byl odstraněn další ze sporných bodů – nebylo totiž zřejmé, jestli v případě společného zdanění manžel s příjmem do 15 000 Kč, který by samostatně nemusel podávat přiznání ani platit daň, musí tyto příjmy do společného příjmu zahrnout či nikoli.

Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005? Chcete vědět, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat? Víte, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze? Potřebujete poradit s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ?

Připravili jsme pro vás nový seriál, Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005!

Mimo jiné zde naleznete interaktivní daňové formuláře včetně přehledů pro pojišťovny, nové sazby daně z příjmů fyzických osob, daňový kalendář a spoustu dalších informací o jednotlivých daních.

Vítáte zpřesňující novelu zákona o daních z příjmů? Využijete v letošním roce možnosti společného  zdanění manželů? Co byste v zákoně ještě změnili?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2006 12:23, Libor

Dekuji za vysvetlujici clanek.

Manzelka ma prijmy pouze dle par. 6, zalohy ji strhava zamestnavatel. V ramci spolecneho zdaneni na ni prevedu cast svych prijmu. Musi platit zalohy dle zdanovaneho prijmu?

Po prostudovani vaseho clanku se domnivam ze ano, protoze vyjimka je definovana pouze pro prijmy osvobozene od dane a prijmy zdanovane zvlastni sazbou. Domnivam se dale, ze bude mozne pozadat o vypocet zaloh jinak, protoze placeni zaloh by nebylo spravedlive (mne strhne zamestnavatel z cele mzdy).

Prosim o nazor.

+43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

2. 2. 2006 | Dana Chytilová

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

Změnám ve zdanění příjmů jsme se letos věnovali již v mnoha článcích a z mnoha různých pohledů. V rámci přehlednosti proto nabízíme jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se... celý článek

Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem

30. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem

V nových "daňových kramflecích" s možností uplatnit společné daňového přiznání manželů si je jistý jen málokdo. Připravili jsme proto podrobný, ale srozumitelný návod, jak v 10 krocích... celý článek

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů II.

18. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 2 komentáře

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů II.

Jakkoli je rozdělení příjmu na polovinu pro účely zdanění optimální, nemusí to být pro rodinu vždy výhodné. Tento paradox je způsoben nastavením podmínek pro přiznávání sociálních dávek.... celý článek

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů

9. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů

Bude muset při jeho uplatnění manžel s nižšími či žádnými příjmy nejprve zaplatit nedoplatek na dani? Vznikne manželovi bez příjmů povinnost platit v dalším roce zálohy na daň? Může... celý článek

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

3. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

Zásadnější změny, které nás v tomto roce čekají, byly provedeny u daně z příjmu. Upravena byla daňová pásma, odčitatelné položky, pravidla pro odepisování úroků z úvěrů atd. Na co všechno... celý článek

Partners Financial Services